francuskie - 6660 przepisów (strona:160/444)

Proste ciastka z truskawkami i czereśniami 113

Bardzo proste, słodkie i jaaaakie pyszne! Składniki: jeden płat ciasta francuskiego jedno żółtko wymieszane z łyżeczką cukru po pół szklanki truskawek i czereśni + 3 łyżki cukru waniliowego cukier puder Truskawki kroimy w ćwiartki i mieszamy z wydrylowanymi czereśniami i cukrem. Ciasto francuskie kroimy na 9 prostokątów, na środek każdego prostokąta kładziemy po łyżce owoców i szczelnie zamykamy "sakiewkę". Smarujemy

Mango Papaja
Tartaletki z fetą, szynką parmeńską, ricottą i goudą 181

trochę odbiegają od rzeczywistych tartaletek. Jednak tak jak i te tradycyjne są małe i pyszne. Ze słonym nadzieniem. Polecam. Składniki: ciasto kruche, przepis tu:  klik  lub ciasto francuskie 50 gram sera feta dwa plasterki szynki parmeńskiej garść startej goudy dwie łyżeczki ricotty (ricotta świetnie w tym daniu sprawdza się jako osłabienie słoności sera fety i szynki parmeńskiej(...)feta, szynkę parmeńską, ricottę, goudę i doprawiamy pieprzem oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut. Gotowe. Zamiast ciasta kruchego można użyć gotowego ciasta francuskiego- znacznie mniej pracy. Mimo to, jest to świetna przekąska

Mango Papaja
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 159

barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane z ciasta(...)pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami korzennymi i następnie gotowane. Polska kuchnia barokowa była dumą Polaków. Polskich smaków i przepisów patrioci byli chętni bronić do ostatniej krwi.  Gardzono kuchnią francuską, która zaczęła ewoluować do tej, którą znamy obecnie . Wykpiwano francuską ideę gotowania potraw świeżych, naturalnych, bez dodatków ciężkich przypraw. Sarmackie domy okazały się ostatnim bastionem egzotycznego oddechu kuchni średniowiecznej

Przepisy Aleksandry
Szybka tarta z pieczarkami cebulą 263

pieczenia. W każdym razie, w mniej więcej pół godziny będziecie się mogli cieszyć ciepłym obiadem. Polecam! Składniki na 4 porcje (lub 2 jeśli jesteście baaardzo głodni): 1 płat ciasta francuskiego 3 średnie cebule 5 dużych pieczarek (ok. 200 g.) 100 ml śmietany (lub jogurtu naturalnego) 2 jajka 1 łyżeczka tymianku sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Cebulę pokroić(...)wyrównać. Piec w temp. 200ºC przez ok. 25 minut, do zezłocenia brzegów. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Tarta świetnie smakuje z sałatką z cykorii. Smacznego! Wyliczenia: ciasto francuskie 5 zł ( u mnie domowe, ale jeśli kupujecie, to wybierzcie takie na bazie masła) pieczarki 1,5 zł cebula 0,2 zł jajka 1,4 zł śmietana

Obiad za dychę
Empanadas - argentyńskie pieczone pierogi 374

pierogi, zapiekane w piekarniku. Idealnie nadają się na ciepłą przekąskę. Np. jako alternatywa do barszczyku na imprezkę :) Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zastąpić ciasto kruche francuskim, ale jeśli o mnie chodzi to francuskie preferuję raczej do słodkości :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Pierwsza w tym roku cukinia 180

pochodzi ze szklarnii ma tu drugorzedne znaczenie ;-) Na otwarcie sezonu cukiniowego byla pyszna tarta, a wlasciwie kilka malych, zgrabnych tart. Mini tarty z cukinia skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 1 kubeczek serka puszystego typu Almette 1 jajko galazka tymianku 1 zabek czosnku sol, pieprz wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy 4 male krazki i wykladamy nimi foremki do tart

Przysmaki Karolki
Piersi z kurczaka mumie z suszonymi pomidorami 350

Znacie mumie? Pewnie tak.. bardzo mila odmiana na przygotowanie piersi z kurczaka. Zawinięta w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to mila odmiana na obiad nie tylko od święta. Ja zamiast bardzo popularnego nadzienia pieczarkowego używam mieszanki serów, suszonych pomidorów i bazylii. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Serowe twistery 214

Serowe twistery-pozostal mi kawalek ciasta francuskiego- wiec wykorzystamy go na serowe twistery :) Skladniki: Ciasto francuskie- puff pastry plasterki sera zoltego paprika Wykonanie: na polowe ciasta kladziemy ser, posypujemy papryka Nakladamy ciasto. Przyciskamy. Tniemy na waskie ok 1-2 cm  paski, skrecamy  Wykladamy na blache, pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku

Smaki Edyty
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 191

Dzisiaj klasyka kuchni francuskiej czyli pyszna duszona wołowina. Danie pełne dobrze zrównoważonych smaków, które gotowałam wirtualnie z koleżankami Joasią , Kasią i Olą . Przepis bazowy podany nam przez Kasię pochodzi z książki Beverly Leblanc "Französische Küche" wyd. Parragon Books, ale przestudiowałam sobie także T EN bo książka jest niemiecka a danie francuskie i ja, niedowiarek, chciałam mieć lepszy

Smaczna Pyza
Idealne ciasto na tartę 449

mogę stwierdzić nieskromnie, że moje ciasto na tartę jest idealne, dużo mnie kosztowało prób i błędów. PRÓBY I BŁĘDY Dla oszczędności czasu i wkładu pracy, zaczynałam od "sklepowego" ciasta francuskiego . Ale nie bardzo było mi ono "w smak". Uginało się pod ciężarem bogatej w składniki tarty, miękło przy pieczeniu i generalnie dawało wrażenie glamzgowatości od spodu, jednocześnie wypiekając się(...)Następnie przerzuciłam się na również "sklepowe" ciasto kruche . Tu już było lepiej. Trzymało ono kształt, było konkretnym składnikiem posiłku i smakowało całościowo o niebo lepiej niż francuskie. Lepiej, ale nadal nie rewelacyjnie. Dochodziły tu względy kosztowe. W przypływie "chcicy" na tartę potrafiłam ją piec kilka razy w tygodniu i zakup kolejnego ciasta kruchego pod kolejne pieczenie dawał w efekcie

Grunt to przepis!
Ślimaki 145

Pyszna i prosta przekąska. Pierwszy raz ją jadłam na domówce, były dwie wersje tego przysmaku. Jednak ta zdecydowanie podbiła moje serce :). Dziękuje Ado za rewelacyjny przepis :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 średnia cebula ( może być czerwona) 1 ser pleśniowy camembert (lub inny-ulubiony) przyprawy: sól pieprz, suszone oregano i bazylia olej do smażenia papier do pieczenia Pieczarki myjemy(...)przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obieramy i  również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz. Całość ciasno zawijamy

Pudełko rozmaitości
Francuzeczki 107

Takie wytrawne ciastka francuskie kupowałam kiedyś w piekarni, teraz zrobiłam je w domu 🙂 Składniki ciasto francuskie 2 op szynka z kurczaka 20 dkg ser żółty 10 dkg groszek konserwowy … Czytaj dalej Francuzeczki

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania