francuskie - 6660 przepisów (strona:91/444)

TARTA CAPRESE NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 333

bazyliowym pesto,więc jeśli macie ochotę możecie pokusić się o jego samodzielne przygotowanie ( przepis TU ) lub po prostu użyć kupnego, dobrej jakości. Smacznego! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 4 pomidory 2-3 kuli mozzarelli (po 125 g każda) kilka łyżeczek pesto (kupnego lub  z tego  przepisu ) świeże listki bazylii sól i świeżo zmielony pieporz(...)nagrzej do temperatury  200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie pokrój je oraz mozzarellę w grubsze plastry. Ciasto francuskie rozłóż na blasze, lekko powykłuwaj je widelcem. Boki zawiń lekko do środka i dociśnij, aby powstały ranty. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Pesto rozmasuj na cieście, a następnie ułóż

Słodko-Słony Świat Ilony
TARTA Z KARMELEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 116

Niedawno polecałam Wam książkę wydaną przez Carrefour Z miłości do smaku , książka jest już dostępna w sklepach Carrefour oraz w sklepie internetowym ecarrefour.pl. Z tej właśnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przekąska z nutellą z ciasta francuskiego 167

jako deser. Może wydawać się trudny do zrobienia, ale wbrew pozorom jest to niezwykle prosta, smaczna i szybka przekąska :). A żeby nie przedłużać zapraszam po przepis :). Składniki: 1 ciasto francuskie nutella Przygotowanie: Ciasto francuskie wyciągamy i rozwijamy z folii, a następnie rozwałkowujemy jeszcze żeby było ciut dłuższe. Jedna połowę ciasta smarujemy nutellą, a drugą stroną przykrywamy. Następnie na środek kładziemy

Gotuj z Mąką
Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim 171

Wiele składników już zapiekałam w cieście francuskim. Postanowiłam tym razem w cieście zapiec białą kiełbasę, która co roku gości na naszym wielkanocnym stole. W tym wydaniu biała kiełbasa bardzo dobrze smakuje jak również fajnie się prezentuje. Można ją podać na ciepło ale świetnie smakuje też na zimno. Poza tym to zawsze jakaś inna odmiana podania białej kiełbasy a nie tylko(...)żurkiem. składniki: 6 małych białych surowych kiełbasek * 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 2 duże cebule tymianek sól olej do smażenia cebuli 1 jajko do posmarowania ciasta sezam do posypania Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, ja dałam czerwoną. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zrumienić pokrojoną cebulę, do smaku doprawić tymiankiem i odrobiną soli. Cebulę wystudzić. Białe kiełbaski

Monia miesza i gotuje
Wiosenna tarta ze szparagami i jajkiem 187

Bardzo wiosenna tarta z ciasta francuskiego ze szparagami i jajkami. Śmiało możecie przygotować tak lekkie danie na Wasz Świąteczny stół.  Składniki:  2 porcje ciasta francuskiego (użyłam kupnego) pęczek szparagów 4 jajka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi umyj i połam(...)pokrój w cienkie plastry (jak na chipsy) smaż na patelni z olejem na złocisty kolor.  Ostudź. Formę do tarty wyłóż papierem pergaminowym, następnie spód i krawędzie wyłóż ciastem francuskim. Do środka włóż szparagi z ziemniakami i zrób cztery wgłębienia, w które wbij jajka. wszystko dopraw jeszcze solą i pieprzem i przykryj płatem ciasta francuskiego. Krawędzie lekko ponacinaj.  Wszystko

Niezły Młynek
Wytrawne ciastka francuskie z kurczakiem i szpinakiem 162

Dziś mam dla Was przepis na pyszną przekąskę z ciasta francuskiego na słono. Ciasteczka doskonale sprawdzą się na każdej imprezie. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Z  powodzeniem możemy je przygotować na przykład, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 100g rozdrobionego szpinaku świeżego lub mrożonego, oliwa, oregano(...)kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję szpinak. Wszystko razem smażę około 10 minut. Farsz doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu ciasta robię 1cm nacięcia. Na cieście układam wzdłuż przestudzony farsz. Ciasto składam (tak by nacięcia były na górze). Dociskam brzegi. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Francuskie sakiewki serowo - paprykowe 125

Dzisiaj polecam szybkie i proste sakiewki z ciasta francuskiego, nadziewane serami, doprawione do smaku na ostro. Idealne jako przystawka, przekąską lub kolacja. Polecam! Francuskie sakiewki serowo - paprykowe Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g sera typu feta 100g startego sera żółtego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki Wykonanie: Ser feta kroimy w drobną kostkę, mieszamy ze startym serem

Smak mojej kuchni
Francuskie ślimaczki z łososiem 234

Pyszne i ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z wędzonego łososia. Roladki posypane czarnuszką, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Czarnuszka idealnie komponuje się z chrupiącym ciastem i łososiem. Do dekoracji można też wykorzystać czarny sezam. Ślimaczki możemy podać na zimno z sosem czosnkowo-ziołowym, ja podałam je jako dodatek do zupy kremu z ciecierzycy. Przepis ze strony Winiary. Polecam(...)Francuskie ślimaczki  z łososiem Składniki na około 10-12 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego 250g łososia wędzonego 1 jajko czarnuszka Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Rozwijamy je, na 2/3 ciasta układamy łososia, pozostałą wolną część ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto zwijamy wzdłuż krótszego boku (w stronę pustego paska). Roladę smarujemy z każdej strony roztrzepanym jajkiem, obsypujemy

Smak mojej kuchni
Wytrawne różyczki z ciasta francuskiego 212

Ilość: 8 sztuk Czas przygotowania: 10 min + 20 min pieczenia Składniki: – 1 op. ciasta francuskiego – 1 op. serka kremowego Arla Apetina MUSZTRADA I MIÓD – szynka drobiowa – pieczarki – cukinia Przygotowanie: 1. Szynkę, cukinię i pieczarki pokroić w cienkie plasterki. 2. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w pasy o szerokości ok. 4cm, krojąc wzdłuż krótszego boku

Podwójnaporcja
Ciasteczka francuskie z karmelizowaną dynią 143

Sezonowe ciasteczka na szybko, gdy nagle najdzie ochota na słodkie. Wystarczy mieć pod ręką kawałek dyni i ciasto francuskie, by już za kilkanaście minut cieszyć się smakiem pysznych, chrupiących, świeżych ciasteczek z jesiennym akcentem. Składniki (ok. 8-10 ciastek) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli

Słodkie inspiracje
Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym zapiekany w cieście francuskim 137

Kolejna wersja pysznego kurczaka zapiekanego w cieście francuskim. Tym razem mięsko nadziałam brzoskwinka i serem pleśniowym. Jako dodatek podałam sałatkę z rukoli i pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duża połówka brzoskwini, u mnie z puszki ok 50 g sera pleśniowego, u mnie lazur sól,pieprz jajko do posmarowania czarny sezam do posypania(...)pleśniowy. Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem, także w środku kieszonki. Brzoskwinię i ser pokroić na małe kawałki. Do każdej kieszonki włożyć kawałki sera i brzoskwini. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przeciąć na pół na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowaną pierś. Ciasto wystające z boków ponacinać w paski o szerokości

Monia miesza i gotuje
Pizzerinki 126

wspomniałam we wcześniejszym poście. Kolejna przekąska z mojego sylwestrowego stołu... mam tępo do dodawania postów.. nie powiem :) Dzisiaj na tapecie moja propozycja na PIZZERINKI z ciasta francuskiego! Tak samo, proste szybkie i smaczne ! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomidory 1 cebula biała/czerwona 5-6 pieczarek 10 dag szynki w kawałku 20 dag sera żółtego np Goudy oregano(...)piórka, a szynkę w kostkę. Ser ścieram na grubym oczku. Sos: Czosnek przeciskam przez praskę i składniki na sos mieszam ze sobą - doprawiam solą pieprzem do smaku. Rozkładam ciasto francuskie, dzielę na mniejsze prostokąty i układam je od razu na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję sosem, układam składniki w dowolnej kolejności. Na końcu posypuję startym serem i oregano

Justa próbuje gotować
FRYTKI Z BATATÓW Z DIPEM Z AWOKADO 180

Słodkie ziemniaki mogą stać się doskonałym zastępnikiem ziemniaków i urozmaiceniem codziennej diety, tym bardziej, że zawierają wiele witamin i składników mineralnych, zwłaszcza pieczone. Uwielbiam bataty w

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
JAJKA W SZLAFROKU 152

Podanie takich jajek na przystawkę jest świetnym rozwiązaniem na spotkaniu rodzinnym.Elegancko wyglądają i smakują wybornie maczane w ulubionym dipie. 1 op.ciasta francuskiego 7 jajek Szczypiorek Sól **************************** Ciasto francuskie rozmrozić.6 jajek ugotować na twardo,obrać.1 jajko rozbić , wymieszać z łyżeczką wody , lekko posolić.Szczypiorek opłukać , osączyć, drobno posiekać.Płat ciasta francuskiego pokroić na kwadraty, posypać szczypiorkiem.Na każdym kwadracie ułożyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Błyskawiczne rogi serowe z powidłami śliwkowymi i rumem. 423

Zapraszam dzisiaj na pyszne i szybkie rogi serowe z ciasta francuskiego z dodatkiem powideł śliwkowo rumowych firmy ORZECH . Moje dzieci je uwielbiają :) Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) 2 opakowania ciasta francuskiego 400 g sera białego 2 jajka 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru lub do smaku  kilka łyżek  powideł śliwkowych z rumem Orzech cukier puder(...)oprószenia rożków    Ciasto francuskie kroimy na pasy i wycinamy z nich równe kwadraty mogą być mniejsze lub większe jak wolicie. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym żółtkami i budyniem, białka ubijamy i delikatnie mieszamy z serem. Na jednej połowie kwadratu wykładam po kopiatej łyżce sera a na serze łyżeczkę powideł. Boki dobrze zlepiamy można widelcem utworzy się wtedy

Sama słodycz i szczypta chili