francuskie - 6660 przepisów (strona:62/444)

Tartaletki z mięsem mielonym, oliwkami i kaparami 87

spodziewam się gości wiem, że oprócz fajnych i kolorowych sałatek, także sprawdzonych i sytych z ryżem czy mięsem sprawdzą się świetnie wszelakie bagietki, grzanki, dipy i rozmaitości z ciasta francuskiego. Uwielbiam je za szybkość, elastyczność, łatwość w przygotowaniu i smak, którym można dowolnie operować. Ciasto francuskie jako deser na słodko, wytrawnie na przekąski mięsne czy wege oraz jako dania(...)reszta wieprzowo-wołowe 4 suszone pomidory posiekane 195 g czarnych oliwek 3 łyżeczki kaparów słoik 550 g sosu słodko-kwaśnego z ananasem Dawtona kilka łyżek oleju 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka, oregano tarty twardy ser, u mnie grana padano Przygotowanie: Na kilku łyżkach oleju przesmażam mięso. Gdy zmieni kolor dodaję posiekane pomidory suszone, kapary

Zasmakuj Kuchni
Kremówka z kremem marchewkowym 111

Zapraszam na smaczne ciasto z aromatycznym kremem marchewkowym. Krem dzięki marchewce ma piękny pomarańczowy kolor i niezwykły smak. Polecam Składniki: 275 g ciasta francuskiego 330 ml śmietanki 30% 350 ml soku wyciśniętego ze świeżych marchewek 250 g mascarpone 1/4 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny oraz cukier puder do posypania blaszka 24x24cm Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy(...)pieczemy w całości przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Drugą połowę ciasta dzielimy na 9 kawałków i również pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto francuskie studzimy. Sok marchewkowy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się soku wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy sok z gazu i studzimy. Zimną galaretkę marchewkową wstawiamy do lodówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Miniszarlotki francuskie z marcepanem 149

Jabłka-przesycone jesiennym słońcem są  teraz soczyste i pięknie pachną,  aż żal z nich nie korzystać , małe francuskie mini szarlotki to żelazna pozycja wśród jesiennych wypieków, dzięki wkładce z marcepanu smakują jak z najlepszej cukierni  a może nawet lepiej….obowiązuje tylko jedna zasada przed rozpoczęciem działania, dobrze nagrzać piekarnik! U mnie  jesienią wpisują się w poczęstunek(...)niespodziewanych gości , nie ma nic lepszego  doskonale smakują   podane z filiżanką aromatycznej białej herbaty  White Pearl of Fujian Richmont 2 rulony świeżego ciasta francuskiego 2  winne jabłka (antonówka) 10 dag marcepanu 1 jajko Cukier brązowy z cynamonem Sposób wykonania: Piekarnik przed zrobieniem mini szarlotek nagrzewamy do 190*c. Jabłko, obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy

Wanilia i Kardamon
BRETOŃSKI FAR ZE ŚLIWKAMI 163

mleka. Z czasem przepis ten został wzbogacony o jajka, suszone śliwki i rum. Dzisiaj   far breton jest nie tylko tradycyjnym ciastem regionu Bretanii, ale należy również do klasyków francuskiego cukiernictwa. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 1 godz 10 min. Macerowanie: 1 godz. Porcja dla 6 osób: Składniki : ● 250 g suszonych, wypestkowanych śliwek ● 130 g mąki pszennej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem 93

fetą i szpinakiem. Dodatek mięty i szpinaku z własnej działki dodatkowo podniósł walory smakowe tej szybkiej i prostej potrawy. Powtórzę nie raz:) Kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem ciasto francuskie 250 g szpinaku (świeżego lub zamrożonego) 500 g ricotty 2 jajka 1/3 startego parmezanu 1,4 szkl posiekanej mięty 75 g fety sól, pieprz Wymieszać ricottę, posiekany szpinak (jeżeli używamy(...)zamrożonego trzeba go rozmrozić i odcisnąć), miętę, jajka i starty parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie pokroić na kawałki i zostawiając brzegi wolne na każdym położyć porcję nadzienia. Zawinąć brzegi do środka, ułożyć pokruszoną fetę i posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Zapiekać około 30-35 minut aż ciasto się zarumieni. Artykuł Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
Wypiekacz do chleba firmy Panasonic i chleb orkiszowy ;-) 142

