Kuchnia rosyjska znana jest na całym świecie ze zdecydowanych smaków oraz domowego charakteru. Obok wódki, syberyjskich pielmieni, niezwykłą popularnością cieszy się Boeuf Stroganow. Smaczna potrawa mięsna, wymyślona przez francuskiego kucharza na dworze cara Aleksandra I w XIX wieku. Nazwa dania wywodzi się od francuskiego słowa "boeuf" czyli wołowina i nazwiska rosyjskiego dyplomaty- Pawła Stroganowa. W Polsce przyjęła się nazwa
Smakowity Blog Kulinarnychodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości charakterystycznego aromatu. To pyszne francuskie danie wzbogaciłam produktem białkowym w najczystszej postaci, którym jest Newella, bez tłuszczu, glutenu, laktozy. To zdrowe i kolorowe danie urozmaici i wzbogaci dietę dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę
Smakowity Blog Kulinarnypowinniśmy zużyć je od razu a nawet podczas pracy z pozostałymi składnikami arkusze zabezpieczyć przykrywając wilgotną ściereczką. Po upieczeniu filo jest niezwykle kruche i chrupiące.W przeciwieństwie do ciasta francuskiego filo nie rośnie i nie rozwarstwia się więc żeby uzyskać kilka warstw trzeba po prostu użyć kilku płatów nałożonych na siebie, najpierw przesmarowanych tłuszczem. Zobacz przepis na przekąski z ciastem(...)francuskim ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakarmelu, też z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość smakuje wybornie - idealnie śniadanie na ostateczne pożegnanie z zimą. Teraz czas zacząć myśleć o Wielkanocy, babkach, mazurkach i sernikach...Piernikowe tosty francuskie z karmelizowaną gruszkąSkładniki:(na 2-6 porcji)6 kromek czerstwej chałki3 jajka100 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy do piernikakarmelizowane gruszki:3 gruszki4
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupie cebulowej...Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka.Pyszny śmietanowo-cebulowy sos.I pierzynka z pieczarek.Poezja smaku.Kto nie próbował, niech żałuje!Składniki:2 filety z kurczaka (waga około 500 gram);2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku;250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;500 g pieczarek;Przyprawa do kurczaka;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Filety
Gospodyni Miejskanafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski rokpol wytwarzany jest z mleka krowiego. Natomiast w obydwu serach znajdziecie szczepy pleśni
W kuchni Katiemało. Do recenzji czekają 4 książki, które będą bardzo fajnym wyborem na jesienno - zimowe wieczory. Postaram się sukcesywnie zamieszczać posty opisujące poszczególne książki ale najpierw mały przedsmak.1. Julia Child "Francuski szef kuchni"To klasyka. Julii Child nie trzeba przedstawiać, kto o tej Pani nie słyszał na pewno po wejściu na ekrany kinowe filmu "Julie and Julia" już ją zna. Klasyka(...)klasyka, klasyka. Ikona kuchni, ikona francuskich przepisów. Cytując film: "Masła nigdy za wiele"!2. "Kuchnia indyjska - najlepsze przepis"Wydaje mi się, że wciąż mamy dość małą wiedzę na temat kuchni indyjskiej. Otwiera się coraz więcej knajp oferujących indyjskie specjały, natomiast nie podbiły one jeszcze naszych serc. Czas najwyższy zgłębić tajniki orientalnych potraw.3. "Piąty smak. Rozmowa przy jedzeniu."A to ciekawostka
Brzuszki ŁakomczuszkiJeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."bananowe tosty francuskie z jagodami i karmelizowanymi truskawkami Jest dobrze.W końcu jest naprawdę dobrze. Nie jest idealnie. Ale jest dobrze. Tym razem odpowiadam na pytania Wiktori, dziękuje :*1. Piosenka idealna na dziś to..hmmm
More food, love and dreamszrolowane tosty francuskie nadziane czekoladą podane z borówkami, malinami i startą czekoladąinspiracjaŚniadanie serwowane razy dwa. Dla mnie i mamy <3 ( "to jakieś naleśniki? :) To jedno z najlepszych śniadań ever. Roztapiająca się czekolada i sezonowe owoce. *.*Aaa, to już jutro?!A dzisiaj Warszawa, ostatnie pakowanie i pieczenie jagodzianek
More food, love and dreamsnadziane tosty francuskie serkiem* i dżemem brzoskwiniowym podane z borówkami*jak na sernikNie wcale was nie męczę drugi dzień tostami, gdzie tam. :P No, ale skoro już otworzyłam opakowanie chleba, to trzeba zużyć z racji, że jutro wyjeżdżam :P Ale o tym napiszę wam już jutro. Teraz obiecana jedzeniowa fotorelacja. Ostrzegam, krótka to ona nie jest
More food, love and dreamskajmakowe tosty francuskie* podane z borówkami, malinami i polewą kajmakową***z chleba sojowego, jajko+masa kajmakowa+cynamon+mleko** rozpuszczony kajmak z kapką mleka Wróciłam. Tym razem chyba już na stałe. Niezapomniany tydzień.Mnóstwo śmiechu, tańca, rozmów, spacerów i wszystkiego innego. Dwa wesela. Poprawiny. Mazury. Rodzina.Teraz pozostaje tylko wykorzystać resztkę dni która pozostała nam do końca wakacji.Swoj
More food, love and dreamszdjęcia przepadły. Super. Nie no trochę się zdenerwowałam. A jak na złość wyszły mi całkiem dobrze. No, ale cóż. Bywa. Tak więc dziś bez zdjęć. pomarańczowe tosty francuskie z domowego chleba z żurawiną podane z ricottą i miodemŚwięta, święta.... .. i po świętach. Ale tylko teoretycznie. Dla mnie trwają one nadal. Choinka nadal stoi, lampki
More food, love and dreamscynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*)* z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za każdym razem >.<) Czytam. Oglądam. Uśmiecham się sama do siebie. Słońce świeci przez okno jakby już była wiosna . Lubię ferie. Może pójdę pobiegać, może poczytam, spotkam się ze znajomymi. Fajnie jest
More food, love and dreamsbananowo-kakaowe tosty francuskie* z nutellą i bananem*z domowego chleba tostowegoJak ja dawno nie jadłam nutelli :O Już nawet zapomniałam jak ona genialnie smakuje *.*Składniki:kilka kromek chlebajajko1/2 zmiksowanego banana2 czubate łyżeczki naturalnego kakaakapka mlekacynamon, sól, aromat waniliowyWszystkie składniki (oprócz chleba) mieszamy ze sobą. Do powstałej masy wkładamy kromki chleba obtaczamy je całe w cieście i pozostawiamy
More food, love and dreamsPomarańczowe tosty francuskie z ciasta drożdżowego a'la crepes suzette z ricottąinspiracja Tosty z ciasta drożdżowego są jednak najlepsze Choć drożdżowe nie wyszło do końca takie jak chciałam, ale mając 1000 przepisów i każdy niby podobny, a jednak inny poczynając od 10g drożdży kończąc na 100g, zawierający 1 jajko, 2, a może z 4 żółtka? Istne szaleństwo
More food, love and dreams