francuskie - 6660 przepisów (strona:210/444)

Precelki półfrancuskie z masą serową. 143

tyle mąki, aby nie było ono zbyt wolne, ani zbyt twarde.  Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. 2/3 ciasta smarujemy miękką margaryną. Składamy na trzy, podobnie jak ciasto francuskie. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny,aby nam się z chłodziło. Następnie znów rozwałkowujemy na prostokąt, 2/3 smarujemy smarówką z jajek i składamy ponownie na trzy. Teraz rozwałkowujemy

Przepisy i porady kulinarne
Faworki francuskie 129

może się skusicie na pyszne i lekkie          ciasteczka , szybko się je przygotowuje  , szczególnie gdy wpadną niespodziewani goście :)      Składniki : Ciasto francuskie  cukier puder do posypania Wykonanie : Ciasto rozwinąć , wykrawać po szerokości paski około 1,5 cm i długości  około 11 cm. Na środku każdego paska zrobić nacięcie około

Sama słodycz i szczypta chili
Croissanty bananowo-czekoladowe z ciasta francuskiego. 96

dziecku gotowego croissanta maślanego, ale zmusiłam się i zrobiłam mu domowe takie na wypasie. Po napełnieniu brzuszków rundka rowerem 17 km po mieście.  Croissanty  Składniki: gotowe ciasta francuskie - wyjdzie z tego 6 croissantów 2 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady cukier puder 1 jajko- do glazury Przygotowanie: Ciasto należny dobrze schłodzić. Powrót ze sklepu do domu niemalże zniszczył

ClauditteMissCooking
Tartinki z leśnymi grzybami 124

Grzybów nie nazbieraliśmy dużo, ale dal naszej czwórki starczy:-) mniaaam.  Składniki: Grzyby leśne ( dowolna ilość) Ciasto francuskie ( jedno opakowanie) 1 średnia cebula 4 suszone pomidorki ( można więcej) 250ml śmietany kremówki 30% natka pietruszki sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony ząbek czosnku  5 plasterków sera Brie Przygotowanie: 1. Podsmażyć grzyby i cebulę, dodać pomidorki. Przyprawić do smaku solą

Gaździnka warzy
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 202

bardziej szlachetne. I ponownie wpada do głowy  myśl, a raczej obraz widzianego kiedyś  Croquembouche . "Dosłownie nazwa ta znaczy c hrupiące w ustach , a croquembouche (klik) to tradycyjny francuski deser z ptysiów nadziewanych śmietaną lub creme patisserie, ułożonych w kształt wieży. Ptysie przykleja się do siebie karmelem. Croquembouche zwykle podaje się przy okazji uroczystości, takich jak wesela lub pierwsza(...)zrobiłam w dwóch osobnych rondelkach, dzięki czemu uzyskałam jasny i ciemny karmel. Ptysie zanurzać czubkami w gorącym karmelu. Za podstawę do ułożenia Croquembouche posłużył mi spód upieczony z ciasta francuskiego. Gotowe ptysie należy zanurzać spodem w karmelu - podziała jak klej. Układać w kształcie koła, tak by stykały się ze sobą. Kolejne poziomy powinny się zwężać, tak by ostatecznie uzyskać kształt

KUCHARNIA
Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 144

kilka pytań, taki mały quiz. Mnie udało się dobrze odpowiedzieć na 3 pytania. Skrycie liczę, że wśród Was znajdą się osoby, które zasłużą na "czystą piątkę"! 1. Co oznacza francuskie słowo "souffle"? a/nadmuchać b/wyrastać c/wybuchnąć 2. Jaki składnik powoduje, że suflet w trakcie pieczenia wyrasta i nadyma się niczym balon? a/proszek do pieczenia b/ białka

KUCHARNIA
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 193

uchodziło za pracochłonne! Odkąd odkryłam użyty przez Dorotus sposób Nigelli, mogę bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze.  Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość. Jest miękkie, wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym niezwykle chrupkie na zewnątrz! Tradycyjnie przygotowuje się(...)metodą kilkukrotnego przekładania ciasta i masła, podobnie jak przy cieście francuskim. Jednak na szczęście jest też metoda uproszczona, dla leniwych właśnie:), i taką Wam z czystym sumieniem polecam. Ja przygotowałam ciasto, a właściwie  zrobił to za mnie mój kochany mikser, w czwartek, a w sobotę wszyscy delektowaliśmy się najlepszymi daniszami pod słońcem:) Nie oznacza to, że wersja dla leniwych

