Dziś zapraszam na wyprawę pachnącą ziołami prowansalskimi. Przygotowałem danie wzorowane na francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego. Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera(...)mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od rozwałkowania płatu ciasta francuskiego oraz umieszczenia go w formie do tarty z karbowanymi brzegami, którą wcześniej nasmarowałem roztopionym masłem. Ciasto starannie umieściłem w formie, dbając, aby szczelnie przylegało do brzegów naczynia. Nadmiar cista usunąłem za pomocą wałka. Przy użyciu widelca ponakłuwałem spód ciasta. Piekarnik
Wyprawy kulinarneSkładniki (10 paczuszek): 1 op. ciasta francuskiego 1 słoiczek Nutelli 230g (najmniejszy) 1 żółtko 1. Ciasto francuskie kroimy na 10 równych prostokątów. Na każdy z nich nakładamy łyżkę Nutelli i mocno zaciskamy krawędzie, np przy pomocy widelca. Paczuszki nakłuwamy z wierzchu kilkakrotnie wykałaczką i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paczuszki układamy na blasze wyłożonej papierem
My Culinary ArtPoduszeczki z ciasta francuskiego z owocami i kwiatami robinii, popularnie nazywaną akacją Oczywiście można je przygotować bez kwiatów akacji, ale jeżeli akurat robinia kwitnie, warto wykorzystać jej kwiaty. Do przygotowania ciastek nie potrzebny jest piekarnik, są po prostu smażone. Do ich przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto francuskie z masłem, nie z tłuszczami roślinnymi. Oderwać płatki kwiatów od szypułek. Umyte owoce pokroić(...)ćwiartki lub ósemki. Płat ciast francuskiego podzielić na 6 części. Na każdej ułożyć płatki akacji, na nich owoce. Ciasto złożyć w kopertę i końce przycisnąć, aby się skleiły. Układać ciastka zlepieniem do dołu na rozgrzanym maśle klarowanym lub mieszance masła i oleju. Gdy przyrumienią się od spodu, odwrócić je na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Uważać aby się przypaliły
królestwo garówPyszne, proste w przygotowaniu, szybkie danie, które zasmakuje każdemu. Gorąco polecam! Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 15 min. Na około 12 pulpecików : ● 500 g sosu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaNa stół wielkanocny proponuję Wam szybki i prosty w przygotowaniu sernik z koziego serka na spodzie z korzennych herbatników speculoos, ozdobiony niesolonymi pistacjami. Życzę Wam wszystkim
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDzisiaj bardzo szybki i prosty przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego, które zrobicie w kilka minut. Potrzebne będą tylko 2 składniki. Fantastyczne jako alternatywa tradycyjnych faworków, przepis przyda się szczególnie tym, którzy maja mało czasu. Składniki: rulon ciasta francuskiego mój wazy 320 g cukier puder do posypania faworków Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie(...)Rulon ciasta francuskiego rozwinąć i lekko rozwałkować na cieńszy placek. Następnie ciasto przeciąć na paski o szerokości 2 cm i każdy z nich podzielić na trzy mniejsze części o długości 5 cm, lub według uznania. Na każdym paseczku zrobić na środku nacięcie o długości 2 cm. Przez powstały otwór przełożyć jeden koniec ciasta, tworząc kształt faworka. Patrz film. Faworki piec
Pani M - kuchnia smakowitaCeviche to jedno z tradycyjnych dań kuchni peruwiańskiej, które jest również bardzo popularne w innych krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak Ekwador czy Meksyk, przy czym
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanapisać dopiero przed Andrzejkami. Tylko po kiego grzyba mam czekać jeszcze trzy tygodnie? Zrobię to dziś, tak dla odmiany. Stanęło więc na śledziach. Na śledziach z miodem i musztardą francuską. Parę tygodni temu robiliśmy Toli urodziny w ekipowym gronie. Nie miałam ochoty na żadne kombinacje. Chociaż nie, może i miałabym, ale nie ten czas, spore ograniczenia, no nie. A śledzie(...)znalazło się podczas śniadania. No pyszne. Naprawdę pyszne. Kiedy w ogóle się za nie zabierałam, nie miałam w planie dodawać do nich miodu. Miała być tylko cebula i musztarda francuska. Kroiłam, sparzałam, mieszałam. A potem mój wzrok zatrzymał się na słoiku z miodem. Hm… miód i musztarda? No pewnie. Nie ma szans, żeby to zepsuć. I zdecydowanie tego
Kardamonovy