francuskie - 6660 przepisów (strona:203/444)

Grzanki francuskie 138

prawie że śniadanie mistrzów! :) I nagle, któregoś dnia, przeglądając jakąś gazetkę dla pań domu odkryliśmy, że ta szybka przekąska Madzi to ma nawet konkretną nazwę. Czyli właśnie grzanki francuskie! A oto szybki i prosty przepis: 2 jajka 2/3 szklanki mleka 8 kromek chleba tostowego (może nawet być lekko czerstwy) sól tłuszcz do smażenia Mleko, jajka i sól mieszamy razem

Marder&Marder Manufacture
Jajka w koszulkach w sosie meurette 121

Najpierw, na samym początku, przeklnę: zajebiocha! Ojajebie, super! A teraz możemy przejść do dalszej części wpisu :) Madzia teraz hurtowo chodzi na różne kursy kulinarne: kuchnia włoska, francuska, indyjska, cokolwiek. Hurtowo je zalicza. A niech ma, niech sobie chodzi. Ja też mam z tego korzyści. I to dwie co najmniej. Po pierwsze mam wolny wieczór (jak tylko Magda to przeczyta(...)wszystko to co na tych kursach się nauczyła. I teraz właśnie zrobiła mi fantastyczne jajka w koszulkach z sosem. Który to sos nazywa się meurette. To z kursu kuchni francuskiej. Sos jest z pieczarek, boczku i czerwonego wina. I jeszcze paru innych pysznych rzeczy :) A mianowicie: Na 4 osoby: 4 jajka 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 200 g boczku pokrojonego

Marder&Marder Manufacture
kurczak z pękatego rondla 188

Lato sprzyja poszukiwaniu egzotycznych smaków, więc zapraszam na wyprawę ma Mauritius. Kuchnia kreolska pełna jest wpływów francuskich, afrykańskich, indyjskich i chińskich. Najczęściej używanymi produktami są ryby i owoce morza. Za to mało w niej mięsa, gdyż jest drogie, jeśli już występuje, to jest to kurczak. Dodatkiem obowiązkowym jest ryż, czasem zastępowany owocami chlebowca, których smak przypomina słodkie ziemniaki(...)Dzisiejszym daniem jest kreolski gulasz daube, którego nazwa pochodzi od francuskiego "daubiere", czyli pękatego rondla. Składniki dusi się powoli na maleńkim ogniu, by mięso przeszło aromatem wszystkiego, co znajduje się w garnku. gulasz kreolski 0,5 kg udek kurczaka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku,  2 cm kawałek imbiru, 2 puszki pomidorów po 400 ml (lub 1 kg dojrzałych świeżych

Eksperyment sobotni
Tarta z łososiem na szpinaku 128

Łosoś to zdecydowany mój nr 1 wśród ryb. Kocham pod każdą postacią, czy ma to byś sushi, wędzony, pieczony, gotowany... niebo w gębie. Dzisiaj szybka tarta na cieście francuskim z grzecznym wędzonym łososiem na szpinaku. Składniki: płat ciasta francuskiego ok 250g wędzonego łososia ok 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 2 pomidory sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto wykładamy

ChilliJemy
Paprykowe ślimaki zrolowane z wędzoną szynką 123

ogromnym plusem ślimaczków jest ich podzielność i delikatny smak z nutka aromatu i smaku ostrej papryki. Spróbujcie sami, a z pewnością będziecie je robić częściej :) Składniki: duży płat ciasta francuskiego (u mnie 375g) papryka czerwona ząbek czosnku kawałek papryczki chilli sól, pieprz ok 150g szynki delikatnie wędzonej   Przygotowanie: Paprykę myjemy i blendujemy razem z kawałeczkiem papryczki chilli i obranym(...)ząbkiem czosnku. Wkładamy warzywa do rondelka doprawiamy do smaku i zagotowujemy (możemy takiego sosu zrobić trochę więcej i zapasteryzować w słoiczku). Płat ciasta francuskiego wykładamy na płaskiej powierzchni. Smarujemy go po całości sosem paprykowym (cienką warstwą, omijając brzegi). Na wysmarowane ciasto układamy przez cała jego długość i szerokość plasterki bardzo cienko pokrojonej szynki (im bardziej cienkie tym lepiej). Ciasto rolujemy

ChilliJemy
Tarta z bzem i rabarbarem 122

Wczoraj był ostatni dzień szkoły. W przyszłym tygodniu jeszcze projekt, w następny poniedziałek egzamin, ale wczoraj po raz ostatni mieliśmy zajęcia w piekarni. Było ciasto duńskie i francuskie, birkes i croissanty, tarty z truskawkami i temperowanie czekolady. A potem siedzieliśmy na ławkach przed szkołą, piliśmy colę i rozmawialiśmy o planach na przyszłość. Na końcu opróżniłam szafkę, i tak jakoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki dyniowo-kakaowe 130

dyniowo-bananowy z cynamonem   Ciasto dyniowe ze skorupką   Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa   Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą   Ciasto na jesienną chandrę   Dyniowe tosty francuskie   Syrop dyniowy i Pumpkin Spice Coffee   Masło dyniowe   Prosta zupa dyniowa   Ciastka owsiane z masłem dyniowym Pierogi z dynią i orzechami Smoothie dyniowo-piernikowe

My simple kitchen
Czerwcowe Wyzwanie Blogerek - Tosty francuskie z sosem truskawkowym 134

się danego dnia ochotę, nawet jeśli miałby to być chleb z cukrem :) Dlatego dzisiaj moje śniadanie jest raczej skromne, ale dla mnie bardzo zadowalające. Tosty francuskie z cynamonem, posypane cukrem pudrem i podane z sosem truskawkowym:)  Dla mnie kawa, dla niego herbata :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

My simple kitchen
Sorbet z pokrzyw Wojciecha Modesta Amaro - Natura Kuchni Polskiej 144

przetrwać historyczne zawieruchy, "przemieszczające" się granice państwa, i silne (często wrogie) oddziaływanie sąsiadów. Kuchni nie przeszkadzały słupy graniczne i dziś podróżując po Polsce odnajdujemy wpływy niemieckie, żydowskie, rosyjskie, litewskie, francuskie, austriackie, tatarskie... Mimo wpływu różnych kultur tradycyjna kuchnia polska była obecna w wielu domach. Po zachwycie nad kuchnią międzynarodową coraz więcej osób wraca do korzeni i ponownego odkrywania pełnej

SzczyptaSmaQ
16 dań z zielonymi warzywami 176

Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą

Moja smaczna kuchnia
Sałatka szpinakowo-truskawkowa, Czekolada 181

protesty kościoła, a pismo  Faith & Family  uznało  Czekoladę  (2000, Lasse Hallström) za jeden z najbardziej antykatolickich filmów w historii kina.  Lata 50., małe francuskie miasteczko. Vianne otwiera sklep z czekoladą. Spotyka się to z dezaprobatą księdza i burmistrza. Kobieta jednak nie zraża się niepowodzeniami i stara się zmienić życie mieszkańców i dać

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 3963

Pamiętacie ostatnie Francuskie Bagietki z Sezamem ? To powiem Wam, że ten chleb jest z tego samego ciasta co te bagietki :) Chleb wyszedł przepyszny! Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek. Na drugi dzień nadal miękki, na trzeci dzień? Już do nie było! Pieczywo nadaje się świetnie też do zapiekania w piekarniku w formie zapiekanek. Ja z tym pieczywem zostaję na dłużej

Blondynka Gotuje
Ekspresowa tarta szpinakowa 111

skłoniło mnie do tego pojawienie się na rynku nowego produktu marki Winiary. Polecam każdemu dla kogo temat sosów wydaje się nieosiągalny. Tarta jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Składniki: ciasto francuskie opakowanie szpinaku baby (ewentualnie mrożonego szpinaku- poza sezonem) 50 ml śmietanki 30% jajko 100 g tartego sera czosnek kremowa baza do jasnych sosów  woda sól  Sposób przygotowania

Wielki apetyt
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 146

przekąski, które zawsze goszczą na moim stole podczas wieczornych przyjęć, imprez. Często jednak wśród głównych składników znajdowały się wysokokaloryczne składniki tj. ser żółty, ser pleśniowy, majonez, jajka, ciasto francuskie, krakersiki, pieczywo pszenne itp. Z racji mojej aktualnej diety postanowiłam zastąpić te tłuste składniki innymi zdrowszymi, lekkimi i co najważniejsze równie smacznymi zakąskami! W ten sposób powstały np. chipsy

Tradycyjna Kuchnia
Rolada Walentynowa 134

inni nienawidzą :) Ja zdecydowanie należę do pierwszego grona. Tym razem prezentuję jednak coś na słono, ale z lekkim akcentem walentynkowym w postaci marchewki w kształcie serca. 1 opakowanie ciasta francuskiego 30 dag wędzonych parówek 2 marchewki Wykonanie: Marchewki lekko obgotować i nadać kształt serduszka. W międzyczasie parówki zmielić i rozłożyć na cieście francuskim. Po środku farszu położyć marchewki, zwinąć

Tradycyjna Kuchnia