chyba już każdemu się znudziły:) Dodatkowym atutem jest to że możemy komponować do woli "wierzch" do takich mini kanapeczek, oraz że są dziecinnie proste do zrobienia. Podobnie jak ciasto francuskie daje bardzo wiele możliwości. Słonawy smak krakersów doskonale komponuje się zarówno z łososiem z serkiem, jak i serem camembert z gruszką, czy winogronem. Ja dla Was przygotowałam wersję
Kuchnia Pełna Pasjiwytrawnie, wszystko zależy jaki masz smak rano. U mnie tym razem na słodko z cukrem pudrem. Do tego kubek gorącej kawy ze spienionym mlekiem. Mmmm rozmarzyłam się ... 'tosty francuskie' Składniki: - chleb (może być wczorajszy) - jajko - mleko Chleb pokroić w kromki. Delikatnie namoczyć w jajku, następnie w rozkłóconym jajku lekko dociskając. Smażyć na dobrze rozgrzanym maśle do czasu aż tosty
CookYourselfmogłaby z niej skorzystać. Napisana jest prostym językiem, więc każdy powinien sobie dać radę z przetłumaczeniem. W książce tej znajdziemy wszystko, od klasycznych przepisów (np.Victoria Sponges), do przepisów na francuskie specjały, jakimi są makaroniki czy eklerki :) Są tu przepisy na każdą okazję, od urodzin do Bożego Narodzenia. Kolejny plus (bo pierwszy za różnorodność przepisów), należy się za piękne zdjęcia
CookYourselfBrioszki to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, delikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem zjeść możemy. Na słono lub z słodkimi dodatkami, jak miodem, czy ulubionymi dżemami. Ja broszki w kształcie jajek, babeczek przygotowałam i do koszyczka dodać je chciałam, ale dzieci je pozjadały, bo bardzo
Moniki Smakołykizimno. Są świetne jako przekąska, ale mogą też zagrać rolę przystawki. Są idealnym towarzystwem do piwa. Potrafią również uratować żołądki niespodziewanych gości. Składniki (10-15 ślimaków) 375g ciasta francuskiego 150g żóltego sera 130g salami w plasterkach 5 połówek suszonych pomidorów 1 roztrzepane jajo 2 łyżki sezamu Żółty ser zetrzeć na tarce. Pomidory osączyć z zalewy i pokroić w paski. Ciasto
Pełny talerzprzekąska, będzie dobrze wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat), polędwiczka
SzczyptaSmaQpięknie pachnie. Jeżeli lubicie aromatyczne sosy - to nie zwlekajcie z przygotowaniem tego dania. Składniki: co najmniej 0,5 kg polędwicy wieprzowej 1/4 słoiczka musztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżką mąki pszennej sól, pieprz olej Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w dosyć grube plasterki. Każdy z nich rozbić za pomocą młotka. Przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem(...)wydostanie się cała para. Ugotowane polędwiczki wyjąć z garnka. W 1/4 szklance wody rozrobić mąkę i przygotowaną zawiesinę wlać do sosu. Pod sam koniec dodać 1 łyżkę musztardy francuskiej. Całość chwilę gotować (już nie będzie potrzebna pokrywa od szybkowaru). Gdy sos będzie gęsty - z powrotem włożyć polędwiczki wieprzowe i gotować jeszcze 1-2 minuty
UgotowaćDzisiaj propozycja na coś co od dawna chciałam zrobić, ale jakoś nigdy się nie składało. W końcu zrobiłam, mianowicie polędwiczkę w cieście francuskim. Danie eleganckie, pięknie się prezentuje, dobrze smakuje i nie jest trudne. Dodatki można użyć takie jakie się lubi. Ja dodałam tylko warzywa ale można tez grzyby. Polecam bo na wielkanocnym stole będzie się pięknie prezentować. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: ciasto francuskie marmolada truskawkowa Przygotowanie: 1. Wykrawać ciasto foremką w kształcie serduszka, po czym na jedno serduszko położyć marmoladę. 2. Przykryć drugim serduszkiem 3. ścisnąć mocno brzegi jak przy lepieniu pierogów. 4. Znów nałożyć foremkę i wykrawać brzegi by ciasto się połączyło 5.Piec: wedle zaleceń na opakowaniu, średnio: 10-25 min w 180-230 stopni Po upieczeniu
KreatywnePinybulionu mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki masła pieprz paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert przepis Cebulę obieramy w pół plasterki i rumienimy na maśle .Wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy około 15 minut.Zupę doprawiamy pieprzem , mieszamy. Ser camembert kroimy(...)większą kostkę . Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty i układamy na nich kawałki sera .Ciasto składamy w trójkąty, zlepiamy brzegi .Surowe paszteciki smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy na blasze. Pieczemy w temp. 200 st.C przez około 20 minut . Zupę podajemy z gorącymi pasztecikami
Smakowite DaniaKlasyczny suflet to znane danie francuskie, które podaje się na ciepło zaraz po upieczeniu. Przygotowałam go w wersji deserowej, z białym serem. Wbrew obiegowej opinii przygotowanie dania nie jest trudne, a taki serniczek jest pyszny, puszysty i delikatny. Składniki na 3 porcje: 3 jajka 3 łyżki cukru 200 g chudego twarogu łyżka mąki pszennej łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego
e-PrzepisyKulinarnemuszą być nudne. Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne toasty ziemniaczane, czyli ziemniaki w mundurkach zapiekane z kozim serem. To coś dla Was jeżeli lubicie sycące rustykalne dania. Podpatrzone z kuchni francuskiej, bo francuscy górale lubują się w różnego rodzaju racklette czy tartiflette czyli ziemniakach polewanych roztopionym serem. Nic tak nie syci na długie zimowe wieczory w górach. Dla spokoju sumienia można
MODA NA BIOChrupiące roladki kryją w sobie pełne smaku nadzienie. Ciasto filo (phyllo) w języku greckim oznacza “liść”. Przypomina ciasto francuskie, ale jest zdecydowanie cieńsze i po upieczeniu rozdziela się na listki. Świetnie nadaje się do zapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo
Smakowity Blog KulinarnyTARG na Ursynowie ma zostać zdaje się do połowy września (choć mogę się mylić ;)) Wspomniane placuszki z ricottą - palce lizać! Już niedługo planuję zrobić takie same w domu! :) Francuskie makaroniki i mega sympatyczny Pan z obsługi - próbowałam makaroników truskawkowych z wanilią - bardzo smaczne, dla mnie ciut za słodkie, ale najbardziej intrygowały mnie te o smaku Jacka Danielsa... Następnym
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pamiętam, że pierwszy raz zrobiłam tosty francuskie parę lat temu po tym, jak obejrzałam któryś z programów Nigelli Lawson "Nigella nocą". Chyba bym sobie nie pozwoliła na opychanie się nimi w środku nocy, tak jak prowadząca, ale od czasu do czasu delektuję się nimi na śniadanie. Składniki: 2 kromki chleba tostowego 1 jajko 30 ml mleka 2 łyżki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!