włoska tarta dyniowa może być pieczona bez ciasta a wtedy dodaje się do niej mąkę i włoskie ciasteczka amaretti ale równie dobrze może być pieczona na spodzie kruchym albo francuskim. Ja piekłam na cieście francuskim, wyszła znakomicie z kremowym wnętrzem. Polecam nieskomplikowaną a jakże pyszną tartę. Włoska tarta dyniowa - Torta do zucca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedobrze smakują i wychodzą niemal zawsze. Dzisiaj rurki z kremem, u mnie z bitą śmietaną. To na co zwrócicie uwagę, to na pewno ciasto. Wychodzi przepyszne, bardziej jak ciasto francuskie ( jest tutaj spora dawka masła) niż ciasto kruche. A z czym się kojarzą rurki z kremem…z dzieciństwem wiadomo, tylko wtedy bardzo rzadko je jadaliśmy, bo nie było pieniędzy(...)cukru, jaki dodajemy do śmietany bo wiem, że niektórzy uwielbiają śmietanę mega słodką, a niektórzy ledwie muśniętą cukrem. W wersji dla leniuszków, polecam Wam upieczenie rurek z gotowego ciasta francuskiego. To nie ten sam smak, ale zawsze… Ja na pewno nie poprzestanę na tym przepisie w rurkowych bojach i poszukam jeszcze przepisu bardziej zbliżonego do tych rurek kupnych. Drukuj
Mieszam w GarnkuPyszne i chrupiące faworki. Robi się je naprawdę szybko i wystarczą tylko dwa składniki. W sam raz na słodki poczęstunek. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Następnie przekrajamy wszerz na 2 części. Każdą część kroimy na 2 cm paseczki. Paski nacinamy pośrodku, przez otwór przewlekamy jeden koniec paska
słodkie i nie tylko historie kulinarnejedno przeszły można znaleźć wiele inspiracji. Tym razem to mój Mąż przeglądał "Technologię sporządzania posiłków" z roku 1964 i tam wypatrzył właśnie te małe, chrupiące, pyszności z ciasta francuskiego. Ja osobiście tego rodzaju ciasta robić nie lubię, ale czego się nie robi dla bliskich :) Zagniotłam, poskładałam, cierpliwie wałkowałam i czekałam co z tego wszystkiego powstanie. Powstała pyszna, wytrawna przekąska(...)chrupania :) Idealna na imprezę, czy wieczór z filmem. Zróbcie koniecznie i nie bójcie się ciasta francuskiego, ja chyba je polubię wreszcie i przestanę sięgać po gotowce. :) Zgodnie z instrukcją w książce robimy dwa ciasta. Ciasto podstawowe: 165 g mąki 1 małe jajo 100 g wody 1 łyżeczka octu szczypta soli odrobina mąki do podsypywania Z podanych składników zagniatamy gęste ciasto
Cynamonowe szczęścietarta to szybki, prosty a zarazem efektowny pomysł na obiad. I gorącą ją polecam :) Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno tez jest niczego sobie :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie warzyw na patelnię - 450 g 1/2 puszki groszku lub kukurydzy 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 3 jajka 150 ml śmietany 18% sól, pieprz, vegeta szczypiorek Piekarnik nagrzać(...)stopni. Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty lub okrągłą blaszkę. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez 10 minut. Mieszankę warzywną podsmażyć na patelni i przyprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem. Jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Warzywa rozłożyć na podpieczonym spodzie i zalać masą jajeczną. Na wierzch pokruszyć ser feta. Ponownie włożyć
My simple kitchenSmaczna i szybka przekąska, która szybko znika ze stołu. Podajemy z ulubionym sosem. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego, 250 g mrożonego szpinaku, 200 g sera feta, kilka suszonych pomidorów, jajko, czarnuszka, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz WYKONANIE Masło rozpuszczamy, dodajemy szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Fetę kroimy(...)kostkę, mieszamy ze szpinakiem. Pomidory kroimy w paski. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o bokach 8 cm. Na środku układamy farsz,pomidora, rozpłaszczamy, zwijamy w rulonik i tak z pozostałymi składnikami. Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach
słodki bratekBardzo efektowny i smaczny wypiek z ciasta francuskiego,który od pewnego czasu jest hitem internetu. Z racji tego,że mamy karnawał ja upiekłam te róże i podałam jako słodką przekąskę karnawałową moim gościom na imprezie organizowanej u mnie w domu. Goście byli zachwyceni. 1 op. gotowego ciasta francuskiego 2 jabłka 3 łyżki dowolnego dżemu (użyłam domowej konfitury morelowej
Kolorowa kuchnia ElkiKarnawał trwa,więc trwa czas zabaw i spotkań towarzyskich. Na takich imprezach czy domówkach podajemy lekkie przekąski. Najlepsze są takie,które robi się błyskawicznie. Parówki w cieście francuskim to moja propozycja na taką szybką i smaczną przekąskę. Czasami takie proste,może dla niektórych banalne rzeczy też mogą smakować. Zróbcie konieczne, a ja gwarantuję Wam,że znikną błyskawicznie(...)gotowego ciasta francuskiego 6 cienkich parówek np. berlinek 1 jajko Ciasto rozwinąć i pociąć na cienkie paseczki. Każdą parówkę przekroić na pół,z obu stron naciąć końcówki na krzyż na głębokość 1 cm. Paski ciasta nawijać kolejno na każdą parówkę tak aby ciasto lekko nachodziło na siebie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć owinięte ciastem parówki. Każdą posmarować
Kolorowa kuchnia Elkigotowców z półki sklepowej.Myslę jednak ,że i Wam przyda się taki fajny przepis gdy nie macie pomysłu i sił na pieczenie.Zapraszam. 2 gotowe ciasta francuskie 2 kremy gotowe do napoleonek lub karpatki Cukier puder do posypania ********************************** Gotowe ciasto zostawiamy na stole do całkowitego rozmrażania.Ciasto układamy każde osobno na blaszce i pieczemy według przepisu na opakowaniu.Studzimy.Teraz przygotować krem też
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiopinii i co najważniejsze jak dbać o to kuchenne Ferrari jak już się pojawi w naszej kuchni. Zacznijmy od początku. Najlepszymi na świecie producentami garnków żeliwnych są trzy firmy: francuska Staub i szwedzka Skeppshult oraz francuska Le Creuset. Staub na swoje naczynia daje dożywotnią gwarancję, Skeppeshut 25 lat. Staub wręcz obsesyjnie dba o idealne wykończenie powłok naczyń,które nakładane(...)poziom obsługi i realizacji zamówień jest godny poziomu Staub, a sklep to dobrze Ci znany BALLARINI ! To właśnie tam znajdziecie szeroki wybór naczyń żeliwnych, ale również ceramicznych wspomnianej wcześniej francuskiej firmy Staub. Wasza
Blondynka GotujeSKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 3 ogórki kiszone 1 0 dag sera żółtego tartego Sos pomidorowy lub ketchup do posmarowania Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Z ciasta francuskiego wycinam kwadraty. Powinno wyjsc 6 sztuk. Każdy smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Cukinię obieram i kroję w słupki. Ogórki kiszone również kroję w słupki. Kwadraty posypuję serem żółtym
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 375 g ciasta francuskiego PRZYPRAWY PO OK 1/2 ŁYŻECZKI: Sól himalajska Papryka czerwona Chilli Czosnek granulowan PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję. Następnie wycinam paski o szerokości ok 2 cm. Przyprawy mieszam ze sobą a następnie posypuję nimi paski z ciasta. Każdy pasek zawijam w prawą stronę a następnie lekko przyciskam. Na blachę wykładam papier
Gotowanie PatkiSmaczna i prosta propozycja na domowy obiad. Kawałki kurczaka marynowane w ziołach, podane z pysznym, kremowym sosem z masła orzechowego, puree ziemniaczanym z dodatkiem musztardy francuskiej i mojej ulubionej marchewki z groszkiem. Składniki (na 2 porcje): 500 gram piersi kurczaka lub 2 piersi kurczaka ze skórą marynata: sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek Sos z masła orzechowego: 1 szalotka(...)łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego 100 ml śmietany 30% 1/2 szklanki bulionu szczypta soli i pieprzu Puree z musztardą francuską: 500 gram ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej oraz pieprzu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soli 3 łyżki śmietany 30% 3 łyżki masła Marchewka z groszkiem: 3 marchewki 1 puszka groszku 1 szklanka
Mango Papajakarnawału to czas imprez, a na żadnej z nich nie może zabraknąć lekkich przekąsek. Dziś właśnie propozycja na jedno z takich dań. składniki ciasto francuskie, można oczywiście użyć gotowego za sklepu, ale o wiele lepsze będzie własne ( na przykład zrobione według tego przepisu ) farsz pasztetowy na około 30 szt pasztecików 1 mała(...)solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko, oraz tartą bułkę. Porcję ciasta francuskiego rozkawałkowujemy na cienki okrągły płat ( około 30 cm średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego kawałka ciasta rozkładamy porcję pasztetu, po czym
Miód i pieprz