francuskie - 6660 przepisów (strona:158/444)

Empanadillas z jagnięciną i warzywami 200

moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została(...)mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno przycisnąć (można do tego użyć widelca). Posmarować żółtkiem i piec

Smakowity Blog Kulinarny
Klasyczna zupa cebulowa 125

Klasyczna potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar warzywny i smażona cebula. Podawana z grzankami z bagietki i startym serem, koniecznie zapieczona w piekarniku. Jedyna w swoim rodzaju, charakterystyczna i niepowtarzalna w smaku. Do tego bardzo sycąca. Koniecznie z dodatkiem koniaku lub brandy. Początkowo spożywana przez biednych chłopów i ubogich mieszkańców miast, serwowana w całonocnych barach na francuskich targowiskach, stała(...)się przysmakiem kupców. Przez lata zdobyła światową sławę jako klasyczna potrawa kuchni francuskiej i można ją spotkać w niejednej szanowanej restauracji. Przepisów na jej wykonanie jest wiele, ja skorzystałam z przepisu Magdy Gessler. Składniki:1 kg cebuli4 ząbki czosnku50g masła1 litr bulionu warzywnego150g żółtego serabagietka100ml koniakuszczypiorek do podaniaPrzygotowanie:Cebule obieramy, kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Zalewamy bulionem

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z twarogiem, szynką, salami i serem - torta con prosciutto e ricotta 144

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIAWymieszać ze sobą twaróg, szynkę, salami, ser starty na wiórki, szczyptę gałki muszkatołowej i 4 łyżki mleka. Na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasto francuskie i wypełnić je dokładnie wymieszaną masą. Piec w nagrzanym do 200° C piekarniku przez okolo 20 minut

zielonacukinka
O... Ostrygi 113

jednak nie jest dobrym pomyłem. Ale, jak to mówi moje ulubione przysłowie: co się odwlecze, to nie uciecze, nastał ten moment.Październik - grudzień to okres, gdy ostrygi królują na francuskich stołach i stanowią jeden z głównych, nieodłącznych dań podczas Wigilii. Afrodyzjak ten można znaleźć na każdym straganie w 4 rozmiarach (moje na zdjęciu mają nr 2, czyli całkiem spore, jednak(...)ostryga to afrodyzjak? No cóż, nie mnie to oceniać. Wierzę w to, że zawiera dużo białka i jest strasznie zdrowa, a także dziękuję "teściowi", że pokazuje mi francuskie zwyczaje oraz potrawy, jednak już się cieszę na naszego wigilijnego karpia

Kitchens Alphabet
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką 338

kiełbasy (u mnie szynka drobiowa);2 jaja ugotowane na twardo;125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;125 ml zimnej, przegotowanej wody;1 surowe jajo;1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku;150 g stratej mozzarelli;2 czubate łyżki prażonej cebulki;Sól;Pieprz;Margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego.Sposób przygotowania:Brokuł umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie(...)szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze.Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować.Najlepsza jest francuska zupa cebulowa Knorr, ale może być także francuska, zapiekana zupa cebulowa Winiary.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ciasteczka z ricottą 118

Ciasteczka z ricottą Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru brzoskwinie Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty . 2. Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym 3. Jeden kwadrat smarujemy serkiem i na środku układamy brzoskwinie , W drugim kwadracie robimy dziurkę np. w kształcie serduszka i przykrywamy . w koło robimy

Sama słodycz i szczypta chili
Przekąskowe paczuszki 143

przynoszą bardzo ciekawe rezultaty. Tak jest w przypadku tych paczuszek, które fajnie sprawdzają się na domowych impreskach :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 250 g parówek - 1 ser pleśniowy camembert - zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat nadziewamy pokrojonym w plasterki serem oraz parówką, a wierzch posypujemy szczyptą ziół prowansalskich. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
STROGANOW 258

Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale z polędwicy wołowej , a u mnie z policzków wołowych, które niewiele od polędwicy odbiegają. Dodanie papryki i pieczarek wzbogaca smak potrawy, a francuskie kluseczki komponują się rewelacyjnie z pieczeniowo-pomidorowym sosikiem... Składniki: (starcza na obiad na 2 dni dla 3 osób:) ) - 1,5kg policzków wołowych - ok 40 dkg pieczarek - 2 papryki czerwone(...)jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy : z kaszą, ryżem, ziemniakami, bagietką... czyli z tym co lubimy :)  U mnie z kluseczkami francuskimi, przepis na nie  TUTAJ

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka francuskie z nutellą 140

Coś na szybko? Nie ma problemu. Ciasto francuskie kroimy wedle upodobań nakładamy nutellę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy 15-20 min w temp ok 200stopni. Co mnie miło zaskoczyło, to nutella po upieczeniu nie zachowuje się tak jak normalna czekolada. Jest cały czas miękka. No może nie tak jak w słoiku, ale nie kruszy się i się

Malinowe Pocałunki
SMAKROLSY. 156

ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy papryką i np. innymi ulubionymi przyprawami. Możemy podać je w całości lub pokrojone na kawałki. Kolejny fajny przepis na Smakowite tosty francuskie

Malinowe Pocałunki
Makaroniki z czekoladowym ganache. 162

Francuskie makaroniki. Podobno najcięższe  ciastka do wykonania.  Więc obstawiam, że jestem na tyle genialna i pierwsze w życiu makaroniki wyszły mi wręcz idealne.  Jestem z siebie dumna.  Przepisów na nie jest od zatrzęsienia. Nie jestem w stanie konkretnie sprecyzować skąd ta inspiracja.  Polecam gorąco, bo są pyszne. Składniki: 100 g białek (z około(...)cukrem pudrem. Następnie na moje oko to najlepszy moment aby dodać barwnik spożywczy.  Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier stale miksując.  Do ubitej, błyszczącej bezy francuskiej dodajemy cukier wymieszany z migdałami i delikatnie mieszamy szpatułką. Nie możemy mieszać za długo, aby beza nam nie opadła.  Wcześniej przygotowujemy matę silikonową lub papier do pieczenia. Ja użyłam papieru

Malinowe Pocałunki
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 145

pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto filo z truskawkami i jabłkiem prażonym... 162

czasie pieczenia posmarować wierzch i boki ciasta - ten sok jest jak syrop i na cieście robi słodką glazurę jak ciasto dobrze wystygnie posypać pudrem cukrem ciasto filo przypomina ciasto francuskie choć jest mniej kruche............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gruszki na okrągło 184

Polać je odrobiną syropu winnego . Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut. Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić. Gruszki w czekoladzie z orzechami na cieście francuskim. Składniki. 150 g ciasta francuskiego 2 gruszki 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Masa czekoladowa. 70 g cukru 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 80 g orzechów laskowych(...)masła 1 jajko Wykonanie. Umyte gruszki obrać ,pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Mikserem utrzeć  na masę  wszystkie składniki masy czekoladowej. Z ciasta francuskiego wykroić krążek o średnicy 23 cm i wyłożyć  nim dno formy. Wyciąć pasek o szerokości 2 cm i nałożyć  wokół brzegu  krążka. W środek wyłożyć masę czekoladową i ułożyć ósemki

Kulinarny karnet Christophera
Jalousie jabłkowe 139

Składniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 jabłka 2 łyżki migdałów płatki 2 łyżki cukru  1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka cynamonu 1 białko lub mleko 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie. Jeden płat ciasta francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie. Mniejszy płat ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi. Obrane jabłka pokroić

Kulinarny karnet Christophera