francuskie - 6660 przepisów (strona:136/444)

Ekspresowa tarta z pomidorami i cukinią 161

lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego około 50 g pasty z czarnych oliwek lub pesto 1 duża lub dwie małe cukinie około pół kilograma pomidorów (3-4 średniej wielkości) pół łyżeczki soli (najlepiej gruboziarnistej) pół łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki oliwy (użyłam bazyliowej, tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie: pół godziny przed przystąpieniem do pracy wyjmij ciasto francuskie z lodówki

greenscarf
KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM 332

jako nadzienie była kiełbasa lekko czosnkowa firmy Spichlerz Rusiecki . Takie koperty zniknęły u mnie w mig. Spróbujcie :) Składniki: * opakowanie ciasta francuskiego * słoik ulubionej kiełbaski bądź mięsa( u mnie kiełbasa lekko czosnkowa  Spichlerz Rusiecki  ) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty o długości boku ok. 7 cm. Na środek każdego kwadratu położyć kawałek kiełbasy, każdy róg kwadratu

Zrób to smacznie
przetwory na zimę - ogórki francuskie 285

Polecam przepis na pyszne ogórki, z dodatkiem musztardy francuskiej, stąd nazwa. Nieco pracochłonne, ponieważ trzeba ogórki obrać i pozbawić pestek ale smak, zwłaszcza zimą, wynagrodzi trud włożony w ich przygotowanie. Polecam, w mojej spiżarni stoi już 12 "francuskich" słoiczków. składniki: 4 kg ogórków gruntowych, mogą być duże 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka(...)soli 1 słoiczek musztardy francuskiej (185g) wykonanie: Ogórki umyłam, obrałam ze skóry i pozbawiłam pestek. Pokroiłam na dość duże kawałki i ciasno ułożyłam w wyparzonych słoiczkach. Wszystkie składniki zalewy umieściłam w garnku i zagotowałam, zebrałam pianę, nieco ostudziłam i zalałam ogórki w słoiczkach. Zakręciłam mocno i pasteryzowałam 5 minut

babka w formie
IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY 163

Ciasto francuskie, biszkopt, kruche ciasto drożdżowe – trudno wyobrazić sobie wypieki i desery bez ich użycia. warto wiedzieć, jak przygotować je w domu. Artykuł IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Środa na bogato 190

mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą i kurczakiem. Do tego mizeria z jogurtem i koperkiem. Podwieczorkiem rządzi tarta jaglana na spodzie z ciasta francuskiego. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki cukru z wanilią 1 szklanka borówki amerykańskiej 2-3 jajka 1 opakowanie ciasta francuskiego miód do podania Kaszę gotujemy do miękkości w 3 szklankach wody(...)dodatkiem cukru z wanilią. Gdy się rozgotuje czekamy aż ostygnie i miksujemy z jajkami. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem. Na koniec jeszcze

Kucharzyca
Ciasto na naleśniki - crepes! 139

Naleśniki francuskie- crepes, to bardzo delikatne, cieniusieńkie naleśniki. Możecie je podawać oprószone tylko cukrem pudrem, bądź z francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej

SMYKWKUCHNI
Tarta pomidorowa z kozim serem. 162

końcu zbyt mała, to jedyny problem (mój urodzinowy prezent zawsze daje radę!). Zapewniam, że niezależnie od jakości kompozycji efekt będzie bardzo smaczny! Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (lub ciasto francuskie z tego przepisu, albo kruche z tego) Kilka dojrzałych pomidorów (najlepiej różnych kolorów i kształtów) 100 g koziego serka 1 duże jajko 2 łyżeczki otartych listków świeżego tymianku

zadanie-gotowanie
Kurczak z jarmużem w cieście francuskim 244

Składniki: -pierś z kurczaka -ser feta -jarmuż -suszone pomidory w zalewie -ciasto francuskie -sól, pieprz, curry, słodka papryka -oliwa -ząbek czosnku -jajko Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka należy przyprawić solą, pieprzem(...)curry, słodką papryką i nasmarować oliwą. Smażymy na patelni grillowej. 2 . Jarmuż dokładnie myjemy, smażymy na maśle i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą. 3 . Na cieście francuski układamy jarmuż, ser feta, suszone pomidory i kawałek przygotowanego wcześniej kurczaka. 4 . Zawijamy, smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni C na około 25min

Coś z niczego
Puree ziemniaczane z bobem 104

ziemniaków, 700 ml mleka, 150 g masła, 500 g bobu, musztarda francuska, sól Bób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu. Ugotować do miękkości. Obrać ze skórki. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Ziemniaki umyć, obrać. 700 ml mleka zagotować z 70 g masła, włożyć ziemniaki, lekko osolić i ugotować. Odcedzić. Następnie dokładnie utłuc, przetrzeć przez(...)sito. Połączyć z bobem. Dodać resztę masła, dokładnie wymieszać, cały czas trzymając na ogniu. Puree ziemniaczane z bobem doprawić do smaku musztardą francuską i solą. zastawa z  1 kg ziemniaków, 700 ml mleka, 150 g masła, 500 g bobu, musztarda francuska, sól Bób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu. Ugotować do miękkości

królestwo garów
Szparagowe co nieco 166

królują kilka razy w tygodniu od momentu pojawienia się na straganach pobliskiego targu. W różnych wersjach obiadowych, śniadaniowych lub jako przekąska. Jeden z pomysłów to szparagi zapieczone w cieście francuskim. Mogą stanowić odrębne danie lub dodatek, na przykład do pysznej pieczonej rybki. Ta wersja szparagów nie wymaga od Was specjalnego sprzętu kuchennego, żadnych wysokich garnków, wiązania sznurkiem- zapomnijcie! Wykorzystuję zielone(...)wrzucam na osolony wrzątek i obgotowuję nie dłużej niż 5 minut. Odcedzam i lekko studzę. 3-4 szparagi owijam dość cienkim plastrem boczku oraz nie za grubym paskiem ciasta francuskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wystające spod boczku i ciasta szparagi natłuszczam lekko oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) na 12-15 minut, do momentu

Pichceniomania
Wiatraczki francuskie z brzoskwinią 116

ciasto francuskie - 1 płat brzoskwinie z puszki jajko cukier puder Płat ciasta francuskiego rozwinąć,  przeciąć go na pół wzdłuż, a następnie każdy płat na kwadraty i nacinamy je w czterech miejscach po przekątnych, na każdym kwadracie na środku położyć po połówce brzoskwini i co drugi nacięty róg składamy do środka delikatnie dociskając, następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Camilla w kuchni
Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis 204

Dzisiaj zapraszam na pyszny, letni, francuski deser „czereśnie sauté”, czyli podsmażone czereśnie. Deser lekki, smaczny i aromatyczny. Szybki w przygotowaniu i prosty, a zachwyci nie jednego smakosza. Myślę, że nadaje się również na „Zdrową Środę”, ponieważ deser jest mało kaloryczny (możemy pominąć bitą śmietanę) i składa się głównie z samych owoców. Inspirację na ten przepis zaczerpnęłam z książki(...)mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis . Autorka pokazuje kuchnię francuską, jej zwyczaje, tradycje, a także swoją miłość do domowych posiłków. Zabiera nas w podróż do małego miasteczka, w którym mieszka i opisuje codzienne przygotowywanie posiłków przez Francuzów od przyzwyczajeń zakupowych, po wystrój ich kuchni, potrawy, wspólne spędzanie czasu przy wybornych, ale prostych potrawach jak np.: Kiełbaski w pomidorach na złocistym

Mała Cukierenka
Francuskie różyczki z jabłkami 231

wspaniale prezentują się na stole :)   Składniki: -1 opak. ciasta francuskiego -2 średnie jabłka (najlepiej czerwone) -1 szkl. wody -2-3 łyżki soku z cytryny -konfitura owocowa -cukier -cynamon, przyprawa do szarlotki -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka myjemy, kroimy na pół i pozbywamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plastry. Wodę wraz z sokiem cytrynowym doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy(...)małym ogniu ok. 3 minut y, aby zmiękły (plastry powinny elastycznie się wyginać, ale nie połamać). Następnie odsączamy jabłka na ręczniku papierowym i zostawiamy do ostudzenia.  Ciasto francuskie kroimy na ok. 6cm paski wzdłuż krótszego boku. Połowę paska, wzdłuż jego długości, smarujemy konfiturą, zaś na drugiej połowie układamy plastry jabłek tak, aby zachodziły na siebie i lekko wystawały

KasiekGotuje