francuskie - 6660 przepisów (strona:131/444)

Sałatka makaronowa jarska z musztardą francuską 206

Dzisiaj sałatka w roli głównej, doprawiona musztardą francuską. Osobiście lubię musztardę francuską, te małe, jędrne nasionka gorczycy. Idealnie sprawdza się w sałatce. Wykorzystane składniki często posiadacie w domu, więc do dzieła. Kolacja będzie smaczna. Składniki: Szklanka ugotowanego makaronu w kształcie ryżu Mieszanka warzywna z marchewką i groszkiem Biała fasola z puszki 2 ogórki konserwowe Papryka konserwowa grillowana Pieczarki marynowane ( mały(...)słoik ) 3 jajka ugotowane na twardo Posiekana natka pietruszki Majonez Musztarda francuska ( ok. 2 łyżki ) Sól Pieprz Wykonanie: Mieszankę warzywną razem z białą fasolą wykładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy do odcieknięcia. Ogórki i jajka kroimy w kostkę, paprykę w paseczki a pieczarki w plasterki. Wszystko razem łączymy z makaronem. Dodajemy majonez i natkę pietruszki.  Doprawiamy solą

Smaki Ewy
Zapiekanka z kurczakiem w cieście francuskim 195

Składniki 50 dkg fileta z piersi kurczaka 50 dkg pieczarek 30 dkg żółtego sera 1 puszka zielonego groszku 1 duża ecebula 2 opakowania ciasta francuskiego przyprawy: 1,5 łyżeczki curry pieprz, … Czytaj dalej Zapiekanka z kurczakiem w cieście francuskim

czarrna od kuchni
Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami 113

zimno. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.   http://ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/ Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami Składniki: 350 g ciasta francuskiego (1 płat) 250 g szpinaku 8 suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju 150 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 świeże pomidory ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki prażonego słonecznika sól(...)gałkę muszkatołową i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Lekko doprawiamy solą i pieprzem. Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną lub ricottą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wyjmujemy ciasto francuskie z opakowania i wykładamy nim spód i brzegi posmarowanej masłem formy do tarty (* jeżeli nie mamy to możemy użyć blaszki prostokątnej). Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy cały spód

Moja Mama Gotuje
Francuskie roladki 157

Pyszne jako przystawka zarówno na ciepło jak i zimno. Składniki: 200 g korzenia selera 6 plasterków szynki wieprzowej dojrzewającej 2 łyżki jogurtu naturalnego 275 g ciasta francuskiego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kurkumy liść sałaty do dekoracji Przygotowanie: Seler obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Ząbek czosnku obieramy(...)zmięknie- ok. 2 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą oraz dodajemy jogurt naturalny, mieszamy razem i smażymy aż woda odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Tniemy na wielkość plastrów szynki. Na każdy kawałek ciasta układamy plaster szynki a następnie na szynce układamy 2 łyżki farszu z selera-rozsmarowujemy. Zwijamy ciasno

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka śledziowa z burakami, jajkami i ogórkiem kiszonym 217

Pyszna, prosta sałatka śledziowa. Klasyczna, znana i lubiana. Z dodatkiem gotowanych warzyw korzeniowych: ziemniaków i buraków. Z jajkami, ogórkami kiszonymi, startym serem, majonezem i musztardą francuską. Z racji, że dziś ostatki a ostatki w Polsce to ŚLEDZIK - podsyłam Wam przepis na jego wykorzystanie.  Składniki (na dużą miskę sałatki, około 6-8 dużych porcji): Beczka śledzi z suszonymi ziołami(...)marki  SEKO 5 jaj  4 ziemniaki 3 buraki  4-5 ogórków kiszonych  2 łyżki musztardy francuskiej  5-6 łyżek majonezu  2 łyżki oleju lnianego  szczypta soli i pieprzu  1 cebula mała  150 gram startego sera Ziemniaki i buraki gotuję w wodzie do miękkości. Jaja gotuję na twardo. Śledzie kroję na mniejsze

Mango Papaja
Zawijasy z ciasta francuskiego z masą krówkową 273

Szybki sposób na coś słodkiego. Jako że zalegała mi masa krówkowa, postanowiłam zrobić szybkie zawijasy z ciasta francuskiego. Wystarczyło wysmarować ciasto, zwinąć i upiec. Prościej już się nie da :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g masy krówkowej Wykonanie: Ciasto rozwinąć, posmarować masą korówkową, pozostawiając wolne krawędzie tak ok 1 cm. Zwinąć boki z dwóch stron do środka

magiczna kuchnia Kasi
Francuskie ślimaki 161

Banalne wykonanie! Idealne jako przekąska na imprezę :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego garść rukoli garść orzechów włoskich słoiczek suszonych pomidorów z pestkami dynii oliwki (u mnie zielone) 10 dag sera żółtego w kawałku Przygotowanie: 1. Rozłożyć ciasto francuskie i równomiernie rozprowadzić na nim rukole. 2. Pomidory i oliwki pokroić na pół. 4. Orzechy rozłupać, oczyścić, grubo pokroić. 5. Ser zetrzeć

FITBUuK
Szparagi zapiekane w cieście francuskim 162

Błyskawiczny Piątek  na Facebooku, a zrobienie tych szparag jest szybsze niż błyskawica ;)))) Idealna przekąska przedobiednia lub na podwieczorek. Składniki:  2 pęczki świeżych zielonych szparag 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko  1 łyżka mleka gruba sól Przygotowanie: Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję inny(...)sposób jakim jest wygięcie szparaga  i końcówka sama się odłamuje. Ciasto francuskie tniemy na paski około 1/2 cm i owijamy nim każdego szparaga jak na zdjęciu poniżej. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i mlekiem oraz posypujemy grubą solą. Zapiekamy w piekarniku 12-15 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Serduszka z ciasta francuskiego 118

Idealny pomysł na ekspresowe ciasteczka na Walentynki. Nawet na ostatnią chwilę ;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego powidła śliwkowe żółtko do smarowania cukier puder do posypania Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować je dosyć cienko powidłami śliwkowymi (fot.1) . Zwinąć w rulony w tzw. lornetkę, czyli do polowy z jednej strony i do połowy z drugiej - zaczynając od dłuższych brzegów ciasta  (fot.2) . Kiedy

Świat Ciasta
Baklava 153

wszystkich krajach bałkańskich. Przygotowuje się go głównie z ciasta filo, jednak z faktu, że w wielu marketach jest on trudno dostępny, podaję przepis na baklawę z użyciem ciasta francuskiego. Bardzo słodki syrop, który tradycyjne przygotowuje się z cukru, wody i soku z cytryny, przygotowałam z dodatkiem miodu, który dodaje nieco innego i słodszego smaku baklawie. Pistacje są głównym składnikiem deseru(...)dodałam orzechy nerkowca, laskowe i orzechy włoskie. Baklava najlepsza jest na drugi dzień po schłodzeniu. Smacznego! Baklava blacha o wymiarach około 25×25 Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego ( najlepiej XXL) 3/4 szklanki posiekanych orzechów ( włoskie, nerkowca, laskowe) 1/2 szklanki posiekanych pistacji 1/2 szklanki rozpuszczonego masła syrop: 1/2 szklanki wody 5 łyżek miodu 3/4 szklanki cukru (wybrałam ksylitol

Jaglusia
Omlet ‘country style’ z wędzonym łososiem i ziemniakami 189

szybki, pyszny, nieskomplikowany i sycący posiłek. Z odpowiednio dobranymi dodatkami omlet zmienia się w małe dzieło sztuki – takiemu połączeniu smaków ciężko się oprzeć. Zapisz Omlet ‘country style’ i omlet francuski klasyczny nie różnią się składnikami, ale sposobem smażenia. Country style to duże fragmenty ściętych jajek, uzyskane przez powolne mieszanie masy jajecznej na patelni a następnie lekkie zrumienienie z wierzchu. Klasyczny(...)omlet francuski jest smażony bez rumienienia, a masa jest podczas smażenia mocno, dynamicznie i długo mieszana, żeby nie dopuścić do powstania dużych fragmentów ściętych jaj. Tego omletu nie rumienimy – w środku po złożeniu zostaje półpłynny, z zewnątrz – żółty i jasny. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę mniejszą niż ta do zupy – o boku około 7mm. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej

Karo in the Kitchen
Włoska tarta dyniowa - Torta di zucca 175

włoska tarta dyniowa może być pieczona bez ciasta a wtedy dodaje się do niej mąkę i włoskie ciasteczka amaretti ale równie dobrze może być pieczona na spodzie kruchym albo francuskim. Ja piekłam na cieście francuskim, wyszła znakomicie z kremowym wnętrzem. Polecam nieskomplikowaną a jakże pyszną tartę. Włoska tarta dyniowa - Torta do zucca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rurki z kremem/bitą śmietaną Ewy Wachowicz 169

dobrze smakują i wychodzą niemal zawsze. Dzisiaj rurki z kremem, u mnie z bitą śmietaną. To na co zwrócicie uwagę, to na pewno ciasto. Wychodzi przepyszne, bardziej jak ciasto francuskie ( jest tutaj spora dawka masła) niż ciasto kruche. A z czym się kojarzą rurki z kremem…z dzieciństwem wiadomo, tylko wtedy bardzo rzadko je jadaliśmy, bo nie było pieniędzy(...)cukru, jaki dodajemy do śmietany bo wiem, że niektórzy uwielbiają śmietanę mega słodką, a niektórzy ledwie muśniętą cukrem. W wersji dla leniuszków, polecam Wam upieczenie rurek z gotowego ciasta francuskiego. To nie ten sam smak, ale zawsze… Ja na pewno nie poprzestanę na tym przepisie w rurkowych bojach i poszukam jeszcze przepisu bardziej zbliżonego do tych rurek kupnych. Drukuj

Mieszam w Garnku
Pieczone faworki z ciasta francuskiego 148

Pyszne i chrupiące faworki. Robi się je naprawdę szybko i wystarczą tylko dwa składniki. W sam raz na słodki poczęstunek. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Następnie przekrajamy wszerz na 2 części. Każdą część kroimy na 2 cm paseczki. Paski nacinamy pośrodku, przez otwór przewlekamy jeden koniec paska

słodkie i nie tylko historie kulinarne