francuskie - 6660 przepisów (strona:121/444)

Zapiekane jabłko w cieście francuskim z daktylami i miodem 94

sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko! A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego!   SKŁADNIKI: - jabłko – 1 szt- ciasto francuskie – 100 g- daktyle bez pestek – 50 g- miód – 1 łyżka- cynamon – 2 łyżki- żółtko – 1 szt  SPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA: Jabłko obieramy ze skórki. Wydrążamy środek , tworząc otwór na daktyle i miód. Całe obtaczamy dokładnie w cynamonie. Daktyle drobno siekamy. Wkładamy do wnętrza. Zalewamy łyżką miodu. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm. Owijamy dokładnie dookoła całe jabłko. Zdobimy listkami.  Smarujemy dokładnie roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika

Ostra na Słodko
Prawie jak Croissant - z czekoladą i masłem orzechowym... 156

Tradycyjne Croissant są bez nadzienia, no ale skoro w domu jest nutella i masło orzechowe, no to jak się im oprzeć :) Ciasto francuskie jest jednym z tych, które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze

Z butelką mleczka w tle
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 183

schab obsmażyć na patelni z każdej strony na złoty kolor, po obsmażeniu odstawić przykryć folią srebrną i dać mu odpocząć, aby soki się wchłonęły- ułożyć na rozłożonym kawałku ciasta francuskiego szpinak a na to kawałek schabu, zwinąć ciasto- brzegi zasmarować rozmąconym jajkiem i posklejać brzegi- wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem - tak przygotowaną całość włożyć do nagrzanego piekarnika(...)stopni na ok 40 minut - schab jest kruchy i soczysty w połączeniu ze szpinakiem i ciastem francuskim tworzą wyśmienitą całość - wellingtona z polędwicy najlepiej smakuję krótko po upieczeniu - świetnie do tego nadają się pieczone ziemniaczki, które można równocześnie piec ze schabem.Smacznego

Basia w kuchni
RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM 164

Pyszne z orzezwiającym kremem, szybkie do zrobienia  bo rureczki z ciasta francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom Składniki:opak. ciasta francuskiegokrem:20 dag masła1 jajko1 łyżka cukru waniliowego3 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:Ciasto francuskie kroimy po szerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy ok 15 minut. Ostudzone zdjemujemy

Z Majeczką w kuchni
Urodziny! 173

koniec zaprawiamy 4 dużymi łyżkami majonezu Warto przed podaniem sałatkę włożyć do lodówki na ok 1 godzinę, aby smaki się połączyły Parówki w cieście francuskim :ciasto francuskie gotowe 10 parówek małychCiasto rozkładamy na stolnicy Kroimy je na 10 kwadracików Każdą  parówkę kładziemy na jednym kwadraciku z ciasta i zawijamyOwinięte parówki wstawiamy

Klaudynkowa kuchnia
Banany w cieście 265

Szybki deser lub przekąska z owocowym nadzieniem.Składniki:porcja ciasta francuskiego (może być sklepowe)2 bananytrochę gorzkiej czekolady  jajkoolej Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Dla uzyskania wyraźnych rozwarstwień smaruję odrobiną oleju, składam na pół i jeszcze raz wałkuję. Jeśli kupujecie gotowe ciasto francuskie wystarczy je rozwinąć i pokroić. Kroję na trójkąty - około 10 sztuk

prawdziwe jedzenie
Ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego 245

Składniki: 1 ciasto francuskie, 1 żółtko, marmolada Orzech , płatki migdałowe.       Przygotowanie:    Ciasto francuskie rozwijamy z papierem do pieczenia. Kroimy je na kwadraty, u mnie wyszło 15 kwadratów ( 3 x 5). Na środek każdego kwadracika nakładamy po 2 łyżeczki marmolady. Zlepiamy dwa przeciwległe rogi ze sobą. Żółtko roztrzepujemy i smarujemy ciasteczka. Posypujemy ciasteczka płatkami

Aga w kuchni
Croissanty z borowikami 182

Uwielbiam ciasto francuskie, jednak tylko raz odważyłam się sama je zrobić. Było pyszne jednak czasochłonne. Kupuję gotowe ciasto, jednak z nadzieniem(...)można poeksperymentować i wychodzi pysznie. Takie croissanty są idealnym drugim śniadaniem. Doskonałe są na ciepło jednak na zimno smakują równie pysznie :). Porcja: 12 croissantów Składniki : 270 g  ciasta francuskiego 150 g borowików 10 g suszonych grzybów pęczek szczypiorki sól, pieprz 1 jajko - do posmarowania Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 minut aby zmiękły. Grzyby mielimy

Niezły Młynek
Rogale marcińskie 1075

listopada. Zrobione są z pysznego ciasta drożdżowo – francuskiego oraz masy składającej się z orzechów, bakalii i białego maku. Wyszły rewelacyjne, rozpływały się wręcz w ustach. Jedyną wadą tych rogali jest fakt, że są trochę pracochłonne ponieważ samo ciasto drożdżowo -francuskie zajmuje sporo czasu aby je wykonać. Efekt finalny natomiast wynagradza nam cały

Marta Gotuje
Napoleonka 281

łyżka, jeśli użyjemy waniliowego mleka sojowego) 1/4 szklanki cukru trzcinowego (więcej lub mniej w zależności od tego, czy mleko, którego użyjemy, jest słodzone) Przygotowanie:      Arkusz ciasta francuskiego kroimy na pół. Obie połówki obficie nakłuwamy widelcem i obie pieczemy w piekarniku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W trakcie pieczenia, gdy zobaczymy, że ciasto urosło, możemy je delikatnie przygnieść(...)gęstej masy budyniowej. Dodajemy olej kokosowy i ponownie mieszamy. Krem odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, miksujemy go mikserem ręcznym, aby masa była gładka.      Na ostudzone ciasto francuskie nakładamy ostudzony krem. Wypukłe strony ciasta kierujemy do wewnątrz. Jeden płat przykrywamy drugim. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Najlepsza po odsiedzeniu kilku godzin w lodówce. Smacznego

Weganizm infantylny
Popołudniowa herbatka i jabłka... 184

musiała być prosta i szybka w przygotowaniu. Okazuje się, że tak szybko jak się zrobiła tak szybko zniknęła. Dobrze, że choć zdjęcia zostały ;-) Strudel z jabłkami składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 40 g rodzynek 60 g migdałów w płatkach 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu 2 łyżeczki cynamonu 10 g masła cukier puder(...)obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon, migdały i rodzynki Wszystko mieszamy, a następnie wszystko rozkładamy na rozwinięte ciasto francuskie. Zostawiamy z jednej strony (na końcu) margines 2 cm. Ciasto zwijamy w roladę. Układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez

Przysmaki Karolki
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym. 303

ciasta. Przy dekoracji troszkę mu pomogłam ;) Składniki: 3 opakowania ciasta francuskiego wiśnie drylowane, marmolada 2 opakowania  kremu do karpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage: 240 ml wody 20 g żelatyny 260 g cukru 40g glukozy 100 g gorzkiego kakao 160 ml śmietanki kremówki Wykonanie: Ciasto francuskie tniemy na równe paski, na brzegu układamy wiśnie

Malinowe Pocałunki
Ciasto francuskie z kurczakiem i pieczarkami 649

Przepis : Skład: 400 g piersi z kurczaka 400 g Pieczarków 275 g Ciasta Francuskiego light żółtko     Wartosci   odzywcze   calej potrawy   : Kalorie      1362 Węglowodany    117,2 g Białko                   114,4 g Tłuszcze(...)Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie kurczak i również smażymy :) Odstawiamy pieczarki i pierś do czasu aż ostygnie . Jak już składniki ostygną do temp pokojowej   na ciasto francuskie nakładamy pierś z kurczaka i pieczarki zawijamy ciasto,  smarujemy górę ciasta żółtkiem.  Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C Ciasto  na 30 min Smacznego

Sylwetka Od Kuchni
babeczki francuskie z dynią i galaretką... 120

Składniki: 1 rulon ciasto francuskie, - w opisie nadzienie, 1 sztuka galaretka agrestowa, 400 ml woda gorąca z ciasta francuskiego z biedronki wykrawać szklanką krążki wyszło mi 17 sztuk wkładać je do foremek silikonowych 7x4 cm do każdej foremki wkładać czubatą łyżkę nadzienia np. dżem, konfitura - ja dałam dynię galaretkową - przepis jest TUTAJ piec w 200C około 30 minut galaretkę

W Mojej Kuchni Lubię
parówki we francuskim cieście... 148

Składniki: ciasto francuskie(...)opakowanie, parówki cienkie 7 sztuk, cebula 1 większa, ser żółty 7 kawałków, papryka ostra mielona - do smaku, oregano - do smaku, sos pomidorowy - w opisie, jajka 1 sztuka rolkę ciasta francuskiego rozwinąć i podzielić na porcje, mi wyszło 7 posypać ciasto przyprawami, dać ser żółty jaki masz, talarki cebuli na sos położyć parówkę i zawijać ciastem, posmarować jajkiem i piec

W Mojej Kuchni Lubię