Podobno najlepsze pomysły rodzą się spontanicznie. Tak też było w przypadku tego ciasteczka:) Marcin robił na śniadanie swoje pyszne jajka zapiekane w cieście francuskim i zostało połowę opakowania. A że w tym samym dniu ja robiłam ciasto z truskawkami, które również zostały, postanowiłam wykorzystać „resztki” i upiekłam ciasteczko z białym serem i truskawkami. Poszło całe, jeszcze ciepłe(...)minut 2 porcje 200 g ciast francuskiego 100 g truskawek 3 łyżki białego sera łyżka cukru pudru łyżeczka masła Ciasto francuskie zgiąć na pół, jedną połówkę ponacinać wzdłuż co około 1 cm. Serek pomieszać z cukrem pudrem, nałożyć na część ciasta, która nie jest nacięta. Następnie ułożyć truskawki i zawinąć naciętą połową ciasta. Posmarować wierzch ciasta masłem. piec 20 minut
Ania i Marcin gotująSKŁADNIKI: ( 10 porcji ) 1 porcja = 170 kcal opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g ) 100 g szynki parmeńskiej 80 g tartego żółtego sera 20 szt. zielonych szparagów żółtko łyżka mleka WYKONANIE: 1. Ciasto francuskie podzielić na 10 prostokątów. 2. Na każdy kawałek ciasta kładziemy pół plastra szynki parmeńskiej(...)ciepło lub na zimno. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Szparagi 64 320 7.04 0.38 12.42 Ciasto francuskie 1150 275 15.68 79.75 99 Ser Gouda 285 80 20 21.6 1.76 Szynka parmeńska 135 100 26 3 1 Żółtko jaja kurzego 63 20 3.1 5.6 0.06 Podsumowanie
Atlas SmakówIdealne, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. W smaku przypomina nieco kremówkę, ale dzięki dodatkowi dżemu, nie jest za słodkie. Świetne do popołudniowej kawy :) SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego mały słoiczek kwaśnego dżemu ( u nas porzeczkowy) gotowy krem karpatka do gotowania kostka masła 100 ml śmietanki 30 % łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Krem karpatka przygotowujemy według wskazówek producenta(...)Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy zimny krem karpatkowy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia. Ciasta francuskie rozwijamy i delikatnie nacinamy na równe kwadraty. Chodzi jedynie o to, aby zaznaczyć kawałki ciasta, dzięki temu będzie się później ładnie kroiło. Pieczemy według przepisu na opakowaniu. Na wystudzony blat francuskiego ciasta wykładamy gotową karpatkową masę, Schładzamy przez
Kuchnia od dwojgaDzisiejszy przepis to mój weekendowy eksperyment kulinarny. Kruche ciasto francuskie, soczysta kukurydza i aromatyczne, dobrze doprawione mięso z odrobiną sera - szybki i prosty obiad, idealny, gdy nie macie ochoty zbyt długo siedzieć w kuchni. Potrzebujemy: - opakowanie ciasta francuskiego - 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego - kilka łyżek ostrego sosu (ja użyłam Firecracker z Heinz'a) - 3/4 puszki kukurydzy konserwowej - mała czerwona(...)plasterki czosnku i kukurydzę. Solimy i dodajemy mięso. Smażymy co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy i dodajemy kilka łyżek ostrego sosu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto francuskie dzielimy na 4 lub 6 części i układamy na blasze wyłożonej papierem. Każdy kawałek smarujemy cienko pastą tikka masala i wykładamy na to przygotowany wcześniej farsz. Całość posypujemy tartym serem
W poszukiwaniu inspiracjizupę, lub ususzyć je i zimą pić zdrowe napary z suszonych liści. Ja proponuję Wam dzisiaj keks z dodatkiem liści pokrzywy, czarnych oliwek i suszonych pomidorów, zainspirowany przepisem znanego francuskiego szefa kuchnia Régisa Marcona. Sparzone liście pokrzywy nabierają smaku wodorostów. Ten nietypowy keks może stanowić oryginalną przekąskę na aperitif lub na imprezę. Czas przygotowania :40 min. Gotowanie i pieczenie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSerowe paluchy z ciasta francuskiego to bardzo szybka i smaczna przekąska. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut, a na pewno wszystkim zasmakuje. Zamiast kupować chipsy i krakersy, możemy przygotować w domu przekąskę idealną zarówno na imprezę jaki na wieczór filmowy. Spróbujcie, a na pewno nie będziecie żałować. Przepis Składniki: paczka ciasta francuskiego żółtko łyżka mleka pół łyżki przecieru pomidorowego(...)sól i pieprz Co do tartego sera, to oczywiście można zastąpić go innym, ale takim który pod wpływem temperatury twardnieje, nie ciągnie się sery do pizzy. Przygotowanie: Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie smarujemy bardzo cienką warstwą przecierem pomidorowym i posypujemy serem. Ciasto tniemy najpierw wzdłuż, a następnie na około dwu centymetrowe paski. Każdy pasek
KasiaiKrzysiu.plSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 5 sztuk, cebula 1 większa, pieczarki 5 sztuk, oregano - ile potrzeba, keczup pikantny - ile potrzeba, ser żółty 10 dag, kmin rzymski - ile potrzeba ciasto francuskie pokroić na 5 porcji, z parówek dobrej jakości usunąć osłonki, ser pokroić na 5 porcji na każdej porcji ciasta położyć parówkę, dodać pokrojone pieczarki z cebulą, porcę sera
W Mojej Kuchni LubięDziś polecam Wam pyszne czekoladowe muffinki z jagodami, przygotowane według przepisu znanego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, są delikatnie chrupiące z zewnątrz, z płynną czekoladą w środku, której słodycz przełamuje lekko kwaskowaty smak jagód. Można je przygotować w ciągu niespełna pół godziny, więc idealnie się sprawdzą również , kiedy odwiedzą was niespodziewani goście. Tym bardziej, że najlepiej smakują na ciepło
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze(...)wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, na środku rozłożyć nadzienie, brzegi nałożyć do środka, wodą posmarować ciasto piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, zostawić na blaszce w chłodnym miejscu do wystudzenia aby kisiel stężał - pyszny deser kawy, herbaty..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJajka mimoza” to popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, i posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”. Możecie je podać dla odmiany na wielkanocne lub codzienne śniadanie. Przygotowanie: 20 min. Gotowanie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWsypać posiekany koperek, wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić. Przygotowanie piersi kurzych – piersi kurze przekroić na pół wzdłuż, doprawić do solą, pieprzem i papryką słodką. Wykonanie – ciasto francuskie rozwinąć. Na środku wzdłuż rozłożyć plasterki sera – od góry do dołu. Na ser rozłożyć pieczarki i na to kawałki kurczaka.Z obydwu stron naciąć boki ukośnie tworząc choineczkę. nacięcia zrobić
Kuchnia PokoleńJeżeli znudziły Wam się zwykłe kotlety z piersi kurczaka w panierce to mam dla Was propozycję. Pierś z kurczaka z ogórkiem, papryką i serem żółtym zapiekane w cieście francuskim. To moja propozycja na wielkanocny obiad. Pychotka Składniki: podwójna pierś z kurczaka 300g ciasta francuskiego pół małego słoiczka papryki konserwowej 4 ogórki konserwowe 8 plasterków sera żółtego jajko sól, pieprz Sposób(...)wykonania: Pierś z kurczaka podzielić na 4 kotlety, lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Ciasto francuskie podzielić na 4 równe prostokąty, każdy prostokąt ponacinać z dwóch stron tworząc grzebienie. Paprykę i ogórki pokroić w słupki. Na środek ciasta kłaść pierś z kurczaka, paprykę, ogórki i 2 plastry sera żółtego.Grabienie ciasta przeplatać na przemian, podwijając pod spód kotleta. Posmarować kotlety roztrzepanym
Cukiernia PychotkiPrzepis na sos szpinakowy jest dość nietypowy i trochę kaloryczny, więc jeśli ktoś z Was jest na diecie, to proponuje zrobić sobie CHEAT DAY ! Niestety nie przygotowuję sama ciasta francuskiego, gdyż jest to praco i czasochłonne. Może kiedyś się zmotywuję i uzbroję w mega siłę i cierpliwość do wałkowania, składania i chłodzenia tego ciasta :) Z podanych składników wychodzi(...)sztuk. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Farsz szpinakowy: Pół opakowania szpinaku mrożonego (brykiet) 1 cebula 1/4 opakowania sera typu feta 2 łyżki majonezu 1/3 szklanki mleka 1-3 ząbków czosnku (kto jak lubi) 1 żółtko sól,pieprz, olej Wykonanie Nasze koperty szpinakowe rozpoczynamy od przygotowania farszu. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy się zeszkli, dodajemy
Justa próbuje gotowaćboczek, nie szynka, nie ser czy pieczarki ... tym razem to pierś kurczaka i ciasto francuskie stworzyły te pyszne rollsy no i nie mogło obejść się bez sosu czosnkowego :) Składniki : arkusz ciasta francuskiego ok 400 gr piersi kurczaka sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego
Mechanik w kuchniCiasto francuskie jest świetnym kompanem dla szybkich przekąsek, kolacji i deserów. I dla resztek z lodówki, które trzeba ocalić przed wyrzuceniem :) Wyszło całkiem przyzwoite danie, świeże, wiosenne i bardzo smaczne. Duużo dobrego robi mięta - nie pomijajcie jej i jeżeli macie świeżą posypcie nią tartę przed podaniem <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - dwie wędzone ćwiartki z kurczaka - opakowanie sera(...)Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki. 3. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. 4. Oliwę mieszamy z ziołami greckimi i szczyptą soli. 5. Płat ciasta francuskiego rozwijamy, układamy na blasze, rozsmarowujemy masę z fety pozostawiając wolne brzegi. Następnie układamy kawałki kurczaka i cukinię. na tak ułożonych plasterkach cukinii rozsmarowujemy pędzelkiem oliwę z ziołami. 5. Tartę pieczemy
Cook&Love