wtorkowy wieczór zapraszam na pyszne kapuśniaczki z ciasta francuskiego z kapustą kiszoną i pieczarkami. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Z powodzeniem możemy je zabrać do szkoły lub pracy, jako drugie śniadanie. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek, 1 cebula, 200g kapusty kiszonej, 2 liścia laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, woda, 1 jajko, 2 łyżki słonecznika(...)razem z cebulą. Dodaję kapustę kiszoną oraz liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość podlewam wodą i duszę około 40 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu nakładam wzdłuż porcję farszu. Ciasto zwijam 2x. Pozostałe ciasto odcinam. Rulon z farszem kroję na 3cm kawałki. 3. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Tradycyjna kuchnia KasiWykwintnie, choć banalnie prosto. No chyba, ze porywacie się na samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego - a wybieram gotowe, ale czytam skład ;) Składniki: - płat gotowego ciasta francuskiego - ok 10 krewetek (używam mrożonych gotowanych) - 3 plastry ananasa z puszki - 4 łyżki majonezu - 4 łyżki keczupu - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - natka pietruszki do dekoracji - łyżka masła - trzy ząbki czosnku - jajko Ciasto francuskie rozwijam
Cook&LoveZapraszam na chrupiące pakieciki z ciasta francuskiego wypełnione budyniem oraz malinami. Świetny i prosty w przegotowaniu deser idealnie pasuje do szklanki mleka. Polecam Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 8 łyżek ugotowanego budyniu waniliowego (zimnego) garść malin żółtko garść płatków migdałowych Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania, rozwijamy i kroimy w 8 kwadratów. Na każdym kwadracie na środek wkładamy łyżkę budyniu
słodkie i nie tylko historie kulinarnealbo podać na przyjęciu. Pięknie zaprezentowana na półmisku, na pewno zrobi wrażenie na gościach. Zaraz pokażę Wam jak ją zrobić - zapraszam na przepis oraz kulinarny film! Sałatka nicejska (po francusku salade niçoise ) to pyszna sałatka, która oczywiście wywodzi się z francuskiego miasta Nicea. Jej podstawowa wersja składa się z pomidorów, ugotowanych na twardo jajek, anchois oraz czarnych nicejskich oliwek(...)uwielbiane połączenie jajek, tuńczyka, małych ziemniaczków i zielonej fasolki, dlatego tak chętnie sięgam po sałatkę nicejską teraz, gdy fasolka jest w sezonie. Jak zrobić sałatkę nicejską? - Film Sałatka nicejska - francuska sałatka z tuńczykiem i jajkami na twardo Składniki / na 4 porcje: 650 g małych młodych ziemniaków, obranych i przekrojonych na pół 400 g zielonej fasolki, odcięte końcówki 2 puszki tuńczyka
Chilli Czosnek i OliwaPomidorki i kapary w cieście francuskim na ciągnącym się delikatnie serze w ziołowej oliwie z oliwek. Wspaniała aromatyczna przekąska! Może być podana na ciepło lub zimno, sama lub maczana w dipach. Wybierzcie sami, tak jak warzywa, które dowolnie można wrzucić na takie ciasto, w zależności od upodobań. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego kilka plasterków żółtego sera kolorowe pomidorki koktajlowe kapary
Zasmakuj Kuchnirezygnacja z gotowych batoników... Z tego powodu częściej coś upiekę, bo w postanowieniu noworocznym domowej roboty słodkie mogę jeść dowoli :). Dzisiaj zapraszam Was na pyszną rybkę - łosoś w cieście francuskim. Zainspirował mnie przepis ze strony PrzepisyJoli . Składniki: ok 500 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego garść posiekanego koperku garść posiekanego szczypiorku sól pieprz odrobina soku z cytryny oliwa z oliwek(...)dodać 5 łyżek oliwy, koperek, szczypiorek, sól, pieprz i odrobinę cytryny. Zamarynować. Odstawić na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik (u mnie góra-dół) do 200 stopni. Ciasto francuskie pokroić w prostokąty lub kwadraty. Na każdym ułożyć rybę, zakleić, posmarować żółtkiem. Piec ok 20-25 minut do zarumienienia. Podawać z rukolą, mieszanką sałat lub świeżym szpinakiem. Pysznie komponują się
TrufelkowoRillettes to francuski sposób przygotowania mięsa – wieprzowego, króliczego, dziczyzny, drobiu (kurczak, gęś, kaczka), mięsa ryb (łosoś, tuńczyk, pstrąg) lub owoców morza (kraby, raki) polegający na gotowaniu jego kawałków w niedużej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki, a w czasie schładzania wytopiony i dodany do potrawy tłuszcz twardnieją – powstaje pyszne, gęste smarowidło – perfekcyjny pocieszyciel i towarzysz na jesienne(...)rilettes zostało nazwane „brązowym dżemem ze świni”. Balzac pisze o nim w „Lilii w dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu
Karo in the KitchenOpis francuska zupa cebulowa: Francuska zupa cebulowa, nazwa brzmi banalnie ale smak jest znakomity. Nigdy nie lubiłam cebuli, jednak jak pierwszy raz posmakowałam zupę cebulową, od razu się w niej zakochałam. Wydawało mi się, że doprowadzenie cebuli do takiej postaci będzie wymagać wiele zachodu. Okazuje się jednak, że zupa cebulowa to proste danie i prosty przepis. Przepis zachwyci nawet największego(...)naczynia do zapiekania. Na górę dajemy tosty z chleba i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy w piekarniku (200 stopni), aż się ser rozpuści. Podajemy zaraz po zapieczeniu. Artykuł Francuska zupa cebulowa pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl
CookMagnaszym menu królują już treściwsze dania, rozgrzewające, syte i smaczne, takie są flaczki z ciemnym sosem Łowicz z dodatkiem bogactwa jesieni-czyli warzywami a całość pieczona pod czapą z francuskiego ciasta .Bo przecież flaczki to nie tylko zupa, czyż nie ? Doskonale nadają się do zapiekania. Jak Wam podoba się mój pomysł ? Obiad pierwsza klasa, wyszły takie(...)czerwona Mały kawałek pora ½ papryczki chili Pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe Sól morska do smaku Grubo mielony pieprz czarny 1 łyżka przyprawy do flaków 1 płat świeżego ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania Jak wykonać flaczki z sosem Łowicz? Flaki ugotować w osolonym wrzątku prawie do miękkości, odcedzić na durszlaku. Boczek pokroić w cieniutkie plasterki, cebulę, dynię
Wanilia i Kardamonzwiedzie bo nie świadczy to o moim talencie kulinarnym a o prostocie wykonania. Chociaż przepis to za dużo powiedziane. Zobaczcie sami… Potrzebujecie 2-óch arkuszy ciasta francuskiego. Może być swoje albo kupione. Do tej pory zawsze kupowałam je w „Oszołomie” i tamto jest jak najbardziej ok, dlatego jeśli macie możliwość kupienia go, to jak najbardziej polecam(...)choinkę bez niej, a przystrójcie choinkę dopiero po upieczeniu, albo pod sam jego koniec, jak wolicie. Wszystko piecze się około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C (ciasto francuskie lubi ciepło, dlatego ciężko ją będzie zrobić w tzw. blaszaku, jakim chwilowo tylko dysponuję, bo tam temp. max to 170-180ºC- da radę ale się trochę wysuszy
ArbuziakiRożki francuskie z jabłkami zawsze będą kojarzyć mi się z dzieciństwem. Mama kupowała mi je w nagrodę za wizyty u lekarzy, których tak bardzo nie lubiłam. Taki prosty przepis możemy odtworzyć sami w domu, polecam bo są obłędne :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldJadąc do Paryża, zastanawiałam się, jakimi zapachami tchnie to miasto. Czy chrupiącą bagietką, czy aromatyczną kawą, czy creme caramel, czy też kuchnią francuską? Wydaje mi się, że Paryż to miasto z kultem jedzenia i wspólnych rozmów przy nim. Doszłam do wniosku, że gadatliwi paryżanie uwielbiają umawiać się na wspólny posiłek, jeść na mieście i spędzać ze sobą czas w trakcie(...)przecznic od naszego hotelu. Usiedliśmy w ogródku ledwo co otwartej po 8:00 tego dnia restauracji i czekając na zamówiony śniadaniowy zestaw, obserwowaliśmy budzący się do życia dzień we francuskiej stolicy. Już po chwili mogliśmy poczuć się naprawdę wyjątkowo, smarując owocową marmoladą chrupiący kawałek świeżej bagietki, zanurzając usta w filiżance z cafe creme czy kosztując słodkiego croissanta… W czasie
Raj dla Podniebieniamorelą w roli głównej. Zapewniam że pieczone morele są o wiele lepsze niż świeże, bo wydobywają podczas pieczenia swoją słodycz.Do kawy szybkie ciacho polecam :-) 1 arkusz ciasta francuskiego 100 g borówek 70 dkg moreli 1 szklanka śmietany 36 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mięta świeża Morele myję, kroję na pół pozbawiam pestek.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia(...)miksuję blenderem, dodaję do nich rozpuszczoną żelatyną w odrobinie wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam mikserem z łyżką cukru, i dodaję mus morelowy. Krem wkładam do lodówki do stężenia. Ciasto francuskie kroję na osiem części na kwadraty. Zawijam rogi każdego kwadratu do środka i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut. Na wystudzone ciasto wykładam krem, dekoruję borówkami
wesoła kuchniaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki startego sera (mieszanka parmezanu, cheddar/gouda) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na tartę naoliwić lub posmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie
JaglusiaJeśli coś w świecie kulinarnym może zaskoczyć, z pewnością mogą być to paszteciki z kaszanką;). Poniżej przepis, ocenę zostawiam Wam:). 1 arkusz ciasta francuskiego 3 kaszanki 1 duża cebula 1 jajko olej 1. Kaszankę wyciągamy z osłonki. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszankę, na sam koniec wbijamy jajko, podsmażamy aż się zetnie. Studzimy. 2. Ciasto francuskie
Szefowa kuchni