kawałek, tym razem tradycyjnego czeskiego wypieku (jego tradycja sięga już ponad 200 lat), frgála – czyli kołacza. Bardzo popularny, weekendowy wypiek drożdżowy trochę przypominający wyglądem (i tylko wyglądem) tartę czy francuskie galette. W różnych wersjach, od wyboru do koloru – z konfiturą, kruszonką czy owocami, z makiem i twarogiem. Przyjemność ta będzie Was kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta. Przepis
Garniec Magaliejest smaczna i szybka w przygotowaniu. Można ją zjeść z sałatką, albo na ciepło z sosem cacyki możliwości jest wiele. Wszystko zależy od wyobraźni. Produkty: Ciasto filo (może być francuskie), Szpinak około 450 gr, Feta, 3 duże pomidory (obrane), 2 ząbki czosnku, Troszkę startej gałki muszkatołowej, Sól, Pieprz Olej Wykonanie: W dużym garnku rozgrzać olej dodać szpinak i fetę, posolić
Smaki Przyprawy i Kolorymożliwe rekordy odwiedzin na moim blogu ;-)). W ciągu jednego dnia odwiedzono go ponad 22 000 razy, a potem to już efekt kuli śniegowej. Wcale się nie dziwie bo tosty francuskie to idealny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa w domu. W smaku są po prostu rewelacyjne. W dodatku mój chrześniak (jego rączki słodkie na fotce ;-)), był zachwycony takim śniadaniem i wciągnął
SMYKWKUCHNIpostaci uśmiechów najbliższych, Pyszne, wilgotne, ciężkie ciasto z ciemnym makiem, z migdałami. Jest wyjątkowe. Składniki (na formę keksową 12 cm x 20 cm): Ciasto półfrancuskie (ciasto drożdżowo- francuskie): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 1/2 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego
Mango Papajaporcji: • 6 plastrów fileta z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • zioła prowansalskie • 2 łyżki masła • 1 kula mozzarelli • 2 opakowania ciasta francuskiego • 1 żółtko • 1 łyżka mleka Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. • Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Poddusić(...)sitku. • Filety z indyka posypać solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie z obu stron. • Mozzarellę pokroić na 6 plastrów. • Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części. • Na cieście kłaść wystudzony filet, pieczarki i ser. • Zawinąć pakieciki, z resztek ciasta zrobić dekorację ale niekoniecznie. • Gotowe posmarować żółtkiem rozmieszanym
To co kochamCiasteczka z przepisu mojej Mamy. Lekko francuskie, kruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 250 g masła • 1/2 szklanki cukru • cukier waniliowy • 1 jajko • 2 żółtka • 4 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta soli Wykonanie: • Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. • Siekać dalej
To co kochamdrugim miejscu torcik Cappuccino, trzecie to makowiec z kruchymi roladkami (jeszcze nieobecny na blogu). Za nimi ścigają się: piernik z orzechami, keks, ciasteczka francuskie i pierniczki. Składniki: • 4 białka • 250 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana • 1 szklanka śmietany 30% • 2 łyżki cukru pudru Owoce
To co kochamzakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: • 2 płaty ciasta francuskiego • 3 łyżki zielonego pesto • 3 łyżki czerwonego pesto • 100 g startego sera żóltego • 100 g startej mozzarelli Wykonanie: • Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. • Jeden posmarować zielonym pesto, a drugi czerwonym
To co kochamprzygotowania dania użyłam produktów sponsorów: mięso mielone i carpaccio z indyka – Indykpol, płaty alg nori i liście limonki Kaffir – House of Asia, musztarda francuska i ocet winny – Octim, folia spożywcza do gotowania roladek – Jan Niezbędny. Danie to zdobyło pierwsze miejsce w tym konkursie! Składniki: Futomaki – 300 g mięsa(...)carpaccio z indyka Indykpol – 5 płatów alg nori (Sushi Nori) House of Asia – pęczek natki pietruszki – garść świeżych liści mięty – 2 łyżki musztardy francuskiej Octim – sól, pieprz cytrynowy do smaku – 1 mała cebula – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oleju Sos imbirowo-śliwkowy – 6 dużych żółtych śliwek – kawałek imbiru
To co kochamMacie może ochotę na chrupiące pieczarki? Wyglądają trochę jak podgrzybki, a smakują zaskakująco dzięki dodatkowi musztardy francuskiej. Do tego dania należy użyć jak najmniejszych pieczarek, wtedy i lepiej wyglądają, i bardziej chrupią. Można jeść takie pieczarki jako samodzielne danie, np. kolacyjne z bułeczką, lub jako dodatek do obiadu, ale takiego niedzielnego(...)Boże Narodzenie i Wigilia tuż, tuż… Ja planuję przygotować takie pieczareczki właśnie na Wigilię. Składniki: – 1 kg małych pieczarek – 1 łyżka musztardy francuskiej – 2 łyżki sosu sojowego – 1/2 szklanki śmietanki – 1 łyżeczka mąki pszennej – natka pietruszki – 1 mała cebulka – 3 łyżki oliwy Wykonanie: – Pieczarki umyć i przyciąć
To co kochamnietypowe paszteciki bardzo nam wszystkim smakowały:). Powstały przypadkiem, kiedy został mi nadmiar "ruskiego" farszu a okazały się tak świetne, że były prośby o dokładkę:). 2 arkusze ciasta francuskiego jajko do smarowania 150g boczku Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 3 cebule sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek(...)się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 2. Każdy arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 równych prostokątów. Na środek 4 z nich układamy dużą ilość farszu, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta (dla efektu wizualnego możemy je ponacinać). Brzegi mocno dociskamy widelcem, smarujemy rozmąconym
Szefowa kuchni