Coś słodkiego? nic prostszego ;) 1 op ciasta francuskiego białko z jajka cukier brązowy śmietana kremówka cukier puder truskawki Ciasto pokroić w kwadraty posmarować białkiem i posypać brązowym cukerm, upiec w temp 210 st przez ok 12 min z termoobiegiem Śmietanę ubić z cukrem pudrem.. Dekorować ciastka przy pomocy dekoratora i truskawkami
Gotowanie jest łatweciasta francuskiego 15 małych pieczarek pesto (ja użyłam pesto z rzeżuchy) 1 kulka mozzarelli białko mak Ciasto pokroić na 15 kwadratów o oku ok 9 cm. Na każdym kwadracie ułożyć małą łyżeczkę pesto, na nim pieczarkę a następnie plasterek mozzarelli. Wszystkie rogi ciasta zebrać i skleić na górze. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem Piec w temp
Gotowanie jest łatwejogurt sojowy przeszedł pierwszy test. Zrobiła swoje ulubione ciasto za czasów wegetariańskich- jogurtowe. Przepis znalazłam w książce „Dlaczego w Paryżu dzieci nie grymaszą”, podobno to ciasto pieką francuskie matki wraz z swoimi dziećmi, jest naprawdę dziecinnie proste, bo cały bajer polega na tym, że za miarkę służy opakowanie po jogurcie. To ciasto można dowolnie bajerować dodając rodzynki
greenscarfkruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki z śliwkami Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto
Weekendy w domu i ogrodziesztuka sama w sobie niezależnie od jej charakteru. Ja moją kaczkę ostatecznie podałam z surówką z ogórka, czerwonej cebuli, szczypiorku, papryki i niesłodzonych wiśni z kompotu by nadać potrawie francuski akcent. Do tego również wytrawny sos wiśniowy jak to lubią Francuzi. Jak przygotować więc pierś z kaczki by skórka była wyjątkowo chrupiąca a mięso w środku soczyste i aromatyczne(...)kwestia wyboru. Podałam z surówką z warzyw jakie stosuje się do kaczki po pekińsku, czyli z ogórka, papryki, czerwonej cebuli i szczypiorku i kilkoma niesłodzonymi wiśniami z kompotu (to francuski akcent). Zalałam je marynatą z marynowania piersi czyli winem i przyprawami i nieco dosoliłam. Pierś podałam na chrupkim placku z nudli. Nudle wzięłam z chińskiej zupki, zalałam całą kostkę
Sztuka gotowania w/g Samirytalerz zdobią pomarańczowe wstążki z marchewki. Niby nic wielkiego, a jednak oko się cieszy. Wieprzowina w sosie musztardowym składniki: 800 g mięsa wieprzowego na gulasz 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon 4 marchewki 4 szalotki 150 ml śmietany 18% 300 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu natka pietruszki olej do smażenia sól i pieprz bouquet(...)minut. W międzyczasie przygotowujemy wstążki z marchewki. Za pomocą obieraczki do warzyw robimy wstążki ze surowej marchwi i pod koniec gotowania mięsa przyrządzamy je na parze. Musztardę francuską mieszamy ze śmietaną i dolewamy do mięsa. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 1-2 minut. Podajemy z ryżem, wstążkami z marchewki, ozdabiamy natką pietruszki
Przysmaki Karolkigdzie mieszkam, czyli na Wyspach, niezwykle trudno kupić dobry, smaczny chleb. Tutejsze pieczywo to głównie wszelkiego rodzaju chleby tostowe lub nadmuchane a la francuskie pieczywo z marketów. Jest tu co prawda polska piekarnia i w polskich sklepach można kupić tradycyjne pieczywo, jednak ja w sumie rzadko chadzam do tych sklepów, w związku z czym raczej nie kupuję polskiego pieczywa
Codzienne Gotowanienadzieję, że spodobają się Wam indywidualne, pieczarkowe tartletek z zapieczonym, przepiórczym jajkiem. Farsz jest delikatny i kremowy, wzbogacony smakiem rozlewającego się żółtka. Pychotka! Składniki: gotowe ciasto francuskie, lub własne kruche ciasto 2 cebule 2 ząbki czosnku 600g pieczarek sól, pieprz papryka w proszku (słodka i ostra) natka pietruszki 2 łyżki serka Filadelfia jajka przepiórcze masło
Codzienne Gotowanieprzewodniku), ale napisać kilka słów o jego stronie kulinarnej i o kulinarnych pamiątkach, które można przywieźć z takiej podróży. Kuchnia tunezyjska łączy w sobie wpływy śródziemnomorksie, tureckie, włoskie i francuskie, co wynika z położenia geograficznego, jak i historii tego niewielkiego, choć bardzo urozmaiconego kraju. Jego północna i północno-wschodnia część jest bardzo żyzna, stanowi ogród kraju, im dalej
Codzienne Gotowanienaleśnika, postanowiłyśmy wspólnie z Justinka , Panna Malwinna , Gin , Sianko i Mirabelka przedstawić nasze ulubione przepisy na to fantastyczne danie. Naleśniki można przygotowywać na milion sposobów, mogą być cienkie jak francuskie crepes lub grube placuszki jak amerykańskie pancakes, mogą być podawane na słodko lub wytrawnie, ilość możliwości jest po prostu nieograniczona. Ja pozostałam dziś przy wersji słodkiej, a placuszki przygotowałam
Codzienne Gotowaniektóre dbają o linię. Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg cebuli (waga przed obraniem) 1 l wywaru warzywnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej oliwa z oliwek sól, pieprz do podania posiekana, zielona pietruszka ser pleśniowy, np. kozi Najlepiej dzień wcześniej, cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Przyprawić ją solą oraz(...)Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i pokrojonym serem pleśniowym. Rady: - jeżeli uważacie, że zupa jest zbyt intensywna w smaku to dolejcie 1 szklankę przegotowanej wody, - jeśli nie lubicie musztardy francuskiej to ją pomińcie. Pomysł na przepis z bloga Lepszy Smak
UgotowaćRoladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią i aromatem czosnku sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Nie ukrywam, ze bardzo lubię to danie z racji łatwości przygotowania. Składniki na jego przygotowanie zawsze znajdę w lodówce więc jeśli nie mam weny do wymyślania obiadu
Pyry na GazRobiłam już kiedyś ten placek tylko z ciastem francuskim [ klik ] . Oryginalna spanakopita jest z ciastem filo i tym razem tak właśnie zrobiłam. No i teraz mam porównanie czyli chrupiące placki ciasta filo mnie urzekły, polecam wypróbujcie koniecznie ale ten z ciastem francuskim też jest przepyszny. Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieambicja i głosy w środku kazały przestać mi histeryzować i chociaż spróbować. Tym sposobem — po wielu błędach, szlochach, fochach i wypominaniu wszystkim naokoło złośliwości — oswoiłam szarlotkę. Szarlotka to dama francuska. Wymyślił ją zapewne, żeby się podlizać, niejaki Marie Antoine Carême. Pierwsza szarlotka powstała dla cara Aleksandra I, a nazwę zawdzięcza szwagierce imperatora, późniejszej carycy Charlotte Pruskiej. W rzeczywistości nazywała się(...)dodatek lekki despota zobowiązują do bardziej wyrafinowanego nazewnictwa. Przyjęło się, że do nadzienia szarlotki używa się jabłek a podstawę stanowi ciasto kruche, bądź półkruche. Używano również ciasta francuskiego, gruszek, moreli, brzoskwiń i śliwek. Więc po co się ograniczać? W Polsce co dom to inny przepis. Każdy oczywiście jest jedyny i słuszny. Ja pokażę wam swój, wypracowany, przetestowany, z dużą ilością
ladykitchenmleka zabraknąć nie może. 4. Bez czego nie wyobrażasz sobie uroczystej kolacji? Eleganckiego nakrycia stołu, świeżych kwiatów, świec i podniosłego nastroju zebranych. 5. Czy kiedykolwiek zrobiłaś własnoręcznie ciasto francuskie? Owszem. Dawno temu w domu, a później w szkole robiłam je kilkanaście razy - jest to dużo zabawniejsze ze specjalną maszyną do wałkowania. 6. Czy cierpisz na manię kupowania naczyń, zastawy
Pożeraczka, czyli raz adobrze