francuskie - 6660 przepisów (strona:141/444)

Poisson Meuniere – ryba według młynarzowej – z sosem z brązowego masła i cytryny 162

Najprostsze, najbardziej klasyczne danie francuskiej kuchni. Czy to najbardziej elegancki sposób a podanie ryby? Na pewno jeden z kilku. Prostota takiego podania ryby podkreśla tylko jej świeżość i smak użytych produktów. Kilka składników, 10 minut przygotowania, łącznie z naszykowaniem ziemniaków jakieś 40 minut gotowania – obiad gotowy! Jeśli nie czytaliście „My life in Paris” Julii Child, może oglądaliście film „Julie(...)Julia”? W jednej z pierwszych scen filmu grana przez Meryl Streep Julia razem z mężem Paulem idą na lunch do francuskiej restauracji w Rouen. Zamawiają wiele pyszności, a jedną z rekomendacji kelnera jest właśnie ‘sole meunière’ która po spróbowaniu zostawia Julię prawie oniemiałą. Najbardziej klasycznym dodatkiem do tak przygotowanej ryby są gotowane ziemniaki, prosto z osolonej wody, bez żadnych innych

Karo in the Kitchen
Rolada z mięsa mielonego w cieście francuskim 222

mielonego 1 cebula 1 por 2 jajka 5 liści kapusty włoskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki sezamu lub pestek dyni Wykonanie: Cebulę obieramy, por opłukujemy, odcinamy białą część.Cebulę i białą część pora kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, studzimy. Do miski wkładamy mielone(...)pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Liście kapusty sparzamy wrzącą wodą, następnie polewamy zimną wodą aby liście zachowały soczysty, zielony kolor. Zwijamy liście kapusty w rulon kroimy w cieniutkie paseczki. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto rozkładamy przyprawione mięso i posiekaną kapustę, zwijamy roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub pestkami dyni, przekładamy

kgwjanczewo
Faszerowane muszelki. 109

mięsa mielonego z indyka 1 arkusz ciasta francuskiego (u mnie light) 1 papryka 1 cebula papryka ostra mielona, sól, pieprz Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy, kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy tylko do zrumienienia mięsa. Ciasto francuskie, rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów (można mniejsze

Moje-pitraszenie
Kurczak w cieście francuskim 150

Proste i smaczne danie :) Składniki 1 płat ciasta francuskiego 1 pojedynczy filet z kurczaka 200 g świeżego szpinaku 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz 1 … Czytaj dalej Kurczak w cieście francuskim

czarrna od kuchni
Tarta z tuńczykiem 117

kaloryczna wersja pizzy, a jest równie smaczna. TARTA z TUŃCZYKIEM Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona (można zastąpić np. porem) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciasto francuskie układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i obciążamy

Bon appetit mon amie
Francuska tarta jabłkowa 154

Najszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na cieście francuskim. Ekspresowy deser :) Składniki: ciasto francuskie 3-4 jabłka 1/3 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 1/4 kostki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wyciąć koło i przełożyć je na blaszkę, podziurkować widelcem. Cukier wymieszać z cynamonem. Połową mieszanki posypać ciasto, zostawiając około

wyzwania kuchenne
na szybko smaczne mało słodkie francuskie z owocami i czekoladą... 108

Składniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, gruszki 2 sztuki, jabłka 1 sztuka, truskawki 6 sztuk, czekolada gorzka 6 kostek, cukier waniliowy 6 łyżeczek ciasto podzielić na 6 porcji, pasek zostanie to też się zużyje do upieczenia, na cieście poukładać po kawałku owoców, posypać po łyżeczce cukru waniliowego porcje ciasta poskładać na trójkątyi mocno skleić brzegi przyciskając palcem ciasto ułożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki francuskie 128

rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z kaszą gryczaną , pierogi z perliczki ….; „pasztety”: pasztet z kaczki , pasztet z gęsi , paszteciki z kaczką ... . Dzisiaj proponuję paszteciki z mięsa w cieście francuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu? Ja kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem!). Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu(...)Następnie dodać czosnek, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać zioła i doprawić do smaku. Można zaostrzyć dodając ostra paprykę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Masę mięsną ułożyć na cieście, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Lekko zwilżyć go wodą. Ciasto zrolować, zaczynając

królestwo garów
Róże z ciasta francuskiego 101

Ogródka Dziadunia przywołuje te wspomnienia. Podobne ciastka widziałam już wiele razy - podobne w kształcie, bo z ciasta chyba do faworków. Moja dzisiejsza wersja jest zdecydowanie szybsza :) Składniki: rolka ciasta francuskiego konfitura z płatków róż Z ciasta francuskiego wycięłam dwa rodzaje kwiatków - mniejsze i większe. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam większe kwiatki a na nich mniejsze. Środek każdego ciastka

Gotowanie i blogowanie
Odwrócona tarta z buraczkami 160

Składniki : łyżka masła 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka szałwii sól i pieprz 450g ugotowanych buraków (kupuję gotowe) 100g sera feta (lub koziego) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie : Na patelni roztopić masło, dodać ocet balsamiczny i cukier - podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dodać szałwię, sól i pieprz. Włożyć buraka pokrojonego(...)przez 5-10 minut, aż sos się zredukuje. Następnie przełożyć buraki do naczynia do zapiekania, tak aby nachodziły na siebie, posypać pokruszoną fetą (lub serem kozim). Buraki przykryć ciastem francuskim, przyciąć je na wielkość naczynia, a brzegi zawinąć do wewnątrz. Piec przez około 30 minut, lub do czasu aż ciasto urośnie i będzie złociste. Ostrożnie wyjąć z piekarnika, przykryć dużym

Codzienne Gotowanie
Ekspresowe francuskie cebularze 118

Jeśli lubicie cebularze to musicie spróbować tych przygotowanych na bazie ciasta francuskiego. Są absolutnie przepyszne zarówna na ciepło jak i zimno i można je zrobić w 20 minut. Doskonale sprawdza się jako przekąska na przyjęcia i imprezy. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże czerwone cebule olej do smażenia 15dag żółtego sera sól, czarny pieprz jajko mak do posypania Sposób przygotowania

Pyry na Gaz
Walentynkowe serduszka 123

Walentynkowe serduszka. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to ciasteczka sprawią bliskim ogromną radość.   Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 jajko cukier bita śmietana truskawki  Rozmrażamy ciasto francuskie. Foremką w kształcie serca wykrawamy ciasteczka. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni ok. 5 minut. Ostudzone serduszka przekładamy bitą śmietaną

Pyszności Słodkości
Pierożki na słono z ciasta francuskiego 226

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pierożki z ciasta francuskiego z wędliną, serem, oliwkami i papryką. Zrobiłam je na kolację z składników, które akurat miałam w lodówce. W szafce znalazł się również sos słodko – kwaśny, który podałam do pierożków. W ten sposób wyczarowałam w ciągu 30 minut świetną przekąskę, która(...)sprawdzi się na kolację lub szybką przystawkę na spotkanie ze znajomymi czy rodziną. Post Pierożki na słono z ciasta francuskiego pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem 154

Ruloniki z łososiem były idealną przekąską na sylwestra, ale będą również wspaniałe na każdą inną imprezę. Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 150 g wędzonego łososia - 250 g szpinaku - 2 serki camembert - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - masło ok. 4 łyżek - żółtko Przygotowanie: Szpinak myjemy, obsuszamy i smażymy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy(...)solą i pieprzem. Całość smażymy do wyparowania wody ze szpinaku.  Rozsmarowujemy całość na rozwiniętym cieście francuskim. Pokrojonego w paski łososia układamy naprzemiennie z serem camembert na całym cieście.  Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok. 1 cm kawałki i układamy na papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni

Kulinarne życie
Cała prawda o Francuzkach 123

ostatnim czasie jak grzyby po deszczu pojawiają się książki traktujące o Francji i jej mieszkańcach, ze szczególnym naciskiem na Francuski. W licznych, pisanych przede wszystkim przez niefrancuskich autorów, książkach możemy przeczytać jakie są Francuzki, co jedzą, jak ćwiczą, gdzie się ubierają, jak pracują, jak wychowują swe dzieci, w końcu jakie prowadzą życie intymne. Ile […] Post Cała prawda

Krzywa Prosta