Bakalie mają moc! A wśród nich żurawina, której cenne składniki odżywcze sprawiają, że jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Podobnie jak kokos, który posiada wyjątkowe wartości
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarogaliki..chyba pyszne wyszły, nie wiem, bo nie próbowałam..mąż mówił, że tylko mało słodkie, więc można dać więcej cukru, lub polukrować albo posypać cukrem pudrem po upieczeniu.Ciasto drożdżowo-francuskie..pierwszy raz takie robiłam, a pomysł na nie znalazłam tutaj . Wow..szykując ten wpis i ustawiając datę publikacji coś mnie tknęło ..27 lutego 2011 roku zaczęłam pisać bloga...rany(...)Wszystko dokładnie wyrobić około 10 min. i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować roztopionym masłem. Ciasto złożyć na 3 jak ciasto francuskie. Znów rozwałkować w prostokąt i posmarować masłem i znów złożyć. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na szerszej części trójkąta ułożyć nadzienie i zwinąć
Moje domowe kucharzeniektóry troszkę różni się od znanej wersji. Mój krem zamiast masła zawiera ubitą śmietankę, dzięki czemu jest bardziej lżejszy i również obłędnie smaczny! Spróbujecie? 1 porcja gotowego ciasta francuskiego (400-450g) Masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej (czubate) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) 4 żółtka 1 laska wanilii 1/2 litra śmietanki 36% Dodatkowo(...)cukier puder do posypania Ciasto francuskie podzielić na pół i przełożyć na dwie równe blaszki. Jedną z części ciasta pokroić na około 12 kwadratów lub prostokątów. Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 12-15 minut w 200 stopniach i odstawić do ostygnięcia. Przygotować masę. Żółtka, mąki i szklankę mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem
Di gotujeDziś dzielę się z Wami zaskakująco prostym przepisem na pieczone bataty, które będą stanowiły świetny dodatek do drobiu i różnych mięs, a same również doskonale smakują
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawylatywało mi to oczywiście z głowy, kupiłam je przez przypadek i już wtedy musiałam spróbować je zrobić. Wyszły myślę całkiem niezłe - dzieci się zajadały. Spód z gotowego ciasta francuskiego i dodatki jakie tylko mamy ochotę. Zakupy: - ciasto francuskie - pieczarki - pomidor - cebula - ser żółty - mięso mielone Przygotowanie: Foremki wykładam ciastem francuskim i na to wkładam wszystkie dodatki według uznania
Tanio smacznie i prostonikomu nie zaszkodziły. Przy tym takie paszteciki ładnie się prezentują. Można je podać na ciepło i na zimno, choć ja wolę je zdecydowanie na ciepło :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie parówek (4 sztuki) kilka plasterków żółtego sera 1 jajko 2 łyżki sezamu Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy poziomo na dwie części. Na każdą z nich na całej długości
My simple kitchenSzybki deser z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-kokosowym. Parę miesięcy temu kupowałam podobne w Lidlu, ale od jakiegoś czasu nie widzę ich na półkach, więc postanowiłam zrobić sama. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100 g sera twarogowego, 4 łyżki wiórek kokosowych, cukier, 1 jajko WYKONANIE Ciasto francuskie kroimy na kwadraty wielkości
słodki bratekWege piątek Gdy zobaczyłam przepis na jajka zapiekane z papryką w cieście francuskim w książce "Jerusalem", o której już wspominałam przy okazji jajek sadzonych na jagnięcinie i pasty z buraków z za'atarem , od razu wiedziałam, że szybko pojawi się ona na moim stole. I tak też się stało. Taka mini zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo(...)smaczna i aromatyczna. Świetnie sprawdzi się zarówno na domową kolacje, jak i na imprezę jako mała przekąska. Kolorowa, upieczona papryka wspaniale współgra z zapieczonym jajkiem i chrupiącym ciastem francuskim. Polecam! Składniki : 3-4 kolorowe papryki 2-3 czerwone cebule kilka gałązek tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego kilka łyżek oliwy z oliwek garść
Codzienne GotowanieDziś na obiad przygotowałam roladę z mięsa mielonego w cieście francuskim. Szybko się ją przygotowuje a smak... naprawdę dobra :) Taka rolada jest idealna jako danie obiadowe jak i również jako przystawka na różnego rodzaju imprezach. Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego * ok. 500 g mięsa mielonego * pół czerwonej papryki * 5-6 większych pieczarek * 1 mała cebula * sól, pieprz, ulubione przyprawy(...)małym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Odmierzyć jedną szklankę ugotowanego ryżu, dodać do mięsa mielonego i dokładnie wszystko wymieszać. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, ułożyć na nim równomiernie farsz. Zawijać w roladę wzdłuż dłuższego boku, brzegi założyć pod spód. Roladę z wierzchu wysmarować roztrzepanym jajkiem, zrobić 3-4 lekkie nacięcia z góry
Zrób to smacznieOstatnio zaproponowałam Wam przepis na pyszne naleśniki Suzette z pomarańczami, do których spróbowania jeszcze raz gorąco Was namawiam, a dzisiaj mam dla Was jeszcze jeden
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLekkie, niskokaloryczne danie dla tych, którzy lubią zdrowe i dietetyczne potrawy. Przygotowanie : około 40 min Dla 6 osób ● 6 filetów z pstrąga ● 4 bulwy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadanie główne i deser wg. gotowego menu zaproponowanego przez Joannę Drzazgę, która ma doświadczenie w wydawaniu proszonych obiadów, ponieważ jest żoną dyplomaty. Będzie prosto i pysznie, z elementami kuchni francuskiej. Autorki:Gosia Wieruszewska, Joanna Drzazga Wydawnictwo: Muza “W mojej francuskiej kuchni” Mocną stroną książki jest to że omawia konkretne techniki i podaje gotowe zestawy na obiady i kolacje(...)stylu francuskim, do tego dopasowane sezonowością składników do konkretnych miesięcy. Jeśli chcesz urządzić dwanaście comiesięcznym francuskich kolacji, to jest idealna książka kucharska, o nieco zbyt idealnej Francji, ale za to zawierająca aż 85 sprawdzonych przepisów i 12 gotowych zestawów obiadowych na szczególne okazje. Bon appetit! Autorka: Susan Herrmann Loomis Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie “Kiszonki i fermentacje” Aleksander Baron serwuje
Ugotowane pozamiatanejuż kiedyś mówiłam, wersji tych paluchów jest cała masa :D Ja niedawno odkryłam te :) PS. ten sos idealnie nadaje się także do zwykłej pizzy ;) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g startego żółtego sera 1 jajko sezam, mak, płatki chulli, gruboziarnista sól Sos: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory(...)pokrojone i osolone wczesniej pomidory, wodę (jeśli dodawaliśmy pomidory z puszki wraz z zalewą, wtedy nie dolewamy dodatkowej wody), przyprawy, koncentrat. Dusimy, aż sos bedzie gęsty. Ostudzić. Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy zimnym sosem i posypujemy serem. Całość składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy np. sezamem i kroimy na paski ok. 2 cm szerokości. Takie paski okręcamy
Malinowo w kuchniDzisiaj proponuję Wam delikatną i zdrową przystawkę z buraczkami w roli głównej. Jeśli lubicie, tak jak ja, lekkie przekąski, to ta na pewno przypadnie Wam do
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałososiowego, bo udało mi się kupić grube filety, ale łosoś też nada się wyśmienicie. Danie nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że nie pokusimy się o własnoręczne przygotowanie ciasta francuskiego ;) Zatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego(...)oddał smak". Na patelnię wrzucić szpinak i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość, dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem,smażyć jeszcze około 5 minut, żeby składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4 części szpinaku, przyprawiony filet z ryby i na wierzchu resztę szpinaku. Boki ciasta ponacinać na paski około
Kuchnia w opałach