francuskie - 6660 przepisów (strona:172/444)

Śledzie w sosie musztardowym 166

śledzie, mam dla Was propozycję na śledzie w sosie musztardowym. Składniki: 250 g solonych płatów śledziowych 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1,5 czubatej łyżeczki musztardy francuskiej 3 czubate łyżki majonezu 4 - 5 czubatych łyżek śmietany 18% pieprz czarny, mielony- do smaku 1  niewielka cebula Wykonanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie (minimum kilka godzin(...)Wodę zmieniamy kilka razy, aż śledzie będą miały odpowiednią słoność. Śledzie kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę drobno siekamy . Wszystkie składniki sosu mieszamy: musztardę Dijon, musztardę francuską, majonez, śmietanę, pieprz, cebulę. Śledzie zalewamy sosem, mieszamy, zamykamy w słoiczku lub innym naczyniu z pokrywką i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Smacznego

Smak mojego domu
Wielkanocne menu – 10 najciekawszych przepisów 7345

jajek faszerowanych, białej kiełbasy, żurku i smażonego chrzanu. Ale co roku staram się znaleźć też coś nowego co urozmaici ten kanon. Oto moje tegoroczne inspiracje: Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego – zrobię na pewno kilka sztuk dla Jasia. Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego   Przeurocze muchomorki z jajek i pomidorków Muchomorki z jajek i pomidorków Jako że ze słodyczy najbardziej

Mama z miasta
Sałatka z ziemniakami, jajkami, śledziami, ogórkiem kiszonym i domowym majonezem 127

Wielki Piątek to czas ścisłego postu, kiedy obowiązują pewne zasady. Moją propozycją na dzisiejszy obiad jest postna potrawa.. która smakuje i wygląda obłędnie! Domowy majonez z musztardą francuską,, młode ziemniaczki, koper, ugotowane jajka, kiszone ogórki i śledzie z zalewy to stare, sprawdzone połączenie, które zasmakuje każdemu.  "WIELKANOCNE PRZEPISY Z   SEKO” Składniki na 4 porcje: kilogram małych, młodych(...)filetów śledziowych solonych a’la Matjas 400/800 g (w zalewie) SEKO  3-4 jaja  4-5 ogórków kiszonych  Domowy majonez: 1 żółtko  1 łyżka musztardy francuskiej  szczypta soli i pieprzu  1/2 łyżeczki cukru pudru  100 ml oleju (użyłam z orzechów laskowych) 2-3 łyżki wody  Młode ziemniaki gotuję w całości w skórce

Mango Papaja
Rogale marcińskie 201

minut ( każdy piekarnik jest inny , dlatego proponuję pilnować i wyjąć rogaliki kiedy będą bardzo złociste. Jeśli zostanie nam nadzienia można wykorzystać je do zawinięcia w gotowe ciasto francuskie.  Smacznego

Różne smaki w kuchni
Babka wielkanocna szafranowa 170

pomarańczowej. Puszysta, wilgotna, słodka i pachnąca szafranem. Babka drożdżowa to tradycyjny wielkanocny wypiek. Bardzo lubię drożdżowe babki nawet jeśli już trochę wyschną. Zawsze można zrobić z niej pudding lub francuskie tosty . Najlepsza babka wielkanocna. Pięknie zrumieniona, a w środku wilgotna i puszysta. Babka wielkanocna Składniki: forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze 150 ml ciepłego mleka

codojedzenia
PRZEGLĄD KSIĄŻEK WYDAWNICTWO LITERACKIE 125

Nowości w mojej biblioteczce, tym razem książki  przyrodniczo- podróżnicze. Pierwsza pozycja, która niesamowicie mnie pochłonęła " Sekrety roślin" autorstwa Anny- France Deutheville.  Anna- France Deutheville to francuska dziennikarka,miłośniczka przyrody. Mimo, że z wykształcenia nie jest botanikiem wiedzę na temat gatunków roślin ma obszerną. Oprócz fascynacji do flory Deutheville uwielbia podróże przejechała motorem przez trzy kontynenty, stała się inspiracją(...)francuskiego domu mody Chloe.  Autorka książki "Sekrety roślin" w prosty sposób charakteryzuje poszczególne gatunki roślin wplatając przy tym mądrości swojej babci, dzięki którym lektura staje się zabawna, przyjemna do czytania. Tak więc dowiadujemy się o gatunkach lubiących samotność, o ich pochodzeniu, a nawet o tym w jaki sposób bronią się przed nadchodzącym zagrożeniem. Warto zaznaczyć, że nie jest

Kukuleczki
Tarte au citron Madame de Dumont, czyli tarta cudownie cytrynowa 168

Tarte au citron Madame de Dumont, czyli tarta cudownie cytrynowa. Ostatnio tarty rozgościły się na blogu na dobre i wszyscy pytają, czy Wielkanoc też będzie pod

dolcevitainmykitchen
kuchnia PRLu 139

bufet kanapkowy galaretka hot dogi hot dogi francuskie hot dog z pieczarkami koreczki serowe kotlety schabowe po hawajsku kulki czekoladowo kokosowe poncz 1 poncz 2 śledź po japońsku trufelki WuZetka zapiekane parówki zapiekanki

królestwo garów
MALINOWY OMLET "GRZYBEK" 106

omlet. "Malinowy grzybek" świetnie smakuje z sosem waniliowym, skropiony dodatkowo syropem malinowym...hmmm...Omlety "grzybki" gościły na naszych stołach o wiele wcześniej niżeli omlety bez mąki, czyli tzw. francuskie. Pierwsze wzmianki o przepisach na "grzybki" pojawiają się w zapiskach już w XV wieku. Polecam malinowy omlet "grzybek" na pierwsze śniadanie. SKŁADNIKI: 8 jajek 100g mąki tortowej + mąka do posypania formy

Moja Książka Kucharska
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 218

różowym kolorze i tylko ich kolorowa część. Warto o tym pamiętać przy domowych przetworach. Pozostawienie białego tzw. "paznokcia" spowoduj, że dżem czy marmolada będą gorzkie. W Chinach płatki róży francuskiej używane są do aromatyzowania herbaty. Młode pędy i liście jadane są na surowo lub ugotowane, często spożywane są w Hiszpanii. Lubicie wodę różaną ? o tym z czego się ją przygotowuje(...)Woda różana ... genialna w kuchni ale i niezawodna w problemach z tłustą cerą, przyznam szczerze, że sama nie miałam okazji z niej skorzystać. Jest to wywar z płatków róży francuskiej. W Persji, w dzisiejszym Iranie już nawet 2500 lat temu kobiety zaczęły używać olejku różanego. Czy wiecie, że aby uzyskać 25 ml olejku potrzeba prawie 10 tysięcy kwiatów??? W Ameryce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale marcińskie 116

wykorzystałam od razu, a drugą część zamroziłam. Polecam poniższy filmik instruktażowy z wałkowania i zwijania rogali, warto obejrzeć przed pieczeniem: Rogale marcińskie Składniki na 12 sztuk: Na ciasto drożdżowo - francuskie: 230ml ml ciepłego mleka 20g świeżych drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 200g zimnego masła 2 łyżki masła, roztopionego Na nadzienie: 250g

Smak mojej kuchni
Po Francusku 116

Francuskie bagietki                                    - ćwiczenie czyni mistrza- Kupiłam upragnione od dawna foremki do bagietek ... no i sie zaczeło testowanie przepisów..... Nie pytajcie ile napiekłam bagietek....zapasu bułki tartej mam na najbliższe pół roku! Szukałam wszedzie. Wypróbowałam wszystkie przepisy dostepne w mojej biblioteczce

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Francuskie babeczki z kremem śmietanowo-czekoladowym 102

Pyszne, kruche babeczki z bajecznym kremem. Polecam Składniki: 100 g gotowego ciasta francuskiego 100 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 deser o smaku czekoladowo-pistacjowym-150 g garść pistacji Przygotowanie: Szklanką wycinamy kółka z ciasta francuskiego, wkładamy je do wgłębień w blaszce na babeczki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 stopni. Następnie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Śniadanie na sobotę #27 108

tylko spędzam ten uroczy, walentynkowy weekend w Łodzi z moimi koleżankami, dlatego nie rozpisuje się zanadto, tylko wracam do moich towarzyszek. PS Polecam poniższe tosty, mega <3 Tosty francuskie z chałki w kokosowej panierce Składniki (1 porcja) 2 grube kromki chałki, najlepiej obeschnięte jajko 4 łyżki mleczka kokosowego ziarenka z 1/2 laski wanilii (można pominąć) 2 łyżki wiórków kokosowych

Słodkie inspiracje
Przepyszna baklava, baklawa, bakława z orzechami i pistacjami 133

wałkowaniem, ale wałkuje się je prosto i stosunkowo szybko. Należy jedynie pamiętać, o dość szczodrym posypywaniu placków ciasta mąką ziemniaczaną. I zdecydowanie, to ciasto jest inne niż ciasto francuskie, bo to filo lub ciasto zwane korą. Nie warto też moim zdaniem kupować gotowego ciasta. Zdecydowanie fajniej, zrobić je samemu. Wierzch naszego ciasta, jeszcze przed upieczeniem, polewa się stopionym masłem klarowanym

Mieszam w Garnku