jest znakomita. Wymaga trochę pracy gdyż warzywa dobrze jest wcześniej lekko podsmażyć na grillowej patelni, ale efekt jest i pyszny i dla oka miły - polecam!składniki1 płat gotowego ciasta francuskiego wielkości naszej foremki1 nieduża cukinia5 kwiatów cukinii (opcjonalnie)2 pomidory, różne gatunki - dałam jeden czerwony, jeden żółtykilka pomidorków koktajlowych1/2 czerwonej cebuli1 opakowanie serka Almette z ziołami1 jajkoszczypiorekbazyliapieprz, sólprzygotowanie.Warzywa(...)serek z jajem, dodać posiekany szczypiorek i bazylię i sporo pieprzu.Formę do tarty (np. podłużna 13 x 33 cm), najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Lekko ponakłuwać. Na ciasto nałożyć masę serową, poukładać plastry pomidorów, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i kwiaty cukinii, posypać cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare Garyfrancuskie z rolki ( u mnie z okrawkow)starty parmezan moze byc rowniez mak lub sezamsol gruba morska1 zoltko rozmacone z lyzka mleka Wykonanie:Przygotowany blat ciasta francuskiego (pozostawic na papierze,gdy uzywamy nowego ciasta z rolki) posmarowac rozmaconym jajkiem.Rozrzucic starty parmezan wymieszany z sola.Walkiem lekko docisnac ser.Przy pomocy radelka pociac blat na 1,5-2 cm pasy.Kazdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na około 8 sztuk:2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 275g 10 dag masy marcepanowej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 10 dag konfitur malinowych żółtko 2 łyżki mlekaCiasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć jedno opakowanie. Zwilżyć wodą. Ułożyć na nim drugi kawałek ciasta i rozwałkować, tak aby oba kawałki dobrze się połączyły. Prostokąt z ciasta pokroić na kwadraty o boku
Świat Ciastapory jak wiecie na śniadanie , obiad i kolację mogłam jeść słodkości ;) ). Dziś ma dla Was przepis na rewelacyjną … świeżą …. , chrupiącą sałatkę w grecko – francuskim stylu z pomidorami , oliwkami , czarnym ryżem i chrupiącymi grzankami o smaku tzatziki. Niezwykłego aromatu dodaje jej lekki sos, który świetnie komponuje się z warzywami.Sałatka ta jest nie tylko fajną propozycją na kolację(...)ogórek świeży – 1 szt* czarny ryż – 50 g* grzanki tzatziki – 50 g* papryka czerwona – 1 szt* oliwki czarne – 50 g* Sos sałatkowy francuski – 1 op* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Sałatę myjemy , rwiemy na kawałki.Paprykę , pomidory , ogórki kroimy w kosteczkę.Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Oliwki kroimy na pół.Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.Przed
Ostra na Słodkomoja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została(...)mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno przycisnąć (można do tego użyć widelca). Posmarować żółtkiem i piec
Smakowity Blog KulinarnyKlasyczna potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar warzywny i smażona cebula. Podawana z grzankami z bagietki i startym serem, koniecznie zapieczona w piekarniku. Jedyna w swoim rodzaju, charakterystyczna i niepowtarzalna w smaku. Do tego bardzo sycąca. Koniecznie z dodatkiem koniaku lub brandy. Początkowo spożywana przez biednych chłopów i ubogich mieszkańców miast, serwowana w całonocnych barach na francuskich targowiskach, stała(...)się przysmakiem kupców. Przez lata zdobyła światową sławę jako klasyczna potrawa kuchni francuskiej i można ją spotkać w niejednej szanowanej restauracji. Przepisów na jej wykonanie jest wiele, ja skorzystałam z przepisu Magdy Gessler. Składniki:1 kg cebuli4 ząbki czosnku50g masła1 litr bulionu warzywnego150g żółtego serabagietka100ml koniakuszczypiorek do podaniaPrzygotowanie:Cebule obieramy, kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Zalewamy bulionem
Smakowity Blog KulinarnySPOSÓB PRZYRZĄDZANIAWymieszać ze sobą twaróg, szynkę, salami, ser starty na wiórki, szczyptę gałki muszkatołowej i 4 łyżki mleka. Na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasto francuskie i wypełnić je dokładnie wymieszaną masą. Piec w nagrzanym do 200° C piekarniku przez okolo 20 minut
