francuskie - 6660 przepisów (strona:197/444)

Podwójnie dyniowe, wyczekiwane. 120

Dyniowe tosty francuskie z chałki* z camembertem i figą; dom. dżemem truskawkowym *domowa chałka dyniowa inspiracja  Widząc te gofry w tamtym roku, wiedziałam, że jak tylko znów dorwę figi, robię je koniecznie! Trochę inne wykonanie, ale w smaku mistrzostwo, dowód, że słodko słone smaki pasują do siebie idealnie, do tego grubaśne kromki domowej chałki

More food, love and dreams
Kokardki z dynią, cukinią i innymi dodatkami 142

piękna polska jesień :) Składniki (na dwie porcje): ok. 200 g makaronu kokardki 2 małe cukinie (ok.12 cm) kawałeczek dyni (po pokrojeniu powinno być jej tyle samo co cukinii) 4 francuskie kabanosy ok. 10 ciemnych oliwek szalotka 3 duże ząbki czosnku jalapeno lampka cydru ok. 50 g gorgonzoli olej do smażenia sól pieprz ziołowy grana padano Nastawić wodę na makaron

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowo-marchewkowe babeczki 125

dyni z ostatniego gotowania- nie spodziewałam się,że będą tak pyszne,no i do tego to co lubię-czyli szybkie i banalnie proste do zrobienia-polecam SKŁADNIKI: 2 ciasta francuskie oliwa 250g startego miąższu dyni 250g startej marchewki 100g drobno pokrojonego pora 1 posiekany ząbek czosnku na polewę: 200g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka vegety szczypta gałki muszkatołowej

Swojskie jedzonko
Musztarda miodowa a'la francuska 102

proporcji poszczególnych składników (z których główne to ziarna gorczycy, sól, cukier i ocet) otrzymuje się poszczególne gatunki musztardy, takie jak np. stołowa, sarepska (właśnie z gorczycy sarepskiej), kremska, dijon, francuska, bawarska czy rosyjska. Każda z nich ma swój charakterystyczny smak i swoją odrębną recepturę. My mamy swój sprawdzony przepis na piekielnie ostrą musztardę i często po niego sięgamy(...)razem Madzia postanowiła zrobić nieco inną wersję, taką z całymi ziarnami gorczycy. Coś na modłę francuską. I do tego jeszcze z miodowym posmakiem. Wyszło naprawdę idealnie. Teraz mamy już swoje dwa przepisy na musztardę. Jeżeli chcemy ostrą to korzystamy z pierwszego przepisu, jeśli łagodniejszą to z tego drugiego. I z całą pewnością już nigdy nie kupimy musztardy w sklepie

Marder&Marder Manufacture
Śliwkowe róże 178

Dzisiaj trochę urozmaicamy nasz deser śliwkowy i przygotujemy róże śliwkowe. Pięknie się prezentują i świetnie smakują :) Porcja na 12 róż Składniki   1 opakowanie ciasta francuskiego trochę powideł śliwkowych  do smarowania ok 12 śliwek twardych i słodkich Fajne rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki tniemy na cienkie plastry

Niezły Młynek
Rogaliki listkowe 165

Pyszne, niezbyt skomplikowane rogaliki z ciasta przypominającego smakiem i wyglądem ciasto francuskie. Kruche, lekko rozwarstwiające się ciasto listkowe z dodatkiem drożdży nie wymaga wielogodzinnej pracy, robi się je w ciągu kilkunastu minut" tak pisze o nich Dorota z bloga Daktyle w Czekoladzie . Są fajne, mięciutkie tylko polewa cukrowa coś mi nie wyszła... Jest z nimi trochę pracy, zwłaszcza jeśli

Na Ciasteczkowych Papierach
Polenta 166

Wikipedii widzimy Condove, to jest to skupisko domeczków po prawej z dużym kwadratowym dachem pewnej fabryki. Tam mieszkałam i tam pozostało mi serce. Gdy wychodziłam na balkon widziałam francuskie góry i pomimo lata, z zawsze ośnieżonymi szczytami. Tam też po raz pierwszy zajadałam się polentą, pod każdą postacią- przypominającą tłuczone ziemniaki, bądz krojoną w kostki i wrzucaną do gulaszu

Z Kuchni Do Kuchni
Placek ze śliwkami - drożdżowo francuski placek ze śliwkami 98

Ciasto drożdżowe-francuskie, delikatne, wspaniałe i na nim owoce pokryte skameralizowanym cynamonowym cukrem. Pycha :) 500 g mąki krupczatki, 80 g cukru, 15 g drożdży, 170 ml mleka, 2 jajka, 60 g masła, 160 g masła, 1 jajko do smarowania ciasta, 700 g śliwek (u mnie węgierki), 300 g cukru, cynamon, Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć

królestwo garów
Naleśnikowo-kiełbasiana przekąska 111

dużo mówić ,naleśniki tak jak ciasto francuskie do wszystkiego pasują. Dzisiaj w myśl że nie należy wyrzucać  żywności która nie została zjedzona ,zrobiłam błyskawiczną przekąskę . Wyszła całkiem nie zła.Kiełbasa zawinięta w naleśnik ,banalne ,za razem proste i smaczne. Wykorzystałam naleśniki które zostały z wczorajszej kolacji . Skladniki  ciasto naleśnikowe  1 szklanka mąki 1 jajko 1 szklanka

Eli Gotowanie
Plany i placki z rabarbarem 120

książka, gdyby żył w XX wieku. W każdym razie zachwycił mnie klimat paryski, co ostatecznie przypieczętowało obejrzenie sympatycznego filmiku "Julie & Julia", przepełnionego ciepłem i humorem i mocno pachnącego francuskimi specjałami.   Zdecydowanie bardziej podobały mi się fragmenty opisujące życie samej Julii Child, niż słodkiej pracownicy call center Julie Powell. Uwielbiam kuchnie w starym stylu, więc z wypiekami na twarzy(...)zachwycałam się garnkami, stolnicami i wielkim dębowym stołem stojącym po środku francuskiej kuchni Julii. Muszę przyznać, że mój M. wykazał się niebywałym wręcz stoicyzmem i hartem ducha, kiedy co chwilę chwytałam go za rękę i rzucałam się z płaczem na szyję, krzycząc rozdzierająco, że ja też chcę taką kuchnię :] Już nie wspomnę o wspaniałym sklepie z akcesoriami kuchennymi, gdzie żeliwne

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Boeuf Bourguignon 150

Francji sztuki kulinarnej, charakteryzującej się przede wszystkim wykwintnością, bogactwem smaków, starannością w przygotowaniu oraz wysoką ceną. Po roku 1970 haute cuisine została wyparta przez nowy nurt w kuchni francuskiej, potraw lekkich, szybko przyrządzanych i zdrowych. Według mnie jednak to właśnie haute cuisine najlepiej charakteryzuje upodobania francuskiego podniebienia. Boeuf Bourguignon 1 kg mięsa wołowego na pieczeń 10 dag chudego boczku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Bagietka 131

takiegoż właśnie gentlemana i kilka wariacji, gdzie zamiast lampki wina pojawia się cała butelka, a beret nie jest czarny tylko czerwony albo niebieski. Zawsze jednak pojawia się bagietka, słynna francuska bagietka, lekko nacięta na wierzchu z rumianą, chrupiącą skórką. Widząc takie cudo piekarskie nie jestem w stanie się powstrzymać, muszę dziubnąć choć kawałeczek, poczuć ten zapach, usłyszeć chrzęst przy nacisku(...)Znalazłam kilka różnych przepisów na bagietkę, mniej i bardziej skomplikowanych, wybrałam najprostszy, żeby najpierw wypróbować własne możliwości i powiem, że jestem zadowolona. Choć z wyglądu bardziej przypomina chleb niż francuską bułeczkę, to jest ten smak! Następnym razem dodam nieco więcej mąki, żeby ciasto nie rozpływało mi się na boki i będzie perfekcyjnie. Jest to przepis zaproponowany na blogu Kwestia Smaku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Soupe au pistou 142

Francji, popularną w tym samym regionie co Ratatouille, czyli Prowansji. Jest to ta część Francji, w której króluje oliwa i przyprawy, z niej pochodzą przepisy na najlżejsze dania francuskie jakie znam, delikatne i bardzo wiosenne. Polecam z całego serca tym, którzy lubią od czasu do czasu pożywić się samymi warzywami. W tak rewelacyjnym zestawieniu nawet mój mięsożerny M. skusił

Przepysznik - BLW i nie tylko
Coś na szybko do kawy 108

będzie to przepis na rogaliki, bo przygotowałam je z gotowych produktów. Nie wyobrażam sobie zrobienia ciasta francuskiego... Nie mniej jednak czasami nachodzi mnie taka ochota na 'coś słodkiego' a w domu nie mam nic takiego. Dlatego dziś właśnie zrobiłam na szybko te rogaliki z ciasta francuskiego z marmoladą. Nic więcej tam nie ma oprócz jeszcze jajka, którym posmarowałam wierzch rogalików

Smaki Przyprawy i Kolory
ŚWIDERKI SEROWE Z CZARNUSZKĄ 148

Proste świderki z ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu paprykowo-pomidorowego z bazyliową śmietaną . Świderki też nadadzą się wieczór przy piwie :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku

Przepisy Aleksandry