francuskie - 6660 przepisów (strona:136/444)

Francuskie romby z pastą paprykową i serem 143

Smacznie, szybko i wesoło .. na stole i w kuchni:) Polecam takie francuskie wariacje, gdyż środek takich rombów możecie zawsze dowolnie modyfikować. Czy to nie jest fajne(...)Dziś wersja z farszem z pasty paprykowej z dodatkiem sera. Łatwo i smacznie;D Przekąska pasuje także do wieczornego wina czy piwa w towarzystwie kogoś bliskiego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek pasty paprykowej ajwar (opcjonalnie passata lub ketchup) 8-10 plastrów żółtego sera 1 jajko świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Na rozłożone ciasto nakładamy kilka łyżek ajwaru i rozsmarowujemy równomiernie

Zasmakuj Kuchni
Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego 221

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, 150g sera żółtego w plastrach, 100g szynki gotowanej w plastrach, 150g serka z ziołami typu Almette, bazylia, oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie posmarować serkiem. Położyć plastry szynki. Płożyć plastry sera żółtego. Zwinąć w rulon.  Powycinać bułeczki. Położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć bazylią i oregano. Włożyć

W kuchni u Moniki
Tartinki z ciasta francuskiego 199

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 jajka 2 łyżki śmietany 1 opakowanie mini mozzarelli kilka plasterków salami lub innej wędliny kilka oliwek cebula kawałek papryki sól i pieprz Przygotowanie: Ciasto … Czytaj dalej Tartinki z ciasta francuskiego

czarrna od kuchni
Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym 120

uczta dla podniebienia. Choć  wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki czubate rozpuszczonego masła

Wanilia i Kardamon
Jabłka pieczone na cieście francuskim 173

się długo piekły można wybrać miękkie jabłka lub obrać je ze skórki jeśli jej nie lubicie. 2 jabłka garść orzechów włoskich łyżka rodzynków szczypta cynamonu łyżka miodu op. ciasta francuskiego żółtko do posmarowania Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka umyć, osuszyć i p rzekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne a w środek nałożyć nadzienie orzechowe. Połówki jabłek ułożyć(...)cieście francuskim w takiej odległości aby swobodnie wyciąć ostrym nożem kontury o 1 cm szersze od objętości jabłka. Wyciąć również listki. Jabłka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i zapiekać ok 15-20 minut w 200 stopniach do zarumienienia

Smakołyki Asi
Pieczone jabłka w cieście (nadziane marmoladą) 204

Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).   Składniki:  (na 4 porcje) 2 jabłka (u mnie słodkie i soczyste) 1/2 płata ciasta francuskiego XXL 2-3 łyżeczki marmolady wieloowocowej (u mnie Jamar ) cukier trzcinowy cynamon Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy na pół, a następnie wycinamy gniazda nasienne (i inne niejadalne części) tworząc miejsce(...)marmoladę (wgłębienie). Każdą połówkę jabłka nacinamy delikatnie nożem (nie za głęboko). Jabłka układamy na rozwiniętym cieście francuskim, delikatnie wciskając je w ciasto. Po czym wokół każdej połówki jabłka wycinamy kształt jabłka (około 1 cm od jabłka) z ogonkiem i listkiem. Listek zdobimy drugą stroną noża. Następnie na chwilę odwracam każdą połówkę i nadziewamy marmoladą (około 1/2 łyżeczki na jabłko, ilość

Słodkie okruszki
Szybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. 212

Dziś przepis na szybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. Przyznam Wam szczerze, że jak byłam mała moja babcia często mi takie robiła i dla mnie były to tylko słodkie kanapki w jajku. Nawet nie wiedziałam, że ta potrawa wywodziła się z Francji, choć… powinna się domyślić skoro moja babcia tyle lat spędziła właśnie we Francji

Słodkie okruszki
Szybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. 229

Dziś przepis na szybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. Przyznam Wam szczerze, że jak byłam mała moja babcia często mi takie robiła i dla mnie były to tylko słodkie kanapki w jajku. Nawet nie wiedziałam, że ta potrawa wywodziła się z Francji, choć… powinna się domyślić skoro moja babcia tyle lat spędziła właśnie we Francji

Słodkie okruszki
Pęczak po staropolsku 163

pęczak, całkiem go lubię i jadam często, jednak nigdy nie pomyślałabym, by zaeksperymentować z nim w tak nietypowym połączeniu smakowym. Mianowicie z dodatkiem szczypiorku , masła i... gruboziarnistej musztardy francuskiej ! Lekko maślany smak pęczaku, przełamany został świeżością szczypiorku oraz kwaskowatym i ostrym aromatem musztardy. Kto sam nie spróbuje, nie uwierzy, jakie to jest dobre! :) Tak doprawiony pęczak stanowi świetny dodatek(...)domowej roboty i poczułam się jakbym zasiadła do staropolskiego, biesiadnego stołu :) Składniki na porcje dla 2 osób: 150g pęczaku - ważony suchy, przed gotowaniem 1 łyżka masła 2 łyżki musztardy francuskiej 2 garście szczypiorku - drobno posiekać sól, pieprz - do smaku Pęczak przepłukać na sitku zimną wodą.   W małym garnku zagotować 3 szkl. osolonej do smaku wody - wody może być sporo

Grunt to przepis!
Wieprzowa polędwiczka w musztardzie i białym winie 157

zdjeciu żeby latwiej bylo sobie wyobrazic co trzeba robic. Ale zacznijmy od  Skladnikow : -Jedna poledwiczka 400-500g -olej jasminowy -olej zwykly -Musztarda chrzanowa kilka lyzeczek -Musztarda francuska kilka lyzeczek -Torebka grzybow suszonych -Ziola: tymianek ,rozmaryn, bazylia -Sol i pieprz do smaku -kalafior (2 jaja , bulka tarta ) -male ziemniaczki w skórce -szpinak -cebula -czosnek SPOSOB: Poledwiczke zamarynowalam w soli(...)czosnku na noc i : 1. oczyszczamy poledwiczke z blonek plam itd. 2. Robimy martnate : Olej jasminowy 5 łyżek stolowych  Musztarda chrzanowa i francuska po 5 łyżek 1/4 szklanki wina  Koperek  Prazone pieczarki  Ziola  3. Marynujemy nasze miesko dodajemy 3 zabki czosnku. POZOSTAWIAMY w lodowce na okolo 3 godz. ( Wiele czytalam na ten temat i uwazam

Viola cooks with passion
Francuskie roladki z pasztetem i camembert 172

Ciasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładała  i w piekarniku wypiekałam.  Roladki fajnie wyglądały i  z łatwością się(...)oddzielały.  Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała. Składniki: 250 g Wielkopolski pasztet z drobiu z pomidorami PROFi, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 120 g sera camembert z ziołami, pieprz zielony świeżo mielony, 1 łyżka kapary, ¼ świeżej papryki czerwonej, ½ łyżeczki mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chili. Przygotowanie: Ser camembert kroimy

Moniki Smakołyki
Parówki w cieście francuskim 165

sosem BBQ ( i tu muszę się przyznać, że najbardziej smakuje mi ten z paczki, a dokładnie jest to Party Dip Barbecue marki Prymat). Składniki: parówki 6-8 szt. ciasto francuskie 1 op. Ciasto kroję w paski na szerokość ok 1,5-2 cm a parówki na pół. Następnie parówkę owijam ciastem i wstawiam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Viki
Ekspresowa tarta z pomidorami i cukinią 142

lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego około 50 g pasty z czarnych oliwek lub pesto 1 duża lub dwie małe cukinie około pół kilograma pomidorów (3-4 średniej wielkości) pół łyżeczki soli (najlepiej gruboziarnistej) pół łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki oliwy (użyłam bazyliowej, tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie: pół godziny przed przystąpieniem do pracy wyjmij ciasto francuskie z lodówki

greenscarf
KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM 315

jako nadzienie była kiełbasa lekko czosnkowa firmy Spichlerz Rusiecki . Takie koperty zniknęły u mnie w mig. Spróbujcie :) Składniki: * opakowanie ciasta francuskiego * słoik ulubionej kiełbaski bądź mięsa( u mnie kiełbasa lekko czosnkowa  Spichlerz Rusiecki  ) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty o długości boku ok. 7 cm. Na środek każdego kwadratu położyć kawałek kiełbasy, każdy róg kwadratu

Zrób to smacznie