francuskie - 6660 przepisów (strona:115/444)

Tarta z porem 122

śmietaną uważam za strzał w dziesiątkę. Dla ułatwienia sobie sprawy oraz skrócenia czasu przygotowania obiadu użyłam gotowego ciasta francuskiego, a farsz przygotowałam dzień wcześniej. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pory (białe części) 150g boczku surowego wędzonego 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany 18% (jak mamy 12% śmietanę i jest gęsta to również ok) ser żółty Zaczynamy od farszu. Boczek(...)brzegi zostaną pięknie wyrośnięte. Mieszamy śmietanę z jajkami dodajemy trochę soli i pieprzu  (można dodać gałkę muszkatołową). Wlewamy do podduszonych porów i mieszamy. Całą mieszankę przekładamy na ciasto francuskie, posypujemy serem i pieczemy w 180C ok.15 - 20min. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 143

wędzonej papryki - kilka gałązek świeżego oregano - 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany - olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie do smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę płuczemy(...)łyżkami gorącej zupy i dokładnie mieszamy), dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną (porcję kaszy wsypujemy do talerza/miseczki i zalewamy zupą) oraz paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Możemy posypać papryką i ulubionymi ziołami. Przykrywamy drugą połówką ciasta

mojewypiekiinietylko
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego 161

Przemek znalazł ten filmik dwa dni temu i co ? już są bo warto było tylko oglądając przełykać slinę i pomyśleć : przecież w lodówce ciasto francuskie mam i zrobię. Pomysł słuszny(...)smakowity, wszyscy się zachwycają a potem zajadają. Zajadamy się i my, zapraszam róbcie i też się zajadajcie bo pomysł bardzo fajny a roboty kilka minut. Jabłkowe róże z ciasta francuskiego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kurczak w cieście francuskim 257

opakowania ciasta francuskiego (275g)  4 średnie filety z piersi kurczaka  8 suszonych pomidorów około 150 g sera camembert  przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju  1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)  1 łyżeczka sezamu do posypania  Długi weekend rozpoczęty :) Szkoda tylko, że długi weekend w tym roku jest taki krótki... Hmmm(...)Natrzeć przyprawą do kurczaka i 2 łyżkami oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Piekarnik nagrzać do 200ºC (z termoobiegiem). Ciasto francuskie podzielić na 4 równe części. Na każdej części ciasta położyć na środku kurczaka. Obłożyć go pokrojonymi w podłużne paski pomidorami i serem pociętym w plasterki. Następnie z obu stron

Świat Domowej Kuchni
Vol-au-vent z perliczką / kurczakiem 108

vent, czyli potrawka z drobiu w cieście francuskim. mięso gotowane z perliczki lub kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko, sos: 30 g masła, 30 g mąki pszennej, 250 ml śmietany 22% płynnej, 2 żółtka, sól, 1 łyżeczka chrzanu, sok z cytryny, cukier Perliczkę lub kurczaka obrać z kości, mięso pokroić w niewielkie kawałki. Z ciasta wyciąć krążki – wielkość zależy(...)ciepłe (podgrzać w piekarniku o ile jest zimne). Ułożyć krążek ciasta na nim dwa pierścienie, do środka włożyć mięso i polać sosem. Podawać. *Oczywiście można w domu zrobić ciasto francuskie... tylko trzeba mieć dużo czasu...ja zrobiłam ze trzy razy i teraz kupuje gotowe. Zwracam jednak uwagę aby było z masłem a nie olejem....   zastawa

królestwo garów
Stek pieprzowy – wyjątkowe steki znane z kuchnii francuskiej 161

Stek z pieprzem ( Steak au poivre) to danie z kuchni francuskiej na które tradycyjnie składa się filet mignon pokryty grubo zmielonym / rozdrobnionym czarnym pieprzem. Tak przygotowane steki możemy znaleźć w wielu francuskich restauracjach. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby już dziś przygotować takie steki u Siebie. Te pyszne steki wymagają tylko kilku składników. Wystarczy pamiętać aby do ich przygotowania(...)podawane z sosem pieprzowym składającym się ze zredukowanego koniaku, śmietany w połączeniu m.in. z takimi składnikami jak: masło, szalotka i musztarda Dijon. Stek pieprzowy – wyjątkowe steki znane z kuchnii francuskiej is a post from: naRuszcie.pl The post Stek pieprzowy – wyjątkowe steki znane z kuchnii francuskiej appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Ślimaki z ciasta francuskiego z wołowiną szynką i serem. 138

wołowiny i tak się zamyśliłem nad sposobem jej wykorzystania. Nie myślałem zbyt długo tym bardziej, że miałem w domu ciasto francuskie - gotowe niestety, ale jest. Czego użyłem? -ciasto francuskie jeden płat -wołowina mielona ok 150 gram -kilka plastrów szynki i sera żółtego -oregano, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka mielona, sól, pieprz -rozbełtane jajko Wołowinę wyrabiamy z przyprawami. Smażymy kilka

BaRepas
Tarta z ciasta francuskiego z kurkami 156

ciasta francuskiego 250g kurek 200g sera białego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1 jajko natka pietruszki sól, pieprz Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone kurki i dusić przez 10 min a następnie dodać posiekaną pietruszkę.  Odstawić do ostygnięcia, dodać 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie

MarciochaKucharzy
Tarta z grzybami 116

razem nazbieraliśmy całe wiadro grzybów. Teraz trzeba je przetworzyć :D Tarta z grzybami SKŁADNIKI: miska grzybów (podgrzybki, maślaki) ser typu włoskiego cebula gotowe ciasto francuskie 2 jajka sól, pieprz  Oczyszczone i pokrojone grzyby podgotować ok 20-30 minut. Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone grzybki(...)dusić przez 15-20 minut. doprawić solą i pieprzem. A następnie dodać posiekaną pietruszkę.  Odstawić do ostygnięcia, dodać pokruszony ser oraz wbić 2 jajka. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Piec przez 30 min w temperaturze 200-220 stopni.  Smacznego

MarciochaKucharzy
Francuskie śniadanie z jajkiem 135

Poranek, tak trochę inaczej :D SKŁADNIKI: ciasto francuskie 4 jajka dodatki: to co w lodówce: kiełbasa, pieczarki, ogórki chilli, papryka,  gorgonzola, ser zółty   Ciasto francuskie pokroić na sześć części. Umieścić je w dołkach foremki do muffinek. Na dno powrzucać dodatki, tyle by jeszcze wbite jajko się tam zmieściło. Jajka delikatnie posolić i popieprzyć.  2 foremkach

MarciochaKucharzy
Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym 139

przygotowania pysznego dania Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba tak z ostrożności:) Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić(...)maśle dodać pokrojone i podgotowane grzyby. Dusić przez ok 10 minut, doprawić solą pieprzem i paprykami. Następnie dodać pokruszone sery jajko i posiekaną świeża pietruszkę. dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć w formie. Równomiernie rozłożyć farsz.  Jeśli pozostało kawałek ciasta można je pokroić w paski i ułożyć np w romby. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez

MarciochaKucharzy
Tarta z pieczarkami 162

końcówka jogurtu greckiego??  Chyba najlepszym pomysłem jest Tarta z pieczarkami SKŁADNIKI: kilka pieczarek ser feta ser biały jogurt naturalny zielona pietruszka 1 cebula 1 op. ciasto francuskie 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, masło Cebulę pokroić w pióra. Pieczarki obrać(...)pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle do miękkości, doprawić. Gdy pieczarki już delikatnie przestygną dodać pokruszone sery, posiekaną natkę pietruszki i jajko i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze. Następnie ułożyć farsz i piec 20-30 minut w piekarniku nastawionym na 190 stopni. Tarta najlepiej smakuje po ostygnięciu. Smacznego

MarciochaKucharzy
Tarta z pomidorami 156

Smak słodkich pomidorów na cieście francuskim przypomni słoneczne, letnie dni. To działa! ;) Składniki 4-5 pomidorów 6 suszonych pomidorów w oliwie 5 małych cebulek (nie muszą być szalotki, zwykłe niewyrośnięte cebulki świetnie się sprawdzają) kulka mozarelli 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz, świeży rozmaryn bazylia (świeża lub suszona) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie Ciastem francuskim wylepić

Kulinarne Inspiracje
Tarteletki z kurkami, tymiankiem i parmezanem 122

odrobiną koperku. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego - tarteletki z kurkami na cieście francuskim. Połączenie tych żółciutkich grzybów, tymianku, śmietany i parmezanu zaowocowało pyszną i bardzo efektową przekąską - u nas wczoraj w roli obiadu;) Składniki na 6 tarteletek ciasto francuskie (mrożone) 2/3 szklanki śmietany 18% biała cebula 400 g kurek kilka gałązek tymianku 2 łyżki(...)świeżo startego parmezanu 2 łyżki masła Sól, pieprz Przygotowanie Ciastem francuskim wylepić foremki na tarty (albo jedną dużą formę). Ponakłuwać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 5-10 minut. Ciasto nie powinno się przyrumienić! Cebulę posiekać drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać kurki i smażyć 10-15 minut. Zalać śmietaną, posolić, popieprzyć. Dodać łyżkę

Kulinarne Inspiracje
Rogaliki francuskie z białą czekoladą i kokosem 124

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1/2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE 1. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję masło. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Następnie dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Masę zdejmuję z kąpieli wodnej i odstawiam na chwilę do przestudzenia. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi