Rożki proste, szybkie, smaczne. Z resztą sami wiecie :-). Nam wyszło 8 sztuk takich średnich rożków, można zrobić mniejsze i wyjdzie więcej :-). Miłego poniedziałku dla wszystkich :-) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego około 150 - 200 g truskawek 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ksylitolu lub cukru (niekoniecznie, ja nie dałam) 1 jajko 1 łyżka wody 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
kruche babeczkiproponuję roladki o wyrazistym smaku, z musztardą i chrzanem, faszerowane suszonymi pomidorami i świeżą papryką. Składniki: Schab Boczek parzony Zielona świeża papryka Suszone pomidory w oleju Kilka pieczarek Musztarda francuska Chrzan tarty Sól Pieprz Olej Bulion/ kostka bulionowa Wykonanie: Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy płasko i z jednej(...)strony smarujemy chrzanem i musztardą francuską. Następnie układamy po plasterku boczku, kawałku pomidora, papryki i pieczarki. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami ( ja zawsze używam do tego celu nitki ). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy roladki z każdej strony. Po chwili podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec wyjmujemy roladki, powstały płyn zlewamy, miksujemy
Smaki Ewyrozkoszować się tymi słodkimi owocami. Truskawka bowiem nie jest dziełem natury. Narodziła się w Wersalu w XVIII w. ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek: wirginijskich i olbrzymich chilijskich. Dokonał tego francuski botanik na rozkaz francuskiego króla. Otrzymał znakomity efekt – duże i soczyste owoce, które dziś nazywamy właśnie truskawkami. Pod koniec XVIII w. truskawki zaczęli uprawiać również Anglicy, a jeden z nich
mojewypiekiinietylkoŚwieże i kruche warzywa polane pysznym sosem na basie musztardy francuskiej i oliwy z oliwek. No czy może być jakiś lepszy dodatek do grilla? Nie wyobrażam sobie grillowanego mięsa bez sałatki. Oto jedna z klasycznych, bardzo prostych i szybkich propozycji na taką sałatkę Sałatka na grilla Składniki: duża główka sałaty 2 średnie ogórki gruntowe 2 pomidory puszka kukurydzy(...)łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy francuskiej łyżeczka soku z cytryny łyżeczka miodu pieprz sól Warzywa dokładnie myjemy. Sałatę rwiemy na małe kawałki, a ogórki kroimy na plasterki razem ze skórką. Z pomidora pozbywamy się nasion i kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Do słoiczka wrzucamy wszystkie składniki na sos. Zakręcamy go i wstrząsamy kilka razy
PatiGotujeduże piersi z kurczaka marynata do kurczaka: ząbek czosnku, zielona pietruszka, sól, pieprz) sałata lodowa 4 małe kromki pieczywa pełnoziarnistego ogórek zielony sos: 400ml jogurtu greckiego, łyżka musztardy francuskiej, awokado 4 łyżki granatu do ozdoby rzeżucha Sposób przygotowania: Piersi przekrój wzdłuż i lekko roztłucz a następnie zamarynuj w posiekanym czosnku, posiekanej zielonej pietruszce oraz soli i pieprzu. Następnie odstaw(...)Jeżeli nie masz na to czasu po prostu ugriluj lub upiecz w piekarniku. Przygotuj sos. Widelcem rozgnieć awokado, najlepiej jakby było bardzo dojrzałe. Następnie wymieszaj z jogurtem oraz musztardą francuską. Pieczywo podpiecz w tosterze lub piekarniku a następnie pokrój w kostkę. Pokrój sałatę i ogórka zielonego. Wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem. Podawaj na wierzchu z ułożoną piersią z kurczaka oraz
wysmienityzrobię, czekałam tylko na odpowiednią porę roku. Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, wygląda przepięknie, a smakuje wyśmienicie. Polecam! Tarta z zielonymi warzywami Składniki : opakowanie gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane) 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano) 1 ząbek czosnku pęczek dymki mały pęczek zielonych szparagów
Codzienne GotowaniePytania i odpowiedzi: Czy czarną soczewicę mogę zastąpić inną? Jasne! Nada się również soczewica zielona lub brązowa. Czerwona moim zdaniem nie sprawdzi się w tym przepisie. Jaka musztarda poza francuską? Oczywiście francuska będzie tutaj najlepszym wyborem, ale możesz spróbować zwykłej delikatesowej. Artykuł Sałatka z czarną soczewicą pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanPyszny! Spróbujcie koniecznie! Źródło: różne przepisy online + własna inwencja twórcza. Z tej porcji wychodzą 2 średniej wielkości tarty. Składniki: 2 rulony ciasta francuskiego (ok. 500 g) 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g) 2 cebule 1 duża łyżka masła 130 ml białego wytrawnego wina Składniki na sos: 4 jajka 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego 1 pęczek koperku sól, czarny(...)pieprz, pieprz ziołowy 4 łyżki startego sera żółtego Ciastem francuskim wylep formę, nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmij i wystudź. Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki. Obierz dymki, posiekaj, duś na maśle w szerokiej patelni przez kilka minut. Zalej winem, wrzuć szparagi i gotuj, aż wino odparuje prawie całkowicie. Zestaw
Qlinarnie i Qlinarniepropozycja obiadowa. Zapiekanka. A jeśli zapiekanka, to składniki możemy komponować dowolnie, wg naszego uznania. Do mojej upchnęłam akcent wiosenny – zielone szparagi. Zapraszam! Składniki: 2/3 opakowania ciasta francuskiego 3 ugotowane ziemniaki dowolnej wielkości 3 pieczarki 4 plastry kiełbasy salami 4 plastry sera żółtego 150g zielonych szparagów 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki śmietanki 30% czosnek granulowany tymianek papryka(...)słodka mielona oregano sól, pieprz 1/2 pomidora Wykonanie: Naczynie do tarty/ zapiekanki razem z brzegami wylepić ciastem francuskim. Ser żółty, pieczarki, salami, pomidora pokroić w plastry. Przygotować sos: w kubeczku zmieszać obydwie śmietany, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i oregano. Dokładnie wymieszać. Na sam spód ciasta wyłożyć ugotowane i pokrojone na cienkie kawałki ziemniaki oprószone słodką papryką i tymiankiem
Raj dla PodniebieniaNigdy nie sądziłam, że uda mi się go upiec. Kilka razy zmieniałam przepis, przygotowywałam prawdziwy francuski, klasyczny creme brulee, aby mieć pewność, że w serniku też się sprawdzi. Kiedy przepis był dopracowany, ja zrezygnowałam i odłożyłam pieczenie sernika w tej francuskiej wersji na później… Ale zawzięłam się i po prostu pewnego dnia, tak ot tak, zabrałam się za jego
Raj dla PodniebieniaDzisiaj gulasz wieprzowy z warzywami podany w trochę odmiennej formie. Całość zapieczona pod kołderką z ciasta francuskiego. Bardzo ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Do mięsa polecam surówkę z rzodkiewek Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie również inne pomysły na gulasz wieprzowy, wołowy, z warzywami itp. Znajdziecie także inne dania z wykorzystaniem różnych rodzajów mięsa. Składniki 700 g łopatki wieprzowej(...)selera 1 pietruszka 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać
O kuchni z uczuciemorzeźwiające i moim zdaniem bardzo pasowało do grillowanych polędwiczek. POLĘDWICZKI GRILLOWANE z PUREE z ZIELONEGO GROSZKU Składniki: 1 średniej wielkości polędwica wieprzowa marynata: 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 1/2 szkl oliwy szczypta soli i pieprzu puree : 400 g zielonego groszku kilka listków mięty mięty 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz(...)smaku Przygotowanie: Polędwicę kroimy w plastry ok. 1,5 cm grubości. Musztardę francuska (ta z ziarnami gorczycy) lekko blendujemy z czosnkiem, miodem oraz oliwą. Taka marynatą obtaczamy plastry polędwicy, odkładamy do miski,którą przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowaną poledwicę grillujemy. puree z groszku: Zielony groszke gotujemy około 4-5 minut. Odsączamy z wody
Bon appetit mon amieSzybka, słodka przekąska z ciasta francuskiego, do wykonania której potrzebujemy naprawdę niewiele składników. SKŁADNIKI: - 1 płat ciasta francuskiego - sok z 1/2 cytryny - 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - dowolna posypka (u mnie o smaku mango) Wykładamy płat ciasta. Dokładnie łączymy sok z cytryny z miodem i powstałą mieszanką smarujemy ciasto. Kroimy je następnie na paski szerokości
WielopokoleniowoSzparagowych eksperymentów ciąg dalszy. Dziś tarta na cieście francuskim. 1 op ciasta francuskiego 8 szt zielonych szparagów 10 szt pomidorków koktajlowych 50 g wędzonego łososia 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko 50 g tartego sera mozzarella sól pieprz Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i pociąć na krótkie kawałki. Śmietanę wymieszać z jajkiem i serem,przyprawić solą i pieprzem
Kolorowa kuchnia Elki