francuskie - 6660 przepisów (strona:149/444)

Kieszonki z ciasta francuskiego z pieczonym kalafiorem ,papryką i tuńczykiem. 168

Ciasto francuskie sprawdziło się u mnie wielokrotnie , kiedy lodówka świeciła pustkami a my zajadaliśmy coś pysznego w kilka chwil .Moje(...)kieszonki są nadziane pastą z pieczonego kalafiora ,pieczoną papryką i tuńczykiem . Niestety zdjęcia przekrojonego nie mam ,bo pojechały z nami na większą kolację w plenerze. Składniki : 2 arkusze ciasta francuskiego 2 papryki ,upiec w piekarniku w 200 stopniach przez około 15 minut ,potem włożyć do woreczka , następnie zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki pasta z pieczonego kalafiora ,można upiec

Ladylaura.
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 136

Kuchnia francuska ma w sobie coś takiego, że na samą myśl o niej prostujemy się przy stole, przyciągamy do siebie łokcie i dystyngowanie posługujemy się nożem i widelcem. Nawet o niej rozmawiać nie wypada, trzymając nogi na stole. Francja, a szczególnie Paryż, to miejsce nie tylko niezwykle romantyczne (która z nas choćby przez moment nie marzyła o oświadczynach na szczycie(...)wieży Eiffela...?), ale również niemal onieśmielająco eleganckie. Obcować z artystami i sztuką można tam na każdym rogu, a kiedy myślimy o arystokracji, zaraz przychodzą nam do głowy Francuzi. Język francuski to nie tylko język miłości, ale też sfer wyższych. Czy można oprzeć się tej magii...? Nie sądzę. Sama marzę o wyjeździe do Paryża i Prowansji, chciałabym obejrzeć zamki nad Loarą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto duńskie. 191

Ciasto duńskie (danish pastry, ciasto półfrancuskie drożdżowe) jest odmianą ciasta francuskiego, przygotowuje się je podobnie, lecz jako bazę używa się ciasta drożdżowego. W rezultacie otrzymujemy chrupiące ciasto z mięciutkim wnętrzem. Jest pyszne!!! Zastosowanie ma podobne jak ciasto francuskie, ja lubię je z nadzieniem z budyniu i owoców, mąż zachwyca się nad kopertami z serem. Do nadzienia można użyć również

Rozpustne gotowanie
Poduszeczki z borówkami 126

pogodę będą w sam raz. Za oknem znowu pada,to na poprawę nastroju kawa i ciacho ;) I dla Was smacznego! Poduszeczki z borówkami     Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego szklanka borówek (leśnych lub amerykańskich) łyżka brązowego cukru Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy radełkiem lub nożem do pizzy prostokąty. Układamy na nich borówki i sklejamy ;) Albo w poprzek i będziemy

Lawendowe Niebo
Francuska przekąska z bakłażanem 148

Pyszna i łatwa w przygotowaniu.Nie lubię marnować jedzenia ,więc wziąłem akurat to ,co pod ręką znajdowało się. Wyszło pysznie ,a przede wszystkim ekonomicznie. Składniki mały bakłażan płat ciasta francuskiego 100 g boczku surowego cebula 50 g ryżu jajko sól ,pieprz tłuszcz do foremek żółtko 1/2 pęczka koperku Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi(...)posiekaną cebulę ,smażymy do zeszklenia. Do całości dodajemy ugotowany ryż ,jako ,posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch każdej przekąski smarujemy żółtkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez

R'n'G Kitchen
Pierożki serowo-śliwkowe 166

Proste i smaczne ciasteczka Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g) 250 g śliwek węgierek szklanka serka naturalnego ( z wiaderka-do serników) cukier cynamon żółtko Przygotowanie   Śliwki kroimy na pół ,wyjmujemy pestki i smażymy w rondelku. Po 30 min ,zdejmujemy z ognia ,przecieramy przez sito i studzimy. Do śliwek dodajemy szklankę sera ,składniki dokładnie ze sobą łączymy doprawiając(...)smaku odrobiną cukru i szczyptą cynamonu. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka (6 cm) ,na środek każdego umieszczamy trochę sera ,zamykamy i układamy na blaszce. Wierzch smarujemy żółtkiem ,posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciastka pieczemy przez 30 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z CIECIORKĄ 141

jednym z takich wypadów mam dla Was super przekąskę, którą można podawać np. z tazikami, sałatą lub po prostu na zimno do piwa. Zaczynamy :-) Składniki: 275 g ciasta francuskiego (1 placek) 1 żółtko  szklanka cieciorki  2 ząbki czosnku  łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli  łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki oliwy + opcjonalnie łyżka śmietany Sposób przyrządzenia(...)Kiedy wchłonie całą wodę i będzie miękka na gorąco zblenderować dodając oliwę, czosnek i przyprawy. Konsystencja jest dosyć tępa dlatego można dołożyć 1 łyżkę gęstej śmietany.  Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować nadzieniem, pozostawić brzegi do sklejenia. Zawijać jak strudel. Kroić w plastry  o grubości 2-3 cm i układać na blaszce. Posmarować roztrzepanym żółtkiem

pieprzny smaczek
Zupa kalafiorowa z kluseczkami. 193

składników zupy warzywnej, którą uwielbia moja mama, no i pyszne puree. Dziś zupa kalafiorowa z kluseczkami francuskimi. SKŁADNIKI: 4-5 skrzydełek kurczaka 1 mały kalafior 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera i pora kilka listków lubczyku vegeta kluseczki francuskie(osobny post) z dodatkiem drobno posiekanego koperku. WYKONANIE: Z warzyw i skrzydełek gotuję delikatny wywar, dodaję różyczki kalafiora

Kuchnia Beaty
Paluchy francuskie z kaparami i serem 163

Ciasto francuskie długo się przygotowuje, dlatego często gotowe kupuję, bo można z niego szybko coś przygotować, na słodko czy słono wyczarować.    Polecam dzisiaj paluchy na słono przygotowane, do których(...)ziarenko soli nie zostało dodane. Słonymi kaparami sól zastąpiłam, serem ciasto skleiłam, czarnuszką posypałam i przekąskę gotową na przykład do grillowanego mięsa miałam.  Składniki: 2 opakowanie ciasta francuskiego, 30 g tartego sera żółtego, 4 łyżki kapary, suszona papryczka chili świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka czarnuszki. Przygotowanie: Kapary miksujemy za pomocą blendera lub bardzo drobno kroimy. Jedną

Moniki Smakołyki
Tarta z figami 216

dzis przedstawiam tartę figową z serem gorgonzola. Przyjemny, szybki i niezbyt ciężki obiad, idealny szczególnie teraz gdy temperatura na zewnątrz rośnie z dnia na dzień. Potrzebujemy: - płat ciasta francuskiego - 100g sera gorgonzola - 3-4 figi - mió d - oliwę z oliwek - mieszankę sałat do przybrania Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W międzyczasie rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, płat(...)ciasta francuskiego.  Rozsmarowujemy gorgonzolę na cieście. Następnie układamy na niej pokrojone w ćwiartki figi. Całość polewamy mieszanką 2 łyżeczek miodu i oliwy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor. Przed podaniem dekorujemy mieszanką sałat i polewamy jeszcze dodatkowo miodem. Smacznego!!! źródło: "Fast, fresh, simple" Donna

W mojej holenderskiej kuchni
Grillowane białe szparagi w ostrym cieście francuskim 182

Białe szparagi delikatnie podgotowane, w ciasto francuskie pozawijane, na ostro(...)doprawione, zostały na grillu upieczone. Takie szparagi można w piekarniku przygotować i na ciepło jak i zimno jako przekąskę serwować.  Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką do warzyw, pomijając główki. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Należy pamiętać, że szparag

Moniki Smakołyki
Proste ciasteczka truskawkowe 182

Dziś początek truskawkowego weekendu na ciastkożercach (trzeba korzystać póki jeszcze są!). Ekspresowa i pyszna propozycja: ciasteczka-pierożki truskawkowe z ciasta francuskiego. Poziom trudności przepisu: niemal zerowy, a efekt gwarantowany :)   Składniki: gotowe ciasto francuskie truskawki cukier puder   Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły.   Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką

Ciastkozercy
Tosty francuskie 135

Tosty francuskie, które całe dzieciństwo nazywaliśmy w domu "chlebem w jajku", a np. w rejonie Częstochowy spotkałam się z nazwą - "obsmażanki". Z pewnością wielu z Was pamięta taki chlebek z rodzinnego domu, bo to świetna opcja, żeby wykorzystać czerstwe, a nawet suche już pieczywo. Byle by się dało kroić.;) I chyba nie jest ważne, jak ten chlebek nazwiemy(...)jakimi się spotkałam, chleb w jajku występuje na słodko, a więc w towarzystwie musów owocowych, dżemów, miodu a nawet czekolady. Przyznam, że nigdy nie jadłam na słodko tostów francuskich, może kiedyś spróbuję... Moje ulubione to takie z roztopionym żółtym serem, z mieloną ostrą papryką i ketchupem. Może i Wam zasmakują? Składniki: 5-7  kromek czerstwego pieczywa (naprawdę nie warto

Kuchnia Prezydentowej
Niezdrowa kolacja ;) parówki z serem w cieście 183

kolacja dla głodnych i spragnionych fasfood'owego jedzenia :) Składniki: - 4 parówki (wege) - 4 plastry wege sera, - ciasto francuskie. Wykonanie: Każdą parówkę owinąć w plaster sera i kawałek ciasta francuskiego, ja to zrobiłam na dwa sposoby, dwie parówki owinęłam po prostu w prostokąt z ciasta, a do pozostałych dwóch wycięłam 2 cm paski ciasta i owinęłam parówki spiralnie. Ta druga

Co na wege obiad?

Proponowane wyszukiwania