kilka uwag dotyczących przyprawiania. Do marchewki idealnie pasuje imbir mielony i dowolne ulubione zioła. Ja uwielbiam zioła prowansalskie , ale te z dodatkiem kwiatów lawendy (niemieckie są z lawendą, francuskie są bez lawendy). U mnie bataty zwykle idą w parze z cynamonem i chili. A buraki i pietruszka, zależy jaki mam humor, albo co mam pod ręką i tu albo
Blondynka GotujeTarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na ciepło 200 g mrożonego jarmużu 180 g fety 2 ząbki czosnku sól pieprz 200 g śmietany 18% olej do smażenia łyżeczka masła Dodatkowo: płatki suszonego chilli do posypania Formę o średnicy
Bulliopieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewka 5 sztuk, ogórek zielony 5 plastrów grubych, koperek 1/2 pęczka, cukier 2 łyżeczki, sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie obrane ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza razem z cebulą, z jajkiem dobrze rozdrobnić na mus przelać do pojemnika, wsypać mąkę, tartą bułkę, pieprz, kucharka, wymieszać, na mocno gorącym(...)oleju rzepakowy, smażyć złociste placki ziemniaczane w rozdrabniaczu zmiksować rzodkiewki, ogórki, koperek, dodać do miski z jogurtem wsypać sos francuski, cukier i dobrze wymieszać placki podawać z sosem na obiad, placki są chrupiące, smaczne z sosem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięByły już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły
Di gotujeSKŁADNIKI 1 brokuł 1/2 czerwonej cebuli 3-4 pomidorki koktajlowe 2 jajka 2-3 łyżki kukurydzy (opcjonalnie) kawałeczki sera feta(opcjonalnie) SOS: jogurt naturalny plus troszkę majonezu, plus musztarda francuska mały ząbek czosnku sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuła dzielimy na różyczki, na moment wkładamy do gotującej wody (ok. 1-2 minuty), przekładamy na sitko i hartujemy zimną wodą,żeby proces parzenia(...)twardo, cebule kroimy w piórka. Do miski wkładamy brokuły, cebulę, jajka (pokrojone w ósemki), pomidorki, kukurydzę (jeżeli używamy). Zalewamy sosem (2 łyżki jogurtu, 1/2 łyżki majonezu, łyżka musztardy francuskiej, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz). Wierzch sałatki posypujemy kawałkami sera feta. WSKAZÓWKI: można podać z grzankami lub jako sałatkę do mięs
Kopystką po garachWłoska zupa cebulowa różni się od francuskiej, przede wszystkim sposobem wysmażenia cebuli. Francuzi ją karmelizują, natomiast Włosi podsmażają. Włosi dodają świeżo starty parmezan, Francuzi grzankę z serem. Dziś troszkę wymieszałam te dwa przepisy-wyszła włoska zupa z francuska grzanką. Kilka składników-a potrafi zdziałać cuda. SKŁADNIKI: 4 porcje 3-4 duże cebule 1-1,5 bulionu warzywnego 3/4 szklanki wytrawnego
Kopystką po garachKasza gryczana z warzywami i dynią Magdalena Marchewkowo- pomarańczowe gofry Ela Smażony makaron z jajkiem na margarynie Optima Cardio Potas + Danuta Makowe ciastka francuskie Aga Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka Marta Panierowane kosteczki mozzarelli Magdalena Czekoladowy makaron z twarogiem Marzena Kurczak w 40 ząbkach czosnku
Magiczne Życie MartyBułkę wyjąć z piekarnika, rozłożyć (nie rozrywając jej), ułożyć trochę sałatki, położyć parówkę, polać majonezem, keczupem i musztardą, posypać prażoną cebulką. W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, zajadano się francuskimi hot dogami . W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, zajadano się francuskimi hot dogami
królestwo garówtrzech różnych wersjach. Przyrządzenie ich zajęło mi niewiele czasu, a efekt okazał się przepyszny. Tak przynajmniej orzekli moi goście i domownicy. Polecam, do wypróbowania. Składniki: • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego • ketchup łagodny • koncentrat pomidorowy • zioła włoskie • czosnek Farsz I: • 500 g pieczarek • 200 g chudego boczku • 1 cebula • mozzarella • ser żółty • olej Farsz II: • 200 g salami • mozzarella • ser żółty(...)odrobinie oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną szynkę. Doprawić, przestudzić. Zetrzeć na tarce ser. 4. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. 5. Płat schłodzonego ciasta francuskiego smarować ketchupem lub koncentratem pomidorowym. Do farszu I i III pasuje ketchup, do farszu II koncentrat, ale można to dowolnie zmieniać. 6. Warstwę ketchup lub koncentratu oprószyć ziołami włoskimi. 7. Na cieście
W mojej kuchnikopiasta" łyżka mąki pszennej ok 300 ml mleka 100 g cheddara + dowolna ilość do posypania zapiekanki posiekana natka pietruszki masło klarowane do smażenia 1-2 łyżki musztardy francuskiej trochę oliwy/dobrego oleju dobra sól, pieprz (moz-że być biały) gałka muszkatołowa, również najlepiej świeżo starta Przygotowanie Piekarnik nastawcie do około 200 st. Kalafior umyjcie, podzielcie na różyczki. Skropcie olejem/oliw(...)Czas na starty cheddar, dodajcie go, wymieszajcie i pozwólcie mu się rozpuścić. Jeśli konsystencja sosu odpowiada Wam przyprawcie go- trochę pieprzu, soli i świeżo starta gałka muszkatołowa. Dodajcie musztardę francuską, wymieszajcie raz jeszcze. Sos gotowy. Przygotujcie naczynie do zapiekania, zmniejszcie temperaturę piekarnika do około 180-190 st. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej, żeby nie był rozgotowany- pobędzie
OliveandThymeproporcje na 2 osoby: 1 piersi kaczki*, 1/2 lub 2/3 kopru włoskiego (zależy od wielkości), 1 pomarańcza, 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, sok z cytryny do smaku, 4-5 łyżek oliwy z oliwek orzechy laskowe, ziemne lub migdały do posypania Pierś umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu(...)odpoczęła”. Z pomarańczy ściąć skórkę, a następnie wyciąć filety, tak aby cząstki były bez skórki. Do miseczki wycisnąć sok z resztek pomarańczy. Dodać sok z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, łyżeczkę miodu, dokładnie wymieszać, następnie wlać oliwę. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny
królestwo garówpyszny lunch. Te mini tarty uwielbiają też dzieci! Polecam Wam szczerze! SKŁADNIKI NA WYTRAWNE MINI TARTY - 1 opakowanie serka kremowego Apetina - grillowana papryka i oliwki - 1 arkusz ciasta francuskiego - 1 duża dojrzała gruszka - chili - cebula dymka - łosoś wędzony - świeża rukola No to czarujemy! Chodźcie do kuchni! Arkusz ciasta francuskiego rozłóż i pokrój na równe 8 części, każdy kawałek posmaruj
SMYKWKUCHNIbyć unikany przez osoby uczulone na salicylany ( składnik Aspiryny). Kiedy pierwszy raz byłam we Francji nie mogłam zrozumieć na czym polega różnica miedzy tamtejszymi jogurtami a naszymi. Francuskie były bardziej podobne do kefiru albo serka, praktycznie odkrawało się je łyżeczką. I tu dochodzimy do sedna. Konsystencja większości dostępnych na naszym rynku jogurtów jest gładka i gęsta. Natomiast
Moja Mama GotujeRyszard Kapuściński, Wojciech Cejrowski i Beata Pawlikowska. U nas na blogu do dobre j książki, wyśmienity pomysł na obiad. Dorsz w cieście franc uskim. Dorsz w cieście francuskim z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów Składniki: 500 g świeżego dorsza (dobrze sprawdza się polędwica, ponieważ jest jednej grubości) 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku(...)łyżka soku z cytryny sól i pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego (350g) 1 jajko Pesto: Pęczek świeżej bazylii 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku ¼ szklanki pokrojonych migdałów 1 łyżka oliwy sól i pieprz Przygotowanie: W misce mieszamy posiekany czosnek, oliwę, sos sojowy i sok z cytryny. Dorsza kroimy na 4-6 kawałków, posypujemy
Moja Mama Gotuje