ciasta francuskiego 250g kurek 200g sera białego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1 jajko natka pietruszki sól, pieprz Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone kurki i dusić przez 10 min a następnie dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia, dodać 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie
MarciochaKucharzyrazem nazbieraliśmy całe wiadro grzybów. Teraz trzeba je przetworzyć :D Tarta z grzybami SKŁADNIKI: miska grzybów (podgrzybki, maślaki) ser typu włoskiego cebula gotowe ciasto francuskie 2 jajka sól, pieprz Oczyszczone i pokrojone grzyby podgotować ok 20-30 minut. Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone grzybki(...)dusić przez 15-20 minut. doprawić solą i pieprzem. A następnie dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia, dodać pokruszony ser oraz wbić 2 jajka. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Piec przez 30 min w temperaturze 200-220 stopni. Smacznego
MarciochaKucharzyPoranek, tak trochę inaczej :D SKŁADNIKI: ciasto francuskie 4 jajka dodatki: to co w lodówce: kiełbasa, pieczarki, ogórki chilli, papryka, gorgonzola, ser zółty Ciasto francuskie pokroić na sześć części. Umieścić je w dołkach foremki do muffinek. Na dno powrzucać dodatki, tyle by jeszcze wbite jajko się tam zmieściło. Jajka delikatnie posolić i popieprzyć. 2 foremkach
MarciochaKucharzyprzygotowania pysznego dania Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba tak z ostrożności:) Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić(...)maśle dodać pokrojone i podgotowane grzyby. Dusić przez ok 10 minut, doprawić solą pieprzem i paprykami. Następnie dodać pokruszone sery jajko i posiekaną świeża pietruszkę. dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć w formie. Równomiernie rozłożyć farsz. Jeśli pozostało kawałek ciasta można je pokroić w paski i ułożyć np w romby. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez
MarciochaKucharzykońcówka jogurtu greckiego?? Chyba najlepszym pomysłem jest Tarta z pieczarkami SKŁADNIKI: kilka pieczarek ser feta ser biały jogurt naturalny zielona pietruszka 1 cebula 1 op. ciasto francuskie 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, masło Cebulę pokroić w pióra. Pieczarki obrać(...)pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle do miękkości, doprawić. Gdy pieczarki już delikatnie przestygną dodać pokruszone sery, posiekaną natkę pietruszki i jajko i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze. Następnie ułożyć farsz i piec 20-30 minut w piekarniku nastawionym na 190 stopni. Tarta najlepiej smakuje po ostygnięciu. Smacznego
MarciochaKucharzySmak słodkich pomidorów na cieście francuskim przypomni słoneczne, letnie dni. To działa! ;) Składniki 4-5 pomidorów 6 suszonych pomidorów w oliwie 5 małych cebulek (nie muszą być szalotki, zwykłe niewyrośnięte cebulki świetnie się sprawdzają) kulka mozarelli 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz, świeży rozmaryn bazylia (świeża lub suszona) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie Ciastem francuskim wylepić
Kulinarne Inspiracjeodrobiną koperku. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego - tarteletki z kurkami na cieście francuskim. Połączenie tych żółciutkich grzybów, tymianku, śmietany i parmezanu zaowocowało pyszną i bardzo efektową przekąską - u nas wczoraj w roli obiadu;) Składniki na 6 tarteletek ciasto francuskie (mrożone) 2/3 szklanki śmietany 18% biała cebula 400 g kurek kilka gałązek tymianku 2 łyżki(...)świeżo startego parmezanu 2 łyżki masła Sól, pieprz Przygotowanie Ciastem francuskim wylepić foremki na tarty (albo jedną dużą formę). Ponakłuwać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 5-10 minut. Ciasto nie powinno się przyrumienić! Cebulę posiekać drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać kurki i smażyć 10-15 minut. Zalać śmietaną, posolić, popieprzyć. Dodać łyżkę
Kulinarne InspiracjeSKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1/2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE 1. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję masło. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Następnie dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Masę zdejmuję z kąpieli wodnej i odstawiam na chwilę do przestudzenia. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję
Tradycyjna kuchnia KasiZapraszam :) Składniki : 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa serowo kokosowa : 200 g sera białego pół tłustego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy około 100 / 150 g wiórek kokosowych 4 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : Blaszkę do tart wysmarować margaryną , ja swoją wyłożyłam papierem żeby po upieczeniu dobrze się wyjmowała. Ciasto kruche rozwałkować(...)wyciąć koło wielkości blaszki . Wyłożyć blaszkę ciastem . Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem cieniutkie paseczki i zapleść z nich warkocz , brzegi ciasta posmarować jajkiem i przykleić warkocz z ciasta francuskiego. Ser zmielić, dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka , wszystko dobrze utrzeć. Dodać jogurt i wiórki kokosowe , wymieszać . Białka ubić , dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliwykwintną w smaku tartę z owymi składnikami i dopieść je aromatycznymi przyprawami. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 150-200 g sera miękkiego podpuszczkowego (np.camembert, brie) 4 gruszki 250-300 g śmietany lub gęstego jogurtu 3 jajka rozmaryn gałka muszkatołowa pieprz sól WYKONANIE Ciasto francuskie wykładamy na blachę wraz z dołączonym do niego papierem . Wywijamy do góry zewnętrzne krawędzie ciasta
Zofianazazwyczaj w domu są, cukier również, więc 20 minut i ciastko do kawy jest gotowe. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 średnie jabłko cukier trzcinowy lub zwykły Wykonanie: Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić w kwadraty o wymiarach około 7 x 7 cm. Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu
Kuchcik gotujeprzyrządzać jak szpinak – na maśle i z dodatkiem czosnku, ale w odróżnieniu od szpinaku jarmuż pozostaje chrupki i jędrny. Pasuje do delikatnej tarty z niewielką ilością składników. 1 ciasto francuskie 2 długie łodygi jarmużu (albo 100 g krojonych liści) 4 pieczarki 2 średnie pomidory mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć) 3 ząbki czosnku kilka oliwek 4 łyżki masła(...)podsmażyć na 2 łyżkach masła. Jarmuż szybko się przypala, więc trzeba robić to krótko pod koniec dodając czosnek – drobno posiekany lub zmiażdżony. Formę do pieczenia tarty wyłożyć ciastem francuskim i dociskając brzegi formy oderwać nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć mięso i jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra-dół około 10 minut. Następnie na tarcie ułożyć pokrojony w kostkę
Trzeci talerzPasztet grzybowy w cieście francuskim Składniki: 750 g grzybów mrożonych (moje były przed mrożeniem krótko obgotowane) 2 cebule 3 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 3 łyżki klarowanego masła 2-4 łyżki bułki tartej 300 g ciasta francuskiego Grzyby rozmrozić, jeżeli trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać, posiekać(...)trzeba jeszcze doprawić. Jaja roztrzepać 1 łyżkę odłożyć. Masę grzybową wymieszać z jajami. Dodać bułkę tartą i śmietanę, bardzo dokładnie wymieszać. Foremkę keksową wysmarować masłem, oprószyć mąką, wyłożyć ciastem francuskim (kawałek odłożyć na wierzch). Do przygotowanej formy przełożyć masę grzybową, przykryć odłożonym kawałkiem ciasta francuskiego. Posmarować odłożonym jajkiem. Piec w 180°C przez ok 45-55 minut. Przestudzić w formie
Pełny talerzktóra "ukrywa" szpinak, pomidora i kawałki piersi z kurczaka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pomidor ser żółty starty 2 całe jajka + 2 żółtka śmietana 18% sól, pieprz olej do smażenia 1. Ciasto francuskie umieścić w formie do pieczenia tarty. Całe ciasto nakłuć widelcem, aby podczas
UgotowaćCzęsto wykorzystuje gotowe ciasto francuskie. To taki dobry i smaczny(...)wynalazek, który ułatwia nam pracę w kuchni. Świetnie nadaje się na szybkie przekąski . Dzisiaj takie przekąski powstały zapraszam na zawijaski z salami. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dag salami -cienkie WYKONANIE: Płat ciasta dzielmy na pasy, następnie kwadraty. Na każdy nakładamy salami i zwijamy po skosie dociskając dobrze ciasto. Pieczemy ok 10-15 min w piekarniku
W kuchennym oknie Ewy