francuskie - 6660 przepisów (strona:73/444)

KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ 191

kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby zalałam wodą i odstawiłam na 2 godziny aby namiękły. Kiszoną(...)cebulę z kapustą. Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty. Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam farsz i skleiłam brzegi. Można posmarować powierzchnię jajkiem. Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować. Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut

potrawyregionalne
ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI 3260

pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do czerwonego barszczyku.  Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem   lub  przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 30 deko pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki 12% śmietany  1- 2 łyżki masła 1 jajko sól świeżo zmielony czarny pieprz Pieczarki umyłam. Pokroiłam je na plasterki. Pokroiłam drobno cebulę(...)pozostałą część masła. Pieczarki dusiłam dopóki nie odparował z nich sok. Farsz nie powinien być za rzadki. Dodałam śmietanę, przyprawiłam solą i pieprzem. Wyjęłam z zamrażalnika płat ciasta francuskiego. Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej. Pokroiłam go na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładałam nadzienie z pieczarek. Można nadziać ciasto również szpinakiem. Składałam ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów

potrawyregionalne
Tosty francuskie z serem 147

sycące i diablo kaloryczne. Mięciutkie, ciągnące się i chrupiące jednocześnie. Delikatnie mleczne i zdecydowanie serowe. Moje francuskie tosty z przypieczonym żółtym serem. Złote tosty – moje śniadanie mistrzów. Tostów francuskich nie wynaleziono ani nie wymyślono we Francji, jak mogłaby wskazywać ich nazwa. Chleb był podstawowym pożywieniem wielu kultur, a że i wtedy, i dziś, nikt nie lubi marnować jedzenia, trzeba(...)kucharz Joseph French. A że gramatyka nie była jego mocną stroną i przy wpisywaniu potrawy do menu zapomniał postawić w odpowiednim miejscu apostrof, zamiast „tostów Frencha” wyszły mu „tosty Francuskie”. I tak już zostało ;) W Indiach te tosty podaje się z zielonym chili, cebulą i ketchupem, w Hiszpanii najpierw macza się pieczywo w winie, następnie w mleku i jajkach

Karo in the Kitchen
tartaletki "trzy sery" 155

Ciasto francuskie z kurczakiem, pomidorkami i trzema rodzajami sera.Doskonałe jako przekąska imprezowa lub na ciepłą kolację. Szybkie i łatwe do zrobienia.  Składniki(...)sztuk: arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka 1 mały krążek sera camembert 1 kulka mozarelli (125g) 60 g żółtego sera kilknaście pomidorków koktailowych ostra i słodka papryka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, wymieszać z czosnkiem i przyprawami i usmażyć na oleju. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków i wylepić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jabłkowe różyczki 419

można przygotować jadalne róże. Wbrew pozorom ich przyrządzenie jest banalnie proste :) Przy okazji pozdrawiam Madzię, która zachęciła mnie do przygotowania poniższej przekąski na słodko :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 średniej wielkości jabłka kilka łyżek powideł śliwkowych (lub innego dżemu) kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cynamon cukier puder do posypania Jabłka umyć, przekroić na pół i usunąć(...)rondelka wlać 1 szklankę wody i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Gdy woda zacznie wrzeć - wsypać jabłka. Gotować kilka minut na średnim ogniu. Miękkie plasterki jabłek odcedzić i ostudzić. Ciasto francuskie rozwałkować i przeciąć na 8-9 pasków. Posypać cynamonem. Każdy kawałek ciasta posmarować łyżeczką powideł. Następnie na samej górze ułożyć plasterki jabłek. Ciasto bez jabłek podwinąć, a następnie całość

Ugotować
Koperty z ciasta francuskiego z karmelizowaną dynią 149

150g karmelizowanej dyni ( TUTAJ przepis) - 275g ciasta francuskiego (1 opakowanie) - 25g łuskanych orzechów włoskich - 1 jajko (białko) Składniki na 12-15 szt. Czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 20 minut Zaczynamy od drobnego posiekania orzechów i włączenia piekarnika z nastawioną temperaturą 200 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej

Kuchenne Wariacje
Róże z jabłka w cieście francuskim 1000

konfitura z płatków róż to już musiałam je zrobić. Konfitura smakuje, pachnie obłędnie i świetnie skomponowała się z jabłkiem i ciastem francuskim. Szkoda tylko, że kupiłam  jedno ciasto, bo różyczek było zdecydowanie za mało. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 jabłka 1 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia cukier puder Przygotowanie: Jabłka(...)ognia włożyć pokrojone jabłka i pozostawić pod przykryciem w zależności od twardości na 3-5 minut żeby jabłka zmiękły. Przelać na sitko i pozostawić do odsączenia i ostudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i wzdłuż krótszego boku pokroić na 6 cm paski. Połowę każdego paska na całej długości cieniutko posmarować konfiturą. Ułożyć na zakładkę zimne plasterki jabłek pozostawiając na końcach

Ala piecze i gotuje
Łosoś z porem i serem żółtym w cieście francuskim 156

soczysty kawałek łososia z dodatkiem aromatycznego pora i sera żółtego, otulony chrupiącym ciastem francuskim. Smaczna przekąska, gorąca kolacja a nawet obiad - polecam :) SKŁADNIKI: (na 4 szt) 1 op. ciasta francuskiego 30 dag łososia  4 grubsze plastry sera żółtego kawałek pora (10-15 cm)  1 łyżka masła sól, pieprz i ulubiona przyprawa do ryb (u mnie Fish Masala(...)kawałki, każdy oprószyć solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do ryb. 2. Pora pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle i lekko osolić do smaku. 3. Ciasto francuskie przekroić na 4 części, na środku każdej ułożyć po kawałku łososia, na to przysmażony por i po plastrze sera żółtego. Zawinąć w koperty. 4. Piec do zrumienienia

Kto ugości moich gości?
Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego z nutą pomarańczy 171

się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie na całej powierzchni smarujemy dżemem/konfiturą/marmoladą i kroimy na ok. 6cm plastry(...)wzdłuż krótszego boku. Wybrane owoce myjemy, kroimy na ćwiartki, wyrzucamy pestki, bądź gniazdo nasienne i wraz ze skórką kroimy na cieniutkie plasterki. W górnej części plastra ciasta francuskiego kładziemy pojedyncze plasterki owoców tak, by nieco nakładały się na siebie. Ciasto składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, jakbyśmy kładli kołderkę na nasze owoce. Zawijamy w "ślimaka", staramy się delikatnie skleić końcówkę

Be Fit Be Strong
Francuskie ciasteczka z budyniem i śliwkami 165

Dodatkowo posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam wiórkami kokosowymi. Po spędzeniu ok. 20 minut w piekarniku nabrały pięknego, złocistego koloru - niczym prawdziwe, jesienne ciasteczka!  Składniki: 1 arkusz świeżego ciasta francuskiego ok. 15 śliwek węgierek (po jednej na jedno ciastko) budyń z prawdziwą wanilią 2 niepełne szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki wiórek kokosowych jajko Przygotowanie:  Budyń ugotować zgodnie(...)przestudzenia. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła, będzie wtedy bardziej kremowy. :)  Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Ciasto francuskie podzielić na (w miarę możliwości) równe prostokąty. Mi wyszło ich łącznie piętnaście. Na środku rozsmarować odrobinę budyniu (po jednej łyżce na jedno ciastko). Ułożyć po dwie połówki śliwek. Wierzch posmarować

Kuchnia Ellie
A gdyby gruszki się udały? 118

małe wyglądają ładniej po upieczeniu) 25ml amaretto 150g drobnego cukru 50g masła 1 laska wanilii 2-3 świeże listki laurowe (nasze!) 1 pomarańcza garść migdałowych płatków 1 opakowanie ciasta francuskiego (xxl- 375g)     Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne, krojąc część z nich na pół a część na ćwiartki. Owoce skrapiamy amaretto i odstawiamy(...)warstwę jednocześnie nie parząc sobie palców BARDZO gorącym karmelem. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, podkręcamy trochę temperaturę i przez kilka minut grzejemy- gruszki mają zmięknąć, a sos cudownie zgęstnieć. Ciasto francuskie rozpakowujemy i formujemy mniej więcej w kształcie naszej patelni czy rondla. Ostrożnie układamy ciasto na owocach, lekko dociskamy, ale uważamy na palce. Pieczemy 20-25 minut aż ciasto francuskie

les mirabelles
Prosta tarta jabłkowa 178

skomplikowanych czy pracochłonnych wypiekach nawet nie było mowy. No, ale co zrobić jak tak bardzo, bardzo mocno chce się tego jabłecznika? Szczęśliwie dla mnie w lodówce było ciasto francuskie, co prawda zakupione w zupełnie innym celu. Jak było ciasto i jabłka to wiedziałam(...)końcu będzie coś pysznego i na dodatek jabłkowego. Tego mi było trzeba. Mało pracy, krótki czas oczekiwania i taka nagroda... Prosta tarta jabłkowa składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 0.5 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko 100 ml śmietany kremówki 80 g brązowego cukru  ewentualne masło do foremki wykonanie Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tart. Jeśli

Przysmaki Karolki
Ślimaczki z ciasta francuskiego i parówek 495

ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I PARÓWEK KIEDYŚ GDZIEŚ W INTERNECIE WIDZIAŁAM ICH ZDJĘCIE, ALE JAKOŚ NIE BYŁO WCZEŚNIEJ OKAZJI ŻEBY JE ZROBIĆ, WCZORAJ ZROBIŁAM JE NA MOJE URODZINY I OKAZAŁY SIĘ STRZAŁEM W DZIESIĄTKĘ ZNIKNĘŁY ZE STOŁU BŁYSKAWICZNIE I BYŁY NAPRAWDĘ PYSZNE  I DO TEGO ZROBIŁAM JE W 5 MIN. SKŁADNIKI: CIASTO FRANCUSKIE 4 PARÓWKI 15 DAG ŻÓŁTEGO(...)SERA KETCHUP  JAJKO PRZYPRAWA DO PIZZY I ZAPIEKANEK PRZYGOTOWANIE: ROZWIJAMY CIASTO FRANCUSKIE,NA BRZEGACH UKŁADAMY PARÓWECZKI POSYPUJEMY STARTYM SEREM I POSYPUJEMY PRZYPRAWĄ ZAWIJAMY DO ŚRODKA I KROIMY NA OKOŁO 2 CM KAWAŁKI UKŁADAMY NA PAPIERZE DO PIECZENIA SMARUJEMY ROZTRZEPANYM JAJKIEM  DAJEMY NA WIERZCH ODROBINĘ KETCHUPU PIECZEMY W  180 STOPNIACH OK 20 MIN GOTOWE  SPRÓBUJCIE KONIECZNIE

Swojskie jedzonko
Tarta jogurtowa na cieście francuskim 111

słodkiego a w lodówce tylko jogurt i ciasto francuskie. I wystarczyło. Lekki deser, nie za słodki, w sam raz do podgryzania przy kawie. Polecam! składnik i: gotowe ciasto francuskie( dałam light) Nadzienie jogurtowe: 500 ml jogurtu greckiego odtłuszczonego 3 jajka (oddzielić białka od żółtek) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski

Stare Gary
Zawijaski z pieczarkami i jajkiem 119

Wracam do ulubionego , może lepiej praktycznego  , ciasta francuskiego . Jak już kiedyś pisałam , przekąski z tym ciastem sa łatwe ,szybkie i przyjemne. Dzisiaj też coś takiego przedstawię. Przepis na farsz powstal z tego co było w lodówce , niestety wybór miałam prawie żaden . Czyli pieczarki i jajka . Solo to było tego za mało żeby posmarować płat ciasta . Dlatego musiałam połączyć . Wyszło(...)coś takiego   Jesli chodzi o formę to żaden wynalazek dlatego przyznaję się tylko do farszu. Skladniki ciasto francuskie 7 jajek 11 pieczarek (miałam średnie) 1 duża cebula sól,pieprz  6 jajka ugotowałam na twardo , cebulę i pieczarki drobno posiekałam i podsmażyłam ( można posiekać grubiej i po podsmażeniu zmiksować ) . Obrane jajka widelcem rozdrobniłam i dodałam pieczarki sól,pieprz

Eli Gotowanie