francuskie - 6660 przepisów (strona:85/444)

KIEŁBASKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 174

daleko do sklepu, w lodówce prawie nic trzeba ruszyć głową jak ugościć wędrowców, co by wyszło luksusowo ☻☻☻☻ Po szybkim reaserchu zasobów w kuchni zrobiłam kiełbaski zawijane w cieście francuskim, które zostało po wcześniejszych wypiekach. Rewelacyjny pomysł na przekąskę do piwa. Do tego pomidory z czerwoną cebulą, sos czosnkowy i przystawka jak się patrzy. Nie trzeba podawać przepisu, tutaj można(...)wykazać się kreatywnością. Czy zawiniemy całą kiełbaskę, czy pół, czy na prosto czy na wspak i tak będzie wyglądało rewelacyjnie i smakowało przepysznie :-))  Składniki:   kiełbaski ciasto francuskie  Sposób przyrządzenia:  Kiełbaski zawinąć w paski ciasta francuskiego, piec ok. 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

pieprzny smaczek
Tartinki z kozim serkiem i pomidorkami 147

dosłownie ... ok 25 minut :) z czego 15 minut to czas pieczenia! Lubicie takie szybkie przepisy? Ja uwielbiam ! Ekspresowo, efektownie i smacznie - czego chcieć więcej :)  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego oliwa z oliwek 100 g serka koziego kilka pomidorków cherry kawałek czerwonej papryki czarny sezam oregano sól Przygotowanie: Zaczynamy od włączenia piekarnika i rozgrzania go do 200 stopni. W między(...)czasie schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy za pomocą foremki (bądź szklanki) równe kółka.  Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kółka skrapiamy odrobiną oliwy. Na każde z nich kładziemy krążek serka koziego, plasterek pomidorka cherry oraz kawałek czerwonej papryki. Całość posypujemy czarnym sezamem, suszonym oregano oraz oprószamy solą. Pieczemy przez 15 minut. Smacznego

Taste Therapy
Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) 3523

Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) i w dodatku w kilka minut! :) Polecam wszystkim zabieganym, zapracowanym lub po prostu leniwym ;) jako szybszą alternatywę dla tradycyjnych faworków, na które przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące faworki – chruściki. Z podanych poniżej składników wyszło mi 20 faworków. Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) – Składniki: 1 opakowanie ciasta […] The post Faworki z ciasta(...)francuskiego (z piekarnika) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zawijaniec z ciasta francuskiego i szpinaku 258

Jeśli lubicie na ostro można dodać posiekaną chili. lekko przesmażyć i dodać szpinak. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wykonanie – ciasto francuskie odwinąć, na środku rozłożyć plastry sera, na to masę ze szpinakiem. U góry pokruszyć kulkę mozzarelli. Boki ciasta ponacinać, tak żeby można było zapleść tz. warkocz Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem

Kuchnia Pokoleń
ekspresowe ciasto choinka + ciasteczka 170

Wesołych Świąt !!! składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 100 – 150 g masy makowej 1 białko, ubite na sztywno 1 jajko + 1 łyżka wody bakalie opcjonalnie lukier wykonanie: Masę makową mieszamy z ubitym białkiem. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kontury choinki z pniem (dwa jednakowe trójkąty). Jedno wycięte ciasto przekładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Nakładamy na nie równomierni

Domowy Smak Jedzenia
Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli 105

Obchodzimy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Myśliwych, nie może więc zabraknąć na blogu dania kuchni myśliwskiej w wykwintnym wydaniu, po francusku. Rewelacyjna konfitura z czerwonej cebuli może być wykorzystana do innych dań. Składniki na 2 porcje: • 2 kawałki filetu z jelenia • 1 jajko • 1 opakowanie ciasta francuskiego Marynata • 5 ziaren jałowca potłuczonego • 2 ząbki czosnku(...)kostkę, dodać grzyby, zalać śmietaną. • Odparować sos, doprawić i wsypać natkę pietruszki. • Filety z jelenia obsmażyć z każdej strony bez tłuszczu na patelni. • Ciasto francuskie pokroić na 4 części, 2 mniejsze na spód i 2 większe na wierzch. • Mniejsze kawałki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i nałożyć po łyżce konfitury

To co kocham
Zupa serowo - cebulowa. 139

Jednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym winie, z szalotek, podawana z grzanką z dużą ilością sera, często w całości zapiekana w piekarniku. Ilu kucharzy tyle pewnie jej wersji. Ja pierwszy raz jadłam tą zupę całkiem niedawno bo jakieś z 3 lata(...)kremowa, że od razu pojawiła się na liście ulubionych zup. I tak robią ją dość często w okresie jesienno-zimowym. Cudownie rozgrzewa i wybornie smakuje. Dodatek dobrej jakości francuskiego sera, dodatkowo nada jej charakteru, zaostrzy smak i sprawi, że będzie jeszcze bardziej sycąca. Sprawi też, że będzie bardziej kremowa i gładka.  W ramach serii przepisów na Tydzień Francuskiej Kuchni

SMYKWKUCHNI
FRANCUSKIE PALUCHY Z NUTELLĄ 165

Staram się zawsze mieć w rezerwie opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Można z niego szybko wyczarować jakieś słodkości, w "podbramkowej" sytuacji,  kiedy do kawy nie mamy nic, a właśnie usłyszeliśmy w słuchawce: wpadniemy do was za pół godziny.  Zazwyczaj łączę ciasto francuskie z owocami, ewentualnie budyniem.  Tym razem pokusiłam się o połączenie go z orzechową nutellą(...)Pyszne paluchy z czekoladowym nadzieniem  baaardzo nam smakowały :))) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  nutella cukier puder Wykonanie:  Ciasto lekko rozwałkowujemy. Smarujemy nutellą. Składamy na pół i wycinamy długie paski o szerokości 1 cm. Każdy pasek skręcamy spiralnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st na około 15 minut. Po upieczeniu

Walijskie Pichcenie
Rolada francuska z kurczaka i ... 156

naszym gościom, nawet wybrednym smakoszom. Ja tak właśnie zrobiłam.  Moje filety z dodatkami zapakowałam w ciasto francuskie i .... powstała pyszna i ładnie wyglądająca rolada ... francuska. Możecie swoje rolady urozmaicać różnym farszem z różnymi dodatkami.          Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g podwójnego   fileta z kurczaka 300 g pieczarek

Kuchnia u Krysi
Tosty francuskie z musem czereśniowym 95

pewnością oszukane tosty francuskie, ponieważ do tych tradycyjnych powinno użyć się chałki, brioszki lub chleba tostowego. Ja natomiast wykorzystałam czerstwy chleb żytni na zakwasie, gdyż taki najbardziej lubię. Ciekawą częścią tego dania jest z pewnością sos z czereśni o niesamowitym smaku. Wykorzystałam mrożone czereśnie, które zalegały u mnie od poprzedniego sezonu. Teraz czekam już na kolejny. Wracając do samej(...)minutę w masie jajecznej i smażymy na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Usmażone kromki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe tosty francuskie podaję z musem, jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Mus czereśniowy Rozmrożone czereśnie umieszczam w rondelku, dodaję syrop i wodę. Całość duszę 4-5 minut i miksuję na gładki

Mango Papaja
Sałatka nicejska 147

przepisów na dania kuchni francuskiej.  Marie, podczas zderzenia z zupełnie obcą kulturą, pociesza się domowymi potrawami z przepisów swojej mamy.W bardzo przystępny sposób podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy

bistro mama
Tarta cebulowa 173

spodzie z francuskiego ciasta można zapiec właściwie wszystko: warzywa, mięso, sery- co komu kulinarna fantazja podpowiada. Tarta to fantastyczny pomysł na szybkie, a jakże eleganckie w swej prostocie danie. Idealna przekąska do kieliszka czerwonego wina lub kufla zimnego piwa. Mając w lodówce opakowanie francuskiego ciasta, zawsze wyczarujemy coś pysznego. I to przy niewielkim nakładzie pracy.   Składniki: opakowanie gotowego ciasta(...)francuskiego roladka sera koziego (100 g) 4 czerwone cebule 3 białe cebule 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego tymianku 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka sosu na bazie octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz odrobina mleka, do posmarowania brzegów ciasta Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy cebule pokrojone w piórka. Kiedy

Smakowity Blog Kulinarny
Beza idealna – jak zrobić 221

będą wtedy lekko kremowe. Na jedno duże białko przypada 60 gram cukru. Zawsze korzystam z tej proporcji. Bezę można zrobić na kilka sposobów w zależności od jej przeznaczenia. Bezę francuską ubija się z cukrem. Najpierw trzeba ubić pianę na sztywno, stopniowo zwiększając obroty miksera. Kiedy piana jest już sztywna można dokonać próby, a mianowicie odwrócić miskę z pianą nad głową(...)Teraz można zacząć dodawać cukier po łyżce. Za zostanie dodana kolejna łyżka cukru piana powinna być gładka, a cukier w niej rozpuszczony. Czynność ta trwa około 15 minut. Bezę francuską można wykorzystać do małych bezików , Pavlovej czy bezowych tortów . Bezę francuską piecze się w piekarniku na 120ºC przez 90 minut. Właściwie beza suszy się. Po upieczeniu bezy można ją zostawić

codojedzenia
Tosty francuskie z figami i węgierkami 149

Wypiekanie na śniadanie [ klik ] Małgosia wybrała tym razem tosty francuskie. Tosty te to znakomite i pożywne śniadanie, a najważniejsze że niepotrzebny jest nam piekarnik tylko kilka chwil przy patelni. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Tosty najlepiej jest robić z chałki lub bułki paryskiej, zwanej czasami(...)angielką, można również użyć białego pieczywa bez przypraw albo chleba tostowego. Polecam serdecznie bo pysznie i szybko. Dziękuje wszystkim osobom które razem ze mną smażyli tosty na masełku. Tosty francuskie z figami i węgierkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pierożki z pieczarkami i serem 168

Jeżeli spodziewacie się gości i nie wiecie co im na szybko podać to polecamy Wam tą pyszną przekąskę, która na pewno zasmakuje każdemu Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 400 g pieczarek - 1 cebula - 1 łyżka masła - 70 g sera żółtego - 1 białko - kilka gałązek natki pietruszki - sól, pieprz Składniki na ok. 16 sztuk. Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę(...)kostkę). Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak pieczarki się usmażą zostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (8 cm x 8 cm). Brzegi smarujemy białkiem. Na środek każdego kwadratu kładziemy po łyżce pieczarek i troszkę sera żółtego. Z kwadratów robimy trójkąty, mocno ściskamy boki

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania