francuskie - 6660 przepisów (strona:94/444)

Ciasteczka śniadaniowe z dżemem z Rokitnika 137

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Jedni jedzą syte śniadania, pełne wędlin, inni musli a niektórzy lubią śniadania na słodko i taką propozycję szybkiego śniadania przedstawiam. Składniki: - ciasto francuskie - dżem Łowicz z Rokitnika - 200 g białego sera - 2 łyżki śmietany 18% - 3 łyżeczki cukru - olejek waniliowy Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy na dwanaście kwadratów 8 x 8 cm. Pozostałe ciasto kroimy na około

Kulinarne życie
Kolorowe kwadraciki z ciasta francuskiego 194

umieścić wszystko to co lubimy lub to co akurat mamy w lodowce :) Są świetne - gdy zaskoczą nas niezapowiedziani goście gdyż ich przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. 1 opakowanie ciasta francuskiego ketchup ser tarty mozzarella  czerwona cebula kolorowe papryki: czerwona, żółta, pomarańczowa czarne oliwki cukinia ziarna słonecznika zioła prowansalskie Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce, całość smarujemy ketchupem i posypujemy mozzarellą

Taste Therapy
ROLADKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I SZYNKĄ 760

Ciasto francuskie sprawdza się zawsze czy to w formie słodkiej czy wytrawnej. U mnie dziś goszczą roladki na wytrawnie z serem i szynką. Prosta przekąska a jaka smaczna :) Idealne na różnego rodzaju imprezy. Polecam :) Takie roladki smakują wyśmienicie, np z ketchupem, majonezem albo  sosem czosnkowym  od  Folwark . Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego * plastry sera, np gouda * plastry(...)szynki konserwowej * ketchup Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć. Wzdłuż dłuższego boku układać plastry sera jeden przy drugim, na to posmarować cienko ketchup. Następnie układać jedno obok drugiego plastry szynki. Ciasto zwijać w rulon . Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić blachę z roladkami do nagrzanego piekarnika

Zrób to smacznie
Szparagi w cieście francuskim 115

senni. Poza tym szparagi zawierają wiele innych cennych dla naszego zdrowia właściwości, wi ę c warto je raz na jakiś czas zjeść . Udanych Walentynek 😗 Składniki: ciasto francuskie 200 g, szparagi 24 szt, oliwa z oliwek 3 łyżki, czosnek 1 ząbek, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol, pieprz czarny, jajko 1 szt, Sposób przygotowania: Zdrewniałe końce szparagów odrywamy. Następnie szparagi(...)oliwek mieszamy z ziołami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku sol ą  i pieprzem. Szparagi wyciągamy z wody, osuszamy i polewamy oliw ą .  Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 2 mm i dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdym kwadracie układamy pod ukosem 2 szparagi. Dokładnie zlepiamy, aby podczas pieczenia kieszonki się nie pootwierały. Gotowe kieszonki smarujemy

kulinarne odsłony pati
CRÈME BRÛLÉE Z POMIDOREM, PAPRYKĄ I FENKUŁEM 170

  Co powiecie na crème brûlée w wersji wytrawnej, z pomidorem, papryką i koprem włoskim? Myślę, że powinna zasmakować nawet tym, którzy nie przepadają za fenkułem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Wytrawne rurki z ciasta francuskiego 226

Robiłam już rurki z ciasta francuskiego na słodko wiec teraz wersja wytrawna. Rurki nadziałam masą twarogową w dwóch smakach-jedna z łososiem wędzonym a druga z chrzanem. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g sezam czarnuszka 1 jajko 700 g zmielonego twarogu (takiego jak na sernik) 100 g wędzonego łososia 1 łyżka posiekanego koperku sól,pieprz 1 łyżka tartego(...)chrzanu, u mnie ze słoiczka ewentualnie jogurt naturalny gdyby twaróg był za suchy Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby się nieco ogrzało, dzięki temu będzie lepiej nawijało się na rurki. Następnie ciasto rozwinąć i pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok 1,5 cm. Foremki do rurek owinąć paskami ciasta zaczynając od cieńszego końca tak aby ciasto

Monia miesza i gotuje
Polędwica a’la Wellington 125

jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć w tzw. cukierek. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozłożyć ciasto francuskie, delikatnie rozwinąć roladę z folii i położyć na środku ciasta francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry roztrzepanym

Kuchnia Pokoleń
TARTALETKI Z CUKINIĄ 156

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok 400g Koncentrat pomidorowy 1 cukinia 1 5 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku Suszona bazylia Czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE:  Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję. Następnie kroję w kwadraty. Z jednego kwadrata kroję cienkie plastry. Całość smaruję koncentratem pomidorowym, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem oraz bazylią. Brzegi kwadratów oklejam cienkimi plastrami ciasta