zielonacukinkajednak nie jest dobrym pomyłem. Ale, jak to mówi moje ulubione przysłowie: co się odwlecze, to nie uciecze, nastał ten moment.Październik - grudzień to okres, gdy ostrygi królują na francuskich stołach i stanowią jeden z głównych, nieodłącznych dań podczas Wigilii. Afrodyzjak ten można znaleźć na każdym straganie w 4 rozmiarach (moje na zdjęciu mają nr 2, czyli całkiem spore, jednak(...)ostryga to afrodyzjak? No cóż, nie mnie to oceniać. Wierzę w to, że zawiera dużo białka i jest strasznie zdrowa, a także dziękuję "teściowi", że pokazuje mi francuskie zwyczaje oraz potrawy, jednak już się cieszę na naszego wigilijnego karpia
Kitchens Alphabetkiełbasy (u mnie szynka drobiowa);2 jaja ugotowane na twardo;125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;125 ml zimnej, przegotowanej wody;1 surowe jajo;1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku;150 g stratej mozzarelli;2 czubate łyżki prażonej cebulki;Sól;Pieprz;Margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego.Sposób przygotowania:Brokuł umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie(...)szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze.Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować.Najlepsza jest francuska zupa cebulowa Knorr, ale może być także francuska, zapiekana zupa cebulowa Winiary.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaCiasteczka z ricottą Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru brzoskwinie Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty . 2. Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym 3. Jeden kwadrat smarujemy serkiem i na środku układamy brzoskwinie , W drugim kwadracie robimy dziurkę np. w kształcie serduszka i przykrywamy . w koło robimy
Sama słodycz i szczypta chiliprzynoszą bardzo ciekawe rezultaty. Tak jest w przypadku tych paczuszek, które fajnie sprawdzają się na domowych impreskach :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 250 g parówek - 1 ser pleśniowy camembert - zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat nadziewamy pokrojonym w plasterki serem oraz parówką, a wierzch posypujemy szczyptą ziół prowansalskich. Pieczemy
Zainspirowana w kuchniStroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale z polędwicy wołowej , a u mnie z policzków wołowych, które niewiele od polędwicy odbiegają. Dodanie papryki i pieczarek wzbogaca smak potrawy, a francuskie kluseczki komponują się rewelacyjnie z pieczeniowo-pomidorowym sosikiem... Składniki: (starcza na obiad na 2 dni dla 3 osób:) ) - 1,5kg policzków wołowych - ok 40 dkg pieczarek - 2 papryki czerwone(...)jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy : z kaszą, ryżem, ziemniakami, bagietką... czyli z tym co lubimy :) U mnie z kluseczkami francuskimi, przepis na nie TUTAJ
Walijskie PichcenieCoś na szybko? Nie ma problemu. Ciasto francuskie kroimy wedle upodobań nakładamy nutellę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy 15-20 min w temp ok 200stopni. Co mnie miło zaskoczyło, to nutella po upieczeniu nie zachowuje się tak jak normalna czekolada. Jest cały czas miękka. No może nie tak jak w słoiku, ale nie kruszy się i się
Malinowe Pocałunkiręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy papryką i np. innymi ulubionymi przyprawami. Możemy podać je w całości lub pokrojone na kawałki. Kolejny fajny przepis na Smakowite tosty francuskie
Malinowe PocałunkiFrancuskie makaroniki. Podobno najcięższe ciastka do wykonania. Więc obstawiam, że jestem na tyle genialna i pierwsze w życiu makaroniki wyszły mi wręcz idealne. Jestem z siebie dumna. Przepisów na nie jest od zatrzęsienia. Nie jestem w stanie konkretnie sprecyzować skąd ta inspiracja. Polecam gorąco, bo są pyszne. Składniki: 100 g białek (z około(...)cukrem pudrem. Następnie na moje oko to najlepszy moment aby dodać barwnik spożywczy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier stale miksując. Do ubitej, błyszczącej bezy francuskiej dodajemy cukier wymieszany z migdałami i delikatnie mieszamy szpatułką. Nie możemy mieszać za długo, aby beza nam nie opadła. Wcześniej przygotowujemy matę silikonową lub papier do pieczenia. Ja użyłam papieru
Malinowe Pocałunki