ciepłym kolorem brzoskwiń, chrupiącym spodem z ciasta, a przede wszystkim by jak najszybciej zapomnieć o tej pokonanej górze. Niech zostanie daleko w tyle. BRZOSKWINIOWE MINI-TARTY NA CIEŚCIE FRANCUSKIM /6 sztuk/ 1 opakowanie gotowe ciasta francuskiego 3-4 brzoskwinie (użyłam świeżych, można też użyć z puszki) cukier puder do posypania kilka malin (opcjonalnie) ulubione lody (ja użyłam domowych karmelowych(...)Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Z ciasta francuskiego wyciąć okrągłe spodu o średnicy 13 cm. Podpiec je w piekarniku (używam funkcji Zarumienianie ) przez 3-5 minut. Jeśli używacie świeżych brzoskwiń, należy sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić na cienkie plasterki i układać na podpieczonych spodach. Posypać cukrem pudrem - w trakcie pieczenia lekko się skarmelizuje
KUCHARNIArównie kapryśne jak suflety. I choć wymagają niewiele składników, do ich przygotowania będą nam potrzebne duże zapasy cierpliwości, optymizmu, intuicji i szczęścia. Jak przystało na francuską arystokrację, na spotkanie z tymi ciasteczkami trzeba odpowiednio się przygotować i poznać kluczowe zasady makaronikowego savoir vivre , w przeciwnym razie nie będzie nam dane rozkoszować się ich smakiem. Przed ponad rokiem próbowałam się(...)lepszy czas, metodę albo po prostu od samego początku uwierzyć, że da się radę. Kapryśne macarons postanowiłam pokonać stoickim spokojem. I choć daleko im z pewnością do niewiarygodnie pięknych francuskich oryginałów, mają wszystko co trzeba, czyli wysoką falbankę wokół gładkiej skorupki, a ja jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Przyznaję, że warto było dobrze się przygotować, by móc później
KUCHARNIAtowarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu Na spód płat gotowego ciasta francuskiego (do tarty tatain można używać ciasta kruchego, jak i francuskiego - w tym wypadku, ze względu na lekko słony posmak, wybieram właśnie to drugie) 80 g masła 80 g cukru(...)pół i w środku każdej połówki zrobić łyżeczką zagłębienie. Układać w nich kawałki gorgonzoli. Nadziane połówki fig układać w formie nadzieniem do góry. Na wierzchu rozłożyć płat ciasta francuskiego, przycinając nadmiar i upychając brzegi do wnętrza tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut lub do momentu
KUCHARNIAciasta francuskiego 6 szt podudzi z kurczaka 50 dkg szpinaku 2-3 cukinie 1-2 cebuli masło do smażenia sól,pieprz,dowolne przyprawy Podudzia posypać solą,pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.i zostawić na 1 godz. lub całą noc ..).Podudzia upiec i odstawic do wystygnięcia Cukinie pokroić na plastry ,posolić ,popieprzyć i usmażyć na patelni ,lub upiec w piekarniku Ciasto francuskie
w mojej kuchnidorsz, opakowanie brykietów mrożonego szpinaku ,, 2 ząbki czosnku opakowanie ciasta francuskiego,, 1/4 szklanki śmietanki 1 trójkątny serek śmietankowy pieprz, sól(...)ogniu!). Gdy czosnek się zarumieni dodajemy zamrożony szpinak, przyprawiamy solą i czekamy aż woda odparuje. Dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na środek ciasta szpinak. Wszystko zawijamy w ciasto francuskie, ciasto przez włożeniem do piekarnika smarujemy odrobiną oleju. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy przez ok 30 minut na najniższym poziomie w piekarniku.SMACZNEGO
w mojej kuchniCiasto francuskie : • 30 dag mąki • 30 dag masła lub margaryny • 1 jajko i 1 żółtko(...)wolnym ogniu na gładką masę, cały czas mieszając. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce kremu. Gotowy krem rozłożyć pomiędzy płatami ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem,lub lukrem jak u mnie i mielonymi migdałami. ,z gazety Niedziela crema -Fondant --- Pasta Sfoglia : • 30 grammi di farina • 30 grammi di burro o margarina • 1 uovo
w mojej kuchnikromką świeżej bagietki. Podstawą sałatki jest pyszna zielona soczewica , która w przeciwieństwie do tej czerwonej, nie rozpada się w czasie gotowania, tylko pozostaje wspaniale jędrna. Na sławną francuską soczewicę le Puy (zwaną kawiorem biedaków, choć sprzedaje się ją po cenie dla bogaczy) jeszcze mnie nie stać, ale nasza zła przecież nie jest. Soczewica dobrze komponuje się z aromatem(...)orzechów, dlatego w sałatce znajdziecie podwójnie orzechowy akcent w postaci orzechów włoskich oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, na którego bazie przygotowałam dressing z dodatkiem czosnku i musztardy francuskiej. Wyszła bardzo przyjemna w smaku, pożywna sałatka. Polecam wypróbować! Sałatka ze szpinakiem i soczewicą Składniki na 2 porcje (na oko): 100 g ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej* 4 garści liści szpinaku
