francuskie - 7160 przepisów (strona:166/478)

Ślimaczki z cynamonem czyli ciastka błyskawiczne 232

lodówce zalegało pół porcji gotowego ciasta francuskiego - świeże, z owadziego sklepu. Wieczór ponury, bo za oknem zimowo. Trzeba go było szybko osłodzić. Takie ślimaczki robi się błyskawicznie, zrobiłam z cukrem i cynamonem, ale myślę, że wytrawna wersja też się uda.składniki:paczka gotowego francuskiego ciasta, rozwałkowanegobrązowy cukiercynamonprzygotowanie :ciasto rozwinąć, posypać równomiernie cukrem i cynamonem - kto lubi słodsze - sypie więcej. Zwinąć

Stare Gary
Tarta z grillowanymi warzywami 208

jest znakomita. Wymaga trochę pracy gdyż warzywa dobrze jest wcześniej lekko podsmażyć na grillowej patelni, ale efekt jest i pyszny i dla oka miły - polecam!składniki1 płat gotowego ciasta francuskiego wielkości naszej foremki1 nieduża cukinia5 kwiatów cukinii (opcjonalnie)2  pomidory, różne gatunki - dałam jeden czerwony, jeden żółtykilka pomidorków koktajlowych1/2 czerwonej cebuli1 opakowanie serka Almette z ziołami1 jajkoszczypiorekbazyliapieprz, sólprzygotowanie.Warzywa(...)serek z jajem, dodać posiekany szczypiorek i bazylię i sporo pieprzu.Formę do tarty (np. podłużna 13 x 33 cm), najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Lekko ponakłuwać. Na  ciasto nałożyć masę serową, poukładać plastry pomidorów, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i kwiaty cukinii, posypać cebulą.  Wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Paluchy z parmezanem-błyskawiczne 179

francuskie z rolki ( u mnie z okrawkow)starty parmezan moze byc rowniez mak lub sezamsol gruba morska1 zoltko rozmacone z  lyzka mleka  Wykonanie:Przygotowany blat ciasta francuskiego (pozostawic na papierze,gdy uzywamy nowego ciasta z rolki) posmarowac rozmaconym jajkiem.Rozrzucic starty parmezan wymieszany z sola.Walkiem lekko docisnac ser.Przy pomocy radelka pociac blat na 1,5-2 cm pasy.Kazdy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wiatraczki marcepanowo-malinowe 128

Składniki na około 8 sztuk:2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 275g 10 dag masy marcepanowej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 10 dag konfitur malinowych żółtko 2 łyżki mlekaCiasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć jedno opakowanie. Zwilżyć wodą. Ułożyć na nim drugi kawałek ciasta i rozwałkować, tak aby oba kawałki dobrze się połączyły. Prostokąt z ciasta pokroić na kwadraty o boku

Świat Ciasta
Sałatka z czarnym ryżem 195

pory jak wiecie na śniadanie , obiad i kolację mogłam jeść słodkości ;) ). Dziś ma dla Was przepis na rewelacyjną … świeżą …. , chrupiącą sałatkę w grecko – francuskim stylu z pomidorami , oliwkami , czarnym ryżem i chrupiącymi grzankami o smaku tzatziki. Niezwykłego aromatu dodaje jej lekki sos, który świetnie komponuje się z warzywami.Sałatka ta jest nie tylko fajną propozycją na kolację(...)ogórek świeży – 1 szt* czarny ryż – 50 g* grzanki tzatziki – 50 g* papryka czerwona – 1 szt* oliwki czarne – 50 g* Sos sałatkowy francuski – 1 op* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Sałatę myjemy , rwiemy na kawałki.Paprykę , pomidory , ogórki kroimy w kosteczkę.Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Oliwki kroimy na pół.Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.Przed

Ostra na Słodko
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 224

moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została(...)mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno przycisnąć (można do tego użyć widelca). Posmarować żółtkiem i piec

Smakowity Blog Kulinarny
Klasyczna zupa cebulowa 150

Klasyczna potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar warzywny i smażona cebula. Podawana z grzankami z bagietki i startym serem, koniecznie zapieczona w piekarniku. Jedyna w swoim rodzaju, charakterystyczna i niepowtarzalna w smaku. Do tego bardzo sycąca. Koniecznie z dodatkiem koniaku lub brandy. Początkowo spożywana przez biednych chłopów i ubogich mieszkańców miast, serwowana w całonocnych barach na francuskich targowiskach, stała(...)się przysmakiem kupców. Przez lata zdobyła światową sławę jako klasyczna potrawa kuchni francuskiej i można ją spotkać w niejednej szanowanej restauracji. Przepisów na jej wykonanie jest wiele, ja skorzystałam z przepisu Magdy Gessler. Składniki:1 kg cebuli4 ząbki czosnku50g masła1 litr bulionu warzywnego150g żółtego serabagietka100ml koniakuszczypiorek do podaniaPrzygotowanie:Cebule obieramy, kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Zalewamy bulionem

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z twarogiem, szynką, salami i serem - torta con prosciutto e ricotta 175

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIAWymieszać ze sobą twaróg, szynkę, salami, ser starty na wiórki, szczyptę gałki muszkatołowej i 4 łyżki mleka. Na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasto francuskie i wypełnić je dokładnie wymieszaną masą. Piec w nagrzanym do 200° C piekarniku przez okolo 20 minut

zielonacukinka
O... Ostrygi 140

jednak nie jest dobrym pomyłem. Ale, jak to mówi moje ulubione przysłowie: co się odwlecze, to nie uciecze, nastał ten moment.Październik - grudzień to okres, gdy ostrygi królują na francuskich stołach i stanowią jeden z głównych, nieodłącznych dań podczas Wigilii. Afrodyzjak ten można znaleźć na każdym straganie w 4 rozmiarach (moje na zdjęciu mają nr 2, czyli całkiem spore, jednak(...)ostryga to afrodyzjak? No cóż, nie mnie to oceniać. Wierzę w to, że zawiera dużo białka i jest strasznie zdrowa, a także dziękuję "teściowi", że pokazuje mi francuskie zwyczaje oraz potrawy, jednak już się cieszę na naszego wigilijnego karpia

Kitchens Alphabet
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką 371

kiełbasy (u mnie szynka drobiowa);2 jaja ugotowane na twardo;125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;125 ml zimnej, przegotowanej wody;1 surowe jajo;1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku;150 g stratej mozzarelli;2 czubate łyżki prażonej cebulki;Sól;Pieprz;Margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego.Sposób przygotowania:Brokuł umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie(...)szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze.Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować.Najlepsza jest francuska zupa cebulowa Knorr, ale może być także francuska, zapiekana zupa cebulowa Winiary.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ciasteczka z ricottą 153

Ciasteczka z ricottą Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru brzoskwinie Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty . 2. Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym 3. Jeden kwadrat smarujemy serkiem i na środku układamy brzoskwinie , W drugim kwadracie robimy dziurkę np. w kształcie serduszka i przykrywamy . w koło robimy

Sama słodycz i szczypta chili
Przekąskowe paczuszki 169

przynoszą bardzo ciekawe rezultaty. Tak jest w przypadku tych paczuszek, które fajnie sprawdzają się na domowych impreskach :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 250 g parówek - 1 ser pleśniowy camembert - zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat nadziewamy pokrojonym w plasterki serem oraz parówką, a wierzch posypujemy szczyptą ziół prowansalskich. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
STROGANOW 287

Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale z polędwicy wołowej , a u mnie z policzków wołowych, które niewiele od polędwicy odbiegają. Dodanie papryki i pieczarek wzbogaca smak potrawy, a francuskie kluseczki komponują się rewelacyjnie z pieczeniowo-pomidorowym sosikiem... Składniki: (starcza na obiad na 2 dni dla 3 osób:) ) - 1,5kg policzków wołowych - ok 40 dkg pieczarek - 2 papryki czerwone(...)jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy : z kaszą, ryżem, ziemniakami, bagietką... czyli z tym co lubimy :)  U mnie z kluseczkami francuskimi, przepis na nie  TUTAJ

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka francuskie z nutellą 160

Coś na szybko? Nie ma problemu. Ciasto francuskie kroimy wedle upodobań nakładamy nutellę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy 15-20 min w temp ok 200stopni. Co mnie miło zaskoczyło, to nutella po upieczeniu nie zachowuje się tak jak normalna czekolada. Jest cały czas miękka. No może nie tak jak w słoiku, ale nie kruszy się i się

Malinowe Pocałunki
SMAKROLSY. 191

ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy papryką i np. innymi ulubionymi przyprawami. Możemy podać je w całości lub pokrojone na kawałki. Kolejny fajny przepis na Smakowite tosty francuskie

Malinowe Pocałunki