francuskie - 6660 przepisów (strona:137/444)

Parówki w cieście francuskim 162

sosem BBQ ( i tu muszę się przyznać, że najbardziej smakuje mi ten z paczki, a dokładnie jest to Party Dip Barbecue marki Prymat). Składniki: parówki 6-8 szt. ciasto francuskie 1 op. Ciasto kroję w paski na szerokość ok 1,5-2 cm a parówki na pół. Następnie parówkę owijam ciastem i wstawiam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Viki
Ekspresowa tarta z pomidorami i cukinią 138

lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego około 50 g pasty z czarnych oliwek lub pesto 1 duża lub dwie małe cukinie około pół kilograma pomidorów (3-4 średniej wielkości) pół łyżeczki soli (najlepiej gruboziarnistej) pół łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki oliwy (użyłam bazyliowej, tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie: pół godziny przed przystąpieniem do pracy wyjmij ciasto francuskie z lodówki

greenscarf
KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM 311

jako nadzienie była kiełbasa lekko czosnkowa firmy Spichlerz Rusiecki . Takie koperty zniknęły u mnie w mig. Spróbujcie :) Składniki: * opakowanie ciasta francuskiego * słoik ulubionej kiełbaski bądź mięsa( u mnie kiełbasa lekko czosnkowa  Spichlerz Rusiecki  ) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty o długości boku ok. 7 cm. Na środek każdego kwadratu położyć kawałek kiełbasy, każdy róg kwadratu

Zrób to smacznie
przetwory na zimę - ogórki francuskie 269

Polecam przepis na pyszne ogórki, z dodatkiem musztardy francuskiej, stąd nazwa. Nieco pracochłonne, ponieważ trzeba ogórki obrać i pozbawić pestek ale smak, zwłaszcza zimą, wynagrodzi trud włożony w ich przygotowanie. Polecam, w mojej spiżarni stoi już 12 "francuskich" słoiczków. składniki: 4 kg ogórków gruntowych, mogą być duże 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka(...)soli 1 słoiczek musztardy francuskiej (185g) wykonanie: Ogórki umyłam, obrałam ze skóry i pozbawiłam pestek. Pokroiłam na dość duże kawałki i ciasno ułożyłam w wyparzonych słoiczkach. Wszystkie składniki zalewy umieściłam w garnku i zagotowałam, zebrałam pianę, nieco ostudziłam i zalałam ogórki w słoiczkach. Zakręciłam mocno i pasteryzowałam 5 minut

babka w formie
IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY 142

Ciasto francuskie, biszkopt, kruche ciasto drożdżowe – trudno wyobrazić sobie wypieki i desery bez ich użycia. warto wiedzieć, jak przygotować je w domu. Artykuł IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Środa na bogato 175

mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą i kurczakiem. Do tego mizeria z jogurtem i koperkiem. Podwieczorkiem rządzi tarta jaglana na spodzie z ciasta francuskiego. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki cukru z wanilią 1 szklanka borówki amerykańskiej 2-3 jajka 1 opakowanie ciasta francuskiego miód do podania Kaszę gotujemy do miękkości w 3 szklankach wody(...)dodatkiem cukru z wanilią. Gdy się rozgotuje czekamy aż ostygnie i miksujemy z jajkami. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem. Na koniec jeszcze

Kucharzyca
Ciasto na naleśniki - crepes! 108

Naleśniki francuskie- crepes, to bardzo delikatne, cieniusieńkie naleśniki. Możecie je podawać oprószone tylko cukrem pudrem, bądź z francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej

SMYKWKUCHNI
Tarta pomidorowa z kozim serem. 145

końcu zbyt mała, to jedyny problem (mój urodzinowy prezent zawsze daje radę!). Zapewniam, że niezależnie od jakości kompozycji efekt będzie bardzo smaczny! Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (lub ciasto francuskie z tego przepisu, albo kruche z tego) Kilka dojrzałych pomidorów (najlepiej różnych kolorów i kształtów) 100 g koziego serka 1 duże jajko 2 łyżeczki otartych listków świeżego tymianku

zadanie-gotowanie
Kurczak z jarmużem w cieście francuskim 227

Składniki: -pierś z kurczaka -ser feta -jarmuż -suszone pomidory w zalewie -ciasto francuskie -sól, pieprz, curry, słodka papryka -oliwa -ząbek czosnku -jajko Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka należy przyprawić solą, pieprzem(...)curry, słodką papryką i nasmarować oliwą. Smażymy na patelni grillowej. 2 . Jarmuż dokładnie myjemy, smażymy na maśle i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą. 3 . Na cieście francuski układamy jarmuż, ser feta, suszone pomidory i kawałek przygotowanego wcześniej kurczaka. 4 . Zawijamy, smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni C na około 25min

Coś z niczego
Puree ziemniaczane z bobem 85

ziemniaków, 700 ml mleka, 150 g masła, 500 g bobu, musztarda francuska, sól Bób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu. Ugotować do miękkości. Obrać ze skórki. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Ziemniaki umyć, obrać. 700 ml mleka zagotować z 70 g masła, włożyć ziemniaki, lekko osolić i ugotować. Odcedzić. Następnie dokładnie utłuc, przetrzeć przez(...)sito. Połączyć z bobem. Dodać resztę masła, dokładnie wymieszać, cały czas trzymając na ogniu. Puree ziemniaczane z bobem doprawić do smaku musztardą francuską i solą. zastawa z  1 kg ziemniaków, 700 ml mleka, 150 g masła, 500 g bobu, musztarda francuska, sól Bób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu. Ugotować do miękkości

królestwo garów
Szparagowe co nieco 145

królują kilka razy w tygodniu od momentu pojawienia się na straganach pobliskiego targu. W różnych wersjach obiadowych, śniadaniowych lub jako przekąska. Jeden z pomysłów to szparagi zapieczone w cieście francuskim. Mogą stanowić odrębne danie lub dodatek, na przykład do pysznej pieczonej rybki. Ta wersja szparagów nie wymaga od Was specjalnego sprzętu kuchennego, żadnych wysokich garnków, wiązania sznurkiem- zapomnijcie! Wykorzystuję zielone(...)wrzucam na osolony wrzątek i obgotowuję nie dłużej niż 5 minut. Odcedzam i lekko studzę. 3-4 szparagi owijam dość cienkim plastrem boczku oraz nie za grubym paskiem ciasta francuskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wystające spod boczku i ciasta szparagi natłuszczam lekko oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) na 12-15 minut, do momentu

Pichceniomania
Wiatraczki francuskie z brzoskwinią 97

ciasto francuskie - 1 płat brzoskwinie z puszki jajko cukier puder Płat ciasta francuskiego rozwinąć,  przeciąć go na pół wzdłuż, a następnie każdy płat na kwadraty i nacinamy je w czterech miejscach po przekątnych, na każdym kwadracie na środku położyć po połówce brzoskwini i co drugi nacięty róg składamy do środka delikatnie dociskając, następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Camilla w kuchni
Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis 176

Dzisiaj zapraszam na pyszny, letni, francuski deser „czereśnie sauté”, czyli podsmażone czereśnie. Deser lekki, smaczny i aromatyczny. Szybki w przygotowaniu i prosty, a zachwyci nie jednego smakosza. Myślę, że nadaje się również na „Zdrową Środę”, ponieważ deser jest mało kaloryczny (możemy pominąć bitą śmietanę) i składa się głównie z samych owoców. Inspirację na ten przepis zaczerpnęłam z książki(...)mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis . Autorka pokazuje kuchnię francuską, jej zwyczaje, tradycje, a także swoją miłość do domowych posiłków. Zabiera nas w podróż do małego miasteczka, w którym mieszka i opisuje codzienne przygotowywanie posiłków przez Francuzów od przyzwyczajeń zakupowych, po wystrój ich kuchni, potrawy, wspólne spędzanie czasu przy wybornych, ale prostych potrawach jak np.: Kiełbaski w pomidorach na złocistym

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania