koniec ale to już w następnych wpisach. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego-300 g 1 pęczek zielonych szparagów (ok 25 sztuk) 9 plastrów szynki dojrzewającej 7 plastrów żółtego sera 1 jajko sezam i siemię lniane złote do posypania Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości mniej więcej(...)Następnie część szparagów zawinąć w ser a część w szynkę a potem w ciasto francuskie. Cieńsze szparagi zawijałam po dwa a grubsze pojedyńczo. Szparagi owinięte serem owijać ciastem miejsce przy miejscu aby ser nie wypłynął podczas pieczenia natomiast te z szynką można nieco rzadziej tak aby było widać szynkę. Owinięte szparagi ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem. Posmarować
Monia miesza i gotujesłodkiego. Niestety miałam bardzo mało czasu i składników. Dlatego sięgnęłam po ulubiony budyń, zajrzałam do lodówki i... ku mojej radości było. Co? Moje ukochane, niezawodne w takich sytuacjach ciasto francuskie. I tak oto z minimalnych składników upiekłam pyszne szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Spróbujcie. Składniki: (na 4 większe ciastka) 1 budyń o smaku czekoladowym na 500 ml 13/4 szklanki mleka(...)płat ciasta francuskiego XXL cukier puder do prószenia Przygotowanie: W garnku z grubszym dnem (u mnie specjalny do gotowania mleka) gotujemy 1 szklankę mleka z 2 łyżkami cukru. W 3/4 zimnego mleka rozprowadzamy dokładnie proszek (budyń). Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy budyń. Całość ponownie gotujemy ciągle mieszając. Budyń powinien być dość gęsty. Ciasto francuskie (u mnie
Słodkie okruszkiKREWETKI Z WOKA NA SŁODKO-KWAŚNO Współczesna kuchnia francuska to także dania zainspirowane kuchniami całego świata, między innymi kuchnią azjatycką. 4 porcje Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 20 minut Składniki: 500 g średnich lub dużych krewetek* 1 mango 4 cm korzenia imbiru 8 gałązek kolendry 2 ząbki czosnku 4 młode pory (lub kawałek dużego pora, białej części) 4 młode
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaBATATÓW Dzisiaj chciałabym wam polecić proste i wykwintne danie, które możecie przygotować na przykład na zbliżające się Walentynki. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zainspirowane przepisem popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, stosunkowo proste w przygotowaniu, i niezwykle efektowne. Możecie nim zaskoczyć gości. Wędzony łosoś świetnie komponuje się z delikatnym smakiem rozpływających się w ustach placuszków z batatów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM Tym razem przygotowałam dla Was aromatyczną sałatkę na podstawie przepisu popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. Ja ją uwielbiam, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min Czas marynowania i chłodzenia: 2-3 godz. Składniki na sałatkę : 2 filety z piersi kurczaka bez skóry
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszna i aromatyczna Francuska zupa cebulowa , podana z chrupiącymi grzankami. Zupa idealna na niepogodę, bo rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Ja proponuję serwować z wspomnianymi grzankami. Możecie też podawać ze świeżymi kromkami pieczywa. Taka zupa jest też świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju przyjęcia, myślę, że każdy z gości z przyjemnością zje talerz Francuskiej zupy cebulowej po całonocnej imprezie. Smacznego. Francuska zupa(...)Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze,piekarniku lub na patelni po cebuli następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku. Smacznego:) Artykuł Francuska zupa cebulowa pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-uktego jest baaardzo szybka w przygotowaniu. Poniżej podałam przykładowe dodatki, które Wy możecie zamienić na swoje ulubione. 1 płat gotowego ciasta francuskiego passata pomidorowa żółty ser pieczarki salami wędzona mozzarella pomidor oliwki szczypiorek sezam Dodatkowo: ketchup Ciasto francuskie posmarować passatą i obficie posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki (wg kolejności powyżej): pieczarki, plasterki salami, wędzoną mozzarellę (starłam
Di gotujewspomniałem nie jest to dla mnie minusem. Te dwa produkty które dzisiaj użyłem w/w firmy oceniam bardzo dobrze. Są smaczne i łatwo dostępne. Co do samych tostów francuskich to za czasów, gdy mięso na co dzień gościło na moim stole dość często je robiłem. Wystarczył czerstwy chleb i masa jajeczna do obtoczenia go. Potem już tylko smażenie, ułożenie plastrów sera(...)można również użyć trzepaczki tradycyjnej lub końcówki do blendera). Na patelni rozgrzewamy olej. Maczamy kromki chleba z obu stron w powstałej masie i smażymy. Po kilku minutach, gdy tosty francuskie z jednej strony już się zezłocą, obracamy na drugą stronę, układamy szynkę oraz ser i smażymy dalej, najlepiej pod przykryciem, aby ser lepiej się podgrzał. Podajemy z keczupem, sojonezem
BlendmanPierwszy raz robiliśmy ciasto francuskie podczas warsztatów cukierniczych z Fabrice – francuskim szefem kuchni, który na zawsze pozostanie w naszej pamięci. To było
Kuchenne Wariacjesmakowity deser. Ciasto francuskie i owoce suszone ale gotowane takie jak z kompotu z suszu a do tego ser. Połączenie idealne więc warto zrobić sobie pyszny deser. Francuskie koperty z serem i suszonymi owocami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUwielbiam mozzarellę i ciasto francuskie dlatego postanowiłam połączyć te składniki. W efekcie otrzymałam chrupkie poduszeczki z mega ciągnącym się serem i soczystymi pomidorkami. Polecam wszystkim wielbicielom tego sera(...)sałatki caprese :-) Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą PODUSZECZKI Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ 1 kula mozzarelli (125g) 1/2 gotowego ciasta francuskiego 4 małe pomidorki kilka listków świeżej bazylii 6 plasterków kiełbaski chorizo sól prowansalska Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą Ciasto francuskie dzielimy na dwa prostokąty o szerokości około 15 cm. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 6 plasterków - układamy po trzy
peggiwkuchniSKŁADNIKI gotowe ciasto francuskie ok. 25 dag szynki ok. 25 dag sera żółtego tartego lub w plastrach ketchup SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto francuskie posmarować ketchupem rozmieszanym z niewielką ilością wody. Ułożyć plastry szynki i ser na cieście pozostawiając na brzegu, w stronę którego zwijamy kilkucentymetrowy wolny pas do sklejenia ciasta. Pas posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ciasto
Przepisy KulinarneSkładniki ciasto francuskie(...)płaty ser żółty 10 dkg szynka 10 plasterków pieczarki 10 szt jajko 1 szt czarny sezam sól i pieprz Sposób przygotowania Pieczarki pokroić w plasterki, posypać … Czytaj dalej Francuskie pierożki z szynką i serem
czarrna od kuchniszybki do przygotowania, wyrazisty w smaku- pasował do nich idealnie. Taki sos będzie świetny również do wielu innych potraw; w sezonie grillowym przygotowuję go bardzo często. składniki: opakowanie ciasta francuskiego dowolny wytrawny farsz pierogowy (najlepiej 2-3 rodzaje, u mnie ze szpinaku , z gotowanego mięsa , z mozzarelli ) jajko siemię lniane sos: nieduży zielony ogórek 3 ząbki czosnku 200 ml jogurtu(...)wymieszać, odstawić na 5 minut. Następnie dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku - sos powinien mieć mocny, wyrazisty smak. Odstawić na min. 30 minut do lodówki. Jajko roztrzepać widelcem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok 5 cm. Nakładać po odrobinie farszu, za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem smarować brzegi, składać w trójkąty, sklejać dokładnie brzegi. Trójkąty układać na blaszce
6niebofrancuskiego. Wystarczy że macie ciasto w lodówce i 20 minut czasu i możecie do kawy cieszyć się cudownie cynamonowymi palmierami. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego cynamon cukier jajko Sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy warstwą cynamonu oraz cukru. Zawijamy z obu stron w rulony aż oba zawinięte boki spotkają się na środku. Kroimy
Pyry na Gaz