francuskie - 6660 przepisów (strona:195/444)

Magdalenki zwane Ufinkami 148

Dlatego z Magdalenek rodzina przechrzciła je na Ufinki. Ostatnio Magda znów przyjechała i znów pojawiły się Ufinki. Historia tych ciasteczek jest bardzo ciekawa. Na początek definicja z Wikipedii: małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny

sierotka maRysia w kuchni
tosty francuskie – śniadanie mistrzów 140

robi ten pyszny dżem i to był strzał w dziesiątkę.  To połączenie jest doskonałe!  Jest to prawdziwe śniadanie mistrzów dlatego też wpisuję je pod tą etykietę. Tosty francuskie 30 minut dla 2 osób Składniki 2 jajka 6 łyżek mleka pół łyżeczki cynamonu szczypta soli ok 8 kromek chleba - najlepiej lekko czerstwego ok 3 łyżek masła ulubiony dżem

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak w sosie z rozmarynu i musztardy 115

obiad dla dwojga gotowy.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw 0,5 l bulionu (z kury albo warzywny) łyżka świeżych listków rozmarynu łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej) i masła płaska łyżka siemienia lnianego i ziaren słonecznika oraz mąki sól, pieprz Do garnka do gotowania na parze wlewamy bulion zamiast wody, oczywiście na drugą cześć garnka wsypujemy(...)mięso po naciśnięciu palcem nie będzie "sprężynować" (ale też nie będzie bardzo twarde). Układamy wedle uznania wszystkie gotowe produkty, obficie polewamy soczystego kuraka sosem z rozmarynu i musztardy francuskiej.  Hm, można by chyba dodać na koniec odrobinę cytryny... za późno, do diaska

Right Behind The Kitchen
Atelier Amaro - pierwsza gwiazdka Michelin w Polsce 144

początku istnienia przewodnika widniała na nim postać ludzika Michelin zwanego Bibendum (przypomina mi trochę takie duuuże wyrośnięte niemowlę a'la Ryszard Kalisz). Niemniej jednak w pierwszych wydaniach przewodnika francuscy kierowcy mogli znaleźć w nim takie informacje jak plany miast, listę części zamiennych, które należało mieć ze sobą w trakcie podróży i nawet, na wypadek najgorszego, listę najlepszych chirurgów ! Na początku(...)miał długi i cierpiał na depresję. Strach przed utratą prestiżu 24 stycznia 2003 r. spotęgował wszystko co destrukcyjne i po dniu ciężkiej pracy popełnił samobójstwo .  Droga do francuskich gwiazdek Michelin Co roku przewodnik Michelin kupuje na całym świecie ponad pół miliona ludzi. Publikacja nowego przewodnika jest zawsze ogromnym wydarzeniem na całym świecie i ma miejsce tego samego dnia

Right Behind The Kitchen
Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina 177

tylko na ten jeden listopadowy dzień. Więc nie dajmy się zwariować, szukajmy gęsiny przez cały rok , a jak już coś dostaniemy, gotujmy!   Mus z gęsich żołądków, musztardą francuską, prażonym słonecznikiem i czarnuszką Do gotowania używamy szybkowaru, dzięki któremu przygotujemy twarde żołądki w dość krótkim czasie. Jeśli takowego nie posiadamy, czeka długie duszenie aż uzyskamy niemal rozpadające się gęsie żołądki(...)Zawartość garnka miksujemy ręcznym blenderem na gładki mus. Jeśli wydaje nam się, że mus jest zbyt rzadki, odparowujemy go przez chwilę. Lekko ostudzony mus łączymy z kilkoma łyżeczkami musztardy francuskiej i chrzanu (może być ten kupiony w słoiku). Doprawiamy ewentualnie solą i koniecznie dodajemy sporą ilość świeżo mielonego pieprzu czarnego. Na sam koniec mus łączymy dokładnie z dwoma żółtkami. Formę

Right Behind The Kitchen
Sernik jabłkowy bez pieczenia 456

śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego  Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis:  Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając(...)łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik stężeje.  Kiedy sernik

Kuchnia Łukasza
Kwiatki figowe 146

Bardzo spodobały mi się kwiatki z ciasta francuskiego z jabłkami, ostatnio bardzo popularne na różnych lubianych przez mnie blogach. Postanowiłam więc zrobić swoją wersję, z ciastem filo zamiast francuskiego i figami zamiast jabłek. Spektakularnego efektu już nie ma, ale kwaiatki chyba mimo to przypominają :) Najlepsze z kremem waniliowym :) Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania

Bazując na smaku
SAŁATKA ZIELONA Z SAŁATY MASŁOWEJ 212

Dziś zapraszam do zrobienia sałatki prostej, lekkiej i całej zielonej ;) Składniki: zielona masłowa sałata zielony ogórek dymka koperek ser feta Sos: oliwa z oliwek ocet winny miód musztarda francuska lub dijon zioła do sałatek granulowany czosnek sól pieprz słodka papryka Sałatkę można oczywiście urozmaicić o inne składniki zielone...lub kolorowe. Pokroiłam: dymkę zielony ogórek liście sałaty masłowej drobno pokrojony(...)koperek pokrojony w kostkę ser feta Został jeszcze sos do zrobienia;) Do miseczki wlewałam kolejno: miód oliwę z oliwek ocet winny musztardę francuską przyprawy Sos dokładnie wymieszałam (polecam w małym słoiku) i polałam  nim sałatkę. Sos jest uniwersalny i pasuje do różnych sałatek ze świeżych warzyw. Smacznego

potrawyregionalne
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 143

Tarta francuska Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni. Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru pudru 1 jajko 250g mąki sól łyżeczka aromatu waniliowego Składniki krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru parę kropli aromatu waniliowego Ciasto można wymieszać w mikserze

potrawyregionalne
SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW Z SZYNKĄ 178

sałatkę ziemniaczaną. Składniki: 6-8 ziemniaków 1 szt.czerwonej cebuli 4-5 szt. średnich kiszonych/konserwowych ogórków 8-10 dkg dowolnego rodzaju szynki garść świeżego koperku ząbek czosnku łyżka musztardy francuskiej 2-3 łyżki majonezu (można dodać jogurt grecki) sól, pieprz do smaku Ziemniaki ugotowałam w łupinkach. Wystudziłam,obrałam i pokroiłam w kostkę. Dodałam posiekaną czerwoną cebulkę. Następnie pokrojone ogórki(...)kawałki szynki. Wsypałam świeży koperek i musztardę francuską. Przyprawiłam i wymieszałam składniki z majonezem. Smacznego!  Polecam również inne sałatki ziemniaczane: Sałatka ziemniaczana z jajkiem ogórkiem kaparami z sosem curry Ziemniaczaną z czosnkiem Śledziowa z ziemniakami i burakami

potrawyregionalne
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO ŚMIETANOWYM 170

Postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem!    Składniki: płaty śledziowe 250 g 18% śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy francuskiej 1-2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki koperku 1 łyżeczka curry firmy Prymat 1 łyżeczka kurkumy firmy Prymat pieprz cytrynowy do smaku cebula(...)Wymieszałam, dodałam musztardę francuską  i musztardę dijon. Wsypałam pokrojony koperek

potrawyregionalne
Co na śniadanie? Tosty francuskie z sosem gruszkowo-karmelowym 201

Dzisiaj pyszne śniadanie, ze zrobieniem którego poradzi sobie nawet beztalencie kulinarne albo ktoś kto dopiero uczy się gotowania. Tosty francuskie to kromki pieczywa namoczone w mieszance jajek i mleka a potem usmażone na maśle. Smakują jak placuszki a nie trzeba szykować żadnego ciasta. Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka , ale od biedy

Smaczna Pyza
Tarta z łososiem na cieście francuskim 83

łyżka usiekanego szczypiorku kilka listków oregano sól pieprz otarta skórka z cytryny 50 g mozzarelli z bloku szczypta oregano pomidorki cocktailowe lub jeden mały pomidor 1 op ciasta francuskiego szczypiorek sałata Łososia przeciąć na cienkie plastry, skropić oliwą i sokiem z cytryny, odstawić na ok godzinę. Formę na tartę posmarować oliwą, wyłożyć ciastem francuskim.  Jajka roztrzepać ze śmietaną dodać

Gotowanie jest łatwe
Francuskie ciacha z bitą śmietaną i truskawkami 85

Coś słodkiego? nic prostszego ;) 1 op ciasta francuskiego białko z jajka cukier brązowy śmietana kremówka cukier puder truskawki Ciasto pokroić w kwadraty posmarować białkiem i posypać brązowym cukerm, upiec w temp 210 st przez ok 12 min z termoobiegiem Śmietanę ubić z cukrem pudrem.. Dekorować ciastka przy pomocy dekoratora i truskawkami

Gotowanie jest łatwe
Pieczarki z pesto i mozzarellą w cieście francuskim 150

ciasta francuskiego 15 małych pieczarek pesto (ja użyłam pesto z rzeżuchy) 1 kulka mozzarelli białko mak Ciasto pokroić na 15 kwadratów o oku ok 9 cm. Na każdym kwadracie ułożyć małą łyżeczkę pesto, na nim pieczarkę a następnie plasterek mozzarelli. Wszystkie rogi ciasta zebrać i skleić na górze. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem Piec w temp

Gotowanie jest łatwe