Gotowanie Patki
TARTALETKI Z JALAPENO I CUKINIĄ 140

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 20 plasterków jalapeno może być ze słoiczka 1 5 dag sera żółtego tartego ketchup sól i pieprz do smaku suszona bazylia PRZYGOTOWANIE:  Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję. A następnie wycinam prostokąty ok 10 sztuk. Prostokąty smaruję ketchupem a następnie posypuję suszoną bazylią. Cukinię obieram i kroje w plastry a następnie przecinam na pół

Gotowanie Patki
Rogaliki francuskie z budyniem i czekoladą 258

ciastem francuskim bywa, te rogaliki są niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu! Ja jestem jego fanką i po raz kolejny powtórzę, że warto mieć choć jedno opakowanie "na stanie" - czy to w lodówce czy zamrożone, bo dzięki temu jesteśmy przygotowani na nagłą zachciankę czegoś pysznego na słodko czy słono lub na wizytę niezapowiedzianych gości. Do przygotowania tych rogalików użyłam budyniu(...)bardzo podobnie, z tą różnicą, że rogaliki zwijałam z kwadratów, a nie trójkątów, bo zależało mi na tym, by były większe, grubsze, bardziej wyrośnięte :) Składniki: 3 płaty ciasta francuskiego 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (lub inny) 350 ml mleka + 1 łyżka 1 tabliczka czekolady gorzkiej 2 łyżki cukru 1 żółtko posiekane orzechy włoskie lub inna posypka Sposób przygotowania

Kolorowy Przepisownik
Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli 148

Mimo postanowień  o odchudzeniu kuchni z wypieków, jako że święto to święto - postanowiłam jednak upiec. W długi weekend może ktoryś z chłopaków wpadnie???? Za poradą przeszperałam intenet. Ciasto francuskie - za tłuste i pracochlonne. Ze sklepu francuskie - zbyt zakonserwowane i trudno trafic na dobre. W Dzienniku Bałtyckim znalazłam  przepis na placek   Trzech Króli - rosca de Reyes. Zainspirowana przepisem

Gotuj Sam!
Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem 139

głównym. Chcę jednak cieszyć się smakiem chrupiących paluchów bez konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego, które chcąc nie chcąc jest bardzo cierpliwe. Sięgam więc po zawsze obecne w mojej lodówce ciasto francuskie. Paluchy można oprószyć czymkolwiek, sezamem, solą gruboziarnistą, czarnuszką, ziołami, ja wykorzystałam parmezan, bo i on zawsze się znajdzie w mojej lodówce. Takie chrupiące paluchy jedzone bez dodatków znikają wystarczająco szybko(...)szynką parmeńską lub podawać jako przegryzka do zupy, a do jakiej pasują najbardziej to już wkrótce......;) Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 20 min 1 opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko ok 150 g parmezanu *jeśli używamy ciasta mrożonego należy je wcześniej rozmrozić  Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 2. Jajko roztrzepujemy widelcem na płaskim talerzu, parmezan ścieramy

Słodki Kompromis
Palmiery cynamonowe i makowe 189

Palmiery robi się z ciasta francuskiego, podobnego jakiego używa się przy produkcji croissantów, tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne(...)przysmaki, wystarczą dosłownie 3-4 łyżek. przepis na masę makową znajdziecie (tutaj). Składniki Czas przygotowania: 45 min     2 opakowania świeżego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mielonego maku garść dowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru

Słodki Kompromis
Róże z jabłkami z ciasta francuskiego. 95

ciasta francuskiego można wyczarować przeróżne przekąski słodkie i wytrawne. Dziś upiekłam słodkie róże- szybko, ładnie i słodko! SKŁADNIKI: 2 rolki ciasta francuskiego 3 winne, kwaskowe jabłka mały słoiczek dowolnej konfitury owocowej(około 100 ml) gorąca woda łyżka masła  WYKONANIE: jabłka dzielimy na pół, wykrawamy nasiona i kroimy w cienkie paski, zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękły, ciasto francuskie kroimy

Kuchnia Beaty
Kąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem 180

Moja kolejna propozycja na przekąskę z ciasta francuskiego tym razem w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i serem feta. Razem z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie 🙂 Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 14 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Farsz: 400 g mrożonego szpinaku (300 g świeżego) 1 opakowanie sera feta (270 g) 3 ząbki czosnku(...)łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta […] Artykuł Kąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl