francuskie - 6660 przepisów (strona:81/444)

Błyskawiczne tartaletki - patent Jamiego Olivera 144

Przepis na błyskawiczne tartaletki znalazłam w książce Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni". Całym sekretem jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Przygotowanie deseru trwa ok 25 minut. Bazą jest upieczone w formie do muffin ciasto. Nadzienie - tu ograniczana nas tylko wyobraźnia. Podstawą jest kwaśna śmietana i jajko, a do tego można dodawać co dusza zapragnie. Oryginalnie Jamie proponował skórkę z pomarańczy(...)śmietany (u mnie 18%)2 połówki brzoskwiń z puszki1 łyżka cukru trzcinowegomąka do oprószenia blatu dodatki1 połówka brzoskwini z puszki6 malingolden syrupSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie delikatnie oprószonym mąką. Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym. Zwijamy w rulon. Rulon kroimy na 12 równych kawałków. Wkładamy je do formy na muffiny

W kuchni wieczorem
Mini pizze na cieście francuskim 133

przede wszystkim smaczny sposób wykorzystać resztki tego co mamy w lodówce. Ostatnio mam bzika na punkcie ciasta francuskiego. Kupuje je średnio 2 razy w tygodniu i zawijam w nie wszystko co się da. Sposobów jego składania jest mnóstwo. Poniżej ciasto francuskie w roli spodu do pizzy.Składniki:420g ciasta francuskiego6 łyżeczek śmietany 18%6 szczypt granulowanego czosnku6 pomidorków koktajlowych

W kuchni wieczorem
Dyniowa tarta z serem halloumi i suszonymi pomidorami na cieście francuskim 189

temu pisałam Wam jak zrobić kruche ciasto (o tu), żeby dziś zamiast standardowej tarty przedstawić Wam tartę na cieście francuskim, bo przecież i tak można. Prawda jest taka, że w lodówce miałam ciasto, którego termin ważności zbliżał się do końca. Puree z dyni też już trochę stało i jakoś nie mogło się doczekać zrobienia ravioli z dynią, a o którym

W kuchni wieczorem
Tarta truskawkowa z kremem waniliowym 143

dnia!"Składniki250 g ciasta francuskiegoKrem6 żółtek130 g cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego350 ml mleka + 2 łyżki mleka24 g mąki ziemniaczanej20 g mąki pszennej400 g świeżych truskawekgarść migdałówSposób przygotowania:Schłodzone ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Jeżeli idzie to zbyt ciężko, możecie włożyć ciasto pomiędzy dwa pergaminy, powinno Wam to ułatwić rozwałkowanie ciasta.Ciasto przekładamy do blaszki na tartę, wyrównujemy(...)ciągle mieszając. Rondelek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa szybciej się ostudziła.Truskawki myjemy, osuszamy a następnie usuwamy szypułki. Kroimy na ćwiartki.Na ostudzony blat z ciasta francuskiego wylewamy i równo rozprowadzamy krem waniliowy a następnie dekorujemy truskawkami. Ciasto posypujemy rozgniecionymi kawałkami migdałów. Podajemy schłodzone.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babeczki waniliowe z truskawkami 102

rozdziału w pracy magisterskiej. Wiem też, że chcę odpoczywać przy czymś smacznym, a Wy? Zdecydowanie mogę polecić Wam takie proste i szybkie babeczki z kremem waniliowym i truskawkami na francuskim cieście. Niebo!"Składniki:Opakowanie ciasta francuskiego400 g truskawekKrem:1/4 szklanki mleka1/2 laski wanilii1/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią1 i 1/2 szklanki mleka w proszku130 g masła1/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczka(...)mleko w proszku i mieszamy na najwyższych obrotach, do momentu połączenia się wszystkich składników. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do godziny do lodówki.Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy koła wielkości szklanki i przekładamy do metalowych foremek na babeczki.Pieczemy w 200`C przez około 15 minut - do zarumienienia. Upieczone babeczki lekko zgniatamy. Pozostawiamy do ostudzenia.Truskawki

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka Makowe 157

masą makową, jednak do przygotowania tych ciasteczek nadaje się również gotowa masa sklepowa - choć wiadomo, smak będzie się trochę różnił od oryginału. Mimo wszystko warto. Ciasteczka makowe z ciasta francuskiego gotowe w mniej niż 30 minut :)Składniki:opakowanie ciasta francuskiego300 g masy makowej2 białkaSposób przygotowania:Na oprószony mąką blat wykładamy francuskie.Do wysokiej miski w bijamy białka, dodajemy szczyptę soli

Słodkie Przyjemności
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 152

wszystko już wyczyszczone, wypolerowane, umyte. Można usiąść, napić się kawy i kontemplować. No i gotować.Dziś będzie tymiankowy kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby. Pierwszy z kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami.Co jest potrzebne:-ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego-filety z kurczaka-tymianek świeży-masło klarowane-oliwa-czosnek zgnieciony(...)sojowego i na dużym ogniu, mieszając redukujemy płyn. Odstawiamy.Kurczak.Na patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy.Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście).Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem

BaRepas
Francuskie ślimaczki z szynką 264

młodej cebuli1 jajko pieprzPrzygotowanie :Szynkę oraz ser kroję w małą kosteczkę, dodaję do nich śmietanę i poszatkowaną pietruszkę. Mieszam i doprawiam pieprzem. Wykładam i równomiernie rozprowadzam na arkuszu ciasta francuskiego pamiętając aby zostawić 2 "marginesy" na dłuższych bokach. Zwijam w rulon możliwie ciasno a następnie kroję w ok 1,5 cm krążki. Po ułożeniu na blasze z odpowiednimi odstępami smaruję

Mechanik w kuchni
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 250

Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb oliwa do skropienia200 g świeżego szpinakusól czosnkowamasło(...)smażenia1 opakowanie ciasta francuskiego 275 gFilet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić na minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki

Monia miesza i gotuje
Sylwestrone przystawki z ciasta francuskiego w 2 wariantach! 1078

wodą i odcedzamy, aby nie były mokre. Oliwki nie będą takie słone, a pomidory tłuste. Oliwki kroimy w połówki, pomidory w średnią kostkę. Mozarellę kroimy w kostkę.Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy, kroimy w równe kwadraty.Układamy kolejno: mozarella, pomidor, oliwka. Wszystko posypujemy delikatnie bazylią i oregano.Brzegi ciasta smarujemy jajkiem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut.2. farsz:Pieczarki myjemy

Kitchens Alphabet
Serowe paluchy z ciasta francuskiego 2594

oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam, że każdy, kto lubi słone przekąski, będzie zachwycony. :) Składniki (na około 30 paluchów):2 arkusze ciasta francuskiego (po 350-400 g każdy)250 g żółtego sera, np. cheddara1 roztrzepane jajko do posmarowaniaprzyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, sól (świetnie się sprawdzi również kminek)Przygotowanie:Arkusz(...)ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować jajkiem, a następnie posypać połową sera i ulubionymi przyprawami. Przykryć drugim arkuszem ciasta i czynność powtórzyć. Całość lekko przycisnąć by ser przykleił się do ciasta. Pociąć na paski o szerokości 1,5-2 cm. Każdy pasek złapać za oba końce i skręcać w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na blasze z papierem do pieczenia, zachowując

Food Square
Polędwiczka wieprzowa a'la Wellington 185

polędwiczki wieprzowej opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki prosciutto (lub innej surowej, podsuszonej szynki) 150 g pieczarek, łyżka musztardy 1 żółtko50 ml oliwy z oliwek2 łyżki masła osełkowego sól, pieprzDzisiaj wyjątkowy przepis dla smakoszy lubiących polędwiczkę. Kiedy znudzi się już nam tradycyjne serwowanie obiadu, zachęcam do wypróbowania tego przepisy na soczyste mięsko, otulone delikatną i aromatyczną szynką, pastą(...)doprawić je solą i pieprzem i zmiksować lub zmielić. Odstawić do wystudzenia.Polędwiczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po ok. 1 min. z każdej strony i odstawić. Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie ułożyć na nim plastry szynki i posmarować je pastą grzybową. Polędwiczkę dobrze posmarować musztardą (najlepiej za pomocą pędzelka) i położyć

Świat Domowej Kuchni
Jabłkowe poduszeczki 173

Składniki na 12 szt.:1 opakowanie ciasta francuskiego 450 g (ja użyłam Frosta)2 jabłka (np. reneta)cynamonbrązowy cukier1 żółtko1 łyżka mlekaIdealny przepis, kiedy nie mamy czasu a chcemy przekąsić coś słodkiego. Podczas przygotowania wykorzystałam ciasto francuskie firmy Frosta, ponieważ opakowanie zawiera 6 płatów równo podzielonego ciasta, które wystarczy podzielić na pół i mamy już gotowe porcje(...)usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać i odstawić.Pocięte na kwadraty ciasto francuskie, rozłożyć na blacie. Na połowie każdego kwadratu wykonać poprzeczne nacięcia (fot.1), zwracając uwagę, żeby nie naruszyć brzegów ciasta. Drugą połowę ponakłuwać widelcem i ponakładać na nią jabłka, odciśnięte z soku (fot.2

Świat Ciasta
Szybkie słodkości dla niespodziewanych gości 434

ciasta. Może wystawać, być nierówno, rozwalać się itp, ciasto francuskie i tak sprawi, że wypiek będzie piękny. Gotowe paczuszki smarujemy resztką mieszanki jajecznej, wykorzystujemy papier od ciasta francuskiego. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut.Na koniec najlepsze - możemy się bezkarnie zajadać jeszcze na ciepło, bo wtedy paczuszki smakują najlepiej!!Smacznego

Z butelką mleczka w tle
Tarta ze szpinakiem i ricottą 159

Dziś nie będzie świątecznie :-). Dziś będzie pomysł na obiad lub ciepłą kolacje z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jak pisałam już poprzednio, z reguły zawsze mam  w lodówce, tak na wszelki wypadek, opakowanie tego ciasta. Na szybko możemy coś z niego wyczarować, przy użyciu dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc(...)odparowujemy z nadmiaru wody. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy ricottę i mieszamy.Ciasto wyjmujemy z lodówki odkładamy na 5 minut, żeby się ociepliło.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem

Kulinarne przygody Gatity