KUCHARNIA
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 186

razu na ciepło, ale część zostawcie do zrobienia grzanek. Ja czasami piekę brioszkę tylko po to, by ją odstawić lub nawet zamrozić i wykorzystać na grzanki lub tosty francuskie.  SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU  /cytuję za Beą /  20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Kwiaty zbieramy

KUCHARNIA
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 143

powtarza się od lat.  I na un peu de bonheur, domową boulangerie .  Dziś będzie pachniała masłem, brioszkami i kandyzowanymi pomarańczami.  To będzie dzień o smaku craquelines , francuskich śniadaniowych brioszek z aromatycznym pomarańczowo-migdałowym nadzieniem.  Mięciutkich, chrupiących z wierzchu, z chmurką cukru pudru.  Owijam je w białe serwetki i wręczam pierwszym spotkanym osobom, Domownikom(...)plastry staną się mięciutkie, niemal szkliste. Zdjąć z ognia, przestudzić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Całe plastry można też dodać do herbaty.  * cytat pochodzi z książki Wyznania francuskiego piekarza , Peter Mayle i Gerard Auzet ** inspiracją był ten przepis - klik , ciasto na brioszki pochodzi z tej strony - klik , c ytuj ę za autorką

KUCHARNIA
Petits Fours 149

Petits Fours to malutkie, ładnie ozdobione francuskie ciasteczka..                                   Składniki: Ciasto: * 6 jajek * 80g masy marcepanowej * 80g cukru * 120g mąki pszennej Nadzienie : * 150g dżemu malinowego

w mojej kuchni
Pieczona karkówka z musztardą francuską 261

Składniki na dwie porcje. Składniki: 3 plastry karkówki 3 łyżeczki musztardy francuskiej 6 ziemniaków Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przepis: Plastry karkówki nacieramy solą morską i pieprzem z obu stron. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą z oliwek. Przekładamy do niego ziemniaki, które oprószamy solą. Na ziemniaki kładziemy plastry karkówki, na które nakładamy musztardę(...)francuską. Tak przygotowane danie, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40 minut. Podajemy z ulubioną surówką

Emcia Pichci
Odświeżony layout i podsumowanie stycznia 139

słodkie piątki , gdzie będę prezentować Wam słodkości, które można zaserwować rodzinie i/lub sobie na weekend. Brakowało mi klasycznych deserów w styczniu. W lutym nie powinno być z tym problemu. Francuskie desery to rozkosz. Nie planuję jednak słodkich piątków podporządkowywać tylko kuchni, którą będziemy poznawać. Mam nadzieję, że nowa seria Wam się spodoba. Na koniec chciałabym jeszcze na chwilę wrócić

W kuchni wieczorem
Obiad za 10 złotych - Wołowe hamburgery w bułce pełnoziarnistej w sosie z miodem i musztardą francuską. 233

50zł -czosnek główka 1,49zł; dwa użyte ząbki  0,24zł -jogurt naturalny 1,69zł -miód 225 gram 9zł, użyta łyżeczka ok 10 gram koszt ok 0,50zł -musztarda francuska 185 gram 2,29zł, użyta łyżeczka koszt ok, 0,10zł -majonez 170 ml 3,79zł, użyta łyżka koszt ok. 0,95zł -ser żółty w plastrach 170 gram 4,99zł, koszt(...)Wyrabiamy chwilę, kształtujemy na kotlet i grillujemy przez około 5 minut z każdej strony Sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, miodu oraz łyżkę majonezu. Gotowe. Na połówkę bułki wykładamy ser, na drugiej umieszczamy kotlet i zapiekamy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg. Po wyciągnięciu z pieca

BaRepas
Wegańska Wielkanoc - MENU 168

sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika z  z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą  żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kurczak z warzywami w cieście francuskim 166

brzmi bardzo wykwintnie, lecz wykonanie tego dania jest banalnie proste. No chyba, że zamiast użyć gotowego ciasta francuskiego z Biedronki będziemy się trudzić pół dnia nad zrobieniem własnego. Ja się tego nie podejmuję, gdyż przeraża mnie stopień trudności wykonania dobrego ciasta, no i czas jaki trzeba temu poświęcić. Ciasto z Biedronki uważam za bardzo dobre :) Ulubione warzywka, pieczarki(...)opakowanie warzyw na patelnię (moje to warzywka po włosku z Biedronki) -400g pieczarek -150g startego sera mozzarella (z Biedronki) -ok. 400g piersi z kurczaka -2 opak. ciasta francuskiego (z Biedronki oczywiście ;p) -sól, pieprz, czosnek w przyprawie -oliwa/olej Wykonanie: Warzywka dusimy na patelni do momentu, aż zmiękną. Dodajemy przyprawę z opakowania, dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w kostkę, rozbijamy

KasiekGotuje