francuskie - 6660 przepisów (strona:78/444)

Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 169

ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki i aromaty. Na tak przygotowanej oliwie z czosnkiem i papryczką smażymy liście szpinaku - przyprawiamy solą. Ciasto francuskie pokroić tak, aby powstały 4 placki  - powinny być większe od kawałków łososia, aby móc go ładnie zawinąć w ciasto. I teraz instrukcja - co robić po kolei z każdym(...)kawałkiem ciasta i łososia. Na cieście francuskim (mniej więcej na połowie szerokości układac szpinak. Na szpinaku kładziemy łososia. W drugiej połówce ciasta robimy 3-4 nacięcia. Zawijamy tę część ciasta przykrywając łososia (nacięcia powinny wyjść na górze) i sklejamy coś w rodzaju pieroga. Analogicznie postępujemy z każdą porcją. Przed wstawieniem do piekarnika należy ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami

Kulinarne Inspiracje
Kurczak w cieście francuskim na szpinaku z serem feta 336

ciasta francuskiego  roztrzepane jajko Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek i szpinak. Smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 8 części.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki 10 cm. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć delikatnie kawałki mięsa. Odłożyć. Ser feta pokroić na grube plastry. Ciasto francuskie rozłożyć

Chocolate Muffin Blog
Orzechowy we francuskim cieście 285

Przepis stary jak świat! A mimo to ciasto zawsze smakuje, bo i nie za słodkie, i nie "masiaste", i lekkie (mimo ciasta francuskiego). Zresztą ciasto francuskie w tym cieście to nie jest typowe ciasto francuskie:) Kto jeszcze tego ciacha nie piekł i nie jadł, to niech upiecze i skosztuje! Polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki

In my kitchen
Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim 118

wyborne w smaku:) Polecam:) Składniki: 450g ciasta francuskiego; 180g mąki pszennej; 100g masła; 130g cukru; 1 jajko; 1/4 łyżeczki cynamonu; szczypta soli; 350g soku pomarańczowego; 750g rabarbaru; 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego; 400g śmietany kremówki (30 lub 36%); 2 opakowania Śmietan-fix; 1 duży cukier waniliowy (dodałam od siebie); Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną(...)zagotować z rabarbarem i gotować około 7 minut. Pod koniec gotowania dodać rozmącony budyń. Mieszając masę zagotować i ostudzić.  Lekko przestudzoną masę rabarbarową rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego i schłodzić w lodówce. Drugą surową część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić

In my kitchen
Napoleonka 103

szybkie i pyszne ciacho, na napoleonkę:) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego (kupiłam w Biedronce); Składniki na krem: 1,5 l mleka; 300 g cukru kryształu; 3 cukry waniliowe;  90 g mąki pszennej; 180 g mąki ziemniaczanej; 6 żółtek; Ponadto: cukier puder do posypania ciasta; Wykonanie: Ciasto francuskie delikatnie rozwinąć i razem z papierem pergaminowym przełożyć do blaszki, która(...)dobrze rozmieszać, by nie było grudek). Mieszankę wlać do gotującego się mleka (tego z cukrami) i cały czas mieszając wszystko razem zagotować. Gotować, aż budyń dobrze zgęstnieje. Upieczone ciasto francuskie przełożyć do formy, w której było wcześniej pieczone, na ciasto wyłożyć ugotowany gorący budyń i przykryć drugim płatem ciasta. Odstawić do wystudzenia. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto kroić

In my kitchen
Kremówka budyniowo-śmietankowa 151

Najlepiej smakuje lekko schłodzona:) Jak dla mnie to poezja:) Nie wiem, może i Wam będzie to ciasto/deser smakować?:) 1 opakowanie ciasta francuskiego;   Ciasto francuskie delikatnie rozwinąć i razem z papierem pergaminowym przełożyć do blaszki, która wielkością odpowiada rozmiarom ciasta. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do nagrzanego do 210 st.C piekarnika. Piec na złoty kolor około(...)dobrze rozmieszać, by nie było grudek). Mieszankę wlać do gotującego się mleka (tego z cukrami) i cały czas mieszając wszystko razem zagotować. Gotować, aż budyń dobrze zgęstnieje. Upieczone ciasto francuskie przełożyć do formy, w której było wcześniej pieczone, na ciasto wyłożyć ugotowany gorący budyń i odstawić do wystudzenia. Składniki na krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30%; 500 g serka

In my kitchen
Francuskie rożki z pieczarkami 142

Interesująco, imprezowo, wytrawnie i pysznie:) Uwielbiam te rożki i bardzo Wam je polecam. Przepis wyłowiony na blogu "W kuchni Usagi" . Składniki na 8 rożków: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g); 300 g pieczarek; 100 g orzechów włoskich; 10 szalotek lub 1 cebula; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1 łyżka śmietany; natka pietruszki; szczypta rozmarynu; szczypta bazylii (lub zioła prowansalskie(...)pietruszkę i orzechy, doprawić do smaku solą i pieprzem, zamieszać kilka razy aż śmietana zgęstnieje i zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia. W tym czasie wyjąć z lodówki ciasto francuskie (jeżeli mamy ciasto mrożone to wyjmujemy je przed smażeniem pieczarek, by się rozmroziło). W miseczce rozrobić widelcem jajko. Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Gdy farsz wystygnie, rozwinąć ciasto francuskie

