sosu sojowego ciemnego – 2 łyżki sosu teriyaki – 5 ząbków czosnku – 1 łyżka kurkumy – 1 łyżka czubrycy zielonej – 1 łyżka soli – 2 łyżki musztardy francuskiej – pieprz wg smaku Najlepiej wybrać ładny i równy kawałek schabu środkowego. Mięso powinno ważyć około 1,5 kilograma. Schab umyć w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć(...)sposób umieścić na blaszce lub w formie do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut. Następni rozciąć rękaw, posmarować schab musztardą francuską. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200 stopni i piec przez kolejne 10 minut. Upieczony schab przykryć papierem do pieczenia i zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wystudzony schab należy koniecznie schłodzić
Smaki ArmineRzadko sięgam po przepisy z kuchni francuskiej. Nie do końca są to może moje smaki, ale z każdej kuchni narodowej można znaleźć coś dla siebie, choćby miało być to tylko jedno danie, i ja je znalazłam 😀 Ratatouille (lub ratatuj - tak, dokładnie jak w animacji Pixara i Disneya 😉) to potrawa wegańska pochodząca z Nicei leżącej w południowej Francji. Danie opiera się(...)posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Przemieszaj delikatnie, przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 20 minut. W czasie gotowania 2-3 razy delikatnie przemieszaj. Podawaj z pieczywem - niekoniecznie z francuską bagietką, nasz polski chleb na zakwasie sprawdzi się równie dobrze
Z notatnika dietetykawszystkimi przepisami podzielę się z Wami. Mam nadzieję, że choć w małym procencie dojdę do tych smaków, które miałam przyjemność spróbować. Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na zapiekane tosty francuskie z czereśniami. Bez smażenia, bez dużej ilości tłuszczu, a równie smacznie – lub smaczniej! Do przygotowania tego przepisu najlepiej sprawdzi się czerstwa chałka, aczkolwiek możemy posłużyć się również zwykłym chlebem(...)minut, aż masa jajeczna się zetnie. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Tosty możemy podawać od razu po przygotowaniu, aczkolwiek na zimno też smakują świetnie. Smacznego! Artykuł Zapiekane tosty francuskie z czereśniami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongkolacją. Mam długą listę swoich ulubionych dań ze szparagami w roli głównej. Dziś mam dla Was propozycję wiosennej przystawki. Co powiecie na zielone szparagi otulone szynką parmeńską i ciastem francuskim? To efektowna i prosta przekąska na imprezę/urodziny/przyjęcie. Bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ok. 150 g ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów cienko pokrojona
Smakowity Blog Kulinarnysię bez zarzutu. Obecnie korzystam z dwóch garnków - niewielkiej emaliowanej gęsiarki żeliwnej marki Konighoffer o średnicy 21 cm oraz owalnego garnka żeliwnego o wymiarach 33,0 x 20,0 francuskiej firmy Chasseur. Oba naczynia sprawdzają się doskonale, choć garnek Chasseur mogę nagrzewać jedynie do 220 stopni ponieważ pokrywka ma bakelitowy uchwyt. Wybór naczynia w dużej mierze zależy od tego jaką(...)sklepie bezpośredniego importera (firma Tadar.pl ) Konighoffer to wydatek nieco ponad 100 złotych, Chasseur kosztował niemal 600 złotych, ale na rynku są też garnki żeliwne takich firm jak niemiecki Staub, francuska Le Creuset czy szwedzki Skeppshult, których cena może przekraczać 1000 złotych. Wybierając garnek warto zwrócić uwagę z czego wykonany jest uchwyt pokrywki, do jakiej temperatury można go nagrzewać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeśli nie macie pomysłu na pyszne śniadanie, dziś mam dla Was prawdziwą petardę. Zapraszam na tosty francuskie z chałki, do tego pieczone plastry boczku i jako sadzone. A to wszystko podane razem z pysznym sosem barbecue, który idealnie połączy nam smaki i podbije je. Możesz dodać do śniadania też odrobinę rukoli lub rukwi wodnej! Polecam Wa też inne przepisy(...)śniadania: – tosty francuskie – szakszuka (shakshuka) – szakszuka z kurkami – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 6-8 kromek chleba tosowego pszennego – 4 jajka M – 3 łyżki mleka – sól – pieprz – olej
nietylkopasta.plPyszne, szybkie, doskonałe do barszczyku czerwonego ;) Składniki: ciasto francuskie mozzarella tarta szynka drobiowa świeży pomidor lub suszony sezam biały roztrzepane jajko sól Ciasto francuskie kroimy na prostokąty układamy szynkę, pomidory, posypujemy tartą mozzarellą, zawijamy boki tak aby zamknąć składniki w środku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i odrobiną soli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Olga Piecze i Gotujewytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź(...)Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto
Kulinarne przygody Gatitykoniec oprószyć jeszcze posiekanymi orzechami. Idąc tropem pięknej zieleni i inspirując się kuchnią włoską postanowiłam przygotować Foglie d'ulivo agli spinaci, podwójnie szpinakowe w połączeniu z francuskim serem Roquefort, na białym wytrawnym winie jako danie główne. Zapraszam na danie w którym francuskiego wytrawnego roqueforta zamieniam na włoską gorgonzolę. Przepis tutaj . Buon appetito
Wino Francja Kuchniaprostu zjeść sobie tak jak u mnie. Rodzinka chciała coś dobrego do pochrupania, więc takie świderki im zafundowałam ;-) Polecam, są pyszne. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja miałam xxl) 6 plasterków szynki parmeńskiej starta mozzarella dobrej jakości ketchup lub ajvar do posmarowania 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni funkcja termoobieg. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)Ciasto francuskie rozkładamy na desce, smarujmy ajvarem lub ketchupem. Teraz na jednej (u mnie od góry) połowie w pionie układamy koło siebie plasterki szynki, następnie posypujemy je startą mozzarellą. 3. Teraz ciasto składamy (połową na której nie ma szynki przykrywamy tą połowę z szynką). Troszkę dociskamy. 4. Ostrym nożem kroimy około 2 cm paski. Każdy pasek bierzemy i w rękach
kruche babeczkitortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami ROLLSY Z Salami Przygotowanie : 35 minut Ilość porcji : 1-2 porcje Składniki: – 2 placki tortilli pszennych lub pełnoziarnistych – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka musztardy(...)francuskiej, ziarnistej – 100-150 g tartego sera typu gouda lub cheddar – 100-150 g salami w kawałku – kawałek folii aluminiowej Przygotowanie : Majonez wymieszaj z musztardą. Możesz dodać do sosu trochę chilli lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wybór pozostawiam Tobie. Na folii aluminiowej połóż pierwszy placek tortilli (im większa tym lepiej). Posmaruj placek połową sosu
nietylkopasta.plSzybka przekąska z ciasta francuskiego, w którym parówki z serem się schowały i w roladki pozawijały. Takie krążki fajnie się odrywa i dzięki temu tych najmłodszych smakoszy zdobywa. Można je z ketchupem lub sosem podawać, na ciepło lub zimno zjadać. Składniki: 1 opakowanie parówek z szynki, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 3 -4 garści
Moniki Smakołykicukrzycę. Topinambur wraca do łask Topinambur - trochę historii Ojczyzną topinamburu jest Ameryka Północna, gdzie był uprawiany już w czasach prekolumbijskich. Do Europy trafił na początku XVII wieku dzięki francuskiemu podróżnikowi i odkrywcy Samuelowi de Champlain. w Polsce pojawił się około 1730 roku. Źródła historyczne podają, że w 1612 roku, kolonizujący Kanadę francuscy osadnicy przeżyli klęskę suszy jedząc dziko rosnący
Cztery Fajeryodmianę od standardowych, sklepowych posypek do mięsa. Przepis zaczerpnęliśmy od Marian Burros , autorki książek kulinarnych. Składniki: 2 małe polędwiczki lub 1 duża 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 2 łyżki octu winnego 2 łyżki siekanego świeżego rozmarynu lub suszonego (lub tymianku) Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do moździerza cukier i rozmaryn i utrzyj na proszek(...)polędwiczkę na średnim ogniu, obracając co 4-5 minut. Czas smażenia 20 minut. Podawaj np. z pure ziemniaczanym i sałatą. Smacznego! Artykuł Niedzielny obiad: Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzgotowanie, a tym bardziej robienie zdjęć i blogowanie. Dlatego obiad dziś dość skromny u nas – sałatka ziemniaczana z rzodkiewką otulona mieszanką jogurtu greckiego, niewielkiej ilości majonezu oraz musztardy francuskiej, a do tego kiełbasa. I tyle. Na 2-3 porcje: 6-8 średniej wielkości młodych ziemniaków 1 mały pęczek rzodkiewek kilka gałązek koperku 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka(...)majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Ziemniaki szorujemy dokładnie po czym wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy w mundurkach na półmiękko. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, kroimy na plasterki. Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekany drobno koperek. Składniki sałatki mieszamy
Smaki Na Talerzu