francuskie - 6660 przepisów (strona:192/444)

Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 180

się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo mój antytalent do ich zawijania się ujawnił –mimo tego że nie wyglądają perfekcyjnie są przepyszne! Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suchych drożdży u mnie dr.Oetker 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru Szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła

Wanilia i Kardamon
Rogale Marcińskie 138

obłędnie. Wszystkie z powyższych przepisów postaram się umieścić na blogu, zacznę jednak od tych najpopularniejszych, które jako pierwsze skradły moje podniebienie. Składniki (na 12 rogali): Ciasto półfrancuskie (ciasto drożdżowo- francuskie): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego

Mango Papaja
Jajka w sosie musztardowym 417

ilość jajek ugotowanych na twardo Sos: 400 ml bulionu ( można użyć kostkę ) 3 duże łyżki gęstej śmietany 2 - 3 łyżeczki mąki 3 łyżki musztardy sarepskiej ( spore ) 1 łyżka musztardy francuskiej Szczypiorek Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo pamiętając o tym aby nie gotować ich dłużej niż 10 minut i schładzamy ( pisałam o tym, że dłuższe gotowanie powoduje powstawanie siarkowodoru ). Z bulionu(...)około 100 ml, dodajemy śmietanę, mąkę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w pozostałym bulionie. Rozprowadzamy w całości. Gotujemy i od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy musztardę sarepską i francuską. Mieszamy. Chwilę gotujemy i gotowe. Sosem polewamy jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą 307

dodatkiem ziemniaków. Jest na prawdę pyszna. składniki: 5 średnich ziemniaków 1 duża wędzona makrela (500 g) 1 czerwona cebula 4 kiszone ogórki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki majonezu Ziemniaki ugotować, jak nam wygodnie w mundurkach lub obrane. Następnie wystudzone obrane ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wędzoną makrelę(...)oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić na kawałki. Kiszone ogórki pokroić również w średnią kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać szczypiorek i wymieszać. Następnie dodać majonez i musztardę francuską i ponownie wymieszać. Gotową sałatkę odstawić na min. 30 minut aby smaki się przegryzły

Monia miesza i gotuje
Konkurs #smakjęzyka 153

Instagramie z hashtagiem #smakjęzyka. A teraz niespodzianka. Chciałabym zaprosić Was do wzięcia udziału w pysznym konkursie. Wasze zadanie jest proste: Stwórz dowolne danie z kuchni włoskiej, niemieckiej, angielskiej lub francuskiej i podziel się przepisem. Przepis może być również Waszą indywidualną interpretacją na temat wybranej kuchni. Nagrodą w konkursie jest wybrany przez Was internetowy kurs języka obcego z http://www.multikurs.pl(...)zdjęcia w specjalnej galerii konkursowej na facebook.  Regulamin konkursu: Organizatorem konkursu jest blog Słodkie okruszki oraz Multikurs.pl . Temat konkursu : Stwórz dowolne danie z kuchni włoskiej, niemieckiej, angielskiej lub francuskiej i podziel się przepisem.  Przepis może być również Waszą indywidualną interpretacją na temat wybranej kuchni. Ilość zgłaszanych przepisów jest dowolna, ale jedna osoba może wygrać tylko jedną nagrodę. Każdy

Słodkie okruszki
Półfrancuskie ciasteczka 119

zastanawialiście się czym różni się ciasto francuskie od półfrancuskiego? Otóż to drugie, jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu.  Przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje półfrancuskie ciasto śmietanowe lub twarogowe. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 45 dag masła 4 żółtka jaja 1 szklanka kwaśnej śmietany sól

Tradycyjna Kuchnia
Francuskie cudo! 137

serwowanych tam tart. Ludzie piekli je z przeróżnymi nadzieniami, zarówno na słodko jak i na słono. Zazwyczaj podawane na ciepło, równie dobrze smakują na zimno. Tarty to takie ekskluzywne francuskie wersje pizzy. Tu na pewno fani włoskiej pizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji

Kuchnia Pani Wiosny
TOP 3 - PAŹDZIERNIK 2015 132

polubień na FB       157 obserwujących       10 postów 46,586 wyświetleń     najpopularniejsze posty : Jesienna z upa fasolow ą z chili Tosty francuskie na słodko Grzanki z kozim serem i figą       Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek

Magiczne Życie Marty
Minipizze z ciasta francuskiego 282

prezentuje się na talerze. Dzięki czemu świetnie nadaje się imprezę lub podwieczorek dla milusińskich. Składniki - 20 dag pieczarek - 2 cebule - 4 parówki ( ok.20 dag ) - 1 żółta papryka - opakowanie ciasta francuskiego - 20 dag startego żółtego sera - ketchup - suszona bazylia - masło Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć

Świat Smaku
Magdalenki zwane Ufinkami 160

Dlatego z Magdalenek rodzina przechrzciła je na Ufinki. Ostatnio Magda znów przyjechała i znów pojawiły się Ufinki. Historia tych ciasteczek jest bardzo ciekawa. Na początek definicja z Wikipedii: małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny

sierotka maRysia w kuchni
tosty francuskie – śniadanie mistrzów 160

robi ten pyszny dżem i to był strzał w dziesiątkę.  To połączenie jest doskonałe!  Jest to prawdziwe śniadanie mistrzów dlatego też wpisuję je pod tą etykietę. Tosty francuskie 30 minut dla 2 osób Składniki 2 jajka 6 łyżek mleka pół łyżeczki cynamonu szczypta soli ok 8 kromek chleba - najlepiej lekko czerstwego ok 3 łyżek masła ulubiony dżem

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak w sosie z rozmarynu i musztardy 130

obiad dla dwojga gotowy.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw 0,5 l bulionu (z kury albo warzywny) łyżka świeżych listków rozmarynu łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej) i masła płaska łyżka siemienia lnianego i ziaren słonecznika oraz mąki sól, pieprz Do garnka do gotowania na parze wlewamy bulion zamiast wody, oczywiście na drugą cześć garnka wsypujemy(...)mięso po naciśnięciu palcem nie będzie "sprężynować" (ale też nie będzie bardzo twarde). Układamy wedle uznania wszystkie gotowe produkty, obficie polewamy soczystego kuraka sosem z rozmarynu i musztardy francuskiej.  Hm, można by chyba dodać na koniec odrobinę cytryny... za późno, do diaska

Right Behind The Kitchen
Atelier Amaro - pierwsza gwiazdka Michelin w Polsce 161

początku istnienia przewodnika widniała na nim postać ludzika Michelin zwanego Bibendum (przypomina mi trochę takie duuuże wyrośnięte niemowlę a'la Ryszard Kalisz). Niemniej jednak w pierwszych wydaniach przewodnika francuscy kierowcy mogli znaleźć w nim takie informacje jak plany miast, listę części zamiennych, które należało mieć ze sobą w trakcie podróży i nawet, na wypadek najgorszego, listę najlepszych chirurgów ! Na początku(...)miał długi i cierpiał na depresję. Strach przed utratą prestiżu 24 stycznia 2003 r. spotęgował wszystko co destrukcyjne i po dniu ciężkiej pracy popełnił samobójstwo .  Droga do francuskich gwiazdek Michelin Co roku przewodnik Michelin kupuje na całym świecie ponad pół miliona ludzi. Publikacja nowego przewodnika jest zawsze ogromnym wydarzeniem na całym świecie i ma miejsce tego samego dnia

Right Behind The Kitchen
Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina 193

tylko na ten jeden listopadowy dzień. Więc nie dajmy się zwariować, szukajmy gęsiny przez cały rok , a jak już coś dostaniemy, gotujmy!   Mus z gęsich żołądków, musztardą francuską, prażonym słonecznikiem i czarnuszką Do gotowania używamy szybkowaru, dzięki któremu przygotujemy twarde żołądki w dość krótkim czasie. Jeśli takowego nie posiadamy, czeka długie duszenie aż uzyskamy niemal rozpadające się gęsie żołądki(...)Zawartość garnka miksujemy ręcznym blenderem na gładki mus. Jeśli wydaje nam się, że mus jest zbyt rzadki, odparowujemy go przez chwilę. Lekko ostudzony mus łączymy z kilkoma łyżeczkami musztardy francuskiej i chrzanu (może być ten kupiony w słoiku). Doprawiamy ewentualnie solą i koniecznie dodajemy sporą ilość świeżo mielonego pieprzu czarnego. Na sam koniec mus łączymy dokładnie z dwoma żółtkami. Formę

Right Behind The Kitchen
Sernik jabłkowy bez pieczenia 479

śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego  Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis:  Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając(...)łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik stężeje.  Kiedy sernik

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania