francuskie - 6660 przepisów (strona:136/444)

Ślimaczki z kapustą kiszoną i ciastem francuskim 207

opakowanie ciasta francuskiego, 500g kiszonej kapusty duża cebula kostka rosołowa, kminek,majeranek,sól pieprz, czarnuszka do posypania wierzchu olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę odcisnąć, obgotować w wodzie z kostką rosołową(lub bulionie),lę  Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić w rondelku,dodać kapustę,przyprawy i smażyć przez ok 10-15 min żeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć

Swojskie jedzonko
Paprykowe mumie 138

Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 50 min Ingredients 250 g mini papryk słodkich 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mały filet z kurczaka 3 łyżki kukurydzy z puszki 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy chili con carne 1 czubata łyżka serka(...)smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do wystudzenia. Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski, zaczynając od dłuższego boku ciasta. Paseczkami owijamy każdą paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Wędrówki po kuchni
paluchy serowe 1566

Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego. U nas dzisiaj o smaku pizzy, ale z pewnością wypróbuję jeszcze wersję z czosnkiem i drugą - z kminkiem. Do przegryzania polecam Wam również, pysznie chrupiące, włoskie paluszki chlebowe grissini . składniki: płat ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu pikantnego przyprawa do pizzy 100 g żółtego sera jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania oregano do posypania

babka w formie
Tarta z cukinią i sosem czosnkowym 135

opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, curry opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania zaczynamy od sosu czosnkowego. W misce umieszczamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz i curry). Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i smarujemy dokładnie sosem

Szybko Tanio Smacznie
Surowa kiełbasa w cieście francuskim 128

surowe białe kiełbaski, obrane z flaka 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lekko podprażone i roztarte w moździerzu szczypta płatków chili (opcjonalnie) 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki gotowe ciasto francuskie ok 20 x 25 cm 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej (dałam z czosnkiem niedźwiedzim) 1 żółtko do posmarowania sezam lub mak, do posypania Przygotowanie Rozgrzać piekarnik

Stare Gary
PODUSZECZKI Z PASTĄ Z TUŃCZYKA 106

PODUSZECZKI  Z TUŃCZYKIEM SKŁADNIKI: 1 opakowanienciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka Sól i pieprz 4łyżki jogurtu i majonezu 5 jajek 5 ogórków konserwowych 1 Cebula Natka Pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Ciasto francuskie rozwijam. Między czasie nastawiam jajka by ugotowały się na twardo. Z ciasta wycinam rowne kwadraciki. Nie wieksze niż 3cm. Nastawiam do piekarnika na max 20min

Gotowanie Patki
Francuska zupa cebulowa z grzankami 188

Zupa cebulowa to niemal flagowe danie kuchni francuskiej. Ta zupa to odpowiednik naszej pomidorowej, którą wszyscy z pewnością robią na obiad dość często. Zachwalana niemal na całym globie i tak samo popularna. O co tyle szumu? Zupa cebulowa pomimo dużej ilości cebuli ma lekko słodki smak, a podana z grzankami smakuje naprawdę dobrze. Nie jest też jakoś specjalnie droga(...)pracochłonna, choć cebulę trzeba dość długo podsmażać by wydobyć z niej cukier. A to sprawia, że naprawdę ludzie chętnie sięgają po talerz gorącej, rozgrzewającej i sycącej francuskiej zupy z cebuli. Składniki na 6 porcji: 1 kg cebuli  5 szklanek bulionu (może być ugotowany tylko na włoszczyźnie, specjalnie na potrzeby zupy, jeżeli nie macie akurat w domu) 2 liście laurowe

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tosty francuskie 88

wspomniałem nie jest to dla mnie minusem. Te dwa produkty które dzisiaj użyłem w/w firmy oceniam bardzo dobrze. Są smaczne i łatwo dostępne. Co do samych tostów francuskich to za czasów, gdy mięso na co dzień gościło na moim stole dość często je robiłem. Wystarczył czerstwy chleb i masa jajeczna do obtoczenia go. Potem już tylko smażenie, ułożenie plastrów sera(...)sklepach możemy coraz częściej spotkać m.in. mąkę z ciecierzycy. Również większość sklepów ze zdrową żywnością jest obecnie wyposażona w tę mąkę, płatki drożdżowe czy czarną sól. Artykuł Tosty francuskie pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Spotkanie w warszawskiej La Vinotheque Vine Bar 137

Mirek z pasją i uczuciem opowiadał nam o rożnych rodzajach win, sporą ich część mieliśmy przyjemność spróbować w czasie kolacji. Wina były doskonałe, głównie portugalskie, hiszpańskie i francuskie.  Możemy się nimi delektować na miejscu lub kupić do domu. Ceny nie są przerażające, ponieważ La Vinotheque jest importerem, a  co ważne, dolicza tylko 15 zł do każdej butelki(...)wino. To był pyszny początek wieczoru. Następny w kolejce był tatar z tuńczyka z kaparami podany z marynowanym w pomarańczowym soku koprem włoskim i świeżą kolendrą. Do tego bagietka francuska bagietka na gryczanym zakwasie. Z przystawek mogliśmy jeszcze skosztować roladek z bakłażana na ciepło z pysznym kozim serem  w środku, podanych z rukolą i koktajlowymi pomidorkami. Następnie podano

Kulinarne przygody Gatity
Błyskawiczne ciasteczka z nutellą. 117

ciasteczka z Nutellą. Uwielbiam ciasto francuskie bo można z niego przygotować szybko różne pyszne cudeńka.Dzisiejsze ciasteczka dołączam do akcji Błyskawiczny Piątek Zapraszam :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego Nutella cukier puder do oprószenia Wykonanie :   Z ciasta wykrawamy po dwa równe krążki, na jednym nakładamy po łyżeczce nutelli i przykrywamy drugim. Na każdym ciasteczku robimy w kierunku środka

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta Papay style - szpinakowa tarta ma tę moc 190

przykrością widzę ją właśnie w nieco przyciemnionej barwie. Dlatego, reasumując,  mam dziś proste danie w kolorowym wydaniu, by uciekać od szarości życia i wykorzystuję gotowe ciasto francuskie prosto ze sklepu, czasu zabrakło na przygotowanie domowej podstawy tarty. Ostatnio nieomal nadużywam szpinaku. Najczęściej baby w jego cudownej naturalnej postaci, ale dzisiaj  wykorzystuję prawie gotowca. Nie jest(...)wysiłku i przeszkód. Też tak chcę. Dlatego będę ciągle próbować. Może po kolejnej takiej szpinakowej kolacyjce poczuję te moc? Spróbujcie ze mną. Przygotujcie dla: - 1 płat gotowego ciast francuskiego - 1 op. szpinaku ok. 400g - 4 jajka - 100g sera cheddar - kubek gęstej kwaśnej śmietany - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła lub oliwy - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - pomidorki koktajlowe i liście

I tu będę miała takie te
Francuskie romby z pastą paprykową i serem 124

Smacznie, szybko i wesoło .. na stole i w kuchni:) Polecam takie francuskie wariacje, gdyż środek takich rombów możecie zawsze dowolnie modyfikować. Czy to nie jest fajne(...)Dziś wersja z farszem z pasty paprykowej z dodatkiem sera. Łatwo i smacznie;D Przekąska pasuje także do wieczornego wina czy piwa w towarzystwie kogoś bliskiego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek pasty paprykowej ajwar (opcjonalnie passata lub ketchup) 8-10 plastrów żółtego sera 1 jajko świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Na rozłożone ciasto nakładamy kilka łyżek ajwaru i rozsmarowujemy równomiernie

Zasmakuj Kuchni
Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego 199

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, 150g sera żółtego w plastrach, 100g szynki gotowanej w plastrach, 150g serka z ziołami typu Almette, bazylia, oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie posmarować serkiem. Położyć plastry szynki. Płożyć plastry sera żółtego. Zwinąć w rulon.  Powycinać bułeczki. Położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć bazylią i oregano. Włożyć

W kuchni u Moniki
Tartinki z ciasta francuskiego 176

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 jajka 2 łyżki śmietany 1 opakowanie mini mozzarelli kilka plasterków salami lub innej wędliny kilka oliwek cebula kawałek papryki sól i pieprz Przygotowanie: Ciasto … Czytaj dalej Tartinki z ciasta francuskiego

czarrna od kuchni