francuskie - 6660 przepisów (strona:147/444)

Zjawiskowe różyczki z jabłek i ciasta francuskiego 123

ciasta francuskiego - 4 jabłka - pół szklanki cukru - 2 łyżki cynamonu - kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie 1. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda, a następnie kroimy na plasterki o grubości mniej więcej 2-3 mm. 2. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem i aromatem. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy pokrojone jabłka. Wyjmujemy, kiedy jabłka zmiękną. 3. Ciasto francuskie wyjmujemy

two broke sisters
befsztyk tatarski 171

toczyła wojny z Turkami Osmańskimi i przypisuje autorstwo wynalezienia surowego, siekanego befsztyka,   zagonom dzikich Tatarów. Zwolennicy tej teorii, powołują się na opis sporządzony w XVII wieku, przez francuskiego inżyniera i kartografa ( niejakiego Beauplana), mówiący o zwyczaju trzymaniu przez jeźdźców tatarskich, pod końskim siodłem, kawałków surowego, tylko solonego mięsa. Wywód ten jednak zdaje się być mocno wątpliwy i mało(...)też ośle, i nie objeżdżamy  później, na biednym zwierzęciu, okolicznych pól i łąk. Według mnie o wiele wiarygodniejsza( choć już nie tak barwna), jest wersja mówiąca o francuskim rodowodzie tego dania. Pamiętajmy ze w wieku XVIII i XIX  mówiono, nie bez racji -"co Francuz wymyśli, to Polak polubi". Pewnym jest że danie, od dawna, takie serwuje się

Miód i pieprz
Francuskie ciasteczka z powidłami i migdałami . 141

Witajcie :)  Dzisiaj coś na szybko do kawki :) francuskie ciasteczka z powidłami i migdałami      Ciasteczka podałam na porcelanie  Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl(...)Zapraszam :)                         Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego powidła śliwkowe cukier  1 jajko Wykonanie : Ciasto kroimy na kwadraty wielkości 8 / 8 . 1 cm od brzegu na rogach robimy nacięcia aż do środka zostawiamy jednak na środku około

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak a'la Stroganow 632

słodkich, włoskich pomidorów, odrobinę bulionu, sporo cebuli i wychodzi pyszne danie. Będzie jeszcze pyszniej, a na pewno bardziej wytwornie i elegancko, gdy miseczki z gulaszem przykryjemy czapeczką z francuskiego ciasta. W dziesięć minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas.         Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych(...)pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym z masłem) Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić na oleju, posolić i przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni - powinny się dobrze usmażyć

Kulinarne Inspiracje
Szybkie przekąski -w 5 min 302

boczek przekuwamy wykałaczką,pieczemy na papierze do pieczenia do zrumienienia boczku(ok 10-15 min) jest to prosta i przepyszna zakąska a ten chrupiący boczuś..... Kabanosy w cieście francuskim: - kilka kabanosków  -1/2 opakowania ciasta francuskiego ewentualnie 3-4 plastry żółtego sera sól(ja dałam taką z młynka grubą do posypania po wierzchu) kabanoski kroimy na pół,z ciasta(...)francuskiego kroimy paski ok 1-1,5 cm szer. możemy na ciasto dać ser i dopiero zawijać ale nie koniecznie-jak kto lubi, pieczemy do zrumienienia,ok.10 min obie przekąski są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno,wziąć można je zabrać również w plener,np na piknik smacznego

Swojskie jedzonko
Tartaletki z serem ricotta, cheddar i suszonymi pomidorami. 123

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g sera ricotta 150 g startego sera cheddar 1 jajko około 130 g domowych suszonych pomidorów  w oliwie lub oleju zioła prowansalskie           Sposób przyrządzania:             Zimne ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania, rozłożyć i wyciąć 6 - 7 kółek o średnicy około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 131

Dziś zapraszam na prostą tartę, do ktorej przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Tarta ze szpinakiem i kurczakiem z dodatkiem mozzarelli może być daniem głównym, lunchem lub po prostu przekąska. Smakuje także dzieciom, a ponieważ jest bardzo łatwa w przygotowaniu, na pewno Wasze pociechy chętnie Wam pomogą w gotowaniu. Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Proporcje na formę o wymiarach(...)Czas przygotowania: 70 minut Składniki:  1 pierś z kurczaka 400 g mrożonego szpinaku 1 mozzarella 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 opakowanie ciasta francuskiego olej do smażenia sól morska świeżo zmielony pieprz  1 żółtko do posmarowania ciasta Wykonanie:  Ciasto wyjmujemy z lodówki, aby się nieco ociepliło. Cebulę kropimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki z pastą jajeczną 145

tylko telewizor bębni . Patrząc na te niekończące się powtórki chce się coś przekąsić lekkiego bo noc . W takiej sytuacji wykorzystuje ciasto francuskie gotowe. Skladniki 10 szt ! opakowanie ciasta francuskiego 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie jajka drobno siekam, rozgniatam, każdy ma swoją technikę rozdrabniania jajek . Można w tym celu użyć blędera. Dodaje  majonez

Eli Gotowanie
Paszteciki z makrelą 97

potrzebuje szybką przekąskę ,to moja myśl kurczowo trzyma się ciasta francuskiego . Ma się rozumieć gotowego . Raz w życiu próbowałam zrobić sama takie ciasto i wyszło jak wyszło czyli totalna klapa , obolałe ramiona po 2 godzinnym wałowaniu,składaniu i wałowaniu itp............... Powiedziałam sobie nigdy więcej , żeby samemu skazywać się na ciężkie roboty to trzeba mieć nie po kolei w głowie(...)rzeczone ciasto , upieczoną makrelę i jajo . Z drugiej strony - można z tego całą ucztę zrobić . O TO CO WYSZŁO Składniki na 10 szt 1 ciasto francuskie 1/2 makreli upieczonej 2 jajka  ugotowane na twardo 1 łyżeczka majonezu gęstego 1 łyżeczka musztardy. Wykonanie makrelę , jajka, majonez ,musztardę dokładnie mieszam . Można zmiksować ale ja gniotę składniki widelcem ,ponieważ nie lubię

Eli Gotowanie
Schabowe inaczej 143

ciastem francuskim nie zrobiła. Mam troszkę więcej czasu i mogę poszaleć w kuchni . W programie mam przetwory, obiad i deser . O przetworach na razie nie będę pisała o szarlotce również ,zwłaszcza że wypieki słodkości nie są moją mocną stroną . Dlatego skoncentrowałam się na coś w rodzaju przystawki przedobiedniej.   Składniki  na 4 sztuki 1 ciasto francuskie 4 kotlety

Eli Gotowanie
Francja: Suflet waniliowy z mango 123

margin-bottom: 0.21cm; }strong { font-weight: bold; } Powoli zamykam swój czerwcowy cykl francuski, muszę przyznać, że zaczynając nie sądziłam, że będzie to tak fajna zabawa i że tak wiele się nauczę. Tak, mogę teraz stwierdzić, że był to świetny pomysł i z czystym sumieniem będę go kontynuować. Dziś zamieszczam przepis na leciutki i puszysty suflet, ostatniego dnia natomiast(...)nadzieję podzielić się z Wami przepisem na croissanty, bo jakoś bez nich ciężko mi sobie wyobrazić kuchnię francuską. Na nich też zakończę cykl francuski. W lipcu natomiast gorąco zapraszam na cykl włoski, którego przedsmakiem niechaj będzie zamieszczony przeze mnie jakiś czas temu przepis na pizzę . Przed nami natomiast przepis na cannelloni, focaccię, bruschettę, tiramisu i panna cottę, a może też

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Croissanty 170

Jest już co prawda pierwszy dzień lipca i ostatni francuski przepis powinien pojawić się wczoraj, ale niestety zabrałam się za pieczenie trochę za późno i z racji niezbyt ładnej pogody światło o 20:00 kompletnie nie nadawało się do robienia zdjęć. Zatem ostatni przepis kuchni francuskiej, swoiste podsumowanie i zamknięcie całości, pojawia się dziś. Moją ostatnią francuską propozycją jest specjał

Przepysznik - BLW i nie tylko
Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim. 276

Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na niedużej ilości oleju lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić(...)pół, ale nie nacinać do końca - zrobić tak zwane kieszonki. Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski.  Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć,  Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego

W kuchni u Moniki
"Ślimaczki" ze szpinakiem w cieście francuskim. 149

francuskiego, łyżka masła, 1 jajko, 1 plasterek sera żółtego. Przygotowanie: Szpinak umyć i usunąć ogonki. Włożyć do durszlaka i trzy razy przelać wrzącą wodą. Odsączyć i posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła do momentu odparowania wody. Dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Rozłożyć ciasto francuskie

W kuchni u Moniki
Bułeczki z budyniem i brzoskwinią. 553

Składniki: 1 budyń o smaku waniliowym, 500ml mleka, 2 opakowania ciasta francuskiego, 8 połówek brzoskwiń ( jeżeli są malutkie, to 16 połówek) z soku lub syropu, 1 jajko,  cukier puder. Przygotowanie: Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na dość duże prostokąty lub kwadraty. Położyć po łyżce budyniu

W kuchni u Moniki