KUCHNI - Naleśniki z truskawkowym serem twarogowym SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy
Grunt to przepis!przepyszna, gęsta zupa rodem z podlwowskich Maliczkowic. Moja nieznana mi babcia ją przygotowywała i tak samo robi moja mama. Zupa serowa, ale nie robiona na twardym serze, jak wersje francuskie czy znane z czeskich restauracji, serowa z białym twarogiem. Wszyscy ją uwielbiamy. Mój mąż potrzebował się do niej przekonać, ale już od kilku lat jest
I tu będę miała takie teKUCHNI - Naleśniki z truskawkowym serem twarogowym SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy
Grunt to przepis!czosnkową nutą Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące kawałki kurczaka w musztardowo-ziołowej panierce Tosty z patelni Grillowana tortilla z wędliną, sosem czosnkowym i dodatkami Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese Pozdrawiam i… 3MAM KCIUKI ZA NASZĄ REPREZENTACJĘ! Zapisz Zapisz
Słodkie okruszkiSzybkie i efektownie prezentujące się danie obiadowe. :-) Do podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje. 1 arkusz ciasta francuskiego 2 nieduże filety 1 cebula 250g świeżego szpinaku gyros, sól, pieprz sezam 1 jajko olej 1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros i podsmażamy na rozgrzanym(...)oleju. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Arkusz ciasta francuskiego kroimy wszerz na 3 części. Na połowę arkusza nakładamy warstwę gyrosa, na to warstwę szpinaku. Drugą część ciasta nacinamy w paski, nakładamy na farsz i sklejamy po drugiej stronie. Smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem. 3. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni
Szefowa kuchniLekka i słodka propozycja na śniadanie :) Zapiekane tosty francuskie na słodko. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: masło do wysmarowania formy 6 kromek pieczywa tostowego, przekrojonych na pół 1 jajko 150 ml mleka szczypta soli 1 czubata łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu garść bakalii Dodatkowo: miód do podania dżem truskawkowy do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI
My Culinary ArtRisotto to jedno z moich ulubionych dań włoskich. W 20 minut obiad na talerzach gotowy wjeżdża na stół. Krewetki różowe francuskie zakupiłam pierwszy raz i powiem szczerze że są moimi ulubionymi. One surowe są różowe a obiera się je tak samo jak i inne krewetki czy langustynki. Z risotto smakują wybornie, polecam serdecznie. Risotto z różowymi krewetkami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanieczerwoną cebulą Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Smażona kiełbasa z warzywami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Woda mandarynkowo - miętowa Woda ogórkowo
Moja smaczna kuchniazapraszam na małe co nieco w wersji słodkiej. Dla niespodziewanych gości, albo kiedy to nam nagle zachce się coś słodkiego. Oto tartaletki z rabarbarem przygotowane na bazie gotowego ciasta francuskiego, wypełnione delikatną masa jogurtową i wykończone kwaskowym rabarbarem. Mówię Wam - pyszności ! Tartaletki z rabarbarem Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na 6 szt Składniki(...)opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 szklanka jogurtu greckiego 1 jajko 3 łyżki cukru pudru otarta skórka z cytryny 4 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w ukośne plasterki, a plasterki na dwie, trzy podłużne części. Ciasto wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. W misce mieszamy
Kulinarne przygody GatityPomysł na taki deser podpatrzyłam tutaj. 2 op. ciasta francuskiego 500 g serka mascarpone 1,5 szkl śmietany 36% 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka wanilii sok z połowy cytryny 5 łyżeczek żelatyny kieliszek ajerkoniaku dowolne owoce Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Jeden płat ciasta upiec w całości, drugi pokroić na równe prostokąty/kwadraty i również upiec. Żelatynę rozpuścić
Moje domowe kucharzeniePizza z gotowego ciasta francuskiego, którą można bardzo szybko przyszykować. Ułożenie składników i upieczenie nie zajmie nam więcej niż pół godziny. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnegoście przychodzili, a do wódeczki to niekoniecznie tylko ogóreczki i koreczki No i wymodziłam przekąskę o bardzo wyrazistym smaku (dzięki fecie). Dobre! Szybkie! Do powtórzenia. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie sera feta pęczek świeżego koperku szynka szwarcwaldzka kilka suszonych śliwek kilka zielonych oliwek kilka kawałków suszonych pomidorów w zalewie kilka liści roszponki jako foremka do wycinania kółek posłużyła(...)zakrętka od małego słoika Wykonanie: Z ciasta francuskiego powycinać małe kółka, mniej więcej o średnicy ok. 5 cm. Ja akurat miałam formy do makaroników, więc w nich poukładałam kawałki ciasta, ale spokojnie obędzie się bez nich. Wystarczy poukładać ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie nakłuć widelcem każdy krążek ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, grzanie góra/dół
gutfutdżemy nie są prze sadnie słodkie i idealnie nadaję się do różnych kuchenny ch zastosowań: placuszków, naleśników, gofrów , lodów i wszelkich innych pyszności. Za mną ch odz ą jeszcze francuskie, kruche ciasteczka z owocami leśnymi i pewnie lada dzień upiekę
Cynamonowe szczęścieDziedzictwa. W liczbach Dolina Loary prezentuje się imponująco. 70 000 hektarów winnic w 14 departamentach, na których możemy spotkać 7 000 producentów/winogrodników. Jest trzecim pod względem wielkości francuskim regionem produkcji win apelacyjnych (AOP/AOC). Jest największym we Francji regionem produkcji win białych apelacyjnych i największym regionem produkcji win musujących (wyłączając Szampanię). Drugim pod względem wielkości regionem produkcji win różowych(...)Cremant, tak jak Szampan produkowany jest metodą tradycyjną. W przeciwieństwie do Szampanii tu do produkcji używa się szczepu Chenin. Muscadet i do niego śledź a la ostryga – śledź po francusku, marynowana czerwona cebula, koperek. Les Embruns (importer Intermarche cena 13 zł) Klasyczny delikatny muscadet. W Nosie dominują nuty owocowe a w ustach zielone jabłko i lekka słoność. Muscadet to szczep
królestwo garówprzyrządzeniu. Nie byłabym sobą, gdyby tego zdrowotnego koktajlu nie popchnęła kawałkiem słodkości :P Dieta poszła się schować w kąt niezadowolona, bo do koktajlu zamarzyło mi się ciasteczko francuskie z marmoladą od BRZEŚĆ . No w końcu drugie śniadanie bardziej treściwym musiałam jakoś uczynić! Ciasteczko - albo i dwa ... - po zdrowotnym koktajlu, do codziennej kawki, to była wyśmienita kontynuacja dnia
Grunt to przepis!