francuskie - 6660 przepisów (strona:191/444)

Mini Hot Dogi z Ciasta francuskiego 151

Szybka i Łatwa przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Polecam podawać ze świeżą surówką oraz ulubionym sosem.  SKŁADNIKI: 1 Ciasto Francuskie 5 Parówek 2 Ogórki konserwowe lub kiszone Dowolna Musztarda  Pieprz i Sól    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Piekę przez 30 min w 180 stopniach góra-dół

Gotowanie Patki
Gumbo 183

nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu, a nawet pochodzenia domowników, którzy je przygotowują. Tradycyjnie podaje się je z ryżem.  Gumbo jest wynikiem(...)mieszanki kultur w rejonie Luizjany, zachodnio-afrykańskiej, francuskiej, niemieckiej, czy rdzennych amerykanów. Pierwsze gumbo opisano w 1802 roku, a już w XIX wieku znajowało się w książkach kucharskich. Jest też oficjalnym daniem stanu Luizjana. Poniżej, jak zawsze, Rumcajsowa wariacja na temat.   (*w Rumcajsowej kuchni nie ucierpiała żadna wiewiórka) Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku

Gotuj z Rumcajsem
Jablkowy deser dla dwojga 250

zakończenie romantycznej kolacji.  Składniki (na dwie porcje):  2 średnie jabłka 40ml ciemnego rumu mały jogurt naturalny cukier, cynamon masło do nasmarowania kokilek do zapiekania płat ciasta francuskiego Przygotowanie: Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, Kroimy ćwiartki a potem na cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wrzucamy jabłka (żadnego tłuszczu!). Smażymy jabłka cały czas mieszając około 5 minut(...)Dodajemy 2 łyżeczki cukru i odrobinę cynamonu. Dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dolewamy rum i pozwalamy chwilkę odparować. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o mniej więcej 1/3 większe od naszych naczynek. Smarujemy je tłuszczem i wylepiamy ciastem, zostawiając zapas do zalepienia wierzchu. Układamy warstwę smażonych jabłek, przekładamy jogurtem, znów jabłka, znów jogurt i tak do napełnienia naczynek lub wyczerpania składników

Gotuj z Rumcajsem
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 211

Klik po przepis . Przepis również w  formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:  5. Biedronki na krakersach z pastą(...)Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:                             8. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim  Klik po przepis                             9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym  Klik po przepis Przepis również

W kuchni u Moniki
48 przepisów na Andrzejkowe party 2015 160

kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego

Moja smaczna kuchnia
Deska serów - jak przygotować i jak podawać 228

zdecydować się na różnorodność, wówczas serwowane przez nas sery powinny reprezentować możliwe szerokie spectrum smaków. Możemy także skomponować tematyczną deskę serów przyjmując np. kryterium geograficzne (np. serwujemy tylko sery francuskie, albo tylko sery polskie) lub  produkcyjne (np. tylko sery wędzone czy tylko sery kozie). W przypadku serów o bardzo intensywnym zapachu np. serów z przerostem zielonej lub niebieskiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tartaletki z pomidorkami 116

czasu spędzają w piekarniku – Wy możecie w tym czasie zająć się gośćmi. Sprawdzone wiele razy – pierwsze znikają ze stołu podczas imprezy     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście pomidorków cherry (czerwone i żółte) 1 opakowanie serka kanapkowego 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka łyżek karmelizowanej Czytaj dalej... Artykuł Tartaletki z pomidorkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Zdrowsze tosty francuskie 117

Tosty francuskie w zdrowszej odsłonie :) Zamiast tostowego – chleb żytni. Zamiast cukru – ksylitol. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  kilkanaście minut Ilość porcji:                 2 Wartość kaloryczna:   330 kcal Składniki

Bazując na smaku
Czak czak 190

Parę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak

Moje domowe kucharzenie
Francuskie rożki z domową żurawiną 199

szybkie weekendowe słodkości polecam delikat ne, chrupiące rożki z ciasta francuskiego z domową żurawiną. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Sernik ze śliwkami 134

przepis na ten pyszny serniczek natknęłam się w gazetce "Serniki i ciasta francuskie" nr 1-2/2015 i poczułam nieodpartą ochotę na ciasto ze śliwkami - postanowiłam dłużej nie zwlekać i je upiekłam :) Dodatkowo zachęciło mnie apetyczne zdjęcie i mała ilość składników potrzebna do jego wykonania. Jak na dobry sernik przystało ciasto jest wilgotne i odpowiednio słodkie, a zarazem lekko

MyCookBook.pl
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 220

przygotować kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką aromatycznej czarnej, aromatycznej herbaty  King of Ceylon  Sir William's Stworzyło to duet doskonały. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5  szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka   suchych drożdży u mnie  dr.Oetker 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru szczypta soli

Wanilia i Kardamon
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis 259

Rogale Marcińskie to klasyczne, tradycyjne wypieki popularne szczególnie w Poznaniu w okresie jesiennym, gdzie podczas obchodów dnia Świętego Marcina - 11 listopada cieszą się największą popularnością. Rogale Marcińskie charakteryzuje pół-francuskie ciasto z niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich - smak, który koniecznie trzeba spróbować, a może nawet samodzielnie przygotować w naszych domach.  Rogale Marcińskie

Słodka Strona
Drożdżówki z konfiturą z dyni 148

Czasami są takie dni, że nie wypędzicie mnie z kuchni, no chyba że siłą lub ewentualnie może mi zabraknąć produktów :), kończę robić drożdżówki a francuskie fugassy już czekają w kolejce :). Lubie kucharzenie, czasem przesadzę i zrobię za dużo, ale wtedy dzielę się z innymi, ważne aby czas spędzony między garami był radością i odpoczynkiem, a nie smutnym obowiązkiem

Apetyczna babeczka
40 śniadań na ciepło 1908

Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania