francuskie - 6660 przepisów (strona:164/444)

Małże duszone w winie – moules marinieres 149

Małże duszone w winie – moules marinieres to klasyka kuchni francuskiej. Cudownie aromatyczne, podawane z bagietką, z niesamowitym sosem własnym. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Nieprzekombinowane, „a must have” dla miłośnika kuchni francuskiej, śródziemnomorskiej, także włoskiej (we Włoszech mule duszone w winie znane są jako cozza alla marinara ). Opcjonalnie podawane także ze świeżymi pomidorami dodawanymi w trakcie

Pociąg Do Kuchni
Pieczony marlin z sosem béarnaise 146

Jest to danie kuchni francuskiej. Marlin jest rybą bardzo delikatną i bardzo smaczną, dlatego polecam gorąco. Przepis kuchni francuskiej z ulotki Biedronki. Pieczony marlin z sosem béarnaise. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tym razem Paryż! 148

niesamowity! Moi mężczyźni podziwiali miasto przez lunetę, a ja jak zwykle za pomocą kamery. A my trochę już przemoknięci, szczęśliwi i głodni. Przyszła pora coś zjeść. Nie znam zbytnio francuskiej kuchni, ale wiem, że pieczona pierś z kaczki z sosem z zielonego pieprzu to charakterystyczna francuska potrawa. Tak więc mój wybór był prosty. Czerwone wino do obiadu jak najbardziej

codojedzenia
MINI PALMIERY 205

Palmiery to chyba najszybszy sposób na słodką przekąskę z ciasta francuskiego.  Jeśli bazujemy na gotowym cieście, do ich upieczenia będziemy potrzebować dodatkowo tylko cukru i cynamonu. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając (lub zamieniając) zmielone orzechy, startą czekoladę, migdały ... lub oblewając je np. stopioną czekoladą.  Ciasteczka są łatwe i szybkie do zrobienia, więc bez problemu poradzą sobie(...)nimi nawet mniej wprawione w sztuce kulinarnej panie domu :)) Są pyszne szczególnie lekko ciepłe :-)  Składniki: op. gotowego c iasta francuskiego (u mnie 375g) 1/4 szkl. cukru 1/2 op. cynamonu Wykonanie:  Ciasto rozwijamy na blacie stołu lekko posypanego mąką. Delikatnie rozwałkowujemy. Ja przecięłam ciasto na pół, aby otrzymać 2 węższe prostokąty. (Otrzymałam dzięki temu więcej ciasteczek w wersji mini

Walijskie Pichcenie
ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego i świeżymi owocami 1485

składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty. Rogi każdego kwadratu zawijamy do środka, dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux) 132

krótkiej przerwie zaprosiłam kilka osób do wspólnego gotowania. Wspólnie z Pyzą (ja proponowałam, Iza decydowała) wybrałyśmy danie kuchni francuskiej, polędwiczki w sosie śmietanowym ze śliwkami. Bardzo proste, ciekawe danie, dające sporo możliwości, ponieważ podstawowy przepis prawie nie zawiera przypraw, poza solą i czarnym pieprzem. Sos jest bardzo łagodny, aksamitny, świetnie współgra z delikatnym mięsem i słodkimi śliwkami kalifornijskimi. Razem(...)przepis jest z mojej nowej książki kucharskiej, pierwszej z kuchnią francuską -  Beverly Leblanc "Französische Küche", Wydawnictwo Parragon Books.   Składniki: dla 4 osób 16 suszonych śliwek kalifornijskich 2 łyżki wody 4 - 6 łyżek winiaku lub koniaku lub madery (lub innego kolorowego mocnego alkoholu, jeśli nie macie winiaku) 600 g polędwicy wieprzowej (o temperaturze pokojowej!) sól i pieprz do smaku

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak z 40 ząbkami czosnku 399

Kurczak z 40 ząbkami czosnku, zwany też u nas kurczakiem w 40 ząbkach czosnku, to dosyć znana potrawa kuchni francuskiej. Jej nazwa jest wprawdzie dość umowna. Po pierwsze dlatego, że nie zawsze jest przyrządzany cały kurczak. W szczególności często są to same nogi lub udka. Po drugie, nie musi to być dokładnie wyliczone 40 ząbków czosnku. Zwykle oznacza to tyle(...)niej wymieniać wszelkie inne składniki, ale czosnku i kurczaka zabraknąć nie może nigdy. Kurczak z 40 ząbkami czosnku 2015-01-10 22:13:15 Popularna i nieskomplikowana potrawa kuchni francuskiej. Ze względu na prostotę wykonania nadaje się na szybki obiad choćby i dla całej rodziny. Jednocześnie bardzo wyrazista w smaku i aromatyczna, a przez to na pewno nie banalna. Zapisz

Kulinarna Pokusa
Ratatouille 175

Już kilkukrotnie nawiązywaliśmy do tej tradycyjnej potrawy kuchni francuskiej – w innych daniach, które wykorzystywały taki sam lub podobny zestaw warzyw. Ratatouille w ścisłym znaczeniu składa się tylko z nich, choć można je serwować zarówno samodzielnie, jak i np. z mięsem. Dzisiaj skupimy się na ratatouille w „czystej” postaci, którego typowymi składnikami są pomidory, bakłażan, cukinia, cebula, kolorowe papryki oraz zioła(...)się w roli lekkiej kolacji. Polecam spożywanie jej na ciepło, choć wiele osób gustuje również w zimnym ratatouille. Ratatouille 2015-02-28 11:29:07 Tradycyjne aromatyczne danie kuchni francuskiej z bakłażana, cukinii, pomidorów, papryki i cebuli, uzupełnionych mieszanką ziół prowansalskich. Można podawać zarówno na ciepło jak i przestudzone, samodzielnie lub jako dodatek do innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 216

brzmieć dla niektórych przerażająco i wyglądać na propozycję dla kulinarnych twardzieli. Z drugiej jednak strony nie jest to jakiś mój oryginalny pomysł – podobne kompozycje są charakterystyczne np. dla kuchni francuskiej. Biorąc to za dobrą monetę w tym sensie, że jednak zdaniem wielu da się coś takiego zjeść, gorąco zachęcam do spróbowania tego niebanalnego dania. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym(...)Oryginalne danie o francuskich korzeniach łączące makaron ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym o wyrazistym smaku. Proste, ale niebanalne danie na szybki obiad lub kolację. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g młodego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola lub podobny) 200g wąskiego makaronu typu wstążki 120g pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku

Kulinarna Pokusa
Beszamel 170

Beszamel to jeden z sosów podstawowych wykorzystywanych zwłaszcza w kuchniach południowoeuropejskich, szczególnie francuskiej i włoskiej, jako dodatek do wielu dań. Jest on bardzo łatwy do przygotowania, a w dodatku jego składniki są zwykle dostępne pod ręką. Podstawowa wersja beszamelu wymaga tylko masła, mąki i mleka (ew. też nieco słodkiej śmietany), a z przypraw – soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej(...)rzeczy – w istocie można stwierdzić daleko idące podobieństwa w składzie i sposobie przyrządzenia. Beszamel 2015-03-09 10:56:58 Jeden z najbardziej znanych i uniwersalnych sosów podstawowych kuchni francuskiej i włoskiej. Możliwy do przygotowania w kilkanaście minut z bardzo prostych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250 ml mleka 1, 2 lub 3 łyżki masła (zależnie od pożądanej gęstości sosu

Kulinarna Pokusa
Bakłażan zapiekany z trzema serami 187

choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek. Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste w przygotowaniu jak i pod względem użytych składników. Jedyny wyjątek może stanowić po trosze szwajcarski i francuski ser gruyère – popularny m.in. we Francji, ale niekoniecznie

Kulinarna Pokusa
Sałatka nicejska 286

smaków. Można jednak użyć i octu i większej ilości ziół wg uznania. Sałatkę proponuję podać z przypieczoną nad tosterem lekką i chrupiącą pszenną bułką/bagietką – będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne smaki samej sałatki, a całość może okazać się całkiem sycącym daniem zdolnym zastąpić nawet obiad. Poza tym jednak jest zdrowym(...)wydarzenia. Sałatka nicejska 2015-05-22 11:32:34 Oryginalna sałatka nicejska ze świeżego tuńczyka, z jajkami, anchois i bogatym zestawem warzyw. Lekkie i zdrowe, ale – podane ze świeżą francuską bagietą – sycące danie. Na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 stek ze świeżego (mrożonego) tuńczyka (150g) lub podoba ilość tuńczyka z puszki

Kulinarna Pokusa
Ratatouille (Ratatuj) 125

Blueberry Corner by "jagodzianka" Ratatouille to tradycyjne francuskie danie z duszonych bakłażanów, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów, przyprawione tymiankiem lub innymi ziołami prowansalskimi. Może … Przeczytaj cały artykuł Post Ratatouille (Ratatuj) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Naleśniki Suzette (Crêpes Suzette) 124

Blueberry Corner by "jagodzianka" Crêpes Suzette to wybitnie smaczne i najbardziej znane francuskie naleśniki. Smaży się je cieniutkie, później zanurza w gorącym pomarańczowym sosie. … Przeczytaj cały artykuł Post Naleśniki Suzette (Crêpes Suzette) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
mini pizza na cieście francuskim – ekspresowa przekąska 149

czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem oraz papryką. Sos odstawiamy na ok. 10 min. aby składniki się przeżarły. składniki: 1 ciasto francuskie 16 pomidorków koktajlowych 24 oliwek czarnych 8 plasterków salami świeże liski bazylii oliwa z oliwek wykonanie: Z ciasta wycinamy 8 prostokątów i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania