francuskie - 6660 przepisów (strona:197/444)

Tarta Migdałowa z Gruszkami 159

Nadzieja umiera ostatnia – tak mówią Skoro bliżej nam do jesieni gruszek u nas pod dostatkiem. Zajadamy się, wszyscy lubimy, planujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie. Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia

Made By Mom And Son
Ser ricotta i papryka 149

Znowu będzie prosto i szybko. Tym razem jedno nadzienie i dwie propozycje na jego wykorzystanie. ser ricotta cebula papryka sól pieprz olej dodatkowo : ciasto francuskie pomidory natka pietruszki Zaczniemy od zrobienia nadzienia Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko posolić i zeszklić. Odstawić do wystygnięcia. Warzywa wymieszać

Polska Zupa
18 dań na wrzesień 135

polędwiczką, cieciorką i papryką Knedle ze śliwkami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia
Tarta porowa z boczkiem 196

jakieś ciepłe, smaczne danie.  W takie dni przygotowuje słoną tartę. Składniki możemy swobodnie zmieniać, w zależności od zawartości lodówki ;)  Warto mieć w zamrażarce awaryjną porcje ciasta francuskiego.  Składniki (na okrągłą formę, o średnicy 30 cm): -250 gram ciasta francuskiego  -100 gram boczku pokrojonego w kostkę  -1 duży por -średnia cebula  -2 jajka

Smakuj życie!
Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 183

Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt.  Były też tosty francuskie w wersji luksusowej z dodatkiem świeżo wysmażonej konfitury truskawkowej

SzczyptaSmaQ
Ciasto francuskie z mascarpone i pomarańczami 144

weekend przesłodzona :) zdecydowałam się na szybki i prosty deser a do tego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty opcjonalnie melisa i suszona(...)pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 o C na około 15 minut (piekę na funkcji termoobieg). Uwaga ! Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zaczyna się "puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem. Śmietankę ubijamy na sztywno. (W zależności od tego jaką masę chcemy otrzymać

cucinare
Panna cotta- z sosem kawowym 176

różnią je drobne szczegóły. W kuchni polskiej najbardziej znanym z takich deserów jest budyń – połączenie mleka z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. W kuchni brytyjskiej znajdziecie przepis na mający francuskie korzenie Blancmange. Ten deser jest bardzo podobny do panna cotty, ale dodatkowo usztywniony przez dodatek mąki kukurydzianej. W Turcji i Grecji, Libanie i Izraelu odnajdziecie Mahallebi – mieszaninę mleka

Karo in the Kitchen
Clafoutis na mące migdałowej z czereśniami – szybki deser bez glutenu 151

Kuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało

Karo in the Kitchen
Ogórki kiszone – przepis niezawodny 131

domu. Niezależnie od tego, czy akurat na obiad są klopsy, czy ogórek kiszony jest potrzebny do kanapki, a może na ogórkową zupę. Zawsze jest potrzebny! Pod polski smalczyk, francuskie rillettes i wódeczkę – towarzystwo ogórka kiszonego jest wręcz niezastąpione. Wybierzcie ogórki krótkie, równe, jednakowej wielkości, ciemnozielone i kształtne. Muszą być świeże – jędrne i twarde, niepoobijane, nie podziurawione. Trzeba je bardzo

Karo in the Kitchen
Marchewkowe smoothie – zastrzyk witaminowy dla zdrowej skóry 206

znam lepszego sposobu na lekką pobudkę i widoczne pobudzenie trawienia. Kiedyś moje śniadania były typowo francuskie – kawa i słodka bułka. Dzisiaj wolę zaczynać dzień czymś, co pełne jest błonnika, witamin i mikroelementów. A smoothies – przy ogromnej różnorodności składników – nie pozwalają się sobą znudzić. Mam swoje ulubione mieszanki warzyw i owoców, których połączenie smaku i faktury odpowiada mi najbardziej

Karo in the Kitchen
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 225

pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s.   Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest podstawą, szczególnie tam, gdzie przepis wymaga od nas poświęcenia uwagi

Karo in the Kitchen
Makaron ricciarelle w sosie serowym 131

makaron w sosie z różnych serów. Składniki 150-180 g makaronu ricciarelle 4 łyżki sera pastorella 40 g startego żółtego sera gouda 6 łyżek śmietanki 12% 2/3 łyżeczki musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 plastry szynki prosciutto natka pietruszki sól pieprz biały starty parmezan Przygotowanie Makaron ugotowałem w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie(...)rondelka wrzuciłem ser pastorella, starty żółty ser i wlałem śmietankę. Mieszałem aż do rozpuszczenia żółtego sera. Dodałem musztardę francuską, gałkę muszkatołową. Doprawiłem solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałem niepełną łyżeczkę oliwy z oliwek, dodałem pokrojoną w paski szynkę i podsmażyłem do zarumienienia, co jakiś czas mieszałem. Gorący makaron wymieszałem ze sosem. Wyłożyłem na talerz, posypałem świeżo startym parmezanem, szynką

R'n'G Kitchen
Bagietki Orkiszowe Łatwe 148

powiem Wam, że forma do bagietek robi dobrą robotę, idealny kształt, charakterystyczny wzorek na spodzie, równomierne pieczenie. Ja używam formy Kitchen Craft - Crusty Bake , pisałam o niej w poście Francuskie Bagietki z Sezamem (pszenne) . Dostaję coraz więcej maili, w których pytacie o produkty i akcesoria jakie używam, więc jak będzie coś godne uwagi tak jak ta forma to będę

Blondynka Gotuje