In my kitchen
Kremówki Maćki 121

ciasto francuskie cukier puder   Masa: 500 ml mleka 2 żółtka ½ opakowania cukru waniliowego ¼ szklanki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić radełkiem – rozciąć na 3 długie pasy, a potem podzielić je na prostokąty, lub kwadraty. Można do tego użyć noża, ale radełko dodaje ciastkom uroku. Na blasze

Trzeci talerz
Najprostsza szarlotka świata - American Pie 224

pół godziny jego pieczenie. Przepis i składniki proste jak drut? Moim zdaniem idealne na debiut - nie ma szans, że się nie uda. Do przygotowania ciasta użyłem: 1 płata ciasta francuskiego, 4 kwaśnych kruchych jabłek, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 15 gram cukru wanilinowego, 1 jajka, sosu waniliowego. Przygotowanie ciasta rozpocząłem od przygotowania jabłek. Użyłem kwaśnych i kruchych jabłek, gdyż zależało(...)wanilinowego i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Jabłka podgrzewałem, aż zrobiły się wyraźnie miękkie i na dnie naczynie prawie w ogóle nie było już puszczonego przez nie soku. Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowałem i wyciąłem z niego dwa koła - jedno wielkości talerza, a drugie o średnicy około 2 cm większa, niż średnica talerza. Większe koło z ciasta francuskiego umieściłem na papierze

Wyprawy kulinarne
Ciasto orzechowe z kremem 176

wszystkim smakuje. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego Ciasto orzechowe: 5 jajek 18 dag cukru pudru 8 dag orzechów włoskich lub laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 szklanki mleka 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta 2 torebki budyniu waniliowego Delecta kostka masła (25 dag) Ciasto francuskie rozmrażamy i rozkładamy na blaszcze wysypanej(...)ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni. Krem: Łączymy mleko z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem. Jeden upieczony płat ciasta francuskiego smarujemy połową kremu. Przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto francuskie z wiśniami 174

francuskie z kremem patissiere (czyli nie inaczej, jak po prostu domowym budyniem) z wiśniami. Mam nadzieję, że choć trochę w ten sposób przybliżę lato :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g wydrążonych wiśni Budyń waniliowy: 400 ml mleka 2 żółtka 5 łyżek cukru  3 łyżki mąki ziemniaczanej ziarna z 1 laski wanilii cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania(...)Piekarnik nagrzewamy do 220`C Dużą kwadratową formę (u mnie ceramiczna) wypełniamy ciastem francuskim, które wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 25 minut. Studzimy w formie. Do rondelka wlewamy 350 ml mleka i gotujemy razem z ziarenkami i laską wanilii. W szklance mieszamy żółtka z cukrem tworząc kogiel mogiel, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy pozostałe mleko i mieszamy

Słodkie Przyjemności
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 90

przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 duże jajka + 1 żółtko pół łyżeczki soli(...)wbijać je powoli, ponieważ masa nie może być rzadka!); wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera, - przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce. 2. Następnie przygotować ciasto drożdżowo-francuskie: - 300 g masła schłodzić w zamrażalce, - w międzyczasie lekko podgrzać mleko, a w drugim rondelku rozpuścić 120 g masła, - do miski dodać pokruszone drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru

Ugotować
Pizza-zapiekanka na cieście francuskim: ostro-łagodna 184

zupełnie różne upodobania odnośnie jedzenia. Ten smakołyk jest połączeniem łagodnej i ostrej odsłony wytrawnego przedstawienia ciasta francuskiego. Dla każdego coś dobrego:) Zapiekanka prawie nie ma przypraw, ponieważ same składniki są mocno aromatyczne i oddają charakter potrawy.  Składniki: (na 2 porcje) ciasto francuskie farsz do ostrej części boczek: 3 plasterki: zrobić z nich bekon- podsmażyć na patelni aż się(...)plasterki farsz do łagodnej części: czarne oliwki, kilka sztuk czerwona słodka papryka: 1/4 pokrojona w kosteczkę biały chudy twaróg odrobina żółtego startego sera  Przygotowanie: 1. Rozłożyć zimne ciasto francuskie, przekroić na 2 równe prostokąty i na środku każdego prostokąta wykrawać foremką w kształcie serca rząd serc. 2. Strona łagodna: Posypać startym serem część na dole serc, następnie nałożyć

KreatywnePiny
Złociste kabanosy w cieście francuskim 155

która zaostrzy apetyt niejednego smakosza, na pochłonięcie większej ilości smakołyków. Danie bardzo łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. składniki na 4 porcje opakowanie ciasta francuskiego 4 kabanosy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 biało bazylia oregano przepis Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy w prostokąty. Zioła mieszamy z koncentratem pomidorowym, a następnie smarujemy prostokąty z ciasta francuskiego. Na kawałkach ciasta kładziemy kabanosy

Smakowite Dania
Tarta z ciasta francuskiego z czekoladą i malinami + film 151

wyjąć je gotowe z opakowania.  składniki na  tartę o wymiarach 30 na 32 cm opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 białko 1 szklanka śmietany kremówki 50 g margaryny 300 g gorzkiej czekolady 1/2 litra malin przepis Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i delikatnie nacinamy jego boki, tak aby powstały półtora centymetrowe ranty(...)st.C. Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy margarynę oraz połamaną czekoladę, wszystko rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Rozpuszczoną masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Upieczone ciasto francuskie przestudzamy a następnie delikatnie wgniatamy widelcem wybrzuszony środek ciasta tak aby zmieściła się w nim masa czekoladowa. Na środek tarty wlewamy ostudzoną czekoladę dokładnie ją rozprowadzając, wierzch ciasta dekorujemy malinami

Smakowite Dania