francuskie - 6660 przepisów (strona:66/444)

Deser amaretto (z mascarpone) 205

szybkie pucharkowe desery i smak amaretto. Dziś zapraszam Was na pyszny deser amaretto (z mascarpone). Do przygotowania deseru użyłam mojego ulubionego syropu barmańskiego Amaretto (bez alkoholu) oraz pysznych ciasteczek francuskich, które namoczyłam w kawie. Deser przygotowuje się w kilka chwil. A potem już można się tylko delektować smakiem. Spróbujcie, polecam. Składniki: 125 g mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżeczki(...)syropu barmańskiego Amaretto 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 ciasteczka francuskie Brześć 1 filiżanka kawy* na wierzch deseru: płatki migdałowe i szczypta ciemnego kakao *u mnie z 1 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej Przygotowanie: Do miseczki przekładamy serem mascarpone, dodajemy jogurt naturalny, syrop barmański Amaretto i cukier puder, całość dokładnie mieszamy do połączenia. Próbujemy. Zaparzamy małą filiżankę kawy. W miseczce układamy połamane

Słodkie okruszki
Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami 110

Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne. Często gości w mojej kuchni, a przygotowuję je zarówno na słodko, jak i na słono. Dzisiaj wersja przekąskowa w formie mięsnych pasztecików z farszem kapuściano-pieczarkowym. Są dość duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już(...)solidnie najeść. Składniki na 8 pasztecików: • 200 g pieczarek • 2 plastry karkówki • 1/4 główki małej białej kapusty • 2 opakowania ciasta francuskiego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki sosu sojowego • 1 kieliszek brandy • 2 łyżki natki pietruszki • 4 łyżki oleju • 1/2 jajka do posmarowania ciasta Wykonanie: • Rozgrzać olej, obsmażyć starte na grubej tarce

To co kocham
Tarta Caprese 101

tarta powstała z powodu posiadania dużej ilości pomidorków koktajlowych, które dostałam od Mamy. Wystarczy tylko ciasto francuskie, kulki mozzarelli, bazylia i gotowe gorące Caprese. Pyszna na ciepło i na zimno! Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g kulek mozzarelli • 500 g małych pomidorków koktajlowych • 3 jajka • 3 łyżki śmietany kwaśnej • 2 łyżki posiekanych listków bazylii(...)sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ciasto francuskie rozłożyć w formie dla tart. • Wysypać pomidorki, na wierzch kulki mozarelli. • Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, bazylią, przyprawione solą i pieprzem. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 30 minut

To co kocham
Tarta serowa z brokułem i tuńczykiem 152

myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko to w cieście francuskim. Gorąco polecam do spróbowania. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 brokuł • puszka tuńczyka w kawałkach • 300 g sera białego • 3 jajka • 200 g śmietany kwaśnej (małe opakowanie) • sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: • Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. • Brokuła podzielić na różyczki i lekko obgotować w wodzie z solą i cukrem. • Żółtka zmiksować z serem białym i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. • Białka ubić i wymieszać z masą serową, po czym wylać na ciasto

To co kocham
Niby pizza na cieście francuskim 112

Taką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka mozzarelli(...)plastry szynki konserwowej lub innej • 2-3 pieczarki • 3-4 pomidorki koktajlowe • zioła prowansalskie • 1 łyżka parmezanu Wykonanie: • Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na papierze do pieczenia. • Rozsmarować keczup pozostawiająć na obwodzie ok. 2 cm wolnego ciasta i rozłożyć plastry mozzarelli. • Następnie ułożyć na wierzchu szynkę, pokrojone pieczarki i połówki pomidorów. • Posypać ziołami

To co kocham
Calzone z ciasta francuskiego z łososiem 93

Prawie calzone tylko w cieście francuskim zamiast drożdżowym. Listkujące się ciasto francuskie nadaje lekkości temu pierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 150 g łososia surowego • 2 łyżki(...)soku z ctrtyny • sól, pieprz cytrynowy do smaku • 2 kulki mozzarelli po 100g Wykonanie; • Na połowie prostokątnego ciasta francuskiego rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. • Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. • Rybę położyć na serze. • Przykryć drugą połową ciasta i posklejać dookoła brzegi. • Piec

To co kocham
Tosty francuskie ze śliwkami 199

Leniwe weekendowe śniadania na słodko to moja specjalność. Uwielbiam gorące jaglanki, puszyste placuszki lub pachnące na pół osiedla tosty francuskie. Tym razem mam dla Was wersję tostów z podsmażonymi w miodzie śliwkami. Kto chciałby tak rozpocząć dzień? :) mała chałka lub połowa dużej 2 jajka 3/4 szklanki mleka pół łyżeczki cynamonu łyżeczka miodu 2 łyżki płatków migdałów   masło klarowane(...)klarowane. Smażymy tosty aż będą rumiane z obu stron. Na drugiej patelni rozpuszczamy miód i podmsażamy na nim umyte, wypestkowane śliwki. Podajemy na ciepło z tostami. Smacznego :) Artykuł Tosty francuskie ze śliwkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Tartinki śniadaniowe. 134

razem do śniadania, w dni powszednie praca nie pozwala nam na taką przyjemność. Staram się, żeby zawsze było coś ciepłego- dziś zrobiłam tartinki francuskie w kokilkach. SKŁADNIKI: ciasto francuskie 30 dag. pieczarek 1 mała pierś z kurczaka 4-5 plastrów szynki 4-5 plastry sera żółtego 1 szalotka 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4-5 pomidorki cherry(...)paski pieczarki z dodatkiem szalotki, jajka rozkłócić z solą i pieprzem oraz szczypiorkiem, dodać pokrojony w cienkie paski ser i łyżkę kwaśnej śmietany, kokilki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy kilka razy widelcem, na ciasto kładziemy farsz mięsny, następnie pieczarki, zalewamy jajkiem, na wierzch kładziemy cząstki pomidorów,  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut

Kuchnia Beaty
Biała kiełbasa w cieście francuskim 144

Pyszna biała kiełbaska, która może być pyszna nie tylko podczas świąt Wielkanocnych. Można ją zrobić o każdej porze roku, a z dodatkiem sera i ciasta francuskiego jest naprawdę pyszna. Biała kiełbasa w cieście francuskim 4 białe kiełbasy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie sera żółtego w plastrach rzeżucha roztrzepane jajko keczup do polania   Najpierw kroimy ser żółty w mniejsze(...)paski i dajemy po trochu na górną część białej kiełbasy. Następnie każdą kiełbaskę posypujemy poszatkowaną rzeżuchą. Należy to zrobić dość obficie. Później każdą kiełbasę owijamy paskiem ciasta francuskiego. Jeśli jeden pasek nie wystarczy, należy dołożyć drugi pasek ciasta. Wszystkie kiełbaski przekładamy na wysmarowaną margaryną brytfannę. Każdą z nich nasączamy rozmąconym jajkiem. Kiełbaski przekładamy do piekarnika i pieczemy w piekarniku

Gotuję Testuję
Ciasto francuskie z truskawkami 141

całej rodziny w upalny dzień. Nie robi się go długo, a jest naprawdę smaczny. Dodatkowo pyszne truskawki, mniam! -TRUDNOŚĆ: średnie     -CZAS: 30-60 min Ciasto francuskie(...)truskawkami MASA 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan fix DODATKOWO 15 dag truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego POLEWA 1 łyżka wody 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 10 dag margaryny     Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy na równe kwadraty. U mnie bok miał ok. 6,5 cm. Następnie dzielimy

Gotuję Testuję
Kremówka 135

CZAS: powyżej 60 min   -ILOŚĆ: ok. 15   Kremówka 1 opakowanie ciasta francuskiego 800 ml mleka 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 1 cukier wanilinowy pół opakowania cukru 1 kieliszek spirytusu Ciasto francuskie podzielić na dwie części. Położyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok. 20 minut w 180 st. Po upieczeniu(...)spirytusu.Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż się zagotuje. Odłożyć do ostudzenia. Margarynę utrzeć, dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać spirytus. Masę wyłożyć na jedno ciasto francuskie. Przykryć drugą częścią. Posypać cukrem pudrem. Odłożyć na 1 godzinkę

Gotuję Testuję
Francuskie poduszeczki ze sprytnym farszem 126

przekąska do filmu, meczu czy piwa. Eksperymentowaliśmy z farszami wielokrotnie i tym razem wyszedł nam na tyle smaczny, że postanowiliśmy się podzielić przepisem. SKŁADNIKI (16 poduszeczek) : 2 opakowania ciasta francuskiego mięso z 2-3 filetów z podudzi z kurczaka pół papryki pół ostrej świeżej papryczki 6 pieczarek 15 dag goudy lub edamskiego 2 ząbki czosnku pół cebuli curry papryka słodka(...)smażymy, aż grzyby puszczą sok. Mieszamy, dopóki  płyn nie wyparuje. Wyłączamy i studzimy. Starty ser łączymy z wystudzonym farszem. Ma się roztopić dopiero w piekarniku. Ciasto francuskie rozwijamy, lekko wałkujemy, dzielimy poziomo na pół, pionowo na 4. Dzięki temu otrzymamy 8 prostokątów. Wypełniamy farszem, sklejamy. Wierch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub czarnuszką (opcjonalnie) i pieczemy

Kuchnia od dwojga
ŁOSOŚ Z JABŁKIEM GRANNY SMITH 149

Składniki dla 4 osób:   ● 250 g filetu z łososia ● Pół pęczka szczypiorku ● 1 jabłko granny smith ● 1 limonka ● 1 łyżka sosu sojowego ● 1 łyżka musztardy francuskiej ● 4 łyżki oleju arachidowego ● Oliwa z oliwek ● Sól, pieprz   Przygotuj sos winegret: wymieszaj w miseczce1 łyżkę musztardy, sól, pieprz, 1 łyżkę sosu sojowego, 4 łyżki oleju arachidowego, i sok z połówki limonki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rożki z ciasta francuskiego z serem 184

Rożki z ciasta francuskiego z serem, są bardzo łatwe do wykonania. Wystarczy, że w lodówce mamy gotowe ciasto francuskie, a niespodziewani goście nie sprawią nam żadnego problemu i w kilka chwil wyczarujemy do kawy pyszne ciastko. U mnie w lodówce na pewno można znaleźć ser i to on tym razem wypełnił wnętrze rożków, co dało bardzo smaczny efekt. Zamiast(...)sera można wykorzystać gęsty dżem, czekoladę lub sam cukier z cynamonem. Przygotowując ciastka z ciasta francuskiego należy pamiętać, że to co wkładamy do wnętrza nie może być zbyt rzadkie i w ilości, która pozwoli pieczonemu ciastu na listkowanie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g białego sera twarogowego (nie może być rzadki) 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru

Kuchcik gotuje
Ciastka z nektarynką 114

Ciasto francuskie dobrze jest(...)mieć pod ręką – w sklepie lub w lodówce. W krótkim czasie możemy przygotować takie oto przepyszne ciasteczka. Do przygotowania ciastek potrzebujemy: – opakowanie ciasta francuskiego – dżem brzoskwiniowy/morelowy – kilka nektarynek Ciasto francuskie kroimy na równe kawałki, smarujemy dżemem a na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki nektarynki. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Dodatkowo wierzch

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania