francuskie - 7160 przepisów (strona:111/478)

KREWETKI W MARYNACIE MIODOWO- SOJOWEJ 206

KREWETKI W MARYNACIE MIODOWO- SOJOWEJ Krewetki to jedne z moich ulubionych owoców morza. Tym razem proponuję je wam w delikatnej miodowo-sojowej marynacie. Przygotowanie: 25 min

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MUFFINKI Z BIAŁĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ 187

MUFFINKI Z BIAŁĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ Uwielbiam słodkości, dlatego nie zabraknie ich na pewno na moich blogu, ale namawiam do jedzenia ich z umiarem (przyznam, że

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SPAGHETTI Z RUKOLĄ I RICOTTĄ 171

SPAGHETTI Z RUKOLĄ I RICOTTĄ Tym razem szybkie danie wegetariańskie dla miłośników makaronu.   Dla 4 osób Przygotowanie: 20 minut • 700 g rukoli • 2 łyżki oliwy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ 170

COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ Dzisiaj proponuję Wam łatwy przepis na kruche ciasteczka z płatkami owsianymi i żurawiną. Dla 4- 6 osób Przygotowanie: 15 min

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY 181

SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY Dzisiaj zapraszam Was do skosztowania aromatycznej i soczystej surówki, która może stanowić oryginalną przystawkę lub samodzielną przekąskę, na przykład na podwieczorek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW 181

KREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW Tym razem proponuję wam prosty przepis na zupę-krem z marchewki i słodkich ziemniaków z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
JAJKA Z FARSZEM Z AWOKADO 208

  JAJKA Z FARSZEM Z AWOKADO Zamiast pisanek proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na jajka faszerowane pastą z awokado, które możecie dla odmiany przygotować na wielkanocne

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MAGDALENKOWE MUFFINKI 205

MAGDALENKOWE MUFFINKI Nazwałam je tak dlatego, że przygotowuję je z ciasta na magdalenki, uważam, że smakują równie dobrze w kształcie muffinek co magdalenek. Ale jeśli posiadacie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLKI 194

SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLKI Dziś proponuję Wam prostą, szybką i kolorową sałatkę z czerwonej fasoli, kukurydzy i papryki. Możecie ją podać na przystawkę do obiadu lub

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Dorsz w cieście francuskim z pieczarkami. 260

Składniki: 6 kostek z dorsza 2 ciasta francuskie 300 g pieczarek 6 plastrów sera mozzarella sól, pieprz cytrynowy(...)jajko Dorsza rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego aż wyparuje cała woda (kiedy zmiękną solimy i pieprzymy). Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów, wykładamy na środek rybę, na nią usmażone pieczarki, na nie mozzarellę. Boki ciasta kroimy na 4 paski z każdej strony (prawie do samej ryby) następnie paskami

Moje-pitraszenie
Muffinki jak tosty francuskie. 138

Trudno o prostszy przepis niż francuskie tosty. Przerobienie(...)muffinkową modłę ciut komplikuje sprawę, ale ma tę zaletę, że możemy podać większą ilość w jednym czasie. No i forma wydaje się atrakcyjniejsza, chociaż to oczywiście rzecz gustu. Tosty francuskie to sposób na szybkie i pyszne śniadanie, a jednocześnie pomysł na wykorzystanie pieczywa, które niekoniecznie przynieśliśmy przed chwilą z piekarni. Baza dla nich może  być właściwie dowolna

zadanie-gotowanie
TOSTY FRANCUSKIE (BEZGLUTENOWE) 201

Tosty francuskie to wspaniały sposób na pieczywo niepierwszej świeżości, jajko i mleko cudnie rozmiękczą chleb, który na kanapki już się nie nadaje, a wiadomo szkoda wyrzucić. Do przybrania możesz użyć cukru pudru, owoców, jadalnych kwiatów, dżemów.... wszystkiego na co masz ochotę. SKŁADNIKI: - 6 kromek czerstwego  bezglutenowego chleba jasnego - 2 jajka - 100 ml tłustego mleka - 25  ekstraktu waniliowego(...)może być za duży, tosty się  spalą i będą paskudne. TOSTY POŁÓŻ NA RĘCZNIKU papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z cukrem pudrem, kokosem, owocami... Ja tosty francuskie podałam z kwiatami forsycji, są bardzo zdrowe- mają dużo rutyny, oczy wiście zielonych ogonków się nie je ;) Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Tarta ze szpinakiem i "Łopatą do serca" 201

mrożonki.  Składniki : ciasto francuskie opakowanie mrożonego szpinaku ok. 80 g sera z niebieską pleśnią sól pieprz ziołowy Rozmrozić szpinak i wycisnąć z niego wodę. Formę wyłożyć ciastem francuskim. Ser pleśniowy pokroić na drobno i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Szpinak z serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść

Weekendy w domu i ogrodzie
Napoleonka 361

piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym cieście francuskim. I takie właśnie ciastka znajdziecie na moim blogu. Zacznę od przepisu na napoleonkę – jej śmietanowe ciasto listkuje niczym francuskie – pod warunkiem, że przed pieczeniem będzie mocno schłodzone. Waniliowy krem jest aksamitny i co istotne – tak prosty

Poezja smaku
RÓŻE Z JABŁEK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 188

Róże zrobione z jabłek i ciasta francuskiego wyglądają bardzo elegancko i są naprawdę przepyszne. Składniki: 1 paczka gotowego ciasta francuskiego, 2 jabłka, 3 szklanki wody, 3 łyżki cukru, dżem najlepiej jabłkowy (ja nie miałam i użyłam truskawkowy), cynamon. Wykonanie: Jabłka rozkroić na 4 części, wydrążyć z nich gniazdka nasienne. Jabłka pokroic na cienkie plasterki. Wodę zagotować z cukrem(...)niej jabłka ale nie gotować dalej wody. Jabłka muszą moczyc się tak długo aż staną sie miękkie, elastyczne. Gotowe jabłka odcedzić i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie rozkroić na paski, posmarować dżemem, posypać cynamonem ( ja tego nie robię, ponieważ nie wszyscy moi domownicy lubią cynamon). Na cieście ułożyć plasterki jabłek, tak żeby skórka wystawała na około

Zrób to smacznie