francuskie - 6660 przepisów (strona:147/444)

Francja: Croissanty 173

Jest już co prawda pierwszy dzień lipca i ostatni francuski przepis powinien pojawić się wczoraj, ale niestety zabrałam się za pieczenie trochę za późno i z racji niezbyt ładnej pogody światło o 20:00 kompletnie nie nadawało się do robienia zdjęć. Zatem ostatni przepis kuchni francuskiej, swoiste podsumowanie i zamknięcie całości, pojawia się dziś. Moją ostatnią francuską propozycją jest specjał

Przepysznik - BLW i nie tylko
Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim. 293

Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na niedużej ilości oleju lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić(...)pół, ale nie nacinać do końca - zrobić tak zwane kieszonki. Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski.  Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć,  Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego

W kuchni u Moniki
"Ślimaczki" ze szpinakiem w cieście francuskim. 163

francuskiego, łyżka masła, 1 jajko, 1 plasterek sera żółtego. Przygotowanie: Szpinak umyć i usunąć ogonki. Włożyć do durszlaka i trzy razy przelać wrzącą wodą. Odsączyć i posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła do momentu odparowania wody. Dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Rozłożyć ciasto francuskie

W kuchni u Moniki
Bułeczki z budyniem i brzoskwinią. 570

Składniki: 1 budyń o smaku waniliowym, 500ml mleka, 2 opakowania ciasta francuskiego, 8 połówek brzoskwiń ( jeżeli są malutkie, to 16 połówek) z soku lub syropu, 1 jajko,  cukier puder. Przygotowanie: Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na dość duże prostokąty lub kwadraty. Położyć po łyżce budyniu

W kuchni u Moniki
Ślimaczki szynkowe ( przepis drugi) 145

smaku, opakowanie ciasta francuskiego. Przygotowanie:  Przygotować wszystkie składniki: Białko oddzielić od żółtka. Paprykę, szynkę i szczypiorek pokroić. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę. Natkę pietruszki posiekać. W misce wymieszać razem starty ser żółty, paprykę szynkę, szczypiorek, natkę pietruszki, śmietanę, białko. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem. Ciasto francuskie rozłożyć i nałożyć

W kuchni u Moniki
Francuskie pizzerinki warzywno-rybne 151

obiad? Dla tych, którzy przestrzegają jeszcze piątkowego postu podsuwam pomysł na pizzerinki. Delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Idealne na obiad lub szybką przekąskę. Kto wypróbuje? Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 6 sztuk pieczarek 3 sztuki filetów z miruny 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól i pieprz do smaku 1 żółtko(...)dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów, z drugiego odcinamy 2 tej samej wielkości kwadraty. Resztę ciasta dzielimy na 16 cienkich pasków, które dzielimy na pół. Każdy kwadrat obkładamy dookoła paskami i smarujemy

Kuchnia w czekoladzie
Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie 143

Kolejna propozycja na prostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie. paczka ciasta francuskiego ser gorgonzola lub inny pleśniowy gruszka orzechy włoskie sok z cytryny olej Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ja zamoczyłam ją w soku z cytryny, żeby nie ściemniała. Ser pokroić

Polska Zupa
Kremówka 105

Moje Wypieki . Ciasto jest proste w wykonaniu a efekt przekrocztł moje oczekiwania, gdyż ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni. Składniki (na 12 dużych kremówek) : 2 płaty ciasta francuskiego (użyłam dwóch płatów po 275 g - kupione  w biedronce) Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy(...)płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie. Po tym czasie ciasto

cucinare
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 161

ziemniaczanym potworem, prawda? Ziemniaki są tak wszechstronnym w obróbce warzywem… Pasują idealnie jako dodatek do obiadu. I same w sobie są pyszne. Tak podane, zapiekane ziemniaki to klasyka francuskiej kuchni. Poznajcie Gratin dauphinois. To tradycyjne dla kuchni francuskiej danie wywodzi się z historycznego regionu Delfinatu w południowo-wschodniej Francji. Pierwsza informacja o jego podaniu pochodzi z 1788 roku

Karo in the Kitchen
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 293

Upolowaliśmy francuskie bavette. Po naszemu ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. To sprawia, że mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna mięśniowe. I jest super na steki! Przez swój charakterystyczny kształt i strukturę bavette jest często wybierane na steki przeznaczone do grillowania. Jest to też jeden z tańszych fragmentów mięsa(...)odpoczęły, potem przełożyłam na talerze. Tak upieczone ziemniaki świetnie udawały frytki, miały więcej chrupiących płaszczyzn i były fajnie miękkie w środku. A stek podany z karmelizowaną czerwoną cebulką, posypany francuskim serem z niebieską pleśnią był idealny w smaku. Spróbujcie takiego sposobu podania steka nawet wtedy, gdy nie znajdziecie akurat tego z łaty wołowej. SKŁADNIKI bavette /łata wołowa/ o wadze

Karo in the Kitchen
Strucla szpinakowa z kurczakiem w cieście francuskim 141

Szpinak bardzo dobrze komponuje się z serem feta i z kawałkami piersi z kurczaka.Dzisiaj propozycja strucli ze szpinakiem w cieście francuskim. Doskonała potrawa zarówno obiadowa, jak również gorąca przystawka. SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 kg szpinaku mrożonego 1/2 opakowania serka feta  sól pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1  cebula 1 mała pierś z kurczaka przyprawa(...)wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.  Ser jest słony więc nadaje już smaku. Mieszamy i chwilę smażymy ok 5-10. Mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części. Rozkładamy na całości farsz . Zwijamy i zlepiamy boki. Farszu powinno wystarczyć na cztery strucle. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 180  stopni

W kuchennym oknie Ewy
Francuskie tosty z otrębami podane z jagodowym twarożkiem i bananami - mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 146

spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Nikt przecież nie chce, aby głodni domownicy zbyt długo czekali na swój posiłek. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie śniadanie - francuskie tosty z otrębami podane z jagodowym twarożkiem i bananami. Taki posiłek jest nie tylko sycący. Za sprawą twarogu, owoców i atrakcyjnego wyglądu będzie idealnym śniadaniem dla naszych pociech. Zwłaszcza(...)łyżeczek masła 250 g chudego twarogu 4 łyżki jagód (opcjonalnie borówek) 1-1 1/2 łyżki wody 1 1/2 - 2 łyżeczki miodu lipowego 1-2 banany Przygotowanie: Przygotowanie tostów francuskich z otrębami: Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wlewamy 1/2 szklanki mleka. Do mleka dodajemy 2 łyżeczki otrębów orkiszowych, mieszamy. Do drugiego talerza wbijamy 2 całe jajka, dodajemy łyżeczkę cukru wanilinowego

Słodkie okruszki
Francuskie kuferki z jabłkami 134

każdemu kto dopiero uczy się gotować. Dodatkowo są pyszne i szybkie, idealne kiedy ktoś ma przyjść w ostatniej chwili do nas w odwiedziny.     Składniki:   mrożone ciasto francuskie jajko (żółtko i białko oddzielnie) 2 jabłka 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka mielonych orzechów 100 g brązowego cukru 1/2 szklanki wody pół łyżeczki cynamonu   Przygotowanie: Jabłka myjemy

Lili w kuchni
Mus czekoladowy, czyli klasyka deserowa w kuchni francuskiej 133

Kuchnia francuska w kontekście deserów nasuwa natychmiastowo dwa skojarzenia. Po pierwsze suflet - danie przedstawiane jako zwieńczenie wszelkich umiejętności kucharskich, najtrudniejsze z najtrudniejszych, kapryśne i złośliwe, ale w smaku... orgazm dla kubków smakowych. Drugim sztandarowym deserem francuskim jest mus czekoladowy. Intensywny w smaku, o wspaniałej konsystencji, do delektowania się każdą łyżeczką. I na to danie przedstawię Wam dzisiaj mój przepis(...)przekładamy masę do kokilek i zostawiamy je w lodówce na godzinę lub dwie. Po tym czasie delektujemy się kwintesencją smaku czekolady :) Zainspirowane: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 72. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania