francuskie - 6660 przepisów (strona:93/444)

Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietankowym 129

który troszkę różni się od znanej wersji.  Mój krem zamiast masła zawiera ubitą śmietankę, dzięki czemu jest bardziej lżejszy i również obłędnie smaczny! Spróbujecie? 1 porcja gotowego ciasta francuskiego (400-450g) Masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej (czubate) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) 4 żółtka 1 laska wanilii 1/2 litra śmietanki 36% Dodatkowo(...)cukier puder do posypania  Ciasto francuskie podzielić na pół i przełożyć na dwie równe blaszki.  Jedną z części ciasta pokroić na około 12 kwadratów lub prostokątów.  Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 12-15 minut w 200 stopniach i odstawić do ostygnięcia. Przygotować masę. Żółtka, mąki i szklankę mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem

Di gotuje
BATATY PIECZONE INACZEJ 138

Dziś dzielę się z Wami zaskakująco prostym przepisem na pieczone bataty, które będą stanowiły świetny dodatek do drobiu i różnych mięs, a same również doskonale smakują

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta warzywna 194

wylatywało mi to oczywiście z głowy, kupiłam je przez przypadek i już wtedy musiałam spróbować je zrobić.  Wyszły myślę całkiem niezłe - dzieci się zajadały. Spód z gotowego ciasta francuskiego i dodatki jakie tylko mamy ochotę. Zakupy: - ciasto francuskie - pieczarki - pomidor - cebula - ser żółty - mięso mielone Przygotowanie: Foremki wykładam ciastem francuskim i na to wkładam wszystkie dodatki według uznania

Tanio smacznie i prosto
Parówki w szlafroczkach 176

nikomu nie zaszkodziły. Przy tym takie paszteciki ładnie się prezentują. Można je podać na ciepło i na zimno, choć ja wolę je zdecydowanie na ciepło :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie parówek (4 sztuki) kilka plasterków żółtego sera 1 jajko 2 łyżki sezamu Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy poziomo na dwie części. Na każdą z nich na całej długości

My simple kitchen
FORNETTI KOKOSOWE 157

Szybki deser z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-kokosowym. Parę miesięcy temu kupowałam podobne w Lidlu, ale od jakiegoś czasu nie widzę ich na półkach, więc postanowiłam zrobić sama.     SKŁADNIKI   1 opakowanie ciasta francuskiego, 100 g sera twarogowego, 4 łyżki wiórek kokosowych, cukier, 1 jajko WYKONANIE   Ciasto francuskie kroimy na kwadraty wielkości

słodki bratek
Jajka zapiekane z papryką na cieście francuskim 151

Wege piątek Gdy zobaczyłam przepis na jajka zapiekane z papryką w cieście francuskim w książce "Jerusalem", o której już wspominałam przy okazji jajek sadzonych na jagnięcinie   i pasty z buraków z za'atarem , od razu wiedziałam, że szybko pojawi się ona na moim stole. I tak też się stało. Taka mini zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo(...)smaczna i aromatyczna. Świetnie sprawdzi się zarówno na domową kolacje, jak i na imprezę jako mała przekąska. Kolorowa, upieczona papryka wspaniale współgra z zapieczonym jajkiem i chrupiącym ciastem francuskim. Polecam!  Składniki :  3-4 kolorowe papryki 2-3 czerwone cebule kilka gałązek tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego kilka łyżek oliwy z oliwek garść

Codzienne Gotowanie
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO W CIEŚCIE FRANCUSKIM 238

Dziś na obiad przygotowałam roladę z mięsa mielonego w cieście francuskim. Szybko się ją przygotowuje a smak... naprawdę dobra :) Taka rolada jest idealna jako danie obiadowe jak i również jako przystawka na różnego rodzaju imprezach. Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego * ok. 500 g mięsa mielonego * pół czerwonej papryki * 5-6 większych pieczarek * 1 mała cebula * sól, pieprz, ulubione przyprawy(...)małym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Odmierzyć jedną szklankę ugotowanego ryżu, dodać do mięsa mielonego i dokładnie wszystko wymieszać. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, ułożyć na nim równomiernie farsz. Zawijać w roladę wzdłuż dłuższego boku, brzegi założyć pod spód. Roladę z wierzchu wysmarować roztrzepanym jajkiem, zrobić 3-4 lekkie nacięcia z góry

Zrób to smacznie
NALEŚNIKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM I KARMELEM 169

  Ostatnio zaproponowałam Wam przepis na pyszne naleśniki Suzette z pomarańczami, do których spróbowania jeszcze raz gorąco Was namawiam, a dzisiaj mam dla Was jeszcze jeden

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PSTRĄG Z FENKUŁEM I CUKINIĄ W PAPILOTACH 150

Lekkie, niskokaloryczne danie dla tych, którzy lubią zdrowe i dietetyczne potrawy.   Przygotowanie : około 40 min Dla 6 osób ● 6 filetów z pstrąga ● 4 bulwy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 177

danie główne i deser wg. gotowego menu zaproponowanego przez Joannę Drzazgę, która ma doświadczenie w wydawaniu proszonych obiadów, ponieważ jest żoną dyplomaty. Będzie prosto i pysznie, z elementami kuchni francuskiej.   Autorki:Gosia Wieruszewska, Joanna Drzazga Wydawnictwo: Muza “W mojej francuskiej kuchni” Mocną stroną książki jest to że omawia konkretne techniki i podaje gotowe zestawy na obiady i kolacje(...)stylu francuskim, do tego dopasowane sezonowością składników do konkretnych miesięcy. Jeśli chcesz urządzić dwanaście comiesięcznym francuskich kolacji, to jest idealna książka kucharska, o nieco zbyt idealnej Francji, ale za to zawierająca aż 85 sprawdzonych przepisów i 12 gotowych zestawów obiadowych na szczególne okazje. Bon appetit!   Autorka: Susan Herrmann Loomis Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie “Kiszonki i fermentacje” Aleksander Baron serwuje

Ugotowane pozamiatane
Paluchy z ciasta francuskiego o smaku pizzy 233

już kiedyś mówiłam, wersji tych paluchów jest cała masa :D Ja niedawno odkryłam te :) PS. ten sos idealnie nadaje się także do zwykłej pizzy ;)   Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g startego żółtego sera 1 jajko sezam, mak, płatki chulli, gruboziarnista sól Sos: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory(...)pokrojone i osolone wczesniej pomidory, wodę (jeśli dodawaliśmy pomidory z puszki wraz z zalewą, wtedy nie dolewamy dodatkowej wody), przyprawy, koncentrat. Dusimy, aż sos bedzie gęsty. Ostudzić. Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy zimnym sosem i posypujemy serem. Całość składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy np. sezamem i kroimy na paski ok. 2 cm szerokości. Takie paski okręcamy

Malinowo w kuchni
MUS BURACZKOWY NA PRZYSTAWKĘ 177

Dzisiaj proponuję Wam delikatną i zdrową przystawkę z buraczkami w roli głównej. Jeśli lubicie, tak jak ja, lekkie przekąski, to ta na pewno przypadnie Wam do

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 163

łososiowego, bo udało mi się kupić grube filety, ale łosoś też nada się wyśmienicie. Danie nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że nie pokusimy się o własnoręczne przygotowanie ciasta francuskiego ;) Zatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego(...)oddał smak". Na patelnię wrzucić szpinak i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość, dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem,smażyć jeszcze około 5 minut, żeby składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4  części szpinaku, przyprawiony filet z ryby i na wierzchu resztę szpinaku. Boki ciasta ponacinać na paski około

Kuchnia w opałach
Francuskie naleśniki w wersji wegańskiej i bezglutenowej 170

mamusiowy zje”. Gofry były, makaron też no to naleśniki sobie wymarzyła. W lodówce zostały tylko żelazne zapasy tofu, w spiżarni gorzka czekolada więc v’ila : naleśniki francuskie ;-). Naleśniki zrobiłam według swojego poprzedniego przepisu, który znajdziecie tu. Składniki na farsz do 6 naleśników: 2 kostki naturalnego tofu 100 ml mleka roślinnego 50 g cukru sok z połowy cytryny łyżeczka(...)masę. Naleśniki wypełnij farszem, polej roztopioną czekoladą, idealnie do dekoracji nadaje się skóra pomarańczowa, ja nadal używam swojej domowej roboty, a przepis znajdziecie tu. Smacznego!       Artykuł Francuskie naleśniki w wersji wegańskiej i bezglutenowej pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Rożki z jabłkami 170

prostu małe pyszności. Ja wolę mniejsze ciastka, ale można oczywiście zrobić mniej, za to większe. Jak kto woli. :) Rożki z jabłkami Składniki na 15 ciastek: 1 płat ciasta francuskiego (u mnie 300g) 2 jabłka * 1 łyżka soku z cytryny 3/4 łyżeczki cynamonu cukier trzcinowy według smaku 1 łyżka kaszy manny 1 jajko do posmarowania opcjonalnie cukier puder lub lukier Jabłka(...)obrać, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i kaszą. Ciasto francuskie rozłożyć, przejechać wałkiem. Podzielić na 3 pasy, a każdy z nich na 5 kawałków zbliżonych do kwadratu. Na połowę każdego kawałka nałożyć porcję nadzienia. Złożyć na pół, aby powstały trójkąty. Dokładnie zlepić brzegi

Pełny talerz