francuskie - 6660 przepisów (strona:120/444)

Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 160

upieczeniu można nadziewać powstałe „kominki” różnymi rodzajami farszu, na słono i na słodko. Vol-au-vent  z pieczarkami brunatnymi.     Składniki na 10 sztuk:   - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie)- 1 jajkoDodatkowo:- 750g brunatnych pieczarek- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- ok. 60ml wina Marsala- 200ml słodkiej śmietanki- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- 1 łyżeczka masła(...)odparuje (2-3 min), następnie wlewamy słodką śmietankę i redukujemy sos (smażymy do chwili, aż zgęstnieje). Na koniec dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy, aż się rozpuści.  Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy 15 kółek, czyli razem będzie ich 30. Na jedno ciastko przypadną 3 kółka. Dziesięć z nich układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. W pozostałych dwudziestu wycinamy

mojewypiekiinietylko
Przekąski z ciasta francuskiego 842

Polecam sprawdzone przekąski z ciasta francuskiegoGNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGOŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGOŚLIMACZKI Z PESTOSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój

W kuchennym oknie Ewy
Ciastka z rabarbarem 155

gotowe ciasto francuskie1 białko od jajkakonfitura z rabarbarukieliszek do wycinania kółeczek papier do pieczenia skórka z pomarańczy Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160-180 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy. Kroimy je w równe kwadraty. Połowę kwadratów układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. W pozostałych kwadratach robimy otworki za pomocą kieliszka. Kwadraty z dziurkami układamy

Bon Appetit Małgorzaty
Paszteciki z pleśniowym serem i szynką prosciutto 142

Propozycja sylwestrowo - karnawałowa. Paszteciki robi się szybko bo są z ciasta francuskiego. Idealnie smakują z barszczykiem :) Składniki:1 gotowe ciasto francuskiekilka plasterków szynki prosciutto / parmeńskiej1 ser pleśniowyparę plasterków suszonych pomidorówciasto kroimy w kwadraty o wymiarach: 6 cm x 6 cm. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera, pomidorów i szynki. Cztery końce rogów(...)ciasta zwijamy do siebie. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Idealnie smakują z barszczykiem. paszteciki z ciasta francuskiego

Bon Appetit Małgorzaty
Spóźniony post: ciasteczka rabarbarowo - truskawkowe ;) 137

Zapomniałam na czas dodać przepis na ciasteczka francuskie jeszcze jak był sezon na truskawki i rabarbar :-P no cóż(...)nadzieję, że macie w spiżarniach z nich powidła :-pSkładniki:2  op. ciasta francuskiegook. 20 truskawek4-5 łodyg rabarbaruok. 6 łyżek cukrucukier puder do posypania ciastek. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraciki o wymiarach ok. 5 cm x 5cm. Następnie nakładamy na siebie po 3 kwadraciki i delikatnie dociskamy. W tym czasie truskawki i rabarbar kroimy w mniejsze cząstki, zalewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 164

żaden Włoch nie będzie miał mi za złe, że to co przygotowałam nazwałam pizzą. A mogłoby być tak dlatego, że ciasto do tej pizzy to nie tradycyjne drożdżowe, ale francuskie. Jest bardzo łatwe w użyciu, a także nie musi rosnąć co najmniej kilkudziesięciu minut w przypadku tego pierwszego, co zaoszczędza nam sporo czasu.Tym razem postanowiłam zrobić pizzę w dwóch

Zakręcony Widelec
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 164

szklanki (100g) cukruszczypta soliskórka z 1/2 pomarańczy starta100g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej2 duże jaja, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki rumu1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie części, schłodzone(użyłam gotowego, świeżego ciasta francuskiego w rulonie, paczka xxl, 375g)Glazura1 żółtkomleko 1 łyżeczkaprzygotowanieW średniej misce, lub w misie miksera, połączyć mielone migdały, cukier, sól(...)wyglądać zupełnie gładkie, co jest normalne.) Przykryć i schować do lodówki.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na lekko posypanej mąką powierzchni, wykroić z  jednego kawałka ciasta francuskiego  koło o średnicy 23cm. Pomóc sobie pokrywą garnka, talerzem, lub dnem tortownicy jako szablonem. Umieścić ciasto na blasze.Przykryć arkuszem pergaminu lub folii z tworzywa sztucznego, a następnie wyciąć

Stare Gary
Tarta pomidorowa „do góry nogami” 162

słoneczna!Przepis z książki "Home-Grown Harvest" -  Ryland Petars & Smallskładniki (4 porcje)2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki kaparów10 – 15 igiełek rozmarynu3 dojrzałe pomidoryOpakowanie  gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy większej niż nasza patelnia)Czarny pieprz świeżo zmielonyOliwa do smażenia + do polania Patelnia,  którą możemy wstawić do piekarnika ( 20 – 23 cm średnicy)przygotowaniePiekarnik rozgrzać(...)pomidorów – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie, lekko dociskając. Smażyć ok. 4 minut, aby pomidory zmiękły i lekko się podsmażyły.na warstwie pomidorów ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do pomidorów. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut

Stare Gary
Świąteczny Kulebiak! 160

boczkiem i na winie Riesling, ale warto było zaryzykować! Jeśli macie zwykłą kapustę, podlejcie ją białym winem, nie pożałujecie!)1 cebula1 łyżka masła1 łyżka oliwy 1 x opakowanie ciasta francuskiego pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskiePrzygotowanie:Wrzucamy grzyby do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc, żeby zmiękły.II dzień: grzyby zostawiamy w tej samej wodzie i gotujemy(...)pieprzem (tutaj nie mam zahamowań. Uwielbiam ten pikantny smak!). Gotujemy ok. 10 min często mieszając. Ściągamy z ognia i czekam, aż farsz ostygnie.Nastawiamy piekarnik na 180'C. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki.Po otwarciu można je delikatnie rozwałkować. Przekładamy je do metalowej formy, którą wcześniej lekko smarujemy oliwą, by ciasto nie przywarło.Wykładamy letnim farszem. Składamy. Robimy kilka nacięć

Kitchens Alphabet
Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej 174

spotkałam nikogo, kto powiedziałby kremówce twarde i zdecydowane Nie Czyż można się oprzeć tak pysznemu połączeniu delikatnego kremu i ciasta francuskiego??? W różnych krajach sprawdzają się różne przepisy na odpowiednik naszych kremówek… Dzisiaj polecam przepis na Millefeuilles z owocami, cudownie lekki i soczysty…Napoleonka inaczej – składniki:opakowanie ciasta francuskiego250 ml śmietany 30-36 %cukier puder do posypaniaok(...)trzeba odstawić z palnika i mieszać aż masa będzie znowu jednolita. Po wystygnięciu do masy dodaję rum. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1 godzinę.Rozmrożony arkusz ciasta francuskiego wykładam na blachę do pieczenia lekko spryskaną zimną wodą. Nakłuwam ciasto widelcem.Przykrywam papierem do pieczenia a na wierzch wykładam kratkę do pieczenia.Piekę ok. 20 min. w nagrzanym piekarniku

UgotujmyTo.pl
Bolońskie niespodzianki 151

powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta francuskiego, kryje się bowiem cały obiad w tak niewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :)Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie(...)wolnym ogniu przez około 10 minut.Ugotowane ziemniaki lekko podgrzać i wymieszać ze śmietaną, 2 łyżkami margaryny i doprawić do smaku.Przygotować formę do muffinek. Natłuścić każde wgłębienie. Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty (około 10 x 10 cm) i wyłożyć nimi wgłębienia. Następnie nałożyć mięso i poprzykrywać ziemniaczanym puree.Wierzch każdej porcji posypać startym serem i nałożyć odrobinę margaryny.Form

Świat Domowej Kuchni
Joulutorttu - świąteczne fińskie ciasteczka 137

Składniki na około 40 szt.:gotowe ciasto francuskie powidła śliwkowe cukier(...)puder ewentualnie 1-2 łyżki koniakuJoulutorttu to tradycyjne fińskie ciasteczka, które zawsze pojawiają się na fińskim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są one wyjątkowe proste do wykonania. Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone najpierw koniecznie je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć, i wycinać kwadraty ok. 5x5 cm. W zależności, który kształt ciasteczek wybie- rzemy nacinać je i formować w sposób zamieszczony

Świat Ciasta
Jaśki makowo-sezamowe 123

Składniki na 40 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 2 żółtka 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki maku 3 łyżki sezamuCiasto francuskie rozmrozić. Wykroić foremką około 40 krążków o średnicy 5 cm (fot.1). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i pędzelkiem posmarować krążki. Następnie posypać je makiem wymieszanym z sezamem (fot.2). Piec około

Świat Ciasta
Rożki morelowe 137

gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie 10 dag czekolady mlecznej do ozdobyCiasto francuskie rozmrozić. Wykroić 14 podłużnych trójkątów (fot.1). Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę budyniową i ponownie zagotować. Wlać likier. Budyń wystudzić, mieszając od czasu

Świat Ciasta
Rodzynkowe ślimaczki 176

Składniki na 10 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki rodzynek 15 dag konfitur morelowychRodzynki namoczyć a następnie dobrze je odsączyć. Ciasto francuskie rozwinąć i posypać cukrem waniliowym i rodzynkami (fot.1). Lekko docisnąć. Prostokąt ciasta podzielić na 10 pasków o szerokości 3 cm, a następnie zwinąć je w ślimaczki. Blachę opłukać zimną wodą

Świat Ciasta