Mirek z pasją i uczuciem opowiadał nam o rożnych rodzajach win, sporą ich część mieliśmy przyjemność spróbować w czasie kolacji. Wina były doskonałe, głównie portugalskie, hiszpańskie i francuskie. Możemy się nimi delektować na miejscu lub kupić do domu. Ceny nie są przerażające, ponieważ La Vinotheque jest importerem, a co ważne, dolicza tylko 15 zł do każdej butelki(...)wino. To był pyszny początek wieczoru. Następny w kolejce był tatar z tuńczyka z kaparami podany z marynowanym w pomarańczowym soku koprem włoskim i świeżą kolendrą. Do tego bagietka francuska bagietka na gryczanym zakwasie. Z przystawek mogliśmy jeszcze skosztować roladek z bakłażana na ciepło z pysznym kozim serem w środku, podanych z rukolą i koktajlowymi pomidorkami. Następnie podano
Kulinarne przygody Gatityciasteczka z Nutellą. Uwielbiam ciasto francuskie bo można z niego przygotować szybko różne pyszne cudeńka.Dzisiejsze ciasteczka dołączam do akcji Błyskawiczny Piątek Zapraszam :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego Nutella cukier puder do oprószenia Wykonanie : Z ciasta wykrawamy po dwa równe krążki, na jednym nakładamy po łyżeczce nutelli i przykrywamy drugim. Na każdym ciasteczku robimy w kierunku środka
Sama słodycz i szczypta chiliprzykrością widzę ją właśnie w nieco przyciemnionej barwie. Dlatego, reasumując, mam dziś proste danie w kolorowym wydaniu, by uciekać od szarości życia i wykorzystuję gotowe ciasto francuskie prosto ze sklepu, czasu zabrakło na przygotowanie domowej podstawy tarty. Ostatnio nieomal nadużywam szpinaku. Najczęściej baby w jego cudownej naturalnej postaci, ale dzisiaj wykorzystuję prawie gotowca. Nie jest(...)wysiłku i przeszkód. Też tak chcę. Dlatego będę ciągle próbować. Może po kolejnej takiej szpinakowej kolacyjce poczuję te moc? Spróbujcie ze mną. Przygotujcie dla: - 1 płat gotowego ciast francuskiego - 1 op. szpinaku ok. 400g - 4 jajka - 100g sera cheddar - kubek gęstej kwaśnej śmietany - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła lub oliwy - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - pomidorki koktajlowe i liście
I tu będę miała takie teSmacznie, szybko i wesoło .. na stole i w kuchni:) Polecam takie francuskie wariacje, gdyż środek takich rombów możecie zawsze dowolnie modyfikować. Czy to nie jest fajne(...)Dziś wersja z farszem z pasty paprykowej z dodatkiem sera. Łatwo i smacznie;D Przekąska pasuje także do wieczornego wina czy piwa w towarzystwie kogoś bliskiego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek pasty paprykowej ajwar (opcjonalnie passata lub ketchup) 8-10 plastrów żółtego sera 1 jajko świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Na rozłożone ciasto nakładamy kilka łyżek ajwaru i rozsmarowujemy równomiernie
Zasmakuj KuchniSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, 150g sera żółtego w plastrach, 100g szynki gotowanej w plastrach, 150g serka z ziołami typu Almette, bazylia, oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie posmarować serkiem. Położyć plastry szynki. Płożyć plastry sera żółtego. Zwinąć w rulon. Powycinać bułeczki. Położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć bazylią i oregano. Włożyć
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 jajka 2 łyżki śmietany 1 opakowanie mini mozzarelli kilka plasterków salami lub innej wędliny kilka oliwek cebula kawałek papryki sól i pieprz Przygotowanie: Ciasto … Czytaj dalej Tartinki z ciasta francuskiego
czarrna od kuchniuczta dla podniebienia. Choć wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki czubate rozpuszczonego masła
Wanilia i Kardamonsię długo piekły można wybrać miękkie jabłka lub obrać je ze skórki jeśli jej nie lubicie. 2 jabłka garść orzechów włoskich łyżka rodzynków szczypta cynamonu łyżka miodu op. ciasta francuskiego żółtko do posmarowania Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka umyć, osuszyć i p rzekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne a w środek nałożyć nadzienie orzechowe. Połówki jabłek ułożyć(...)cieście francuskim w takiej odległości aby swobodnie wyciąć ostrym nożem kontury o 1 cm szersze od objętości jabłka. Wyciąć również listki. Jabłka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i zapiekać ok 15-20 minut w 200 stopniach do zarumienienia