Chilli Czosnek i Oliwawitaminy i składniki mineralne, Spowoduje, że powstanie nam danie niebanalne. Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami. Wystarczy kupić: filet z pstrąga - 1 płat, ciasto francuskie szpinak pomidorki koktajlowe ryż przyprawy cytrynę 1 jajko migdały w płatkach Przygotowanie: 1. Najpierw przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
Mój Smak na ŻycieCiasto francuskie, tak jak makarony sprawdzają się idealnie, gdy brakuje nam pomysłu.Nie dość, że pomagają zrobić lodówkowe czystki(...)czegokolwiek byśmy nie dodali, to kombinacja smakowa będzie pyszna i zadowoli nasz mały głód. Dziś podstawiłam na moje ulubione połączenie papryki i pora, mniam! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g boczku 1/2 czerwonej papryki 1 duży por 100g sera startego Emmentaler 1/3 kostki fety 2 łyżki sera ricotta 2 jajka 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka masła pieprz
Kitchens Alphabetosobiście uwielbiam w każdej postaci. Poniższy przepis jest moją modyfikacją tradycyjnych francuskich naleśników z sosem pomarańczowym. Wzbogaciłam je o dodatek twarogu, który moim zdaniem świetnie komponuje się z pomarańczami. Polecam szczególnie na śniadanie, choć będą również idealne na deser czy obiad w wersji słodkiej J Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem Składniki: Ciasto
Mania GotowaniaSoczysta, sycąca potrawa z kurczaka, z słodkawymi burakami i chrupiącymi orzechami przykryta kołderką z ciasta francuskiego. Nawet szpinakowy farsz nie odwiódł męża od jej pochłonięcia mimo, że szpinaku nie jada . SKŁADNIKI: dwie duże piersi z kurczaka kilka łyżek ugotowanych liści szpinaku sól, pieprz, majeranek oliwa do smażenia 2 cebule opakowanie cista francuskiego jajko PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka myjemy(...)jeszcze odrobinę wody. Piersi odłożyć na talerz do ostygnięcia. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak podsmażyć pokrojona w piórka cebulę. Piersi ułożyć na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego obok siebie wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ciasto formując na końcach kokardkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać majerankiem. Piec w 220 stopniach C przez około 15-17 minut do zarumienienia
Pyry na Gazfrancuskie ciasto będzie wspaniałym ukoronowaniem świątecznego posiłku. Przepis znaleziony w książce z francuskimi wypiekami i deserami. SKŁADNIKI: na ciasto: 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka lub 4 małe 1/4 szklanki tłustego mleka cukier puder na nadzienie: szklanka śmietany kremówki
Pyry na GazNiezapowiedziana nagła wizyta w ciągu tygodnia, wszystkie zapasy słodyczy wyjedzone .. i panika.. co ja podam? ech.. na szczęście mam zawsze w pogotowiu płat ciasta francuskiego .. więc do roboty.. Zaraz upiekę ciasteczka z marmoladą czyli Joulutorttu (fińskie ciasteczka) Przepis znalazłam TUTAJ Składniki : Płat ciasta francuskiego Marmolada Cukier puder do smaku Sposób wykonania . Ciasto tniemy na kwadraty
Na słodko lub wytrawnieprodukcję w domu. Jest ona o niebo lepsza od tej, którą polecają nam supermarkety. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego dżem pomarańczowy 1 żółtko skórka pomarańczowa 1 łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki cukru pudru A jak to zrobić: Ciasto francuskie podzielić na trójkąty. Na każdy z nich nałożyć dżem i zawinąć w rogalik. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać rogaliki
Kuchnia w opałachBardzo szybka i smaczna przekąska, idealna na przyjęcie niespodziewanych gości. Należy tylko pamiętać, aby w lodówce, zawsze w pogotowiu mieć płat ciasta francuskiego. Farsz robimy według upodobań, choć warto zajrzeć w historię tego dania. Początkowo do farszu dodawano między innymi: móżdżek jagnięcy, jądra kogucie,szpik kostny, grasicę cielęcą..... Dzisiaj przepis został znacznie uproszczony i jak dla mnie na szczęście :) SKŁADNIKI(...)płat ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1/ cebuli 6 pieczarek 1 jajko na sos beszamel 1 łyżka masła 1 łyżka (płaska) mąki mleko sól pieprz gałka muszkatołowa A jak to zrobić: Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy 8-9 cm. (powinno wyjść 16). Połowę z nich umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a z pozostałej połowy
Kuchnia w opałach