się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo mój antytalent do ich zawijania się ujawnił –mimo tego że nie wyglądają perfekcyjnie są przepyszne! Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suchych drożdży u mnie dr.Oetker 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru Szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła
Wanilia i Kardamonobłędnie. Wszystkie z powyższych przepisów postaram się umieścić na blogu, zacznę jednak od tych najpopularniejszych, które jako pierwsze skradły moje podniebienie. Składniki (na 12 rogali): Ciasto półfrancuskie (ciasto drożdżowo- francuskie): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego
Mango Papajailość jajek ugotowanych na twardo Sos: 400 ml bulionu ( można użyć kostkę ) 3 duże łyżki gęstej śmietany 2 - 3 łyżeczki mąki 3 łyżki musztardy sarepskiej ( spore ) 1 łyżka musztardy francuskiej Szczypiorek Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo pamiętając o tym aby nie gotować ich dłużej niż 10 minut i schładzamy ( pisałam o tym, że dłuższe gotowanie powoduje powstawanie siarkowodoru ). Z bulionu(...)około 100 ml, dodajemy śmietanę, mąkę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w pozostałym bulionie. Rozprowadzamy w całości. Gotujemy i od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy musztardę sarepską i francuską. Mieszamy. Chwilę gotujemy i gotowe. Sosem polewamy jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewydodatkiem ziemniaków. Jest na prawdę pyszna. składniki: 5 średnich ziemniaków 1 duża wędzona makrela (500 g) 1 czerwona cebula 4 kiszone ogórki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki majonezu Ziemniaki ugotować, jak nam wygodnie w mundurkach lub obrane. Następnie wystudzone obrane ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wędzoną makrelę(...)oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić na kawałki. Kiszone ogórki pokroić również w średnią kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać szczypiorek i wymieszać. Następnie dodać majonez i musztardę francuską i ponownie wymieszać. Gotową sałatkę odstawić na min. 30 minut aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeInstagramie z hashtagiem #smakjęzyka. A teraz niespodzianka. Chciałabym zaprosić Was do wzięcia udziału w pysznym konkursie. Wasze zadanie jest proste: Stwórz dowolne danie z kuchni włoskiej, niemieckiej, angielskiej lub francuskiej i podziel się przepisem. Przepis może być również Waszą indywidualną interpretacją na temat wybranej kuchni. Nagrodą w konkursie jest wybrany przez Was internetowy kurs języka obcego z http://www.multikurs.pl(...)zdjęcia w specjalnej galerii konkursowej na facebook. Regulamin konkursu: Organizatorem konkursu jest blog Słodkie okruszki oraz Multikurs.pl . Temat konkursu : Stwórz dowolne danie z kuchni włoskiej, niemieckiej, angielskiej lub francuskiej i podziel się przepisem. Przepis może być również Waszą indywidualną interpretacją na temat wybranej kuchni. Ilość zgłaszanych przepisów jest dowolna, ale jedna osoba może wygrać tylko jedną nagrodę. Każdy
Słodkie okruszkizastanawialiście się czym różni się ciasto francuskie od półfrancuskiego? Otóż to drugie, jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu. Przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje półfrancuskie ciasto śmietanowe lub twarogowe. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 45 dag masła 4 żółtka jaja 1 szklanka kwaśnej śmietany sól
Tradycyjna Kuchniaserwowanych tam tart. Ludzie piekli je z przeróżnymi nadzieniami, zarówno na słodko jak i na słono. Zazwyczaj podawane na ciepło, równie dobrze smakują na zimno. Tarty to takie ekskluzywne francuskie wersje pizzy. Tu na pewno fani włoskiej pizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji
Kuchnia Pani Wiosnypolubień na FB 157 obserwujących 10 postów 46,586 wyświetleń najpopularniejsze posty : Jesienna z upa fasolow ą z chili Tosty francuskie na słodko Grzanki z kozim serem i figą Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek
Magiczne Życie Martyprezentuje się na talerze. Dzięki czemu świetnie nadaje się imprezę lub podwieczorek dla milusińskich. Składniki - 20 dag pieczarek - 2 cebule - 4 parówki ( ok.20 dag ) - 1 żółta papryka - opakowanie ciasta francuskiego - 20 dag startego żółtego sera - ketchup - suszona bazylia - masło Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć
Świat SmakuDlatego z Magdalenek rodzina przechrzciła je na Ufinki. Ostatnio Magda znów przyjechała i znów pojawiły się Ufinki. Historia tych ciasteczek jest bardzo ciekawa. Na początek definicja z Wikipedii: małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny
sierotka maRysia w kuchnirobi ten pyszny dżem i to był strzał w dziesiątkę. To połączenie jest doskonałe! Jest to prawdziwe śniadanie mistrzów dlatego też wpisuję je pod tą etykietę. Tosty francuskie 30 minut dla 2 osób Składniki 2 jajka 6 łyżek mleka pół łyżeczki cynamonu szczypta soli ok 8 kromek chleba - najlepiej lekko czerstwego ok 3 łyżek masła ulubiony dżem
sierotka maRysia w kuchniobiad dla dwojga gotowy. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw 0,5 l bulionu (z kury albo warzywny) łyżka świeżych listków rozmarynu łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej) i masła płaska łyżka siemienia lnianego i ziaren słonecznika oraz mąki sól, pieprz Do garnka do gotowania na parze wlewamy bulion zamiast wody, oczywiście na drugą cześć garnka wsypujemy(...)mięso po naciśnięciu palcem nie będzie "sprężynować" (ale też nie będzie bardzo twarde). Układamy wedle uznania wszystkie gotowe produkty, obficie polewamy soczystego kuraka sosem z rozmarynu i musztardy francuskiej. Hm, można by chyba dodać na koniec odrobinę cytryny... za późno, do diaska
Right Behind The Kitchenpoczątku istnienia przewodnika widniała na nim postać ludzika Michelin zwanego Bibendum (przypomina mi trochę takie duuuże wyrośnięte niemowlę a'la Ryszard Kalisz). Niemniej jednak w pierwszych wydaniach przewodnika francuscy kierowcy mogli znaleźć w nim takie informacje jak plany miast, listę części zamiennych, które należało mieć ze sobą w trakcie podróży i nawet, na wypadek najgorszego, listę najlepszych chirurgów ! Na początku(...)miał długi i cierpiał na depresję. Strach przed utratą prestiżu 24 stycznia 2003 r. spotęgował wszystko co destrukcyjne i po dniu ciężkiej pracy popełnił samobójstwo . Droga do francuskich gwiazdek Michelin Co roku przewodnik Michelin kupuje na całym świecie ponad pół miliona ludzi. Publikacja nowego przewodnika jest zawsze ogromnym wydarzeniem na całym świecie i ma miejsce tego samego dnia
Right Behind The Kitchentylko na ten jeden listopadowy dzień. Więc nie dajmy się zwariować, szukajmy gęsiny przez cały rok , a jak już coś dostaniemy, gotujmy! Mus z gęsich żołądków, musztardą francuską, prażonym słonecznikiem i czarnuszką Do gotowania używamy szybkowaru, dzięki któremu przygotujemy twarde żołądki w dość krótkim czasie. Jeśli takowego nie posiadamy, czeka długie duszenie aż uzyskamy niemal rozpadające się gęsie żołądki(...)Zawartość garnka miksujemy ręcznym blenderem na gładki mus. Jeśli wydaje nam się, że mus jest zbyt rzadki, odparowujemy go przez chwilę. Lekko ostudzony mus łączymy z kilkoma łyżeczkami musztardy francuskiej i chrzanu (może być ten kupiony w słoiku). Doprawiamy ewentualnie solą i koniecznie dodajemy sporą ilość świeżo mielonego pieprzu czarnego. Na sam koniec mus łączymy dokładnie z dwoma żółtkami. Formę
Right Behind The Kitchenśmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis: Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając(...)łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik stężeje. Kiedy sernik
Kuchnia Łukasza