francuskie - 6660 przepisów (strona:174/444)

Wołowina po burgundzku 153

gdyż jest ona za chuda i zbyt delikatna, w tym daniu świetnie się sprawdzi pręga lub karczek wołowy. Jeśli chodzi o wino, to różne źródła zalecają dodać wino czerwone francuskie z rejonu Burgundii, ale ja uważam, że każde wino czerwone wytrawne ze średniej półki cenowej będzie dobre. Dodałam bułgarskie, bo akurat takie miałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna

Kuchcik gotuje
Tosty francuskie z owocami w zdrowszej wersji 161

Znacie je doskonale! Tosty francuskie to po prostu chleb w jajku usmażony na patelni. Podane na słodko lub wytrawnie to świetna propozycja na śniadanie dla każdego. Moje tosty są w zdrowszej wersji, bo z chleba żytniego. Smacznego!     Składniki: (na 2 porcje)   4 kromki chleba żytniego 1 duże jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka oleju rzepakowego dowolne owoce

Nastoletnie Wypiekanie
Golonki indycze pieczone 172

jednej cytryny                          -pół opakowania ziela angielskiego -pół opakowania liści laurowych -6 ząbków czosnku -łyżka musztardy francuskiej -łyżka domowej jarzynki w soli  lub suszonej mieszanki warzywnej -kilka ziaren pieprzu Marynatę przygotowujemy w głębokim garnku lub misce. Do marynaty wkładamy opłukane dokładnie mięso, przykrywamy i odstawiamy w chłodne(...)miejsce na całą noc. Na drugi dzień wyciągamy z marynaty. Każdą sztukę  mięsa nacieramy obficie musztardą francuską i posypujemy słodką papryką.  Wyciągamy z marynaty dwa ziela angielskie, dwa liście laurowe, kilka plasterków czosnku. Do mięsa dodajemy dwie pokrojone w krążki cebule  i wszystko wkładamy do foliowego rękawa wraz z przygotowanymi ziemniakami wg. przepisu: ziemniaczki pieczone W zależności

Kulinarne przemyslenia
Brioszka czekoladowa z mascarpone 176

Brioszka to francuskie ciasto śniadaniowe ze stosunkowo dużą ilością jajek i masła. W tym przepisie część masła zastąpił serek mascarpone. Dla mnie po prostu pyszna chałka. Chałki uwielbiam i sporo już zebrałam przepisów na to pyszne drożdżowe pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy. Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam! Składniki na czekoladowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PASZTET Z ŁOSOSIA 122

Składniki 1 płat ciasta francuskiego  ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30 % 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu) 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku(...)Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego  (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry).  Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo i 1 żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę (lub koperek

OliveandThyme
TARTA Z PIECZONYM KALAFIOREM I MUSZTARDĄ 154

startego sera żółtego 125 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody nadzienie: kalafior pęczek dymki kilka łyżek kukurydzy z zalewy ok 5-6 łyżek ulubionej musztardy 1 łyżka musztardy francuskiej (możecie pominąć) 200 g kwaśnej śmietany 3 jaja dobry olej dobra sól, świeżo zmielony pieprz pomidorki koktajlowe Przygotowanie Najpierw ciasto. Posiekajcie masło, dodajcie do niego resztę składników.Zagniećcie szybko kruche(...)minut- do momentu, aż ciasto stanie się złote. W czasie pieczenia spodu tarty przygotujcie nadzienie - kwaśną śmietanę wymieszajcie z jajami i 3-4 łyżkami musztardy (jeśli używacie musztardy francuskiej dodajcie ją właśnie tu), przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem . Posiekajcie dymkę, kukurydzę odsączcie z zalewy. Upieczony spód tarty posmarujcie pozostałą musztardą. Wyłóżcie na to różyczki kalafiora, posypcie kukurydzą i posiekaną

OliveandThyme
Jak zrobić pszenny placek do wrapów? 913

staram się robić wszystko od podstaw i wyeliminować gotowce. Dlatego dzisiaj mam instruktaż jak przygotować domową tortille, czyli placki na wrapy. A w przyszłości planuje porwać się na ciasto francuskie, pierwsza  próba się nie udała jak na razie ;) Składniki 3 szklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody 1/3 szklanki  oliwy (ja użyłam z oliwek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Generalnie

Delusional Trine
Przekąski z ciasta francuskiego na słono 141

Przekąski z ciasta francuskiego na słono cieszą się na moim blogu dużym powodzeniem. Dlatego postanowiłam zebrać je w jednym wpisie i ułatwić Ci... The post Przekąski z ciasta francuskiego na słono appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Francuska tarta z jabłkami. 187

Francuska tarta z jabłkami. Edyta Guhl. Popołudniowa kawa podawana jest w tradycyjnych rodzinach w Eifel punktualnie o godzinie 16-stej i towarzyszą jej kanapki, dżem truskawkowy, ser i rzadziej wędliny. Kanapki jedzone są nożem i widelcem. W niedzielę dostaniemy kawałek domowego ciasta, czy nawet lody. Dzisiaj proponuję Wam pyszną francuską tartę z migdałowym nadzieniem i jabłkami. Zanim

dolcevitainmykitchen
Bułeczki brioche 138

służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki brioche piecze się w specjalnych metalowych foremkach wyglądających jak formy na mini babki, równie dobrze spisze się jednak najzwyklejsza blaszka na muffiny. Składniki: 220 g mąki 100 g masła

Ciastkozercy
Sos jogurtowo-miodowy z gorczycą 155

jest doskonałym dodatkiem do wszystkiego co zielone, czyli różnych sałat, także do gotowanych warzyw i wędlin (szczególnie na kanapkę;) Składniki: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki miodu (użyłam lipowego) 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanego szczypiorku / opcjonalnie natki pietruszki sól, mielona gorczyca do smaku Przygotowanie sosu: można na dwa sposoby: 1) połączyć ze sobą(...)wszystkie składniki i miksować tak długo aż powstanie gładki sos; 2) połączyć ze sobą wszystkie składniki i dodać musztardę francuską, dobrze wymieszać - bez miksowania, będą wtedy widoczne i wyczuwalne ziarenka gorczycy, jak kto woli, w każdej wersji wygląda i smakuje ciekawie;) smacznego dodatku do sałat i Waszych ulubionych warzyw

Zasmakuj Kuchni
TARTALETKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI 122

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 6 pieczarek 1 5 dag sera żółtego tartego Koncentrat pomidorowy Pieprz i sól 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego PRZYGOTOWANIE:  Ciasto lekko rozwałkowuję. W ciasta wycinam 10 kwadratów. Każdy kwadrat smaruję koncentratem pomidorowym a następnie posypuję serem żółtym tartym. Pieczarki i cukinię obieram kroję w kostkę. Posypuję solą i pieprzem oraz niedźwiedzim czosnkiem. Brzegi

Gotowanie Patki
TARTALETKI Z CHORIZO 122

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 chorizo 6 pieczarek 1 czerwona cebula 15 dag sera żółtego tartego Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Suszona bazylia PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwałkowuję smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję solą i pieprzem oraz bazylią. Ciasto dzielę na ok 11 kawałków. Z ostatniego wycinam paski tak by było ok 30 sztuk. Pieczarki myję i kroję

Gotowanie Patki
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 226

patelni W Dishonored 2 możemy znaleźć książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje(...)kurczakiem są też często spotykane. Receptura z gry nie wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie

Nerds Kitchen
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.01.2017r. 115

Tort czekoladowy z wafelkami Diana Kruche ciasteczka przekładane dżemem     Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką     Kasia  Risotto z soczewicą i kurczakiem     Justyna Francuskie ślimaczki z makiem     Magdalena  Ciasto z konfiturą z borówki   Agnieszka Wegański sos bolognese     Magdalena  Piwny piernik z marmoladą   Marzena  Chlebek bananowy

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania