francuskie - 6660 przepisów (strona:65/444)

na szybko francuskie z mandarynkami i cynamonem... 127

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, mandarynki 8 sztuk, cukier waniliowy 1 łyżka, cynamon 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć z rolki na papierze, położyć na blaszce, na cieście rozłożyć gęstocząstki obranych mandarynek zostawiając dość szerokie brzegi do podwinięcia mandarynki posypać cukrem waniliowym, cynamonem i budyniem czekoladowym bez cukru brzegi ciasta nałożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka francuskie z domową marmoladą 161

masz czasu na pieczenie? a masz w domu ciasto francuskie i marmoladę? Więc możesz zrobić szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego.Błyskawiczne, proste do wykonania, nie ma możliwości, żeby sią nie udały. Potrzebny czas to jakieś 20 minut.  Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - domowa marmolada  przepis , możecie użyć również innej Przygotowanie: Ciastko francuskie rozwijamy, wycinamy z niego

Życie zaczyna się w kuchni
Rustykalna tarta z botwinką 104

winegretem. Lekkie i zdrowe, wiosenno-letnie danie, nie wymaga dużego nakładu pracy.    Składniki na 2-3 porcji Czas przygotowania: 15 min + 35 min gotowe ciasto francuskie najlepiej w formie koła 2 pęczki botwinki bez buraczków 2 jaja 4 łyżki śmietany 30% pęczek koperku 150 g mozzarelli sól, pieprz       Do podania hummus z buraka (przepis(...)Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st C  2. Botwinkę dokładnie płuczemy, siekamy  3. Jajka mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem 4. Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko 5. Botwinkę zalewamy mieszaniną jajek i śmietanki, mieszamy dokładnie, dodajemy posiekany koperek 6. Wykładamy botwinkę na środek ciasta, pozostawiamy 2-3 cm wolnego brzegu dookoła, następnie naciągamy do środka tarty

Słodki Kompromis
ŚLIMACZKI Z SEREM I SZYNKĄ 200

Szukacie pomysłu na oryginalną i smaczną przekąskę? Wystarczy gotowe ciasto francuskie, ser, szynka, ulubione zioła..i piekarnik. Po paru minutach ślimaczki gotowe. Pyszne na ciepło jak i na zimno.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 plastrów dobrej szynki 10 plastrów sera żółtego zioła prowansalskie Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim plaster koło plastra szynkę, na nią ser. Posypujemy

Z Majeczką w kuchni
POMIDORKI KOKTAJLOWE W ŚWIĄTECZNEJ ODSŁONIE 121

przemian żółte i czerwone, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Udekoruj listkami bazylii. *Jeśli się spieszysz, możesz również użyć gotowego ciasta francuskiego, rozwiń je i wykrój prostokąty, następnie ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180-200°C piekarnika, piecz około

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 207

Chrupiące ciasto francuskie, soczysta pierś z kurczaka oraz pyszny farsz ze szpinakiem sprawiają, że nikt nie oprze się temu daniu. Jedna pierś z kurczaka spokojnie wystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę(...)ząbek czosnku 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego łyżka masła 1 żółtko oregano czerwona papryka sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Po rozmrożeniu dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, do smaku sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia , następnie mieszamy z fetą. Piersi myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę

Kolejny blog o gotowaniu
Rogaliki z ciasta francuskiego 275

ciasto francuskie 6 kawałków ulubionej czekolady Ciasto francuskie z poprzedniego przepisu rozwałkuj i wytnij trójkąty tak jak na zdjęciu. Na szerszej części połóż  po kostce czekolady i zwiń rogaliki. Piecz około 10 minut w 200 stopniach na papierze do pieczenia. Smacznego

cukrem pudrem posypane
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 206

dawno proponowałam kapuśniaczki drożdżowe a dziś polecam jeszcze te z ciasta francuskiego. Są one niesamowicie delikatne a do tego robi je się błyskawicznie pod warunkiem,że mamy już przygotowany farsz.    1 op gotowego ciasta francuskiego 1 jajko biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek(...)drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowaną kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić.  Ciasto francuskie rozwinąć i wycinać gwiazdki używając do tego celu foremki. Na środek wyciętej gwiazdki włożyć niewielką ilość farszu,przykryć kolejną gwiazdką i brzegi zlepić używając widelca.  Każdą gwiazdkę posmarować roztrzepanym

Kolorowa kuchnia Elki
na szybko pizza na cieście francuskim... 193

Składniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, sos pomidorowy 200 ml, przyprawa do pizzy 1/2 opakowania, ser mozarella 20 dag/starty, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 3 sztuki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki cebule pokroić w pół talarki i na oleju podsmażyć na złocisto pieczarki pokrojone wsypać do cebuli i na większym ogniu(...)podsmażać do odparowania wody co jakiś czas mieszając, na koniec dodać pieprz mielony, sól czosnkową ciasto francuskie rozwinąć na papier do pieczenia i ułożyć na blaszkę, ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy (użyłam swój sos domowy ze zmiksowanych pomidorów) wystudzone pieczarki z cebulą rozłożyć na cieście posypać startym serem mozzarella, piekarnik elektryczny nagrzany na 220C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 136

nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Francuskie pakieciki na imprezę 205

Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce na czarną godzinę, powstają z niego szybkie przekąski gdy nie ma nic w domu a szykuje się spotkanie towarzyskie lub dobry film w domowym zaciszu. Taki prosty smakołyk na pewno jest lepszy niż kupny, można dobierać składniki wg upodobań.  Moja propozycja jest z szynką oliwkami, bazyliowym  pesto i serem żółtym, jeśli(...)lubicie bazyliowych smaków,  proponuję chutney z czerwonej cebuli do kupienia w sklepach, z nią też są mega! Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Pesto z bazylii do posmarowania 15 dag szynki gotowanej 2 pomidory 1 mała puszka lub słoiczek oliwek czarnych 15 dag   sera żółtego do posypania-użyłam Mlekoma Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Świeża

Wanilia i Kardamon
Rurki z kremem piernikowym 484

Francuskie rurki z aromatycznym, puszystym kremem piernikowym na kremówce. Smaczny deser nie tylko na święta :) Rurki nie są wcale aż tak pracochłonne jak się może wydawać, dlatego warto wypróbować przepis jeśli lubicie słodkości z kremem :) Składniki na 12 rurek rurki: 1 blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle) 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu masło do posmarowania foremek(...)łyżki cukru pudru (wg. uznania) 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 saszetka śmietan-fixu dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 2 łyżki masła Przygotowanie: Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół). Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko roztrzepać. Cukier wymieszać

Ze smakiem i z pasją
Rurki z kremem truskawkowym 170

Pierwszy raz upiekłam takie rurki.  Mając ciasto francuskie piecze się takie rurki bardzo szybko. Krem też jest eksperymentalny. Rurki były smaczne, jednak krem jak dla mnie zbyt mało truskawkowy - czuło się zaledwie truskawkową nutę. Wymaga dopracowania :) Rurki z kremem truskawkowym Płat ciasta francuskiego 1 szklanka musu z truskawek 250 g serka mascarpone 50 g masła cukier puder truskawki(...)dekoracji Coasto francuskie pokrój na długie paski i nawń na foremki do rurek wysmarowane małem. Upiecz wg wskazań na opakowaniu ciasta. Serek maskarpomne zmiksuj z 5 dag miekkiego masła. Do kremu dodawaj nie przerywając mieszania porcjami zmiksowane truskawki. Napełnij kremem rurki. Udekoruj truskawkami i oprósz cukrem pudrem

Gotuj Sam!
SZPARAGI W CIESCIE FRANCUSKIM Z SALAMI I SEREM 170

zdrowe warzywa, które świetnie nadają się na przekąskę :)  Ciasto jest delikatne, ale chrupiące, tak samo jak szparagi, więc całość wybornie smakuje.   SKŁADNIKI: szparagi zielone 1 pęczek ciasto francuskie 1 op.  salami w plastrach 100 g. ser żółty w plastrach 150 g.  cebula czerwona 1/2 szt.  sól, pieprz do oprószenia olej rzepakowy 2 łyżki  mąka(...)podsypania żółtko z 1 jaja METODA: Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć ciasto francuskie. Pokroić na małe kwadraty. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki  ok 1-2 cm. Oprószyć solą, pieprzem i skropić olejem. Na kwadratach ciasta francuskiego układamy plaster sera, 2-3 plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę. Na to układamy 2 szt. szparagów. Końce lewy górny i prawy dolny smarujemy

Kuchnia Paulettes
Pizzerinki na cieście francuskim z kurczakiem i cheddarem na brokułowym spodzie 196

Ultra prosta i szybka przekąska na wieczór, sylwestra lub imprezę. Wystarczy mieć ciasto francuskie i resztki w lodówce :) Składniki: - ciasto francuskie - wędzone udko z kurczaka - pomidorki koktajlowe lub paprykowe - cebula - starty ser cheddar - sos brokułowy zrobiony jak w tym przepisie do ryby:  klik - listki bazylii - sól morska Płat gotowego ciasta francuskiego dzielimy na 9 równych prostokątów. Każdy z nich

Cook&Love