francuskie - 6660 przepisów (strona:210/444)

Sałatka jarzynowa w koszyczkach 181

świetnie sprawdzi się na przyjęciach. Składniki 3 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 4 jajka winne jabłko 3-4 ogórki kiszone strąk czerwonej papryki natka pietruszki majonez musztarda francuska sól, biały pieprz kruche koszyczki: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól Sposób przygotowania Marchewki, pietruszki i seler obrać i ugotować w osolonej wodzie. Można(...)zimnej wodzie. Wystudzoną włoszczyznę, jajka, kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę

Pyry na Gaz
Czy z tej mąki będzie chleb? 159

pozostałość popiołu wyrażona % pomnożona przez 1000. I tak wymienić można następujące typy maki pszennej: 450 Tortowa – ciasta biszkoptowe, makaron 480 Szadkowska – sosy, pieczywo, ciasta kluskowe 500 Wrocławska – ciasta drożdżowe, francuskie, półfrancuskie, naleśniki, zupy, sosy 500 Poznańska – ciasta kluskowe, pierogowe, na pizzę, zasmażki, sosy 500 Szymanowska – cista drożdżowe, piaskowe, parzone, kruche, kluskowe 500 Krupczatka – ciasta kruche, półkruche, parzone, makaronowe

Pyry na Gaz
Zupa cebulowa z grzankami i serem 228

Świetna francuska zupa cebulowa z serem i grzankami ziołowo-czosnkowymi - polecam gorąco :) Szczególnie, gdy  paskudna pogoda za oknem ... SKŁADNIKI 4 duże cebule 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 6 kromek chleba tostowego czosnek granulowany ulubione zioła - majeranek i tymianek lub oregano i  bazylia, albo zioła prowansalskie 100g startego sera żółtego  PRZYGOTOWANIE

Moje Kuchenne Rewelacje
FRANCUSKIE CIASTKA Z RICOTTĄ I WIŚNIAMI 104

niezapowiedzianej wizyty znajomych. W kuchni spędzimy niewiele czasu, a ciasteczka do kawy będą jak znalazł. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. SKŁADNIKI: na 8 sztuk 1 płat ciasta francuskiego 1 serek ricotta cukier trzcinowy do smaku wydrylowane wiśnie (moje były z kompociku) 1 żółtko A jak to zrobić: Schłodzony płat ciasta francuskiego podzielić na 16 równych prostokątów

Kuchnia w opałach
TARTA PROWANSALSKA 127

nawyki żywieniowe. Mięso zaczyna odchodzić na drugi plan, a ja spragniona warzyw, zaczynam zdecydowanie częściej po nie sięgać. Czy obserwujecie u siebie podobne syndromy? SKŁADNIKI: 250 g gotowego ciasta francuskiego 3 łyżki oliwy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula pokrojona w piórka 100 ml śmietanki kremówki 1 jajko 1 pokrojona w plasterki cukinia(...)sól, pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i schładzać w lodówce przez 30 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę i smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną. W misce ubić śmietanę z jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dorzucić usmażoną paprykę

Kuchnia w opałach
AROMATYCZNE, WYTRAWNE BABECZKI 122

zapachu jaki unosi się już nie tylko w mojej kuchni, ale w całym domu. Kilka tych smakołyków zabiorę ze sobą do pracy. SKŁADNIKI: na 12 babeczek 1 płat ciasta francuskiego 1/2 średniej cukinii 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 1/2 strąka czerwonej papryki 5 suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku oliwa (pesto) sól, pieprz  gałązki świeżego oregano 6 listków świeżej bazylii(...)warzywa i całość lekko podsmażyć, aby warzywa lekko zmiękły. Wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na końcu dodać świeże zioła, listki oregano i poszarpane listki bazylii. Z ciasta francuskiego wyciąć (najlepiej szklanką) 12 krążków i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem na dnie foremek. Tak przygotowane babeczki wypełnić farszem i posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Piec

Kuchnia w opałach
CYKORIA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 114

zdecydowanie odmawia, domagając się zwiększonej ilości płynów.   SKŁADNIKI:     2 cykorie 1 garść świeżego szpinaku 6 pieczarek 4 pomidorki koktajlowe 80 ml. śmietanki 30% 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka masła sól  pieprz ziołowy pieprz kolorowy świeżo zmielony  1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny ser grana padano A jak to zrobić: Cykorię umyć , przeciąć(...)lekko zmiękły, wyłożyć na cykorię. Szpinak umyć i odparować na tej samej patelni co pieczarki, doprawiając odrobiną soli i pieprzu,  wyłożyć na pieczarki. Na szpinak położyć musztardę francuską. Pomidorki umyć pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu. Polać śmietanką ze szczyptą soli. Posypać serem grana padano. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku 200 stopni przez 10 minut, wyłączyć i zostawić jeszcze

Kuchnia w opałach
TARTA Z CUKINIĄ, BROKUŁEM I KURKAMI 121

kotek i trwa do dziś, ale już teraz potrzebują mniej uwagi, bo chyba pomału zaczynają się dogadywać :)  A zatem ja mogę powrócić do kuchni. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 1 mała cukinia 100 g kurek kilka różyczek brokuła 1/2 czerwonej cebuli 250 ml śmietanki 30% 2 jajka sól pieprz  zioła prowansalskie A jak to zrobić: Cukinię zetrzeć(...)grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Kurki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietankę lekko ubić, dodać jajka, cebulę i cukinię, doprawić do smaku, wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć brokuła i kurki. Tartę piec 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym

Kuchnia w opałach
860. Chałka smażona w maśle orzechowym. 160

Orzechowe tosty francuskie* z gruszką *z masłem orzechowym, z domowej chałki  I jakbyście byli zainteresowani to wczorajszy post uzupełniłam o przepisy ;) Przepis: 2 grube kromki chałki/innego słodkiego pieczywa ok.20-30g masła orzechowego jajko 30-50ml mleka szczypta soli, cynamonu Wszystkie składniki oprócz chałki wymieszać, w powstałej masie wymoczyć kromki chałki, aż cały płyn zniknie. Smazyć na rozgrzanej

More food, love and dreams
Karnawałowe słodkości 209

jabłkami Drożdżowe racuchy z bananami Placuszki z serkiem homogenizowanym Placuszki z jabłkami i twarożkiem Ciasteczka serowe z marmoladą - Klementynki Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Ciastka francuskie z marmoladą różaną Nadziewane drożdżowe rogaliki Gofry Blok czekoladowy z bakaliami Blok kawowy z bakaliami

Kuchnia domowa Ani
Selerowe gratin z czerwonymi buraczkami - zimowa zapiekanka 203

Inspirowamny kuchnia francuską - prawdziwy przysmak,z prostych,wręcz banalnych składników.Świetny jako samodzielne danie,może stanowić przystawkę lub świetną przekąskę.Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste,sycące danie.Zapiekanka z buraka i selera zatopiona w aromatycznym sosie beszamelowym z dodatkiem pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego sera.Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian.Zapraszam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza rolls 218

czas na podanie gościom smacznych i oryginalnych przegryzek. Finger food jest idealne na karnawałowe szaleństwa, no i nie musicie brudzić talerzy :) Pizza rolls to pyszne ruloniki z ciasta francuskiego z przyprawami i farszem przypominającym smakiem pizzę. Zasmakują każdemu fanowi fast foodów, no i nie zajmą dużo czasu podczas przygotowań. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego (330 g) - 3-4 łyżeczki keczupu

W poszukiwaniu inspiracji
Domowa pizza 283

obiadów, jednakże równie smacznych:) Coś dla miłośników domowych fast foodów.  Składniki na pizze mogę być dowolne. Zaproponowałam dla Was przykładową wariację:) Składniki: Gotowy spód pod pizze, lub ciasto francuskie, 1/2 piersi z kurczaka, garstka oliwek zielonych/ czarnych, 2 łyżki kukurydzy, ćwiartka cebulki, ćwiartka papryki czerwonej, ser żółty, mozarella, oregano, ketchup. 1. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy

Kuchnia Pełna Pasji
Poulet Marengo, kurczak Marengo, pule Marengo 483

Kurczak Marengo, Poulet Marengo czy spolszczone pule Marengo to klasyczne francuskie danie, które jak wieść gminna niesie powstało dla uczczenia Bitwa pod Marengo, napoleońskiego zwycięstwa w 1800 w bitwie pod Marengo. Danie klasycznie składa się z kurczaka smażonego w oleju z czosnkiem i pomidorami, z jajkiem sadzonym i rakami. Obecnie dwa ostatnie składniki są często pomijane, a w daniu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 268

Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania