francuskie - 6660 przepisów (strona:132/444)

Sałatka śledziowa z burakami, jajkami i ogórkiem kiszonym 206

Pyszna, prosta sałatka śledziowa. Klasyczna, znana i lubiana. Z dodatkiem gotowanych warzyw korzeniowych: ziemniaków i buraków. Z jajkami, ogórkami kiszonymi, startym serem, majonezem i musztardą francuską. Z racji, że dziś ostatki a ostatki w Polsce to ŚLEDZIK - podsyłam Wam przepis na jego wykorzystanie.  Składniki (na dużą miskę sałatki, około 6-8 dużych porcji): Beczka śledzi z suszonymi ziołami(...)marki  SEKO 5 jaj  4 ziemniaki 3 buraki  4-5 ogórków kiszonych  2 łyżki musztardy francuskiej  5-6 łyżek majonezu  2 łyżki oleju lnianego  szczypta soli i pieprzu  1 cebula mała  150 gram startego sera Ziemniaki i buraki gotuję w wodzie do miękkości. Jaja gotuję na twardo. Śledzie kroję na mniejsze

Mango Papaja
Zawijasy z ciasta francuskiego z masą krówkową 263

Szybki sposób na coś słodkiego. Jako że zalegała mi masa krówkowa, postanowiłam zrobić szybkie zawijasy z ciasta francuskiego. Wystarczyło wysmarować ciasto, zwinąć i upiec. Prościej już się nie da :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g masy krówkowej Wykonanie: Ciasto rozwinąć, posmarować masą korówkową, pozostawiając wolne krawędzie tak ok 1 cm. Zwinąć boki z dwóch stron do środka

magiczna kuchnia Kasi
Francuskie ślimaki 153

Banalne wykonanie! Idealne jako przekąska na imprezę :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego garść rukoli garść orzechów włoskich słoiczek suszonych pomidorów z pestkami dynii oliwki (u mnie zielone) 10 dag sera żółtego w kawałku Przygotowanie: 1. Rozłożyć ciasto francuskie i równomiernie rozprowadzić na nim rukole. 2. Pomidory i oliwki pokroić na pół. 4. Orzechy rozłupać, oczyścić, grubo pokroić. 5. Ser zetrzeć

FITBUuK
Szparagi zapiekane w cieście francuskim 155

Błyskawiczny Piątek  na Facebooku, a zrobienie tych szparag jest szybsze niż błyskawica ;)))) Idealna przekąska przedobiednia lub na podwieczorek. Składniki:  2 pęczki świeżych zielonych szparag 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko  1 łyżka mleka gruba sól Przygotowanie: Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję inny(...)sposób jakim jest wygięcie szparaga  i końcówka sama się odłamuje. Ciasto francuskie tniemy na paski około 1/2 cm i owijamy nim każdego szparaga jak na zdjęciu poniżej. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i mlekiem oraz posypujemy grubą solą. Zapiekamy w piekarniku 12-15 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Serduszka z ciasta francuskiego 110

Idealny pomysł na ekspresowe ciasteczka na Walentynki. Nawet na ostatnią chwilę ;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego powidła śliwkowe żółtko do smarowania cukier puder do posypania Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować je dosyć cienko powidłami śliwkowymi (fot.1) . Zwinąć w rulony w tzw. lornetkę, czyli do polowy z jednej strony i do połowy z drugiej - zaczynając od dłuższych brzegów ciasta  (fot.2) . Kiedy

Świat Ciasta
Baklava 126

wszystkich krajach bałkańskich. Przygotowuje się go głównie z ciasta filo, jednak z faktu, że w wielu marketach jest on trudno dostępny, podaję przepis na baklawę z użyciem ciasta francuskiego. Bardzo słodki syrop, który tradycyjne przygotowuje się z cukru, wody i soku z cytryny, przygotowałam z dodatkiem miodu, który dodaje nieco innego i słodszego smaku baklawie. Pistacje są głównym składnikiem deseru(...)dodałam orzechy nerkowca, laskowe i orzechy włoskie. Baklava najlepsza jest na drugi dzień po schłodzeniu. Smacznego! Baklava blacha o wymiarach około 25×25 Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego ( najlepiej XXL) 3/4 szklanki posiekanych orzechów ( włoskie, nerkowca, laskowe) 1/2 szklanki posiekanych pistacji 1/2 szklanki rozpuszczonego masła syrop: 1/2 szklanki wody 5 łyżek miodu 3/4 szklanki cukru (wybrałam ksylitol

Jaglusia
Omlet ‘country style’ z wędzonym łososiem i ziemniakami 169

szybki, pyszny, nieskomplikowany i sycący posiłek. Z odpowiednio dobranymi dodatkami omlet zmienia się w małe dzieło sztuki – takiemu połączeniu smaków ciężko się oprzeć. Zapisz Omlet ‘country style’ i omlet francuski klasyczny nie różnią się składnikami, ale sposobem smażenia. Country style to duże fragmenty ściętych jajek, uzyskane przez powolne mieszanie masy jajecznej na patelni a następnie lekkie zrumienienie z wierzchu. Klasyczny(...)omlet francuski jest smażony bez rumienienia, a masa jest podczas smażenia mocno, dynamicznie i długo mieszana, żeby nie dopuścić do powstania dużych fragmentów ściętych jaj. Tego omletu nie rumienimy – w środku po złożeniu zostaje półpłynny, z zewnątrz – żółty i jasny. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę mniejszą niż ta do zupy – o boku około 7mm. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej

Karo in the Kitchen
Włoska tarta dyniowa - Torta di zucca 169

włoska tarta dyniowa może być pieczona bez ciasta a wtedy dodaje się do niej mąkę i włoskie ciasteczka amaretti ale równie dobrze może być pieczona na spodzie kruchym albo francuskim. Ja piekłam na cieście francuskim, wyszła znakomicie z kremowym wnętrzem. Polecam nieskomplikowaną a jakże pyszną tartę. Włoska tarta dyniowa - Torta do zucca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rurki z kremem/bitą śmietaną Ewy Wachowicz 158

dobrze smakują i wychodzą niemal zawsze. Dzisiaj rurki z kremem, u mnie z bitą śmietaną. To na co zwrócicie uwagę, to na pewno ciasto. Wychodzi przepyszne, bardziej jak ciasto francuskie ( jest tutaj spora dawka masła) niż ciasto kruche. A z czym się kojarzą rurki z kremem…z dzieciństwem wiadomo, tylko wtedy bardzo rzadko je jadaliśmy, bo nie było pieniędzy(...)cukru, jaki dodajemy do śmietany bo wiem, że niektórzy uwielbiają śmietanę mega słodką, a niektórzy ledwie muśniętą cukrem. W wersji dla leniuszków, polecam Wam upieczenie rurek z gotowego ciasta francuskiego. To nie ten sam smak, ale zawsze… Ja na pewno nie poprzestanę na tym przepisie w rurkowych bojach i poszukam jeszcze przepisu bardziej zbliżonego do tych rurek kupnych. Drukuj

Mieszam w Garnku
Pieczone faworki z ciasta francuskiego 125

Pyszne i chrupiące faworki. Robi się je naprawdę szybko i wystarczą tylko dwa składniki. W sam raz na słodki poczęstunek. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Następnie przekrajamy wszerz na 2 części. Każdą część kroimy na 2 cm paseczki. Paski nacinamy pośrodku, przez otwór przewlekamy jeden koniec paska

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Diablotki - ostre paluszki z serem 201

jedno przeszły można znaleźć wiele inspiracji. Tym razem to mój Mąż przeglądał "Technologię sporządzania posiłków" z roku 1964 i tam wypatrzył właśnie te małe, chrupiące, pyszności z ciasta francuskiego. Ja osobiście tego rodzaju ciasta robić nie lubię, ale czego się nie robi dla bliskich :) Zagniotłam, poskładałam, cierpliwie wałkowałam i czekałam co z tego wszystkiego powstanie. Powstała pyszna, wytrawna przekąska(...)chrupania :) Idealna na imprezę, czy wieczór z filmem. Zróbcie koniecznie i nie bójcie się ciasta francuskiego, ja chyba je polubię wreszcie i przestanę sięgać po gotowce. :) Zgodnie z instrukcją w książce robimy dwa ciasta. Ciasto podstawowe: 165 g mąki 1 małe jajo 100 g wody 1 łyżeczka octu szczypta soli odrobina mąki do podsypywania Z podanych składników zagniatamy gęste ciasto

Cynamonowe szczęście
Tarta z warzywami i serem feta 199

tarta to szybki, prosty a zarazem efektowny pomysł na obiad. I gorącą ją polecam :) Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno tez jest niczego sobie :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie warzyw na patelnię - 450 g 1/2 puszki groszku lub kukurydzy 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 3 jajka 150 ml śmietany 18% sól, pieprz, vegeta szczypiorek Piekarnik nagrzać(...)stopni. Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty lub okrągłą blaszkę. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez 10 minut. Mieszankę warzywną podsmażyć na patelni i przyprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem. Jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Warzywa rozłożyć na podpieczonym spodzie i zalać masą jajeczną. Na wierzch pokruszyć ser feta. Ponownie włożyć

My simple kitchen
FRANCUSKIE CYGARA ZE SZPINAKIEM I FETĄ 438

Smaczna i szybka przekąska, która szybko znika ze stołu. Podajemy z ulubionym sosem.   SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego, 250 g mrożonego szpinaku, 200 g sera feta, kilka suszonych pomidorów, jajko, czarnuszka, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz WYKONANIE Masło rozpuszczamy, dodajemy szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Fetę kroimy(...)kostkę, mieszamy ze szpinakiem. Pomidory kroimy w paski. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o bokach 8 cm. Na środku układamy farsz,pomidora, rozpłaszczamy, zwijamy w rulonik i tak z pozostałymi składnikami. Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach

słodki bratek
Jabłkowe róże w cieście francuskim 302

Bardzo efektowny i smaczny wypiek z ciasta francuskiego,który od pewnego czasu jest hitem internetu.  Z racji tego,że mamy karnawał ja upiekłam te róże i podałam jako słodką przekąskę karnawałową moim gościom na imprezie organizowanej u mnie w domu. Goście byli zachwyceni.   1 op. gotowego ciasta francuskiego 2 jabłka 3 łyżki dowolnego dżemu (użyłam domowej konfitury morelowej

Kolorowa kuchnia Elki