francuskie - 6660 przepisów (strona:179/444)

Boże Narodzenie w staropolskim stylu 139

jarzębinie i bitce ziemniaczanej Składniki: 1,25 kg czarnej kiszki 50 ml dobrego koniaku 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1,5 kg siatki wieprzowej 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej 0,5 kg jabłek 0,2 kg jarzębiny mrożonej 100 g cukru pół butelki białego wina wytrawnego 1,5 kg ziemniaków 2 korzenie pasternaku 1 kostka masła 50 ml śmietany(...)minut. Ugotowane i bardzo dokładnie odparowane ziemniaki łączymy z pozbawionymi skóry upieczonymi jabłkami i przecieramy przez przecierak do warzyw, a następnie łączymy z ciepłym masłem, śmietaną i musztardą francuską. Cukier wkładamy do garnka, karmelizujemy po czym zalewamy winem i po zagotowaniu dodajemy jarzębinę. Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami Składniki: 0,2 l maraschino Maraska

Wiem co jem
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 11.11.2016r. 130

ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena  Cytrynowa babka piaskowa Joanna  Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata  Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna  Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami   A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień

Magiczne Życie Marty
rogaliki półfrancuskie 596

Pyszne rogaliki z półfrancuskiego ciasta śmietanowego, które jest dużo prostsze w wykonaniu niż ciasto francuskie, a mimo to zachowuje jego walory, czyli listkową strukturę. U mnie rogaliki nadziane waniliowym budyniem i hojnie udekorowane lukrem królewskim, ale Wy możecie eksperymentować ;-)   składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki

babka w formie
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 178

W tamtym roku nie zdążyłam z przepisem, a w tym też tak na ostatnią chwilę się zjawiam! Aj muszę podkręcić tempo! ;) Mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
brzoskwinia w cieście francuskim 107

brzoskwinia na cieście francuskim  To właśnie ta pora roku, kiedy chętniej sięgamy  do treściwszych deserów. Dziś nie skusi nas już owocowy mus, pora na przysmaki całkiem  innego kalibru.   Składniki 150 gr ciasta francuskiego Przepis na ciasto znajduje się   tutaj Konfitura z wiśni (a ja jeśli

Miód i pieprz
ciasto francuskie w 2 godziny 116

Składniki szybkiego ciasta francuskiego 250g mąki pszennej 200g zimnego masła 120ml zimnej ,mineralnej wody 1 łyżeczka soli Wykonanie Mąkę, sól i masło pokrojone na kawałki umieścić w misce i mieszać ręcznie. Stopniowo dodawać wody nadal wyrabiać ciasto tworząc kulę . Ciasto jest lepkie ,ale to normalne. Może pozostać kilka nie wyrobionych kawałków masła. Ciasto rozwałkować na posypanej desce mąka ,nadając

w mojej kuchni
Potrawka cieleca z kuchni francuskiej 155

się do publikacji jeszcze jako tako zdjęciach. Dzisiaj znalazłam dla Was potrawkę cielęcą i postanowiłam ja pokazać ze względu nie tylko na smak, ale jako ciekawostkę, klasykę z kuchni francuskiej godną uwagi. Może zechce ktoś ją zrobić, jeśli lubi cielęcinę. Przepis pochodzi z książki Encyklopedia sztuki kulinarnej "Kuchnia francuska I" z 1993. Robiłam ją pierwszy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Strudel z ciasta francuskiego i mięsa, czyli pomysł na resztki. 115

Zazwyczaj resztkowe przepisy  proponowałam w poniedziałek, ale dziś wyszło inaczej. Czy ważny dzień? Nie, ważne aby smakowało, dało się szybko zrobić i nic uległo zmarnowaniu. opakowanie ciasta francuskiego około 0,5 kg mięsa z rosołu 2 jajka sól  i pieprz do smaku ząbek czosnki łyżeczka majeranku łyżka manny Mięso oddzielamy od kości i albo bardzo drobno kroimy, albo

Dieta moja pasja
Drożdżowe bułeczki z pigwą i "Utopce" 226

mieć potem zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąty o szerokości ok. 30 cm.  Nastawić piekarnik na 200 stopni C., program z termoobiegiem lub pieczenie góra/dół

Weekendy w domu i ogrodzie
Puree z dyni 161

Składniki: Dynia odmiany jadalnej o pomarańczowym wnętrzu (u mnie francuska, zielona dynia  o wadze około 5 kg); Dodatkowo: Papier do pieczenia; Sposób przygotowania: Dynię umyć, osuszyć, odciąć ogonek i przekroić na pół. Każdą połówkę dyni wydrążyć łyżką (najlepiej do lodów) z miękkiego miąższu z psetkami. Blachę/naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy/naczynia żaroodpornego włożyć połówki(...)dyni. Do przygotowania puree najlepiej używać odmian dyni o mocno pomarańczowym, mączystym miąższu i słodkim smaku. Czas pieczenia dyni zależy od jej wielkości i gatunku. Moja zielona dynia francuska o wadze 5 kg piekała się przez 1,5 godziny. Puree z dyni można przechowywać w szklanym słoiku, w lodówce przez około 1,5 tygodnia. Porcje dyni można także zamrozić

Gospodyni Miejska
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 28.10.2016r. 151

pasta z kurczaka alla dip Diana  Kopytka z sosem grzybowym   Marta  Deser budyniowy z bitą śmietaną   Kasia Kaszotto pomidorowe z tuńczykiem   Magdalena  Ciastka francuskie z jabłk iem Agnieszka  Bananowo - cynamonowe naleśniki     Małgosia  Dżemy z jabłek Magdalena Ekspresowy i zdrowy orki szowo - owocowy pucharek śniadaniowy   Anna  Krem

Magiczne Życie Marty
Barcelona i sos pomidorowy 108

pojawia się zaraz zielone. Dużo jest pnących się w górę, jednokierunkowych uliczek. Do Barcelony dotarliśmy w dniu ważnym dla, od lat walczących o suwerenność, Katalończyków. Już na drogach, od francuskiej granicy, widoczne były napisy: INDEPENDECIA i jak później dowiedzieliśmy się – ok. 400 000 manifestantów na drodze od granicy w stronę Barcelony, utworzyło „łańcuch wolności”. „Przywitała(...)całej Hiszpanii. Wpływ na nią miały ludy, które ten kraj podbijały m.in. Kartagińczycy, Rzymianie, Frankowie, Wizygoci, Grecy czy Maurowie. Do dziś odczuwalny jest tu wpływ kultury arabskiej, żydowskiej, francuskiej i włoskiej. Wędrując po targu, barcelońskich knajpkach zachwycają nas potrawy oparte na typowych składnikach dla całego basenu morza śródziemnego; a więc świeże warzywa (w szczególności pomidory, czosnek, bakłażan, papryka i karczochy

Szybko Tanio Smacznie
Quiche Lorraine 105

Quiche Lorraine pochodzi z Lotaryngi i jest klasyką francuskiej kuchni. Najlepiej smakuje, kiedy ciasto zrobi się własnymi siłami, to można użyć tego gotowego ciasta francuskiego (tym samym jest to szybka propozycja na obiad dla czteroosobowej rodziny). Na całym świecie znane jest połączenie gęstej, lekko kwaśnej śmietany (o dużej zawartości tłuszczu) i aromatycznego boczku. Ta kompozycja składników po raz kolejny udowadnia

Szybko Tanio Smacznie
wiejski pasztet francuski z duszonym porem 108

francuski wiejski pasztet Nie bez przyczyny Francuzi uchodzą w dziedzinie wyrobów pasztetów za niezrównanych mistrzów. I tak prostota składników, oraz aromat ziołowych przypraw sprawiają, że zwykły pasztet zmienia się w małe dzieło kulinarnej sztuki. Ja ze swej strony, pozwoliłem sobie wzbogacić przepis jedynie o dodatek(...)duszonego na maśle pora, lecz cała reszta została zaczerpnięta z wiejskiej francuskiej kuchni. Składniki ilość produktów na jedną formę 12 cm na 35 cm ( ja upiekłem dwie takie formy) 650 g wieprzowiny z łopatki   250 g wieprzowej wątroby 200 g słoniny, lub tłustego boczku 1 niewielki por 1 łyżka masła

Miód i pieprz
81 pomysłów na ciepłe kolacje 429

rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie

Moja smaczna kuchnia