francuskie - 7160 przepisów (strona:147/478)

Szparagowe co nieco 169

królują kilka razy w tygodniu od momentu pojawienia się na straganach pobliskiego targu. W różnych wersjach obiadowych, śniadaniowych lub jako przekąska. Jeden z pomysłów to szparagi zapieczone w cieście francuskim. Mogą stanowić odrębne danie lub dodatek, na przykład do pysznej pieczonej rybki. Ta wersja szparagów nie wymaga od Was specjalnego sprzętu kuchennego, żadnych wysokich garnków, wiązania sznurkiem- zapomnijcie! Wykorzystuję zielone(...)wrzucam na osolony wrzątek i obgotowuję nie dłużej niż 5 minut. Odcedzam i lekko studzę. 3-4 szparagi owijam dość cienkim plastrem boczku oraz nie za grubym paskiem ciasta francuskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wystające spod boczku i ciasta szparagi natłuszczam lekko oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) na 12-15 minut, do momentu

Pichceniomania
Wiatraczki francuskie z brzoskwinią 121

ciasto francuskie - 1 płat brzoskwinie z puszki jajko cukier puder Płat ciasta francuskiego rozwinąć,  przeciąć go na pół wzdłuż, a następnie każdy płat na kwadraty i nacinamy je w czterech miejscach po przekątnych, na każdym kwadracie na środku położyć po połówce brzoskwini i co drugi nacięty róg składamy do środka delikatnie dociskając, następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Camilla w kuchni
Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis 211

Dzisiaj zapraszam na pyszny, letni, francuski deser „czereśnie sauté”, czyli podsmażone czereśnie. Deser lekki, smaczny i aromatyczny. Szybki w przygotowaniu i prosty, a zachwyci nie jednego smakosza. Myślę, że nadaje się również na „Zdrową Środę”, ponieważ deser jest mało kaloryczny (możemy pominąć bitą śmietanę) i składa się głównie z samych owoców. Inspirację na ten przepis zaczerpnęłam z książki(...)mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis . Autorka pokazuje kuchnię francuską, jej zwyczaje, tradycje, a także swoją miłość do domowych posiłków. Zabiera nas w podróż do małego miasteczka, w którym mieszka i opisuje codzienne przygotowywanie posiłków przez Francuzów od przyzwyczajeń zakupowych, po wystrój ich kuchni, potrawy, wspólne spędzanie czasu przy wybornych, ale prostych potrawach jak np.: Kiełbaski w pomidorach na złocistym

Mała Cukierenka
Francuskie różyczki z jabłkami 235

wspaniale prezentują się na stole :)   Składniki: -1 opak. ciasta francuskiego -2 średnie jabłka (najlepiej czerwone) -1 szkl. wody -2-3 łyżki soku z cytryny -konfitura owocowa -cukier -cynamon, przyprawa do szarlotki -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka myjemy, kroimy na pół i pozbywamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plastry. Wodę wraz z sokiem cytrynowym doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy(...)małym ogniu ok. 3 minut y, aby zmiękły (plastry powinny elastycznie się wyginać, ale nie połamać). Następnie odsączamy jabłka na ręczniku papierowym i zostawiamy do ostudzenia.  Ciasto francuskie kroimy na ok. 6cm paski wzdłuż krótszego boku. Połowę paska, wzdłuż jego długości, smarujemy konfiturą, zaś na drugiej połowie układamy plastry jabłek tak, aby zachodziły na siebie i lekko wystawały

KasiekGotuje
KARCZEK NADZIEWANY CEBULĄ, CZOSNKIEM I MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ 147

nadziewany to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso pieczemy w rękawie lub foli spożywczej, dzięki czemu jest miękkie i soczyste. Nadziałam je cebulą, czosnkiem, marchewka i musztardą francuska, tym co bardzo lubimy, jednak farsz może być dowolny. Pieczeń jest bardzo aromatyczna idealna do dań obiadowych i pieczywa. Świetnie smakuje na ciepło i zimno(...)SKŁADNIKI : 1,5 kg karczku 1/2 łyżeczki soli pieprz, słodka i ostra papryka do smaki 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki musztardy francuskiej 1 duża cebula, pokrojona w talarki 1 marchewka, starta na tarce jarzynowej 3 łyżki oleju rękaw do pieczenia mięsa

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarte tatin z boczniakami 159

formy idzie nadzienie, które przykrywa się płatem ciasta francuskiego czy też kruchego. Miałam ochotę na boczniaki, które jakoś częściej goszczą u mnie w sezonie jesienno- zimowym, ta forma ich serwowania jest dla mnie idealna. Składniki na formę o średnicy max 24 cm lub 4 formy 12 cm: gotowe ciasto francuskie około 300 g boczniaków (standardowo pakowane

greenscarf
Szparagi z szynką i serem po francusku 152

Dziś na pyszną, niezobowiązującą przekąskę proponuję szparagi z szynką i serem zapieczone w cieście francuskim.  Póki jeszcze szparagi są dostępne wypróbujcie ten mega prosty przepis. Jeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok. Składniki: Płat ciasta francuskiego Kilka plasterków szynki parmeńskiej (ew. chudego boczku) 50g sera żółtego w plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób

Pyry na Gaz
ekspresowe francuskie ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami 232

składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki cukru trzcinowego truskawki ok. 3 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta wykrawamy ok. 8 równych prostokątów lub więcej mniejszych. W każdym wycinamy mniejszy prostokąt, pozostawiając dwa kąty nie do końca przecięte. Następnie przeplatamy. Boki dociskamy (sklejamy) widelcem a środki nakłuwamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka francuskie z serem i truskawką. 160

Pyszne , szybkie w wykonaniu ciasteczka francuskie z serem i truskawką. W sam raz dla niespodziewanych gości. Zapraszam :) Składniki: 2 opakowani ciasta francuskiego miseczka mała truskawek 500 g sera białego  1 cukier waniliowy 4/5 łyżek cukru do smaku 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego Wykonanie : Ser mielimy i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy,jajkiem i budyniem. Ciasto rozwijamy

Sama słodycz i szczypta chili
7 szybkich przekąsek na EURO 2016 184

właśnie co? Ja przedstawiam kilka smacznych propozycji, już wypróbowanych na meczu Polska- Irlandia :D Wybaczcie, ale stawiałam na czas więc nie będę bawiła się w robienie własnego ciasta francuskiego, bułeczek czy mięsa do hamburgerów. Ma być smacznie i ekspresowo:) 1. Krakersy z pastą pietruszkową Co potrzebujesz: paczkę krakersów, pęczek pietruszki  1 serek topiony, 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : pietruszkę(...)sałata, ketchup Wykonanie : Bułkę, mięso i ser wycinać kieliszkiem do wina. Złożyć hamburgery i zapiec około 5 minut w piekarniku Czas wykonania: 10-15 minut 3. Kiełbaski w cieście francuskim Co potrzebujesz: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie : Kiełbaski zawijam w ciasto, kroje na mniejsze kawałki i piekę w piekarniku około 10-15 minut. Czas wykonania

Tradycyjna Kuchnia
Konkurs QAFP i wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego 169

świetne warsztaty prowadzone przez Jerzego Sobieniaka, należy pamiętać o zarejestrowaniu na stronie konkursu paragonu ze sklepu ALMA! Na koniec mój pomysł na wykorzystanie wędlin QAFP - wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego, szybka do wykonania i smaczna przekąska. Składniki 1 rulon gotowego ciasta francuskiego 125 g mozzarelli 100 g kiełbasy suchej krakowskiej wieprzowej ze znakiem QAFP pęczek szczypiorku (1/3 szklanki pokrojonego) pieprz

Stare Gary
Karpatka 242

Idealne dla leniuszków. Pracy przy nim nie dużo a satysfakcja gwarantowana. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego Litr mleka 50 g masła Pół szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej  3 łyżki mąki ziemniaczanej  3 żółtka  cukier puder do posypania Ciasto francuskie kroimy na pół i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze powyżej

prawdziwe jedzenie
Euro 2016: francuska zupa cebulowa 228

odbędzie pierwszy mecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Paryżu mecz otwarcia rozegrają Francja i Albania. Z tej okazji proponuję jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej - sycącą i rozgrzewającą zupę cebulową. Pierwsze przepisy powstały w XVII wieku i początkowo uznawana była za potrawę najuboższych. Po pewnym czasie zyskała popularność i zaczęła królować na francuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła(...)przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zdrowotne właściwości cebuli znane były już w medycynie ludowej. Cebula pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu, cukru i ciśnienie krwi. Ma właściwości przeciwzakrzepowe. Posiada

My Chcemy Jeść