zioła lub warzywa. Przygotowując nieco słodsze ciasto, można uzyskać lekkie i puszyste bułki. W modelu SD-ZB2512 znalazły się również standardowe ustawienia, np. odpowiednie do pieczenia chleba białego, żytniego, francuskiego czy ciasta na pizzę. W wypiekaczu zastosowano technologię wyrabiania ciasta, która umożliwia równomierne rozprowadzenie składników i uzyskanie idealnych efektów pracy. Oprócz tego wypiekacz wyposażono w dozownik drożdży, a także wyjmowany(...)temperaturze zewnętrznej. PROGRAMY WYPIEKACZA: PIECZYWO: 1. Podstawowe 2. Podstawowe błyskawiczne 3. Podstawowe z bakaliami 4. Nadziewane 5. Pełnoziarniste 6. Pełnoziarniste błyskawiczne 7. Pełnoziarniste z bakaliami 8. Żytnie 9. Francuskie 10. Na zakwasie 11. Włoskie 12. Kanapkowe 13. Brioche 14. Bezglutenowe 15. Specjalne 16. Specjalne z bakaliami 17. Sodowe 18. Sam wypiek CIASTO: 19. Podstawowe 20. Podstawowe z bakaliami 21. Nadziewane

SMYKWKUCHNI
francuskie z jabłkami pomarańczowymi... 136

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, pomarańcza 2 sztuki/duże, jabłka 4 sztuki, kisiel pomarańczowy 2 opakowania, cukier 3 łyżki, cynamon 2 łyżeczki z dwóch dojrzałych, soczystych, słodkich pomarańczy wycisnąć sok, jeśli są pestki to usunąć obrane jabłka pokroić na średnie kawałki, wsypać do miski, wlać sok z pomarańczy, wsypać cukier i kisiele proszek, wszystko wymieszać ciasto francuskie rozwinąć

W Mojej Kuchni Lubię
Gniazdka ze szpinakiem i jajkiem 143

Pyszne gniazdka z ciasta francuskiego nadziane szpinakiem i jajem. Pyszne na ciepło jak i na zimno. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego szpinaku 125 g ricotty sól,pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła klarowanego 6 jajek suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak odparuje(...)całą wodę. Dobrze doprawić solą, pieprzem i gałką. Zestawić z ognia, dodać ricottę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Ciastem wylepić foremki na duże muffiny formując gniazdko. Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko. Na wierzch wbić jajko i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka francuskie z rabarbarem 171

Goście w progu a wy nie macie nic do kawy? Mam dla was wyjście z tej sytuacji pod warunkiem że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja zrobiłam z rabarbarem ale można też użyć truskawek, śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 mniejsze łodygi czerwonego rabarbaru cukier cukier puder Przygotowanie: Rabarbar pokroić w plasterki zasypać(...)smaku cukrem i odłożyć na około godzinę.  Ciasto francuskie pokroić w kwadraty 8*8 cm. Naciąć na każdym rogu i zwinąć rogi do środka ciasta. Na środku ułożyć po 3-4 kawałki rabarbaru(bez soku). Piec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Przed podaniem oprószyć cukrem

Ala piecze i gotuje
francuskie jabłkowo-serowe... 112

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, ser twarogowy śmietankowy 40 dag, jabłka 3 sztuki, żółtka 2 sztuki, cukier 4 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, kasza manna 1 łyżka, lukier biały - w opisie twaróg śmietankowy łyżką utrzeć z żółtkami, cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem

W Mojej Kuchni Lubię
Orzechowe poduszeczki na francuskim cieście z migdałami 97

słodkim. Dziś propozycja orzechowa z migdałami. Skosztujcie tego rarytasu, bo nie dość, że śmiesznie łatwy, to jeszcze szybko zaskarbia sobie zwolenników.     Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka twarogowego 2-3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1-2 łyżeczki cukru pudru garść płatków migdałowych rukola do dekoracji Wykonanie Schłodzone w lodówce ciasto francuskie rozwinąć i wyprostować brzegi. Małym(...)Wystudzone poduszeczki smarowac kremem orzechowym. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, posypać wierzchy poduszeczek. Poduszeczki układać na półmisku udekorowanym rukolą lub inną, ulubioną zieleniną. Smacznego! Artykuł Orzechowe poduszeczki na francuskim cieście z migdałami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Roladki serowo-ziołowe z ciasta francuskiego 136

dipy, sosy zimne, przed podaniem udekorujcie czymś świeżym zielonym, powstanie apetyczny kontrast. Świetnie prezentują się także majonezowe z tartym parmezanem i oliwkami albo szpinakiem i łososiem. Spróbujcie! Ciasto francuskie można dosłownie wszystkim faszerować, co oznacza że za każdym razem możecie przygotować inną przekąskę i zaskoczyć smakiem siebie i innych:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek koncentratu pomidorowego kilka(...)plastrów wędliny tarty żółty ser 1 małe jajko mielona ostra papryka bazylia, zioła prowansalskie, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, rozsmarować na nim koncentrat, nałożyć kilka plastrów wędliny i tarty ser, posypać ziołami i pieprzem (ostra papryka na wierzch). Ciasto zwijać wzdłuż dłuższych stron ku sobie, do środka, równo, powstaną na końcu dwa rulony obok

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczko francuskie z truskawkami 168

Podobno najlepsze pomysły rodzą się spontanicznie. Tak też było w przypadku tego ciasteczka:) Marcin robił na śniadanie swoje pyszne jajka zapiekane w cieście francuskim i zostało połowę opakowania. A że w tym samym dniu ja robiłam ciasto z truskawkami, które również zostały, postanowiłam wykorzystać „resztki” i upiekłam ciasteczko z białym serem i truskawkami. Poszło całe, jeszcze ciepłe(...)minut 2 porcje 200 g ciast francuskiego 100 g truskawek 3 łyżki białego sera łyżka cukru pudru łyżeczka masła Ciasto francuskie zgiąć na pół, jedną połówkę ponacinać wzdłuż co około 1 cm. Serek pomieszać z cukrem pudrem, nałożyć na część ciasta, która nie jest nacięta. Następnie ułożyć truskawki i zawinąć naciętą połową ciasta. Posmarować wierzch ciasta masłem. piec 20 minut

Ania i Marcin gotują
Szparagi w cieście francuskim 324

SKŁADNIKI:  ( 10 porcji )                        1 porcja = 170 kcal opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g ) 100 g szynki parmeńskiej 80 g tartego żółtego sera 20 szt. zielonych szparagów żółtko łyżka mleka WYKONANIE: 1. Ciasto francuskie podzielić na 10 prostokątów. 2. Na każdy kawałek ciasta kładziemy pół plastra szynki parmeńskiej(...)ciepło lub na zimno. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Szparagi 64 320 7.04 0.38 12.42 Ciasto francuskie 1150 275 15.68 79.75 99 Ser Gouda 285 80 20 21.6 1.76 Szynka parmeńska 135 100 26 3 1 Żółtko jaja kurzego 63 20 3.1 5.6 0.06 Podsumowanie

Atlas Smaków
Proste ciacho dla zabieganych 113

Idealne, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. W smaku przypomina nieco kremówkę, ale dzięki dodatkowi dżemu, nie jest za słodkie. Świetne do popołudniowej kawy :) SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego mały słoiczek kwaśnego dżemu ( u nas porzeczkowy) gotowy krem karpatka do gotowania kostka masła 100 ml śmietanki 30 % łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Krem karpatka przygotowujemy według wskazówek producenta(...)Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy zimny krem karpatkowy.  Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia.  Ciasta francuskie rozwijamy i delikatnie nacinamy na równe kwadraty. Chodzi jedynie o to, aby zaznaczyć kawałki ciasta, dzięki temu będzie się później ładnie kroiło. Pieczemy według przepisu na opakowaniu. Na wystudzony blat francuskiego ciasta wykładamy gotową karpatkową masę, Schładzamy przez

Kuchnia od dwojga

Proponowane wyszukiwania