francuskie - 6660 przepisów (strona:170/444)

Sałatka z kurczakiem i sosem z awokado z odchudzonym sosem 181

duże piersi z kurczaka marynata do kurczaka: ząbek czosnku, zielona pietruszka, sól, pieprz) sałata lodowa 4 małe kromki pieczywa pełnoziarnistego ogórek zielony sos: 400ml jogurtu greckiego, łyżka musztardy francuskiej, awokado 4 łyżki granatu do ozdoby rzeżucha Sposób przygotowania: Piersi przekrój wzdłuż i lekko roztłucz a następnie zamarynuj w posiekanym czosnku, posiekanej zielonej pietruszce oraz soli i pieprzu. Następnie odstaw(...)Jeżeli nie masz na to czasu po prostu ugriluj lub upiecz w piekarniku. Przygotuj sos. Widelcem rozgnieć awokado, najlepiej jakby było bardzo dojrzałe. Następnie wymieszaj z jogurtem oraz musztardą francuską. Pieczywo podpiecz w tosterze lub piekarniku a następnie pokrój w kostkę. Pokrój sałatę i ogórka zielonego. Wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem. Podawaj na wierzchu z ułożoną piersią z kurczaka oraz

wysmienity
Tarta z zielonymi warzywami 136

zrobię, czekałam tylko na odpowiednią porę roku. Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, wygląda przepięknie, a smakuje wyśmienicie. Polecam!  Tarta z zielonymi warzywami Składniki :  opakowanie gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane) 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano) 1 ząbek czosnku pęczek dymki mały pęczek zielonych szparagów

Codzienne Gotowanie
Sałatka z czarną soczewicą 161

Pytania i odpowiedzi: Czy czarną soczewicę mogę zastąpić inną? Jasne! Nada się również soczewica zielona lub brązowa. Czerwona moim zdaniem nie sprawdzi się w tym przepisie. Jaka musztarda poza francuską? Oczywiście francuska będzie tutaj najlepszym wyborem, ale możesz spróbować zwykłej delikatesowej. Artykuł Sałatka z czarną soczewicą pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Quiche ze szparagami, Cereal (Seinfeld) 162

Pyszny! Spróbujcie koniecznie! Źródło: różne przepisy online + własna inwencja twórcza. Z tej porcji wychodzą 2 średniej wielkości tarty. Składniki: 2 rulony ciasta francuskiego (ok. 500 g) 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g) 2 cebule 1 duża łyżka masła 130 ml białego wytrawnego wina Składniki na sos: 4 jajka 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego 1 pęczek koperku sól, czarny(...)pieprz, pieprz ziołowy 4 łyżki startego sera żółtego Ciastem francuskim wylep formę, nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmij i wystudź. Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki. Obierz dymki, posiekaj, duś na maśle w szerokiej patelni przez kilka minut. Zalej winem, wrzuć szparagi i gotuj, aż wino odparuje prawie całkowicie. Zestaw

Qlinarnie i Qlinarnie
Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i zielonymi szparagami 127

propozycja obiadowa. Zapiekanka. A jeśli zapiekanka, to składniki możemy komponować dowolnie, wg naszego uznania. Do mojej upchnęłam akcent wiosenny – zielone szparagi. Zapraszam!     Składniki: 2/3 opakowania ciasta francuskiego 3 ugotowane ziemniaki dowolnej wielkości 3 pieczarki 4 plastry kiełbasy salami 4 plastry sera żółtego 150g zielonych szparagów 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki śmietanki 30% czosnek granulowany tymianek papryka(...)słodka mielona oregano sól, pieprz 1/2 pomidora Wykonanie: Naczynie do tarty/ zapiekanki razem z brzegami wylepić ciastem francuskim. Ser żółty, pieczarki, salami, pomidora pokroić w plastry. Przygotować sos: w kubeczku zmieszać obydwie śmietany, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i oregano. Dokładnie wymieszać. Na sam spód ciasta wyłożyć ugotowane i pokrojone na cienkie kawałki ziemniaki oprószone słodką papryką i tymiankiem

Raj dla Podniebienia
Sernik creme brulee 179

Nigdy nie sądziłam, że uda mi się go upiec. Kilka razy zmieniałam przepis, przygotowywałam prawdziwy francuski, klasyczny creme brulee, aby mieć pewność, że w serniku też się sprawdzi. Kiedy przepis był dopracowany, ja zrezygnowałam i odłożyłam pieczenie sernika w tej francuskiej wersji na później… Ale zawzięłam się i po prostu pewnego dnia, tak ot tak, zabrałam się za jego

Raj dla Podniebienia
Gulasz wieprzowy pod pierzynką 174

Dzisiaj gulasz wieprzowy z warzywami podany w trochę odmiennej formie. Całość zapieczona pod kołderką z ciasta francuskiego. Bardzo ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Do mięsa polecam surówkę z rzodkiewek Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie również inne pomysły na gulasz wieprzowy, wołowy, z warzywami itp. Znajdziecie także inne dania z wykorzystaniem różnych rodzajów mięsa. Składniki 700 g łopatki wieprzowej(...)selera 1 pietruszka 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać

O kuchni z uczuciem
Polędwiczki grillowane z puree z groszku 129

orzeźwiające i moim zdaniem bardzo pasowało do grillowanych polędwiczek.  POLĘDWICZKI GRILLOWANE  z PUREE z ZIELONEGO GROSZKU Składniki:  1 średniej wielkości polędwica wieprzowa marynata: 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 1/2 szkl oliwy szczypta soli i pieprzu puree : 400 g zielonego groszku  kilka listków mięty mięty 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz(...)smaku Przygotowanie: Polędwicę kroimy w plastry ok. 1,5 cm grubości.  Musztardę francuska (ta z ziarnami gorczycy) lekko blendujemy z czosnkiem, miodem oraz oliwą. Taka marynatą obtaczamy plastry polędwicy, odkładamy do miski,którą przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.  Zamarynowaną poledwicę grillujemy. puree z groszku: Zielony groszke gotujemy około 4-5 minut. Odsączamy z wody

Bon appetit mon amie
Miodowo- cytrynowe paluchy z ciasta francuskiego 120

Szybka, słodka przekąska z ciasta francuskiego, do wykonania której potrzebujemy naprawdę niewiele składników. SKŁADNIKI: - 1 płat ciasta francuskiego - sok z 1/2 cytryny - 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - dowolna posypka (u mnie o smaku mango) Wykładamy płat ciasta. Dokładnie łączymy sok z cytryny z miodem i powstałą mieszanką smarujemy ciasto. Kroimy je następnie na paski szerokości

Wielopokoleniowo
Tarta na cieście francuskim ze szparagami,pomidorami i wędzonym łososiem 144

Szparagowych eksperymentów ciąg dalszy.  Dziś tarta na cieście francuskim. 1 op ciasta francuskiego 8 szt zielonych szparagów 10 szt pomidorków koktajlowych 50 g wędzonego łososia 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko 50 g tartego sera mozzarella sól pieprz Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i pociąć na krótkie kawałki. Śmietanę wymieszać z jajkiem i serem,przyprawić solą i pieprzem

Kolorowa kuchnia Elki
Sakiewki z pieczarkami i szpinakiem oraz "Sprzedawca arbuzów" 220

moja pierwsza przygoda (i na pewno nie ostatnia!) z tym greckim cieniutkim ciastem na bazie mąki, wody i nieaktywnych drożdży. Po upieczeniu jest niesamowicie kruche. I podobnie jak ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne. Trzeba jednak pamiętać, by nie dopuścić do jego przesuszenia, bo wtedy zaczyna się rwać lub pękać. Dlatego przygotowanie pakiecików z ciasta filo powinno być dobrze zorganizowane czasowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Biała kiełbasa pieczona w piwie 273

świątecznymi przepisami. Ale to nic, następna Wielkanoc już za niecały rok, a przepisy na pewno komuś się przydadzą 😉 Dzisiaj zapraszam na kiełbasę pieczoną w piwie, z cebulą, miodem i francuską musztardą. Sądząc, że oprócz mnie nikt jej nie tknie, przygotowałam małą porcję, a szkoda, bo była bardzo smaczna i wszyscy jedli z wielkim apetytem. Danie doskonale sprawdzi się nie tylko(...)maści imprezach. Inspiracja tutaj. SKŁADNIKI: 0,5 kg surowej białej kiełbasy 3 cebule sól pieprz sproszkowana słodka papryka chili majeranek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 0,5 szklanki piwa na miodzie WYKONANIE: Cebule przekroić na pół, obrać i pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej, posolić, smażyć do zeszklenia. Dodać pieprz, paprykę, chili i majeranek

Kuchenne zapiski Edyty
Czekoladowa tarta z nutką mięty 140

miętowym aromatem, lecz mimo swej wytrawności smakowała nawet Miśce. Tu się nie ma co rozpisywać, bo jak jest tyle czekolady to wiadomo, że jest pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 tabliczek gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1-2 łyżki kropli miętowych (tak, tak , tych na żołądek) lub likieru miętowego garść świeżej męty do dekoracji Przygotowanie: formę(...)pieczenia (do tart, lub zwykłą tortownice o średnicy 26 cm) wylep ciastem francuskim, obciąż dno np. fasolą i upiecz w temp. 190-200 C przez 20-25 minut. Wystudź W garnku/rondelku podgrzej mleko kokosowe ale nie gotuj. Zdejmij z ognia po czym dodaj pokruszoną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj. Do mieszanki czekoladowej dodaj olej kokosowy i mieszaj aż do jego

greenscarf
Szpinakowe kotlety mielone 185

paczka szpinaku rozdrobnionego mrożonego  2 jajka  1 łyżeczka pieprzu czarnego  sól do smaku  1 szklanka bułki tartej  1 szklanka mleka  1 łyżka musztardy francuskiej  3 ząbki czosnku  1 duża cebula  olej do smażenia  bułka tarta do panierowania  Wykonanie  Na wstępnie do miseczki przesypuję szklankę bułki tartej i zalewamy(...)się dobrze rozmrozi , a kiedy nasz szpinak jest już gotowy , przekładamy go do dużej miski , i następnie dodajemy mięso mielone , naszą bułkę tartą z kubka , jajka , pieprz , musztardę francuską i solimy według uznania smakowego , a jak już mamy dodane wszystkie składniki , mieszamy bardzo dokładnie aż nasze składniki bardzo dobrze się połączą , a kiedy nasza masa mięsna jest troszkę za rzadka

Mój Smak