słowa „tartiff”, który w lokalnym dialekcie znaczy „ziemniak”. Tartiflette to ziemniaczana zapiekanka z dodatkiem sera reblochon. Dzięki odpowiedniemu marketingowi i reklamie szybko zdobywała popularność, najpierw w rejonie Alp francuskich, później w Szwajcarii i Włoszech i wreszcie na stałe weszła do restauracyjnych menu jako klasyczne, francuskie danie. Serem w podatki Kluczowym składnikiem zapiekanki jest ser reblochon, lokalny przysmak w alpejskim rejonie
Niedzielny kucharzfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego ( 2x275g) najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej 100-120g gotowej masy makowej firmy Helio garść ulubionych bakalii i orzechów do masy makowej oraz do posypa nia wierzchu ciasta(...)jajko + 1 łyżka wody do posmarowania wierzchu ciasta Wykonanie: do masy makowej dodajemy garść bakalii, orzechów ,mieszamy z ciasta francuskiego wycinamy 2 równo ramienne choinki z małym pniem jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę makową, przykrywamy ją drugą choinką nacinamy niezbyt ostrym nożem gałęzie czyli pasy o grubości około
Słodkie zapomnieniePierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej to idealna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie zajmuje nam tak wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!berlińskiego currywursta można było podać jeszcze jakiś przepis, o tyle w przypadku paryskiej bagietki będzie to tylko propozycja kompozycji składników. Oczywiście, moglibyśmy poprosić Marzenę o upieczenie francuskich bułek i opisanie tego w jakimś ciekawym poście, ale chwilowo musimy zadowolić się bagietkami z piekarni. ;) Czy można wyobrazić sobie wędrówkę po paryskich ulicach bez bagietki? Rano z kawą, w południe z wodą(...)wieczorem pewnie z winem - zawsze na posterunku! Ważne żeby była świeża, chrupiąca i posmarowana dobrym masłem. :) Propozycje kompozycji: cienko krojona szynka - musztarda Dijon - sałata francuski pasztet - musztarda pełnoziarnista - korniszony camembert - konfitura morelowa - rukola pierś z kurczaka - winegret - czerwona cebula - sałata tuńczyk - majonez - kapary - tarty ser grillowana kiełbasa - musztarda Dijon - tarty ser - pomidor omlet - smażony boczek - keczup - szczypiorek salami - pomidory - oliwki
zadanie-gotowanieOstatnio upodobałam sobie szpinak..mogę go jeść codziennie, Dziś postawiałam na cieniutkie naleśniki faszerowane szpinakiem, zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą. SKŁADNIKI: (4-5 głodnych osób) Przepis na francuskie naleśniki znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/search/label/Nale%C5%9Bniki FARSZ: 2 opakowania szpinaku 3-4 duże ząbki czosnku 1/2 niewielkiej cebuli 2 łyżki ricotty lub pleśniowego (opcjonalnie) sól pieprz gałka
Kopystką po garachOmlet z pomidorami po francusku – oczywiście niedzielne śniadanie, więc Śniadanie z jajem i korzystanie ze ściąg rodziców. Tym razem znów skorzystałam z „Na nowo ab ovo, czyli 65 potraw z jaj”. By przygotować właśnie to danie skłoniła mnie Francja w nazwie przepisu. Przygotowanie śniadania zajęło około 30 minut i przygotowałam dwie średnie patelnie: dla... Więcej The post Omlet(...)pomidorami po francusku appeared first
Magiczny GarnekDziś zapraszam Was na śniadanie idealne. Szybkie, smaczne, lekko słodkie i… do tego aromatyczne. Cynamonowa chałka po francusku i łyk soczystej wiśni , tak mogłabym zawsze zaczynać dzień. Ostatnie nie wyobrażam sobie śniadania bez pysznej owocowej herbaty, a w „Słodkiej wiśni” Natjun się po prostu zakochałam. Bukiet lekko kwaskowego posmaku hibiskusa i wyrazistego aromatu wiśni dopełniają kawałki owoców(...)dzikiego bzu, rodzynki i aromat rumowy. Cudowne połączenie, polecam Wam spróbować zarówno do śniadania, jak i na chłodne wieczory. Do tego cynamonowa chałka po francusku i… można się cieszyć wspaniałym posiłkiem. Składniki: 4 kromeczki z małej chałki 1 jajko M 2 łyżki mleka większa szczypta cynamonu 1 łyżka masła cukier puder do oprószenia polecam w towarzystwie aromatycznej owocowej herbaty
Słodkie okruszkijacyś miłośnicy kuchni rekonstrukcyjnej, albo klasycznej kuchni francuskiej? Książka Augusta Escoffiera, choć napisana ponad 100 lat temu do dziś jest biblią zawodowych kucharzy, którzy mają ją na podorędziu na wypadek, gdyby nagle musieli zrobić któryś z mniej znanych francuskich sosów. A sama część o sosach zajmuje w tej książce 20 stron. Escoffier zadedykował ją młodym, początkującym kucharzom, żeby
Ugotowane pozamiatanektórych większości z nas trudno przekonać, ale o tym napisze innym razem. Z pewnością jednak rillettes, pasztety czy pate należą do tych dań, bez których trudno sobie wyobrazić francuską kuchnię, a już na pewno chrupiąca bagietkę. Jako, że Francja różnorodnym pieczywem i wypiekami stoi, to coś do niego trzeba podać, tym czymś może być konfitowana w gęsim tłuszczu kaczka. Niebywale(...)łączy cudownie z każdym pieczywem i kiszonym ogórkiem, zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia, zaskoczy swoją bezpretensjonalnością i prostotą, sprawdza się zarówno na pikniku jak i na nieoficjalnym przyjęciu. W ramach francuskich smaków polecam również rillettes wieprzowe ze śliwkami (link) oraz pate z kurzych wątróbek (link) . Składniki Czas przygotowania: 12 h marynowanie + 4 h konfitowanie 4 nogi
Słodki KompromisSałatka nicejska z tuńczykiem, kolejna pozycja obowiązkowa dla miłośnika kuchni francuskiej. Sałatka nicejska z tuńczykiem jest sztandarową potrawą reprezentującą południe Francji i doczekała się wielu wariantów. W podstawowym przepisie na sałatkę nicejską znajdziecie jedynie surowe warzywa, nawet bez sałaty, jedynie z odrobiną rukoli, a składniki rozkłada się na talerzu natartym czosnkiem. Nie wykorzystuje się także sosu winegret, a jedynie parę
Pociąg Do Kuchnibyć jabłecznik, koniecznie, przynajmniej dla mnie. Tym razem ciasto wprost z Francji, pyszne, aromatyczne, wilgotne i nie starzejące się o ile wytrwa klika dni. Polecam na szybki wypiek. Francuskie ciasto z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepozbądźcie się tych myśli. Też je miałem, ale okazało się, że jest to danie wyjątkowo delikatne w smaku i łagodne w zapachu (albo odwrotnie). Wręcz eleganckie (w końcu - francuskie). Idealnie nadaje się do podania w bulionówce, lub filiżance jako przystawka. Bardzo smaczna i myślę, że zdrowa. Nie zdziwiłbym się, gdyby wielu poczęstowanych zupą gości nie uwierzyło nam, jakie
zadanie-gotowanieSmaczna kanapka, należąca do tych bardziej wymyślnych. Smażone tosty francuskie z pysznego chlebka na zakwasie, z rozpuszczającym się serem pleśniowym, grillowaną cukinią i jajkiem w koszulce podane z kilkoma listkami rukoli i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Uwielbiam takie śniadania, pomimo tego, że ich wykonanie zajmuje mi zazwyczaj kilka minut więcej niż standardowej kanapki. Składniki (na 2 porcje
Mango Papajanastympne 13 i niech sie to tera fajnie podusi, aże zmiynknie. Na koniec wlyjcie tam łocet, niech sie to połra razy bluknie 14 i fertich. 15 Takigo ratatuja abo francuski ajntopf 16 , bo to przeca wszysko we jednym gorku sie warzi, idzie sie zjejś samego, ze jakim wōsztym abo i bōłkom… smacznego 1 duży 2 zjedliśmy 3 goście(...)pomidorów 5 łyżek 6 octu 7 nazwę 8 pokrójcie 9 odstawcie 10 przez 11 ona 12 opłuczcie 13 następne 14 zabulgocze 15 gotowe 16 danie jednogarnkowe Artykuł Francuski Ajntopf (Ratatouille/Ratatuj) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchni