Sylwestra Zimne przekąski sylwestrowe Tatar po szwedzku Jajka faszerowane krewetkami Koreczki śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie
codojedzeniaCoutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet jeżynowy z białym winem Sorbet truskawkowy Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl
Moja smaczna kuchniaBezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 jajka 200 g śmietany 18 % 2 łyżki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą i pieprzem
wyzwania kuchenneTosty francuskie z bitą śmietaną, miodem i owocami leśnymi (Śniadanie jednoosobowe) Składniki: 2 kromki starego chleba tostowego lub bagietki jajko łyżka mleka 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażania 2 łyżki śmietany 30% łyżka miodu owoce leśne Przygotowanie: Do miseczki przekładamy śmietanę i ubijamy na sztywno. Jajko rozbijamy do głębokiego talerza i rozbełtujemy z łyżką mleka. Na patelni rozgrzewamy olej
Moja MichaBardzo stary przepis na pyszne ciasteczka a`la francuskie. Mam go od swojej szwagierki, Beatki. Ostatnio gdzieś mi się zapodział, bo oczywiście nie przepisałam z karteczki..:) Przedświąteczne, wszechobecne porządki zrobiły swoje i karteczka się znalazła:) Nie mogłam więc nie upiec małego zapasiku na Święta:) Polecam, bo są na prawdę pyszne a przy tym bardzo łatwe do zrobienia
Maślane ciasteczkoBlueberry Corner by "jagodzianka" Lubię zaskakiwać swoich gości. W wigilię pasztet grzybowy będzie ciekawą odmianą od tradycyjnych dań. Ciasto jest prawie francuskie, ale lżejsze … Przeczytaj cały artykuł Post Pasztet grzybowy w cieście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornermają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania kminek(...)cebulkę oraz pokrojone grzybki. Całość wymieszać i dusić ok 30-40 minut, w razie konieczności odparować z nadmiaru wody. Usunąć liść laurowy i ziele ang. Farsz ostudzić. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż każdego płatu ułożyć farsz. Brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą, skleić i zwinąć w rulon. Kroić na niewielkie romby. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej
Smakołyki Asiszklanki + 1 łyżka śmietanki 36% 1/4 szklanki miodu 1 łyżka masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 arkusze ciasta francuskiego, rozmrożonego 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych lub w płatkach migdałów Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych Bakalland 1 duże jajko, roztrzepane 1 duże żółtko Przygotowanie(...)zniknęły wszelkie grudki. Zdejmij z ognia, wmieszaj wanilię i odstaw do ostygnięcia. Karmel można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Rozwiń pierwszy płat ciasta francuskiego na posypanej mąką powierzchni i przy pomocy np. dna od tortownicy wytnij okrąg o średnicy 22 cm średnicy i umieść na blaszce do pieczenia. Następnie rozwiń drugie ciasto i wytnij okrąg
karmelowypierwszym kawałku zażądał drugiego, mówiąc „yum! drożdżówka na sterydach!” Mimo, że smak drożdży jest w ogóle nieodczuwalny. Dla mnie to połączenie tradycyjnego słodkiego ciasta drożdżowego i ciasta na francuskie brioche. Panettone jest naprawdę pyszna, warto spróbować! PLAN PRACY: Dzień 1 rano – naszykować rodzynki Dzień 1 wieczorem – zrobić ciasto Przez noc – pierwsze wyrastanie Dzień 2 rano – formowanie i drugie
Karo in the Kitchenpodział na stopnie ubicia! Znajdziemy też informację o ubijaniu jajek/ żółtek na parze, przygotowanie klasycznego biszkoptu, jak przygotować i upiec kruche ciasto, jak zrobić ciasto ucierane, parzone i francuskie. Znajdziemy przepisy na domowe dodatki do ciast - cukier waniliowy, cynamonowy, cytrynowy czy miętowy. Są również przepisy na przygotowanie ekstraktu waniliowego czy migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową czy orzechową
Plate of JoyBardzo proste w przygotowaniu a jakże przepyszne! Uwielbiają nie tylko dzieci ;) Idealne na śniadanie, kolacje lub nawet deser. Zapraszam! Tosty francuskie Składniki: pieczywo, najlepiej bułka lub weka (może być trochę sucha) jajko 4 łyżki mleka łyżka margaryny szczypta soli dodatkowo: dżem, cukier puder lub jogurt Przygotowanie: Pieczywo pokroić na kromki (nie za grube). Jajko rozmącamy z mlekiem
Tagebuch po polskuszybkie weekendowe słodkości polecam delikat ne, chrupiące rożki z ciasta francuskiego z domową żurawiną. Czytaj więcej
Ana Mari's worldłyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark sól i pieprz do smaku około 2 łyżki tłuszczu do smażenia + do posmarowania poduszeczek ** 1 płat ciasta francuskiego (! nie mrożonego) * waga pieczarek z ogonkami, przed obraniem - około 25 sztuk mniejszych pieczarek ** u mnie miks oliwy z oliwek i oleju rzepakowego lub masło Przygotowanie: Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno. Następnie(...)mieszamy całość. Następnie dodajemy sól i pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogień) przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia. Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Dzielimy go na 7 równych pasów, a każdy z pasów na pół. W ten sposób powinniśmy uzyskać 14 prostokątów. Każdy prostokąt zginamy na pół. Do środka nakładamy po 2 łyżeczki
Słodkie okruszkiTanie ale bardzo smaczne ciasteczka serowe, które mimo iż nie zawierają spulchniacza to w pieczeniu rosną i trochę przypominają ciasto francuskie. Do ciasta nie dodaje się cukru, cała ich słodycz pochodzi z lukru. Z podanej porcji wychodzi około 100 małych ciasteczek. Składniki: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej + do podsypania 200 g białego sera z kostki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu. Dla leniwych i zabieganych polecam moją drugą wersję krokiecików. Z ciasta francuskiego. Przepis znajdziecie tutaj: PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I BARSZCZ WIGILIJNY
Z Majeczką w kuchni