Smakołyki AsiZdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: (na 4 porcje) 2 jabłka (u mnie słodkie i soczyste) 1/2 płata ciasta francuskiego XXL 2-3 łyżeczki marmolady wieloowocowej (u mnie Jamar ) cukier trzcinowy cynamon Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy na pół, a następnie wycinamy gniazda nasienne (i inne niejadalne części) tworząc miejsce(...)marmoladę (wgłębienie). Każdą połówkę jabłka nacinamy delikatnie nożem (nie za głęboko). Jabłka układamy na rozwiniętym cieście francuskim, delikatnie wciskając je w ciasto. Po czym wokół każdej połówki jabłka wycinamy kształt jabłka (około 1 cm od jabłka) z ogonkiem i listkiem. Listek zdobimy drugą stroną noża. Następnie na chwilę odwracam każdą połówkę i nadziewamy marmoladą (około 1/2 łyżeczki na jabłko, ilość
Słodkie okruszkiDziś przepis na szybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. Przyznam Wam szczerze, że jak byłam mała moja babcia często mi takie robiła i dla mnie były to tylko słodkie kanapki w jajku. Nawet nie wiedziałam, że ta potrawa wywodziła się z Francji, choć… powinna się domyślić skoro moja babcia tyle lat spędziła właśnie we Francji
Słodkie okruszkiDziś przepis na szybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. Przyznam Wam szczerze, że jak byłam mała moja babcia często mi takie robiła i dla mnie były to tylko słodkie kanapki w jajku. Nawet nie wiedziałam, że ta potrawa wywodziła się z Francji, choć… powinna się domyślić skoro moja babcia tyle lat spędziła właśnie we Francji
Słodkie okruszkipęczak, całkiem go lubię i jadam często, jednak nigdy nie pomyślałabym, by zaeksperymentować z nim w tak nietypowym połączeniu smakowym. Mianowicie z dodatkiem szczypiorku , masła i... gruboziarnistej musztardy francuskiej ! Lekko maślany smak pęczaku, przełamany został świeżością szczypiorku oraz kwaskowatym i ostrym aromatem musztardy. Kto sam nie spróbuje, nie uwierzy, jakie to jest dobre! :) Tak doprawiony pęczak stanowi świetny dodatek(...)domowej roboty i poczułam się jakbym zasiadła do staropolskiego, biesiadnego stołu :) Składniki na porcje dla 2 osób: 150g pęczaku - ważony suchy, przed gotowaniem 1 łyżka masła 2 łyżki musztardy francuskiej 2 garście szczypiorku - drobno posiekać sól, pieprz - do smaku Pęczak przepłukać na sitku zimną wodą. W małym garnku zagotować 3 szkl. osolonej do smaku wody - wody może być sporo
Grunt to przepis!zdjeciu żeby latwiej bylo sobie wyobrazic co trzeba robic. Ale zacznijmy od Skladnikow : -Jedna poledwiczka 400-500g -olej jasminowy -olej zwykly -Musztarda chrzanowa kilka lyzeczek -Musztarda francuska kilka lyzeczek -Torebka grzybow suszonych -Ziola: tymianek ,rozmaryn, bazylia -Sol i pieprz do smaku -kalafior (2 jaja , bulka tarta ) -male ziemniaczki w skórce -szpinak -cebula -czosnek SPOSOB: Poledwiczke zamarynowalam w soli(...)czosnku na noc i : 1. oczyszczamy poledwiczke z blonek plam itd. 2. Robimy martnate : Olej jasminowy 5 łyżek stolowych Musztarda chrzanowa i francuska po 5 łyżek 1/4 szklanki wina Koperek Prazone pieczarki Ziola 3. Marynujemy nasze miesko dodajemy 3 zabki czosnku. POZOSTAWIAMY w lodowce na okolo 3 godz. ( Wiele czytalam na ten temat i uwazam
Viola cooks with passionCiasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładała i w piekarniku wypiekałam. Roladki fajnie wyglądały i z łatwością się(...)oddzielały. Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała. Składniki: 250 g Wielkopolski pasztet z drobiu z pomidorami PROFi, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 120 g sera camembert z ziołami, pieprz zielony świeżo mielony, 1 łyżka kapary, ¼ świeżej papryki czerwonej, ½ łyżeczki mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chili. Przygotowanie: Ser camembert kroimy
Moniki Smakołyki