francuskie - 6660 przepisów (strona:163/444)

Kurczak z 40 ząbkami czosnku 411

Kurczak z 40 ząbkami czosnku, zwany też u nas kurczakiem w 40 ząbkach czosnku, to dosyć znana potrawa kuchni francuskiej. Jej nazwa jest wprawdzie dość umowna. Po pierwsze dlatego, że nie zawsze jest przyrządzany cały kurczak. W szczególności często są to same nogi lub udka. Po drugie, nie musi to być dokładnie wyliczone 40 ząbków czosnku. Zwykle oznacza to tyle(...)niej wymieniać wszelkie inne składniki, ale czosnku i kurczaka zabraknąć nie może nigdy. Kurczak z 40 ząbkami czosnku 2015-01-10 22:13:15 Popularna i nieskomplikowana potrawa kuchni francuskiej. Ze względu na prostotę wykonania nadaje się na szybki obiad choćby i dla całej rodziny. Jednocześnie bardzo wyrazista w smaku i aromatyczna, a przez to na pewno nie banalna. Zapisz

Kulinarna Pokusa
Ratatouille 187

Już kilkukrotnie nawiązywaliśmy do tej tradycyjnej potrawy kuchni francuskiej – w innych daniach, które wykorzystywały taki sam lub podobny zestaw warzyw. Ratatouille w ścisłym znaczeniu składa się tylko z nich, choć można je serwować zarówno samodzielnie, jak i np. z mięsem. Dzisiaj skupimy się na ratatouille w „czystej” postaci, którego typowymi składnikami są pomidory, bakłażan, cukinia, cebula, kolorowe papryki oraz zioła(...)się w roli lekkiej kolacji. Polecam spożywanie jej na ciepło, choć wiele osób gustuje również w zimnym ratatouille. Ratatouille 2015-02-28 11:29:07 Tradycyjne aromatyczne danie kuchni francuskiej z bakłażana, cukinii, pomidorów, papryki i cebuli, uzupełnionych mieszanką ziół prowansalskich. Można podawać zarówno na ciepło jak i przestudzone, samodzielnie lub jako dodatek do innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 232

brzmieć dla niektórych przerażająco i wyglądać na propozycję dla kulinarnych twardzieli. Z drugiej jednak strony nie jest to jakiś mój oryginalny pomysł – podobne kompozycje są charakterystyczne np. dla kuchni francuskiej. Biorąc to za dobrą monetę w tym sensie, że jednak zdaniem wielu da się coś takiego zjeść, gorąco zachęcam do spróbowania tego niebanalnego dania. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym(...)Oryginalne danie o francuskich korzeniach łączące makaron ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym o wyrazistym smaku. Proste, ale niebanalne danie na szybki obiad lub kolację. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g młodego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola lub podobny) 200g wąskiego makaronu typu wstążki 120g pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku

Kulinarna Pokusa
Beszamel 181

Beszamel to jeden z sosów podstawowych wykorzystywanych zwłaszcza w kuchniach południowoeuropejskich, szczególnie francuskiej i włoskiej, jako dodatek do wielu dań. Jest on bardzo łatwy do przygotowania, a w dodatku jego składniki są zwykle dostępne pod ręką. Podstawowa wersja beszamelu wymaga tylko masła, mąki i mleka (ew. też nieco słodkiej śmietany), a z przypraw – soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej(...)rzeczy – w istocie można stwierdzić daleko idące podobieństwa w składzie i sposobie przyrządzenia. Beszamel 2015-03-09 10:56:58 Jeden z najbardziej znanych i uniwersalnych sosów podstawowych kuchni francuskiej i włoskiej. Możliwy do przygotowania w kilkanaście minut z bardzo prostych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250 ml mleka 1, 2 lub 3 łyżki masła (zależnie od pożądanej gęstości sosu

Kulinarna Pokusa
Bakłażan zapiekany z trzema serami 207

choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek. Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste w przygotowaniu jak i pod względem użytych składników. Jedyny wyjątek może stanowić po trosze szwajcarski i francuski ser gruyère – popularny m.in. we Francji, ale niekoniecznie

Kulinarna Pokusa
Sałatka nicejska 298

smaków. Można jednak użyć i octu i większej ilości ziół wg uznania. Sałatkę proponuję podać z przypieczoną nad tosterem lekką i chrupiącą pszenną bułką/bagietką – będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne smaki samej sałatki, a całość może okazać się całkiem sycącym daniem zdolnym zastąpić nawet obiad. Poza tym jednak jest zdrowym(...)wydarzenia. Sałatka nicejska 2015-05-22 11:32:34 Oryginalna sałatka nicejska ze świeżego tuńczyka, z jajkami, anchois i bogatym zestawem warzyw. Lekkie i zdrowe, ale – podane ze świeżą francuską bagietą – sycące danie. Na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 stek ze świeżego (mrożonego) tuńczyka (150g) lub podoba ilość tuńczyka z puszki

Kulinarna Pokusa
Ratatouille (Ratatuj) 138

Blueberry Corner by "jagodzianka" Ratatouille to tradycyjne francuskie danie z duszonych bakłażanów, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów, przyprawione tymiankiem lub innymi ziołami prowansalskimi. Może … Przeczytaj cały artykuł Post Ratatouille (Ratatuj) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Naleśniki Suzette (Crêpes Suzette) 136

Blueberry Corner by "jagodzianka" Crêpes Suzette to wybitnie smaczne i najbardziej znane francuskie naleśniki. Smaży się je cieniutkie, później zanurza w gorącym pomarańczowym sosie. … Przeczytaj cały artykuł Post Naleśniki Suzette (Crêpes Suzette) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
mini pizza na cieście francuskim – ekspresowa przekąska 160

czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem oraz papryką. Sos odstawiamy na ok. 10 min. aby składniki się przeżarły. składniki: 1 ciasto francuskie 16 pomidorków koktajlowych 24 oliwek czarnych 8 plasterków salami świeże liski bazylii oliwa z oliwek wykonanie: Z ciasta wycinamy 8 prostokątów i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

Domowy Smak Jedzenia
wiosenne ciastka z kremem i fiołkami 137

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego krem z serka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Beurre noisette 154

Beurre noisette (tłumaczenie z francuskiego: orzechowe masło) to masło, które podczas podgrzewania nabiera pięknego orzechowego aromatu. W przeciwieństwie do Ghee nie zbiera się powstającej piany i ma dużo ciemniejszy brązowy kolor. W trakcie przygotowywania substancje stałe opadają na dno i zaczynają brązowieć więc trzeba bardzo uważać żeby się nie przypaliło. W kuchni francuskiej ma wiele zastosowań, a potrawy z dodatkiem

Oryginalny smak
Zielone szparagi w cieście francuskim 133

Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka

Luźna Kuchnia
Kuchenne ABC - creme fraiche 163

Creme fraiche, czyli francuska śmietana, przyda się do wielu potraw. Wg Rachel Khoo łatwo zastąpimy ją łącząc śmietanę kremówkę 36% ze śmietaną 22% w stosunku 2:1 . Inny przepis, autorstwa Davida Lebovitza proponuje do śmietany 36% (250ml) dodać 2 łyżki maślanki . Julia Child jest mniej precyzyjna. Zaleca dodanie do szklanki śmietany kremówki 1 łyżkę kwaśnej śmietany . Następnie trzeba zostawić mieszankę(...)żeby całość się ukwasiła.  Na sam koniec, zdradzę, że dość długo konsekwentnie do wszelkiego rodzaju dań francuskich dodawałam śmietanę 18%, jednak myślę, że w tym miesiącu warto się troszkę wysilić i zrobić wszystko zgodnie ze sztuką. Creme fraiche wykorzystamy już jutro

W kuchni wieczorem
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 212

Ciasta drożdżowe piekę zawsze wtedy, kiedy mam wolny dzień, natomiast kombinacje z ciasta francuskiego to szybka alternatywa, kiedy brak czasu  a goście pukają do drzwi... :) Składniki: parówki 8-10szt op.ciasta francuskiego sezam 1 żółtko Wykonanie: Ciasto kroimy na długie, wąskie paski. Każdą parówkę owijamy spiralnie paskiem ciasta. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 15min w piekarniku

Walijskie Pichcenie
CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z TRUSKAWKAMI 217

Kolejna wariacja z ciasta francuskiego :)  Można z niego wyczarować naprawdę smaczne i szybciutkie ciasteczka. Składniki: op.ciasta francuskiego 1 jajko cukier waniliowy do posypania kilka truskawek listki mięty do dekoracji Wykonanie: Płat ciasta pokroić na kwadraty (u mnie o boku ok 5cm). W połowie kwadratów wyciąć okrągły otwór  kieliszkiem. Na cały kwadrat kłaść kwadrat z otworem, docisnąć zewnętrzne boki

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania