francuskie - 6660 przepisów (strona:171/444)

Sakiewki z pieczarkami i szpinakiem oraz "Sprzedawca arbuzów" 216

moja pierwsza przygoda (i na pewno nie ostatnia!) z tym greckim cieniutkim ciastem na bazie mąki, wody i nieaktywnych drożdży. Po upieczeniu jest niesamowicie kruche. I podobnie jak ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne. Trzeba jednak pamiętać, by nie dopuścić do jego przesuszenia, bo wtedy zaczyna się rwać lub pękać. Dlatego przygotowanie pakiecików z ciasta filo powinno być dobrze zorganizowane czasowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Biała kiełbasa pieczona w piwie 269

świątecznymi przepisami. Ale to nic, następna Wielkanoc już za niecały rok, a przepisy na pewno komuś się przydadzą 😉 Dzisiaj zapraszam na kiełbasę pieczoną w piwie, z cebulą, miodem i francuską musztardą. Sądząc, że oprócz mnie nikt jej nie tknie, przygotowałam małą porcję, a szkoda, bo była bardzo smaczna i wszyscy jedli z wielkim apetytem. Danie doskonale sprawdzi się nie tylko(...)maści imprezach. Inspiracja tutaj. SKŁADNIKI: 0,5 kg surowej białej kiełbasy 3 cebule sól pieprz sproszkowana słodka papryka chili majeranek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 0,5 szklanki piwa na miodzie WYKONANIE: Cebule przekroić na pół, obrać i pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej, posolić, smażyć do zeszklenia. Dodać pieprz, paprykę, chili i majeranek

Kuchenne zapiski Edyty
Czekoladowa tarta z nutką mięty 136

miętowym aromatem, lecz mimo swej wytrawności smakowała nawet Miśce. Tu się nie ma co rozpisywać, bo jak jest tyle czekolady to wiadomo, że jest pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 tabliczek gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1-2 łyżki kropli miętowych (tak, tak , tych na żołądek) lub likieru miętowego garść świeżej męty do dekoracji Przygotowanie: formę(...)pieczenia (do tart, lub zwykłą tortownice o średnicy 26 cm) wylep ciastem francuskim, obciąż dno np. fasolą i upiecz w temp. 190-200 C przez 20-25 minut. Wystudź W garnku/rondelku podgrzej mleko kokosowe ale nie gotuj. Zdejmij z ognia po czym dodaj pokruszoną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj. Do mieszanki czekoladowej dodaj olej kokosowy i mieszaj aż do jego

greenscarf
Szpinakowe kotlety mielone 180

paczka szpinaku rozdrobnionego mrożonego  2 jajka  1 łyżeczka pieprzu czarnego  sól do smaku  1 szklanka bułki tartej  1 szklanka mleka  1 łyżka musztardy francuskiej  3 ząbki czosnku  1 duża cebula  olej do smażenia  bułka tarta do panierowania  Wykonanie  Na wstępnie do miseczki przesypuję szklankę bułki tartej i zalewamy(...)się dobrze rozmrozi , a kiedy nasz szpinak jest już gotowy , przekładamy go do dużej miski , i następnie dodajemy mięso mielone , naszą bułkę tartą z kubka , jajka , pieprz , musztardę francuską i solimy według uznania smakowego , a jak już mamy dodane wszystkie składniki , mieszamy bardzo dokładnie aż nasze składniki bardzo dobrze się połączą , a kiedy nasza masa mięsna jest troszkę za rzadka

Mój Smak
Śledzie w sosie musztardowym 169

śledzie, mam dla Was propozycję na śledzie w sosie musztardowym. Składniki: 250 g solonych płatów śledziowych 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1,5 czubatej łyżeczki musztardy francuskiej 3 czubate łyżki majonezu 4 - 5 czubatych łyżek śmietany 18% pieprz czarny, mielony- do smaku 1  niewielka cebula Wykonanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie (minimum kilka godzin(...)Wodę zmieniamy kilka razy, aż śledzie będą miały odpowiednią słoność. Śledzie kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę drobno siekamy . Wszystkie składniki sosu mieszamy: musztardę Dijon, musztardę francuską, majonez, śmietanę, pieprz, cebulę. Śledzie zalewamy sosem, mieszamy, zamykamy w słoiczku lub innym naczyniu z pokrywką i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Smacznego

Smak mojego domu
Wielkanocne menu – 10 najciekawszych przepisów 7360

jajek faszerowanych, białej kiełbasy, żurku i smażonego chrzanu. Ale co roku staram się znaleźć też coś nowego co urozmaici ten kanon. Oto moje tegoroczne inspiracje: Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego – zrobię na pewno kilka sztuk dla Jasia. Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego   Przeurocze muchomorki z jajek i pomidorków Muchomorki z jajek i pomidorków Jako że ze słodyczy najbardziej

Mama z miasta
Sałatka z ziemniakami, jajkami, śledziami, ogórkiem kiszonym i domowym majonezem 134

Wielki Piątek to czas ścisłego postu, kiedy obowiązują pewne zasady. Moją propozycją na dzisiejszy obiad jest postna potrawa.. która smakuje i wygląda obłędnie! Domowy majonez z musztardą francuską,, młode ziemniaczki, koper, ugotowane jajka, kiszone ogórki i śledzie z zalewy to stare, sprawdzone połączenie, które zasmakuje każdemu.  "WIELKANOCNE PRZEPISY Z   SEKO” Składniki na 4 porcje: kilogram małych, młodych(...)filetów śledziowych solonych a’la Matjas 400/800 g (w zalewie) SEKO  3-4 jaja  4-5 ogórków kiszonych  Domowy majonez: 1 żółtko  1 łyżka musztardy francuskiej  szczypta soli i pieprzu  1/2 łyżeczki cukru pudru  100 ml oleju (użyłam z orzechów laskowych) 2-3 łyżki wody  Młode ziemniaki gotuję w całości w skórce

Mango Papaja
Rogale marcińskie 203

minut ( każdy piekarnik jest inny , dlatego proponuję pilnować i wyjąć rogaliki kiedy będą bardzo złociste. Jeśli zostanie nam nadzienia można wykorzystać je do zawinięcia w gotowe ciasto francuskie.  Smacznego

Różne smaki w kuchni
Babka wielkanocna szafranowa 179

pomarańczowej. Puszysta, wilgotna, słodka i pachnąca szafranem. Babka drożdżowa to tradycyjny wielkanocny wypiek. Bardzo lubię drożdżowe babki nawet jeśli już trochę wyschną. Zawsze można zrobić z niej pudding lub francuskie tosty . Najlepsza babka wielkanocna. Pięknie zrumieniona, a w środku wilgotna i puszysta. Babka wielkanocna Składniki: forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze 150 ml ciepłego mleka

codojedzenia
PRZEGLĄD KSIĄŻEK WYDAWNICTWO LITERACKIE 127

Nowości w mojej biblioteczce, tym razem książki  przyrodniczo- podróżnicze. Pierwsza pozycja, która niesamowicie mnie pochłonęła " Sekrety roślin" autorstwa Anny- France Deutheville.  Anna- France Deutheville to francuska dziennikarka,miłośniczka przyrody. Mimo, że z wykształcenia nie jest botanikiem wiedzę na temat gatunków roślin ma obszerną. Oprócz fascynacji do flory Deutheville uwielbia podróże przejechała motorem przez trzy kontynenty, stała się inspiracją(...)francuskiego domu mody Chloe.  Autorka książki "Sekrety roślin" w prosty sposób charakteryzuje poszczególne gatunki roślin wplatając przy tym mądrości swojej babci, dzięki którym lektura staje się zabawna, przyjemna do czytania. Tak więc dowiadujemy się o gatunkach lubiących samotność, o ich pochodzeniu, a nawet o tym w jaki sposób bronią się przed nadchodzącym zagrożeniem. Warto zaznaczyć, że nie jest

Kukuleczki
Tarte au citron Madame de Dumont, czyli tarta cudownie cytrynowa 173

Tarte au citron Madame de Dumont, czyli tarta cudownie cytrynowa. Ostatnio tarty rozgościły się na blogu na dobre i wszyscy pytają, czy Wielkanoc też będzie pod

dolcevitainmykitchen
kuchnia PRLu 145

bufet kanapkowy galaretka hot dogi hot dogi francuskie hot dog z pieczarkami koreczki serowe kotlety schabowe po hawajsku kulki czekoladowo kokosowe poncz 1 poncz 2 śledź po japońsku trufelki WuZetka zapiekane parówki zapiekanki

królestwo garów
MALINOWY OMLET "GRZYBEK" 109

omlet. "Malinowy grzybek" świetnie smakuje z sosem waniliowym, skropiony dodatkowo syropem malinowym...hmmm...Omlety "grzybki" gościły na naszych stołach o wiele wcześniej niżeli omlety bez mąki, czyli tzw. francuskie. Pierwsze wzmianki o przepisach na "grzybki" pojawiają się w zapiskach już w XV wieku. Polecam malinowy omlet "grzybek" na pierwsze śniadanie. SKŁADNIKI: 8 jajek 100g mąki tortowej + mąka do posypania formy

Moja Książka Kucharska
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 222

różowym kolorze i tylko ich kolorowa część. Warto o tym pamiętać przy domowych przetworach. Pozostawienie białego tzw. "paznokcia" spowoduj, że dżem czy marmolada będą gorzkie. W Chinach płatki róży francuskiej używane są do aromatyzowania herbaty. Młode pędy i liście jadane są na surowo lub ugotowane, często spożywane są w Hiszpanii. Lubicie wodę różaną ? o tym z czego się ją przygotowuje(...)Woda różana ... genialna w kuchni ale i niezawodna w problemach z tłustą cerą, przyznam szczerze, że sama nie miałam okazji z niej skorzystać. Jest to wywar z płatków róży francuskiej. W Persji, w dzisiejszym Iranie już nawet 2500 lat temu kobiety zaczęły używać olejku różanego. Czy wiecie, że aby uzyskać 25 ml olejku potrzeba prawie 10 tysięcy kwiatów??? W Ameryce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale marcińskie 121

wykorzystałam od razu, a drugą część zamroziłam. Polecam poniższy filmik instruktażowy z wałkowania i zwijania rogali, warto obejrzeć przed pieczeniem: Rogale marcińskie Składniki na 12 sztuk: Na ciasto drożdżowo - francuskie: 230ml ml ciepłego mleka 20g świeżych drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 200g zimnego masła 2 łyżki masła, roztopionego Na nadzienie: 250g

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania