francuskie - 6660 przepisów (strona:154/444)

Kwadraciki z wędliną, pieczarkami i serem żółtym - przepis autorski 178

Ciasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki.  I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny(...)sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie Vegeta - opcjonalnie świeża bazylia 2 opakowania ciasta francuskiego masło do duszenia Wędlinę, pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło i chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając Vegetą oraz ziołami prowansalskimi Rozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb 172

Trzeba zrobić coś do chrupania:) Serowe paluchy z ciasta francuskiego będą bardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek. Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak papryka mielona słodka czosnek granulowany - opcjonalnie 1 jako do posmarowania Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 171

wiem co mnie tak naszło na ciasto francuskie. Chyba wygoda i możliwość stworzenia wielu przekąsek. Zostało mi mięso mielone, niewiele. Myślę, że ok. 150 gramów. Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam(...)surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 150 gramów mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką 160

wzięłam... I wczoraj, w ramach zwolnienia lekarskiego i może trochę z nudów, wymyśliłam wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego. Dużo zdjęć mi wyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej ketchup do posmarowania ciasta (2-3 łyżki) 100 gramów sera żółtego pieprz czosnek granulowany

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Poskręcane parówki w poskręcanym cieście francuskim 135

śniadanie. Do tego podałam niewielką garść sałaty lodowej z  sosem Vinegrette . Mmmniammm! Przepis dawno temu zaczerpnięty z internetu. Składniki: 6 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty Na każdy prostokąt nakładamy parówkę... ... a następnie zawijamy krótsze boki ciasta nakładając na parówkę Nastawiamy piecyk na 200 stopni C Parówkę owijamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z wędzonym łososiem i fetą na szpinaku 214

Dziś zapraszamy na sałatkę z rybką. Do jej przygotowania wykorzystałam wędzonego łososia, który świetnie się komponuje z serem feta oraz musztardą francuską. Przygotowanie tej sałatki zajmuje zaledwie kilka minut i nie wymaga zdolności kulinarnych. Sałatka z wędzonym łososiem i fetą na szpinaku SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 70 g wędzonego łososia 50 g sera feta 1 łyżeczka oliwy koperek(...)łyżeczka musztardy francuskiej pieprz kolorowy  PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Łososia dzielimy na małe kawałeczki i układamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy między łososiem. Koperek myjemy i drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardę francuską oraz koperek. Całość mieszamy i polewamy tym sałatkę.    Posypujemy z wierzchu świeżo zmielonym kolorowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Obrączki francuskie z cukrem. 113

Składniki : 1 kg ciasta francuskiego   ( może być mrożone ) 1 jajko 25-30 dkg grubego cukru kryształu mąka pszenna do podsypywania Przygotuj również : szklankę  malutki kieliszek lub rurkę o średnicy 1 i 1/2 cm    Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując co pewien czas przesianą mąką na grubość 2 milimetrów. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki

Przepisy i porady kulinarne
Szlafroczki francuskie z jabłkami. 126

Składniki : 1,5 kg ciasta francuskiego 1 kg średnich jabłek cukier cynamon kasza manna 1 całe jajko do smarowania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 3-4 mm. Pokroić na kwadraty o bokach 13 cm. Na każdy środek kwadratu wsypać po łyżeczce kaszy manny. Jabłka umyć,obrać ze skórki, przekroić

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekany warkocz z kurczakiem i brokułami 313

Proste, szybkie i bardzo pyszne danie na obiad jak i na kolację :) Potrzebujemy: 1 główka brokułów 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 150g startego sera żółtego 1 mozzarella 1 jajko oregano sól pieprz majeranek Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min., kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem(...)majerankiem i oregano.  Na blasze rozkładamy płat ciasta francuskiego wykładamy kurczaka i brokuły. Następnie pokrojoną w kostkę mozzarellę i ser żółty. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski. Po jednej i drugiej stronie powinno być tyle samo nacięć, a paski powinny być mniej więcej tej samej szerokości. Zaplatamy warkocz, nakładając jeden pasek na drugi, na przemian

Kolejny blog o gotowaniu
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 164

dryg. Dorsz w cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi , przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą z mączki migdałowej i miodu, z plastrami gruszki, po upieczeniu dzieło uwieńczyła gałka lodów waniliowych i świeżą melisą. Produkty FRoSTA nie są nowością w naszej kuchni, chętnie(...)opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też produkty z ryb, mrożone ciasto francuskie, dania gotowe, oraz produkty z kurczaka. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że: – FRoSTA ma siedzibę w Bydgoszczy, rzut beretem od nas – marka Frosta w 2011 roku wprowadziła politykę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach 110

lepiej kupić taki z warzywniaka a niżeli te paczkowane w marketach 1 duża cebula 7 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie ciasta francuskiego 450 g - polecam z Frosty bo jest w płatach i mi wystarczyło na wyłożenie blaszki oraz na zakrycie mięsa 4-5 jajek blaszka do ciast typu rolada, keks pieprz(...)dodałam do tego jeszcze 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiłam solą i pieprzem. Blaszkę wysmarowałam tłuszczem (masło, margaryna) i obsypałam mąką. Blaszkę wyłożyłam ciastem francuskim. Przełożyłam do niej połowę farszu i umieściłam ugotowane na twardo jajka. Następnie zakryłam je pozostałym farszem. Całość zakryłam ciastem francuskim. Górę ciasta wysmarowałam rozbełtanym jajkiem. Ciasto również ponacinałam.  Blaszkę

ClauditteMissCooking
Grillowane Kotlety z Indyka 116

GRILL My rodzice bardzo często nie mamy pomysłu, na to co przyrządzić dzieciom do jedzenia na grillu. Jak wiadomo dzieci to takie francuskie pieski i nie zawsze przepadają za tłustymi kiełbaskami, mięsem z marynatą czosnkową, a o kaszance w ogóle nie chcą słyszeć. Przedstawię zatem Wam przepis na bardzo smaczne i zdrowe kotleciki z użyciem mięsa z indyka(...)łyżeczka przyprawy harisa z firmy DMG Herbaty 1 cebula czerwona- drobno posiekana 1 łyżka płatków orkiszowych 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól himalajska i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy francuskiej 1 czerwona papryka - drobno posiekana Przygotowanie: Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Z mięsa formujemy kulki które spłaszczamy i przekładamy na grill elektryczny (z racji pory roku).  Potrawy z grilla

ClauditteMissCooking
Muffiny piwosza - wytrawne muffiny z morelami i orzechami 185

goszczą u mnie na stole z przystawkami. Dodatkowo bardzo ładnie się prezentują, ciasto wycinam foremką w kształcie kwiatka i nadziewam pysznościami. Koniecznie musicie spróbować!  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( używam gotowego i tez jest świetne) 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 20 g szynki parmeńskiej  2 jajka 70 ml śmietany 30% 1 łyżeczka słodkiej papryki sól(...)sera cheddar Kupujcie produkty taniej - znajdziecie je tutaj   :) Porcja ok 10 muffin Przygotowanie: Formę do muffin smarujemy tłuszczem albo wykładamy papierem pergaminowym (oczywiście wycinamy kwadraciki) Z ciasta francuskiego wycinamy kwiatki i wykładamy spód formy od muffin. Morele i orzechy siekamy, tniemy drobno szynkę parmeńską i wszystko mieszamy. Wypełniamy farszem foremki tak aby było po równo w każdej. Śmietanę

Niezły Młynek
Tartaletki serowo - pieczarkowe 107

Składniki:   1 opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 2 średnie cebule 100 ml śmietanki 50g sera feta, camembert, żółtego ( można więcej ) 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz ( opcjonalnie imbir - wszystko do smaku ) Przygotowanie: Pieczarki obrać ( nie myć bo pompują wodę ) pokroić na większe kawałki ( dobrze je potem czuć ), cebulę pokroić drobno. Rozgrzać olej zeszklić cebulę, dodać pieczarki(...)jeszcze chwilę smażyć, aż śmietanka zredukuje się i zgęstnieje. Wyłączyć ogień. Pokroić na małe kawałeczki ser feta i camembert i dodać do farszu, wymieszać. Nie podjadać :-) Wypełnić farszem ciasto francuskie ( pamiętamy do ostatniej chwili musi być w lodówce - bo będzie za miękkie ) posypać na wierzchu starym żółtym serem i do pieca na 200st C na 25min, aż się ładnie

Gaździnka warzy
Ciasteczka z ciasta francuskiego 119

Ciasto francuskie to rodzaj ciasta składającego się z wielowarstwowej struktury. Nadaje się ono zarówno do słodkich wypieków jak i do mięsnych potraw. Oczywiście można je kupić w sklepie ale czy nie większą frajdę sprawi nam przygotowanie ciasteczek z własnoręcznie zrobionego ciasta? Nie ukrywam, przygotowanie ciasta nie jest szybkie ale też nie bardzo skomplikowane;) Polecam bardzo;) Składniki: 100 ml wody

Krakowskie smaki Ani