Osobiście nie przepadam za zapachem kwiatów czarnego bzu, ale w muffinkach, które Wam dzisiaj proponuję jest on niezwykle subtelny, a same muffinki są puszyste i
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTosty francuskie czyli innymi słowy tosty z chałki to doskonały pomysł na weekendowe śniadanie lub deser. Do przygotowania tostów francuskich zainspirował mnie przepis z książki Patrycji Chmiel "Romans z gotowaniem. Potrawy, w których się zakochasz! " , jednak zamiast sosu truskawkowego użyłam całych owoców. Zresztą jeśli chodzi o dodatki, to ilość możliwości jest nieograniczona :) Składniki – proporcje na 3 osoby 9 kromek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagotowego ciasta francuskiego. Nadziałam je pysznym kremem truskawkowym. Napiekłam, naowijałam się a one migiem zniknęły :) składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 1 galaretka truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 200 g truskawek 1 jajko cukier waniliowy do posypania Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby trochę się ogrzało ok 20-30 minut, dzięki temu będzie ładnie się nawijać
Monia miesza i gotujeNie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSezon truskawkowy w pełni. Najczęściej rozkoszujemy się ich smakiem podając je na słodko, dlatego dla odmiany chciałabym Wam zaproponować orzeźwiająca przystawkę z truskawkami i koprem włoskim
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDzisiaj chciałabym Was zaprosić na prosty i smaczny deser z udziałem truskawek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jedynie pieczenie zajmuje trochę więcej czasu. Przygotowanie :15
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWiele osób nie lubi szpinaku, a przecież odpowiednio przyprawiony stanowi doskonałą podstawę wielu dań, nie wspominając już o jego dobroczynnych właściwościach. Tym razem proponuję Wam prosty
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPrzepis jest banalny. Do środka możemy wpakować nasze ulubione warzywa, sosy, tofu, kotlety sojowe, falafel itp. Do wyboru, do koloru :) Przepis: Najprostsze wegańskie naleśniki 7. Paszteciki z ciasta francuskiego Gotowe ciasto francuskie nadziewamy farszem z kaszy jaglanej (bądź innej) i ulubionymi warzywami. Robimy farsz, lepimy i pieczemy chwilę. Obiad gotowy! Przepis: Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Smacznego
Bananowe PolePrzygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 100g. sera feta 4 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez(...)kroimy w paski. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy pasek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę. Następnie nakładamy ostudzony farsz i całość zawijamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut
MarcinChefW ramach konkursu zorganizowanego przez www.durszlak.pl i www.alma24.pl chciałabym zaprosić Was na pyszne szaszłyczki z kurczakiem, ananasem i suszonymi śliwkami. Czas przygotowania: 20 min
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJako przystawka do grilla idealnie sprawdzi się orzeźwiająca sałatka z quinoa i truskawkami przygotowana nieco inaczej od klasycznego tabbouleh, spróbujcie, a sami się przekonacie! Czas przygotowania
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTen prosty deser z kiwi stanowi oryginalne i zaskakujące połączenie dwóch różnych smaków: słodyczy białej czekolady z kwaskowatym smakiem kiwi. Zapraszam do spróbowania! Przygotowanie: 15 min
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacieście francuskim :) Polecam :) Nam smakowało bardzo :))) Składniki: szparagi boczek plastry ser żółty plastry płat ciasta francuskiego Ja szparagi wcześniej podgotowałam w lekko osłodzonej wodzie (cukru dodałam tak 1/2 łyżeczki). Gotowałam około 10 minut. Po wyjęciu ostudziłam. Ciasto francuskie pokroiłam na 8 części. Na każdym ułożyłam plaster sera. Po dwie szparagi owijałam boczkiem, kładłam na cieście i serze
kruche babeczkiRożki francuskie wypełnione farszem z pieczarek mogą stanowić odrębne danie lub możemy je podać w formie przekąski. Świetnie smakują z barszczem czerwonym. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneCiekawostka dla amatorów ciasta francuskiego i słodkości podawanych w oryginalny sposób. Zapraszamy do wspólnego pieczenia!:) 45 minut 5 Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże jabłka 50 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko 50 g mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 jabłka. Obieramy, usuwamy gniazda(...)Dodajemy resztę składników, tj. likier, migdały oraz mąkę i łączymy składniki mieszając łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Okrągłą lub każdą inną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Wykładamy na wierzch przygotowaną masę i układamy na niej na zakładkę jabłka. Pieczemy na złocisty kolor ciasta francuskiego przez ok. 25-30 min. SMACZNEGO
Ania i Marcin gotują