głównym. Chcę jednak cieszyć się smakiem chrupiących paluchów bez konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego, które chcąc nie chcąc jest bardzo cierpliwe. Sięgam więc po zawsze obecne w mojej lodówce ciasto francuskie. Paluchy można oprószyć czymkolwiek, sezamem, solą gruboziarnistą, czarnuszką, ziołami, ja wykorzystałam parmezan, bo i on zawsze się znajdzie w mojej lodówce. Takie chrupiące paluchy jedzone bez dodatków znikają wystarczająco szybko(...)szynką parmeńską lub podawać jako przegryzka do zupy, a do jakiej pasują najbardziej to już wkrótce......;) Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 20 min 1 opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko ok 150 g parmezanu *jeśli używamy ciasta mrożonego należy je wcześniej rozmrozić Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 2. Jajko roztrzepujemy widelcem na płaskim talerzu, parmezan ścieramy
Słodki KompromisPalmiery robi się z ciasta francuskiego, podobnego jakiego używa się przy produkcji croissantów, tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne(...)przysmaki, wystarczą dosłownie 3-4 łyżek. przepis na masę makową znajdziecie (tutaj). Składniki Czas przygotowania: 45 min 2 opakowania świeżego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mielonego maku garść dowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru
Słodki Kompromisciasta francuskiego można wyczarować przeróżne przekąski słodkie i wytrawne. Dziś upiekłam słodkie róże- szybko, ładnie i słodko! SKŁADNIKI: 2 rolki ciasta francuskiego 3 winne, kwaskowe jabłka mały słoiczek dowolnej konfitury owocowej(około 100 ml) gorąca woda łyżka masła WYKONANIE: jabłka dzielimy na pół, wykrawamy nasiona i kroimy w cienkie paski, zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękły, ciasto francuskie kroimy
Kuchnia BeatyMoja kolejna propozycja na przekąskę z ciasta francuskiego tym razem w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i serem feta. Razem z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie 🙂 Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 14 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Farsz: 400 g mrożonego szpinaku (300 g świeżego) 1 opakowanie sera feta (270 g) 3 ząbki czosnku(...)łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta […] Artykuł Kąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwystrzałowym menu znajdziecie: przepis na: ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BAZYLIĄ I PARMEZANEM LUB Z PIECZARKAMI I CZARNUSZKĄ przepis na: MINI BURGERY Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI przepis na: SAŁATKĘ Z PALUSZKÓW KRABOWYCH DLA MIŁOŚNIKÓW SUSHI przepis na: SAŁATKĘ Z KURCZAKIEM, PESTO, RUKOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI przepis na: QUICHE Z GRUSZKĄ, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CAMEMBERTEM, POSYPANE RUKOLĄ przepis na: SANGRIĘ, CZYLI OWOCOWE(...)KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM POBIERZ PDF przepisy-na-wystrzalowego-sylwestra-by-eat-me-fit-me A może skusisz się na BŁYSKAWICZNE CIASTO Z POMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM? Wykonanie Ciasto francuskie rozwiń i nakłuj widelcem w wielu miejscach. Wstaw do piekarnika na około 15 minut i piecz w temp. 200 stopni. Do garnka wrzuć kawałki masła, dodaj masę i kakao, dodaj
Eat me! Fit me!domowym przyjęciu nie może zabraknąć ciepłych przekąsek . Wszyscy moi znajomi lubią różne wariacje z ciastem francuskim więc ciekawa jestem co powiedzą na te ciasteczka z konfiturą z czerwonej cebuli. Niby wytrawne a jednak trochę słodkie. Chrupiące ciasto i nieco zaskakujący środek. Nasz tegoroczny Sylwester w domu będzie bardzo smaczny! Takie ciasteczka z ciasta francuskiego zrobicie dość szybko przed sylwestrową imprezą(...)Konfiturę usmażcie już dziś a jutro wystarczy pokroić surowe ciasto na kwadraciki, nałożyć cebulkę i do pieca. Ciasto francuskie to wdzięczny materiał do przygotowywania szybkich, pysznych przekąsek . Jest do kupienia w wielu sklepach i spokojnie możecie użyć takiego gotowca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapostu jakie jest piękne! Przygotowaliśmy dla Was szybkie tartaletki - z Przygotowaliśmy dla Was szybkie tartaletki - z Kalerosse™ , gruszką, czerwoną cebulką, gorgonzolą i orzechami włoskimi! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, pół opakowania Kalerosse™ , gruszka, 1/2 czerwonej cebuli, gorgonzola, orzechy włoskie, 1 jajko, 10 łyżek śmietany kremówki, sól, pieprz, świeży tymianek Ciasto francuskie kroimy na prostokątne kawałki, które smarujemy roztrzepanym
Plate of JoySkładniki: ciasto francuskie (375 g) kiełbaski sojowe wędzone (2 szt.) cebula (1 szt.) pieczarki (3 szt. duże) pomidorki koktajlowe (3 szt.) papryka (mały kawałek) płatki drożdżowe (1 łyżeczka) olek kokosowy (1 łyżeczka) sól pieprz papryka ostra oregano Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cebulę kroimy w prążki. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy cebulę(...)pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Kroimy paprykę, pomidory i kiełbaski sojowe. Na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Na nim wykładamy pozostałe składniki. Posypujemy płatkami drożdżowymi i oregano. Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 220 stopni
Weganka gotujespokojnie przygotowałam sprawdzone dania, a część „ulepszyłam”. Moje ulepszenie sprowadziło się przykładowo do znacznego ułatwienia sobie pracy z zeszłorocznym kulebiakiem, bo zrobiłam go w gotowym cieście francuskim, a co mnie zaskoczyło najbardziej, to fakt, że zasmakował bardzo Miśce (7 lat). Standardowo też, jak to u mnie bywa zrobiłam farszu od razu na dwa kulebiaki, w wigilię zagryzaliśmy(...)dziś był dodatkiem do zupy grzybowej (jutro Wrzucę przepis). Jako danie główne starczy dla 3-4 osób. Składniki na farsz do 2 kulebiaków, czyli na 2 opakowania ciasta francuskiego: 500 g kapusty kiszonej (polecam ekologiczną z Lidla) 250-300 g pieczarek 1 duża cebula (u mnie była to cebula czosnkowa) 100 g ugotowanej kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem) przyprawy
greenscarfPrzekąska idealna:). Szybka, smaczna i efektowna. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, jajka, dobrej jakości szynka i warzywa, kilka chwil i gotowe! 1 arkusz ciasta francuskiego 6 jajek 12 plasterków dobrej jakości szynki, u mnie Szynka z wędzarni od Hańderek 1 papryka czerwona szczypiorek sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Każdy z nich zlepiamy
Szefowa kuchnibardzo uniwersalny przepis na przekąskę. Szybki w przygotowaniu, o ile farsz już mamy gotowy. Wystarczy ciasto francuskie, kwadrans oczekiwania, ukochana moja czarnuszka i gotowe, chrupiące rożki zachwycą każdego wielbiciela niespodzianek kulinarnych! Idealne nie tylko na wyjątkowe okazje, a nadzienie zależy już tylko od nas! Rożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Moja smaczna kuchniaUwielbiam przekąski z ciasta francuskiego bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Koperty i strudle już robiłam ale tak pięknie wyglądających koszyczków jeszcze nie. Nadziewałam już jabłkami, szpinakiem, łososiem a dziś wzięło mnie na kaszankę z sosem tzatziki. Zagorzali przeciwnicy kaszanki mogą ją zastąpić np. z łososiem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego żółtko do posmarowania 300 gr kaszanki (trzy pętka) cebula(...)masy. Odstawiamy. 3. W misce mieszamy serek, starty na małych oczkach ogórek i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli. Odstawiamy. 4. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Z ciasta francuskiego wycinamy koła średniej wielkości (może być kieliszkiem do wina). Z połowy kółek wycinamy środki np. mniejszym kieliszkiem. Smarujemy kółka nie wycięte rozbełtanym żółtkiem. Na nie układamy kółka z dziurką
Mama z miastaSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g mielonego mięsa z kurczaka 300 g pieczarek 30 g suszonych grzybów 60 g szynki wędzonej typu speck 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 jajo tymianek natka pietruszki suszone oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia(...)solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy pieczarki, suszone grzyby, mielone mięso, 1 jajko, 3 łyżki koncentratu i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz mięsno-grzybowy. Na wierzch tarty układamy cienko pokrojony speck. Quiche zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocatrudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:). Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, masa makowa i trochę lukru. Uwaga - wciągają, na jednym się nie kończy:). 1 arkusz ciasta francuskiego 300g masy makowej około 100g cukru pudru odrobina ciepłej wody 1. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, delikatnie
Szefowa kuchniNiesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru(...)pieczenia. Na nim rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego i posmarować go (dosyć cienko) kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie z obu stron (zostawiając odstęp na środku, imitujący trzon choinki) ponacinać poziome paski, mniej więcej o szerokości 3 cm (fot.2) . Tak przygotowaną choinkę delikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika
Świat Ciasta